Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Να γίνει η Πανελλαδική διαδήλωση στη ΔΕΘ 11 Σεπτέμβρη αφετηρία νέων αγώνων PDF Print E-mail
Tuesday, 31 August 2010 22:42


















ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Από την περασμένη άνοιξη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι αυτοαπασχολούμενοι δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση. Απάντησαν με μεγάλες πανεργατικές απεργίες και αγώνες δείχνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας δεν υποτάσσονται, ούτε συναινούν. Διότι μπροστά στη βαθιά καπιταλιστική κρίση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θέλουν να επιβάλουν τον κοινωνικό μεσαίωνα.

Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που σαν τον κλέφτη υπέγραψε η κυβέρνηση στις 6 Αυγούστου, θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας και της ακρίβειας, μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, κλειστούς παιδικούς σταθμούς.

Ο ΟΣΕ διαλύεται, η ΔΕΗ , η ύδρευση, οι κρατικές τράπεζες, τα πάντα ξεπουλιούνται. Οι συγκοινωνίες ετοιμάζονται να δοθούν στους ιδιώτες και να γίνουν πανάκριβα τα εισιτήρια Η Διαμαντοπούλου προωθεί την παιδεία της αγοράς. Ο ‘Καλλικράτης’ σημαίνει απολύσεις υπαλλήλων, διάλυση υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται Οι ελεύθεροι χώροι παραδίδονται στην τσιμεντοποίηση. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μπαίνουν στον πάγο και οι απεργοί επιστρατεύονται. Τα επαγγέλματα «απελευθερώνονται» για να ανοίξει οι δρόμος στις πολυεθνικές. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Με την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ) ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των πιο επιθετικών, φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών κύκλων, των φονιάδων της Μ. Ανατολής, του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στη ΔΕΘ μιλώντας για «κοινωνικό πακέτο» και εννοεί νέες ενισχύσεις για τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές. Η πολιτική αυτή δεν έχει στόχο να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Έχει στόχο να οργανώσει την χρεοκοπία του λαού και της χώρας με τρόπο που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων τραπεζιτών και «δανειστών».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ! ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Καμιά ηττοπάθεια, καμιά μοιρολατρία, καμιά αναμονή. Αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί. Με απεργίες και διαδηλώσεις, με καταλήψεις και συλλαλητήρια και καθημερινή ανυπακοή στη «χούντα» ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, για να μην περάσει το κοινωνικό σφαγείο του «Μνημονίου», για να ανατραπούν οι επιλογές της κυβέρνησης του Μνημονίου και κάθε εκφραστή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να ανοίξουν δρόμοι κοινωνικής χειραφέτησης.

- Να βροντοφωνάξουμε «Η κρίση είναι δική τους, όχι δική μας».

- Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους τους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου: Το ΠΑΣΟΚ των μεταλλαγμένων σοσιαλφιλελεύθερων. Την ΝΔ που υπόσχεται «μνημόνιο χωρίς τρόικα». Το αντιδραστικό και ρατσιστικό ΛΑΟΣ, που ψήφισε και στηρίζει το «Μνημόνιο».

- Να συγκρουστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποδεικνύεται εφιάλτης των λαών της Ευρώπης.

- Να μην αναγνωρίσουμε το ληστρικό χρέος και να απαιτήσουμε την παύση των πληρωμών και τη διαγραφή του.-- Να ξεπεράσουμε την άθλια κυβερνητική και εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που υπέγραψε την τρίχρονη σύμβαση λιτότητας και υποταγής στις επιταγές του Μνημονίου.

- Να σφυρηλατήσουμε την ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων των αγροτών. Με τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Με αγωνιστικό συντονισμό των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων, των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων. Με κοινή δράση της αριστεράς μέσα στο κίνημα ξεπερνώντας και την παραταξιοποίηση τύπου ΠΑΜΕ και την υποταγή στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που προκρίνει ο ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ.

- Να μην αφήσουμε κανένα αγώνα να μείνει απομονωμένο. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για πραγματικά Δημόσια ΔΕΗ, συγκοινωνίες, Παιδεία, Υγεία.

-Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεθεί πολιορκημένη από την οργή των εργατών και της νεολαίας. Καμιά υποστολή των αγώνων ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Κλιμάκωση τώρα με απεργίες, καταλήψεις και αγώνες διαρκείας μέχρι να πάρουν πίσω το Μνημόνιο. Συντονισμένοι αγώνες σε όλους τους κλάδους και τους: Στις συγκοινωνίες, την ενέργεια, τις ΔΕΚΟ. Στην εκπαίδευση και την νεολαία. Στην Υγεία. Στους ανέργους και τους συνταξιούχους.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο καπιταλισμός βυθίζεται σε μια από τις πιο βαθιές κρίσεις της ιστορίας του. Για να την ξεπεράσει απειλεί να βυθίσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην φτώχια, την ανεργία, την οικολογική καταστροφή (όπως στον κόλπο του Μεξικού), στις νέες πολεμικές απειλές. Παλεύουμε για μια πολιτική σε ρήξη με τα συμφέροντα και την πολιτική των τραπεζιτών, των βιομήχανων, της ΕΕ. Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση!

• Άμεση έξοδος από το «Μνημόνιο», ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

• Παύση πληρωμών. Μη αναγνώριση-διαγραφή του χρέους.

• Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο. Έξοδος από την ΟΝΕ και το ευρώ.

• Ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού.

• Απαγόρευση απολύσεων.

• Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία για όλους. Γενναίες φοροαπαλλαγές στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα, κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δραστική αύξηση στη φορολογία του κεφαλαίου. Να παγώσουν οι εξοπλισμοί.

• Όχι στον «Καλλικράτη» και την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «τοπικού κράτους».

• Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Άσυλο στους πρόσφυγες.

• Διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.



ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΏΝΩΝ

Η φετινή ΔΕΘ δεν θα είναι μια από τα ίδια.

Για τους πάνω, την αντιδραστική συμμαχία κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, ο Σεπτέμβρης είναι αφετηρία του νέου κύματος της επίθεσης, του μνημόνιου Νο 2, που φιλοδοξεί να ισοπεδώσει άμεσα ότι άφησε όρθιο το νομοθετικό πραξικόπημα του προηγούμενου Μαΐου: εξοντωτική λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, νέα δυσβάσταχτη φορολογία για τα λαϊκά στρώματα, έκρηξη των απολύσεων και άγρια περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, επιβολή της μερικής απασχόλησης και των ατομικών συμβάσεων εργασίας, πωλητήριο σε όλες τις ΔΕΚΟ, καταβαράθρωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, παράδοση των «κλειστών
επαγγελμάτων» στις πολυεθνικές.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός όχι απλά θα πάει με άδειο καλάθι, αλλά ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη δηλώνοντας ότι « θα πει όλη την αλήθεια». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει επιθετική επιχειρηματολογία, του τύπου «τα μέτρα είναι απαραίτητα για να βγούμε από την κρίση» και «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια» αλλά και σκληρή αντιμετώπιση όλων των αγωνιζόμενων κλάδων, βαφτίζοντας όποιον αντιστέκεται σε συντεχνία. «Θα σώσουμε την χώρα από την χρεοκοπία» δηλώνει ο πρωθυπουργός ξεχνώντας φυσικά να πει ότι έχει ήδη οδηγήσει την εργατική οικογένεια στην φτώχεια και την χρεοκοπία και σηκώνοντας
τα λάβαρα του «νέου πατριωτισμού» που είναι ο πατριωτισμός των τραπεζών, των βιομηχάνων ,των εφοπλιστών και των άλλων πραγματικών συντεχνιών που κερδίζουν και από την κρίση.

Ήδη η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη μπήκε με το κλείσιμο από τον ΔΟΛ των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα (πετώντας στο δρόμο 100 εργαζόμενους), την απόλυση συνδικαλιστή μισθωτού τεχνικού και το στήσιμο βιομηχανίας μηνύσεων και συλλήψεων στους εργαζόμενους και αλληλέγγυους αγωνιστές που επί μήνες παλεύουν την εργοδοτική τρομοκρατία στο εστιατόριο banquet στη Θεσσαλονίκη.

Για τους κάτω, το ερώτημα είναι αμείλικτο:
Ή ο αντίπαλος θα προχωρά ακάθεκτος σαρώνοντας οτιδήποτε έχει απομείνει όρθιο, ή οι εργαζόμενοι θα σηκώσουν το ανάστημα τους και θα αντιδράσουν με ένα δεύτερο γύρο μαχητικών εργατικών αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης, της κυβέρνησης και συνολικά του σύγχρονου καθεστώτος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας.

Η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματίων και άλλων επιτροπών και πρωτοβουλιών αγώνα θέλει να γίνει το προανάκρουσμα του δεύτερου γύρου των εργατικών αγώνων σπάζοντας το κλίμα παθητικοποίησης που έχουν επιβάλει κυβέρνηση, ΜΜΕ και συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Eνάντια στο συμβιβασμό της ΓΣΕΕ, την προδοτική συμφωνία της για την ΕΓΣΣΕ, την αποκλιμάκωση και σχεδιασμένη διάσπαση των αγώνων και την περιφρόνηση της εργατικής βάσης.

