Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Για την Έλλη Παππά PDF Print E-mail

Κηδεύτηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου η αγωνίστρια της αριστεράς και συγγραφέας Έλλη Παππά, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920, σπούδασε στη Φιλοσοφική και μετά στη Νομική Σχολή, αλλά ο πόλεμος και η κατοχή δεν την άφησαν ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Από νεαρή ηλικία συμμετείχε μαχητικά στο αριστερό κίνημα, οργανώθηκε στη διάρκεια της κατοχής στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ, έγραφε στο Ριζοσπάστη της εποχής, συμμετείχε στον εμφύλιο, ενώ μετά την ήττα του ΔΣΕ πήρε μέρος στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ μαζί με το Νίκο Πλουμπίδη στην αρχή και μετέπειτα με το Νίκο Μπελογιάννη που έγινε ο σύντροφός της και πατέρας του παιδιού τους.

Ο Νίκος και η Έλλη συλλαμβάνονται το Δεκέμβρη του 1950, ενώ η Έλλη Παππά ήταν ήδη έγκυος και καταδικάζονται σε θάνατο στη δεύτερη δίκη, το Φεβρουάριο του 1952. Στο μεταξύ είχε γεννηθεί το παιδί τους, ο Νίκος, που πήρε το όνομα του εκτελεσμένου πατέρα του. Ο Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τους άλλους συντρόφους του εκτελείται, ενώ η Έλλη Παππά δεν εκτελέστηκε λόγω του παιδιού που μόλις είχε γεννήσει. Εντύπωση προκάλεσε η στάση της στο δικαστήριο όπου ζήτησε να μην ισχύσουν τα ελαφρυντικά για αυτήν και να ακολουθήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα και το θάνατο το σύντροφό της Νίκο. Παρέμεινε στη φυλακή ως την πρωτοχρονιά του 1964, οπότε και αποφυλακίζεται, συμμετέχοντας στην ΕΔΑ και ταυτόχρονα δημοσιογραφούσε στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή. Η χούντα το 1967 τη συλλαμβάνει και την εξορίζει στη Γυάρο από όπου αποφυλακίζεται τον Ιούλιο του 1969 λόγω σοβαρής ασθένειας. Μετά τη χούντα εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά και ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων.Ανάμεσα στα άλλα πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και το λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».

Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2006, είναι τα «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα). Το αρχείο της Έλλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

Η κριτική της σκέψη, το ασίγαστο πάθος, αλλά και η μέχρι το τέλος της ενασχόληση με το μαρξισμό, την κοινωνική απελευθέρωση και τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική επαναθεμελίωση θα έχουν την Έλλη Παππά πάντα δίπλα μας σε κάθε σκίρτημα της επαναστατικής πάλης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: