Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: διήμερο κινητοποιήσεων για τη Χαλκιδική στην Αθήνα, στις 5 και 6 Ιουνίου


H ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στη Χαλκιδική, το ίδιο θα κάνουν και στην Αθήνα σήμερα και αύριο.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης:
-Τρίτη 5/6 στις 7 μμ συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία
-Τετάρτη 6/6 στις 10 πμ συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο ΣτΕ, όπου εκδικάζονται οι προσφυγές των κατοίκων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική:

ΧΡΥΣΟΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ
Στην επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, για λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική, καθρεφτίζεται πεντακάθαρα όλη η βαρβαρότητα της προσπάθειας των κυβερνήσεων, με την υποστήριξη και τοπικών παραγόντων, να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να υποθηκεύσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, έναντι πινακίου φακής. Το αντίτιμο της μεταβίβασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, που κι αυτά πήγαν στις τσέπες των προηγούμενων επίδοξων επενδυτών της TVXgold!! Με αυτά τα χρήματα παραχωρήθηκαν: 317.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 91 στρέμματα σε οικόπεδα, 320 σπίτια στο Στρατώνι, 24.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων, πληθώρα μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στα υπάρχοντα μεταλλεία, τεράστιος μηχανολογικός εξοπλισμός, λιμενικές εγκαταστάσεις, ανεκμετάλλευτα προϊόντα εξόρυξης και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα με την παραχώρηση, η τότε κυβέρνηση φρόντισε με τον ειδικό νόμο για τη μεταβίβαση και την υπογραφή του κ. Πάχτα (ν. 3220/2004), να δεσμευτεί ότι δεν θα αναζητήσει ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν.
Ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις κρατάει χρόνια, γιατί, πέρα από το ξεπούλημα, η ίδια η δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Αφήνει πίσω της κρανίου τόπο και φτωχούς κατοίκους. Γι αυτό η εταιρεία με βοηθό της το κράτος, τα ΜΜΕ και τοπικές αρχές, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα συκοφάντησης και κατάπνιξης όποιας φωνής αμφισβητεί την παρουσία της εκεί, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να την επιβάλλει.
Σήμερα, σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός διεφθαρμένου και υποταγμένου σε αυτά συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους. Για όλους αυτούς τους λόγους:
Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής μας αφορά όλους και όλες
Είναι αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος,
για την ανθρώπινη διαβίωση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και
για την αξιοπρέπεια ολόκληρης της κοινωνίας μας
Πολίτες και φορείς της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο επικρατείας, καθώς και αιτήσεις αναστολής εργασιών. Θα είμαστε κοντά τους και σε αυτή τη μάχη που δίνουν:
·                         την Τρίτη 5/6, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία
·                         την Τετάρτη 6/6, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο ΣτΕ
Να μην επιτρέψουμε τη λεηλασία της φύσης και των φυσικών πόρων
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ)

1.Η απεργία των χαλυβουργών θα δικαιωθεί!2.για την απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων


1.Η απεργία των χαλυβουργών θα δικαιωθεί!

Το δικαστήριο σήμερα έβγαλε παράνομη την ηρωική 7μηνη απεργία των χαλυβουργών. Όχι ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο! Προφανώς, η απεργία των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας είναι παράνομη στα μάτια όσων τάσσονται με τα συμφέροντα του Μάνεση, και φροντίζουν να μας το θυμίζουν καθημερινά με τις πράξεις και τις ανακοινώσεις τους. Για όσους ταξικά βρίσκονται απέναντι από τον Μάνεση και τους ομοίους του, για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους εκμεταλλευόμενους, η απεργία δεν είναι μόνο νόμιμη και επιβεβλημένη, αλλά αποτελεί και πρότυπο! Η "νομιμοποίηση" της απεργίας είναι οι συνελεύσεις και οι αποφάσεις των ίδιων των απεργών, είναι η αντοχή και η αλληλεγγύη τους. Η "νομιμοποίηση" της απεργίας είναι η αλληλεγγύη όλων μας, που τώρα τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ οι χαλυβουργοί. Δεν θα σπάσει με τόσο φτηνά κόλπα η απεργία.
Όλοι στην πύλη της Ελληνικής Χαλυβουργίας αύριοσ τις 7 πμ για να περιφρουρήσουμε την απεργία και να στηρίξουμε τους χαλυβουργούς.
Αυτός ο αγώνας αποτελεί σύμβολο για την εργατική τάξη της χώρας μας και πρέπει να νικήσει.