Για να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους, για να έρθουν στην ημερήσια διάταξη τα εργατικά δικαιώματα που χτυπιούνται βάναυσα (μισθοί, ασφάλιση, σταθερή εργασία, δημόσια αγαθά, δημοκρατία στους χώρους δουλειάς), κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας. Για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση, τα ελλείμματα, το χρέος και τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 6ΜΜ ΚΑΜΑΡΑ

Στη μάχη μπαίνει το δυναμική της Αριστερής Παρέμβασης στην ¨Ηπειρο

Ανοίγει το βήμα της η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, το σχήμα που συγκροτήθηκε από δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς για την παρέμβαση στις περιφερειακές εκλογές αλλά και στους αγώνες





. Ήδη την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μαζικότατη σύσκεψη μελών και φίλων της Αριστερής Παρέμβασης στην Άρτα, με τη συμμετοχή και του υποψήφιου περιφερειάρχη Νίκου Ζήκου. Ύστερα από πλούσιο διάλογο, εκλέχτηκε επιτροπή για το συντονισμό και γραφείο Tύπου. «Ύστερα από πολλά χρόνια συναγωνιστές και σύντροφοι διαφορετικών ρευμάτων και αντιλήψεων συναντιόνται και μοιράζονται τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την αγωνία για το μέλλον και τον προβληματισμό για την αναζήτηση λύσης από το αδιέξοδο που μας οδηγεί η αστική τάξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης.

«Η δική μας πολιτική πρόταση δεν απευθύνεται στις κυρίαρχες δυνάμεις, αλλά στο κίνημα, στον κόσμο της εργασίας και της Αριστεράς. Στις εκλογές της 7 Νοέμβρη οι υποψήφιοι της “ιερής συμμαχίας”του κεφαλαίου και των τραπεζιτών ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - ΝΔ πρέπει να καταδικαστούν με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που παλεύουν ενάντια στην “τρόικα’’ κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, για την ανατροπή του μνημονίου και όσων το στηρίζουν. Ο κόσμος της εργασίας, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι θα στηρίξουν στην περιοχή μας το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Παρέμβασης», τονίζεται.

Τις προηγούμενες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η Διακήρυξη της Αριστερής Παρέμβασης. «Η εργατική τάξη και ο λαός βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους», τονίζεται. «Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν ανέδειξαν τις θέσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί η χρόνια αστική επιρροή μέσω της ρεφορμιστικής αντίληψης στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Γίνεται ολοφάνερο ότι ο ρεφορμισμός που κυριάρχησε στις γραμμές του είναι αναποτελεσματικός είτε στη συναινετική του μορφή είτε στην αγωνιστική του εκδοχή, και αδυνατεί όχι μόνο να επιτύχει, αλλά ακόμη και να περισώσει τις στοιχειώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αλλά και πολλών δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους στο εργατικό κίνημα. Η λύση δεν βρίσκεται σε αφηρημένες ιδεολογικές ενότητες που διασπούν την εργατική τάξη και το λαό με βάση τις ιδεολογικές επιλογές τύπου ΠΑΜΕ. Η μόνη απάντηση βρίσκεται στον πλατύ συντονισμό σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, στη βάση των προβλημάτων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης ως τη μοναδική απάντηση στον εκφυλισμό και την απομαζικοποίηση των αγώνων», ξεκαθαρίζεται.

Η Διακήρυξη έχει αναλυτική παρουσίαση της επίθεσης στην Ήπειρο. «Η παρέμβαση διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων μέσω του μηχανισμού στήριξης του ΔΝΤ φτάνει στην τσέπη κάθε εργαζόμενου, αγγίζει κάθε μαντρί της Ηπείρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η καθημερινότητα του λαού, στην πόλη και στο χωριό υποβαθμίζεται. Η παιδεία και η υγεία υποτάσσονται στην αγορά. Η φύση αποτελεί βασικό αντικείμενο εκμετάλλευσης, η καταστροφή της, πηγή εσόδων για το κεφάλαιο. Άραχθος, Λούρος, Καλαμάς, Παμβώτιδα, Αμβρακικός, μαζί με τις ανοιχτές χωματερές αποτελούν σκουπιδότοπο για το κεφάλαιο».

Χωρίς διαχειριστικές αυταπάτες υπάρχει κάθετη καταδίκη στον «Καλλικράτη», αποκαλύπτοντας και ποιους ταξικά εκφράζει: «Το τοπικό κεφάλαιο μαζί με τους βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους και τις διοικήσεις των ενώσεων των αγροτικών συνεταιρισμών που βρίσκονται στη δούλεψη τους, απομυζά το λαό της περιοχής και αποκτά ιδιαίτερες σχέσεις με την Αλβανία και τα Βαλκάνια. Όλους αυτούς εξυπηρετεί ο «Καλλικράτης». Αποτελεί την παραπέρα αντιδραστική οργάνωση του κράτους. Αυτό θα είναι η νέα περιφέρεια της Ηπείρου». Μνημόνιο Σταθερότητας και «Καλλικράτης» πάνε μαζί, υπογραμμίζει η Αριστερή Παρέμβαση.