2.Η ANΤΑΡΣΥΑ για την απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Ξεσάλωσαν τελείως οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που τους παρέχουν τα μνημόνια και οι υποταγμένες στην ΕΕ ελληνικές κυβερνήσεις!
Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) ανακοίνωσε όλο χαρά πως κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η τετραήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων!
Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν την απεργία τους από τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που είναι σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι ιδιοκτήτες ζητούν μείωση μισθού και επιδομάτων κατά …70% (!)! Με απύθμενο θράσος η ΓΕΟΠΕΤ εμφανίζει την απαίτηση αυτή ως κίνηση ευθύνης για την « …εθνική οικονομία και τον τουρισμό»!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων οδηγών και καταγγέλλει την ποινικοποίηση του αγώνα τους! Είναι προφανές πως οι αυταπάτες τελειώνουν! Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους πρέπει να ανατρέψουν τη χούντα της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ντόπιων υποτακτικών τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ζήσουν τη βίαιη εξαθλίωση και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.


Σχόλιο για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Σχόλιο για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Μέρα θλίψης για το περιβάλλον θα έπρεπε να λέγεται η 5η Ιουνίου. Από το πρωί μας έχουν κατακλύσει οι «πρωτοβουλίες οικολογικής ευαισθησίας» όλων εκείνων που θυμούνται για μια μέρα τα δάση και τα οικοσυστήματα, ενώ 365 μέρες φροντίζουν να τα εκμεταλλεύονται για το δικό τους, ιδιωτικό κέρδος.
Ποιος τολμά να διοργανώνει φιέστες τάχα για την προστασία του περιβάλλοντος σε μια χώρα που:
-Συνεχίζει να θεωρεί «εθνικής σημασίας επενδύσεις» τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τις τεράστιες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή της Ελλάδας;
-Που θεωρεί «αναπτυξιακή δυνατότητα» την επιτάχυνση των φαστ-τρακ επενδύσεων, δηλαδή για την φαστ-τρακ καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος όταν αυτό απαιτούν τα κέρδη των ιδιωτών, των μεγαλοεργολάβων, των ξενοδόχων και των «επενδυτών» από το Κατάρ;
-Προωθεί το ξεπάτωμα της αγροτικής παραγωγής για να «φυτευτούν» παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, με τις ευλογίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και την χρηματοδότηση της Ε.Ε.;
-Καταστρέφει και εμπορευματοποιεί κάθε ελεύθερο χώρο, κάθε ανάσα ζωής για τους κατοίκους των πόλεων;
-Παραχωρεί στους ιδιώτες την παραλία, τον αιγιαλό και κάθε δημόσιο κτήμα;
-Σε μια χώρα που όλες οι υποδομές ιδιωτικοποιούνται (μεταφορές, τηλεπικοινωνία, ενέργεια) ώστε τίποτε πλέον να μην υπόκειται στον κοινωνικό έλεγχο για το πώς και σε όφελος ποιου αναπτύσσεται.
-Σε μια χώρα όπου δρουν ανενόχλητα τα κατασκευαστικά συμφέροντα, όπου σωρηδόν νομιμοποιούνται αυθαίρετες βίλες (που έχουν χτιστεί ή που θα χτιστούν στο μέλλον), με τις ευλογίες της κυβέρνησης, της Τρόικας και του ΔΝΤ;
-Σε μια χώρα όπου το Υπουργείο «Περιβάλλοντος», ακόμη και εν μέσω προεκλογικής «νηνεμίας», προχωρά κανονικά τους διαγωνισμούς εκχώρησης δικαιωμάτων για την μελέτη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων (πχ. στη Δυτική Πελοπόννησο), μέσα στο γενικό ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού;

Η Αριστερά και η ριζοσπαστική οικολογία σήμερα δεν γιορτάζουν!
Διεκδικούν την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που παραδίδει το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον βορά στους κάθε λογής «επενδυτές»: τους νόμους για τις ΑΠΕ, για το νέο χωροταξικό, για τις φαστ-τρακ επενδύσεις, για τις ΠΟΤΑ, το νόμο για τη  «Βελτίωση του επιχειρηματικού Περιβάλλοντος», τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Νόμους που δυστυχώς ούτε στα προγράμματα των κομμάτων της Αριστεράς αναφέρεται η κατάργησή τους.
Συγκρούονται με τις πολιτικές της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνε κόντρα στις επιταγές των ιδιωτικοποιήσεων, στις «πράσινες πολιτικές» που βλέπουν το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας, διεκδικούν την εθνικοποίηση των στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεων. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική για το περιβάλλον με τα χρήματα των ΕΣΠΑ, εντός του ευρώ και της Ε.Ε., με την «ανάπτυξη» που ονειρεύεται η Μέρκελ και οι πολιτικοί της φίλοι. Γιατί διεκδικούμε μια άλλη ποιότητα ζωής σε μια κοινωνία που θα μετρά την ευημερία της με την ποιότητα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ελεύθερων χώρων.
Η Αριστερά και η ριζοσπαστική οικολογία ζουν και αναπνέουν στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής, στους αγώνες ενάντια στα πάρκα με τις ανεμογεννήτριες, στους αγώνες να παραμείνει το Ελληνικό χώρος πρασίνου, στους αγώνες ενάντια στην καταστροφή του Κάβο Σίδερο, στα αυτοδιαχειριζόμενα πάρκα, στις γειτονιές της αλληλεγγύης. Εκεί που ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός επιβάλλει τους δικούς του όρους, εκεί που η κοινωνική πλειοψηφία ματαιώνει τα σχέδια των ισχυρών.

Ο κος Λοβέρδος να πάει να κρυφτεί σε καμιά τρύπα!

Ο κος Λοβέρδος να πάει να κρυφτεί σε καμιά τρύπα!
Ο αρχιτέκτονας της διάλυσης της δημόσιας υγείας, ο ηθικός αυτουργός για τους θανάτους χιλιάδων ασθενών, ο πρωταίτιος για την ταλαιπωρία των καρκινοπαθών, ο αρχιτέκτονας της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα του 2012, ο κ. Λοβέρδος έχει το θράσος να βγαίνει ακόμη στα κανάλια για να παρουσιάσει την «πραμάτεια» του, βρίζοντας και απειλώντας όποιον του αντιμιλά!
Ο απερίγραπτος κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται ότι οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται σήμερα γιατί δεν είναι πλέον ο ίδιος Υπουργός Υγείας! Ο ίδιος που φρόντισε να αφήσει πίσω του καμένη γη: νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, με «κουρεμένα» αποθεματικά, με χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ, έχει το θράσος να παρουσιάζεται ότι «πασχίζει» να μας «σώσει».
Δεν είναι η πρώτη φορά! Όσο καιρό διετέλεσε Υπουργός Υγείας ο κος Λοβέρδος υπηρέτησε σταθερά την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας και πρόνοιας, και επιτέθηκε με σφοδρότητα στο νοσοκομειακό κίνημα, στους αγωνιζόμενους γιατρούς, ακόμη και στους ασθενείς ή τους συγγενείς τους, όταν τολμούσαν να πουν την αλήθεια για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο κ. Λοβέρδος είναι σε πανικό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι πλέον ανεκτός ούτε αυτός ούτε οι πολιτικοί του φίλοι από τον εργαζόμενο λαό!
Συνεχίζοντας τον σκληρό αγώνα των τελευταίων δύο χρόνων, πρέπει να απαλλαγούμε όχι μόνο από τον κο Λοβέρδο, αλλά και από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Τρόικα που πρακτορεύουν τις πολιτικές των «ντίλερ» στην υγεία.

Να επιβάλλει εδώ και τώρα για έναν άλλο δρόμο, έξω από το ευρώ και την ΕΕ:
-         Επείγοντα μέτρα για την διανομή των αναγκαίων φαρμάκων. Να μπουν άμεσα στις λίστες συνταγογράφησης. Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ με κάθε μέσο – η κοινωνική καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά μας απαιτεί κάθε διαθέσιμο κονδύλι κατά προτεραιότητα, σε βάρος των απαιτήσεων των «δανειστών» αναγκαστικά.
-         Επείγοντα μέτρα για τη συνέχιση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με τον ίδιο τρόπο και την ίδια προτεραιότητα.
-         Επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό της ασυδοσίας των φαρμακευτικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων. Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Απαλλοτρίωση της πατέντας ακριβών φαρμάκων και παραγωγή τους από εθνική φαρμακοβιομηχανία – υπάρχει και διεθνές προηγούμενο χώρας που το έκανε (Ν. Αφρική) επικαλούμενη την ανάγκη επιβίωσης του λαού της και δικαιώθηκε μάλιστα από διεθνή δικαστήρια.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