Η Παρέμβαση καλεί σε ενότητα στη βάση ενός προγράμματος για την ανατροπή του αντεργατικού προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου, την άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), την έξοδο απ’ την ΟΝΕ και την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ, την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και τη λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, την απαγόρευση των απολύσεων κ.λπ.

«Η δική μας πολιτική πρόταση δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση –στην όποια κυβέρνηση– για να την υλοποιήσει ή στις όποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να την υιοθετήσουν, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι “κυβερνητική πρόταση’’ στη βάση του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Πρώτα απ’ όλα απευθύνεται στο κίνημα, στον κόσμο της εργασίας και της Αριστεράς, για να τη διεκδικήσει, να αγωνιστεί γι’ αυτήν, να την επιβάλει», τονίζεται. «Έχει ως ορίζοντα και στρατηγικό στόχο την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας και την κομμουνιστική χειραφέτηση».

επίσης σπονσορες της κυβερνητικης πολιτικης τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ

¨Οχι στο μνημόνιο, ναι στα μέτρα του

Οι φιλοδοξίες Σαμαρά για τη μετα-ΔΝΤ εποχή

«Εμείς αρνηθήκαμε το μνημόνιο γιατί θέλουμε να υπάρχει ελπίδα και δικαίωμα στο όνειρο για τις κοινωνικές δυνάμεις». Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή στα Αμπελάκια, συνεχίζοντας πιστός στην πολιτική γραμμή που έχει χαράξει: Της απόρριψης του μνημόνιου, το οποίο έχει συνάψει η κυβέρνηση με την τρόικα.
για να διαβασετε ολόκληρο το αρθρο πατηστε εδώ

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» δίδακτρα για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Printer-friendly versionSend to friend

Κύμα ομαδικών προσφυγών φοιτητών πυροδότησε η αγωγή που κατέθεσε κατά του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου ο πρώην φοιτητής του Τάσος Λιάλιος και κυρίως η θετική εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας σχετικά με την «αντισυνταγματική» καταβολή των διδάκτρων. Στις 15 Ιουλίου, ο εισηγητής του Εφετείου Πάτρας δικαίωσε τον φοιτητή, κρίνοντας θετικά την προσφυγή του, σύμφωνα με την οποία αρνείται να καταβάλει τα δίδακτρα που απαιτούνται, βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει δωρεάν παροχή της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας.

Ο εισηγητής του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αγωγή του Τ. Λιάλιου για τη μη καταβολή των διδάκτρων, καθώς το άρθρο 16 του συντάγματος ισχύει και για το ΕΑΠ, παρά τις αιτιάσεις των αντίδικων ότι το ΕΑΠ δεν προϋπήρχε της διαδικασίας εφαρμογής του Συντάγματος του ’75.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη μορφή εκπαίδευσης και τονίζει «τον ορατό πλέον κίνδυνο», μετά τη θετική εισήγηση, «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος». Εν αναμονή της τελικής απόφασης, αμηχανία επικρατεί και στην κυβέρνηση και στους κύκλους του υπουργείου Παιδείας, με την Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει πως «θα στηρίξουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».

Ο Τάσος Λιάλιος, μιλά στο tvxs.gr και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην προσφυγή, αλλά και πώς φτάσαμε στο σήμερα. Όπως λέει, μπήκε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2000 και «από την πρώτη ημέρα, μαζί με άλλους συμφοιτητές καταθέσαμε ένα ζήτημα και στους φοιτητές, αλλά και στη διοίκηση. Εμείς τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσφυγή γιατί είχαμε ήδη πληρώσει. Ρωτήσαμε όμως πώς καθορίστηκε το ποσό της εισαγωγής μας για να λάβουμε την απάντηση από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής ότι μαζευτήκαμε τα μέλη, εκφράσαμε ο καθένας την άποψή του και καταλήξαμε στο μεγαλύτερο μέσο όρο των προτάσεων που κατατέθηκαν. Δεν υπήρξε δηλαδή καμία αναλογιστική μελέτη και υπήρξε μια αυθαιρεσία στον καθορισμό των διδάκτρων. Μέχρι και την αποφοίτησή μου το 2006, θέταμε το ίδιο ζήτημα. Κάποια στιγμή το ποσό των διδάκτρων ήταν να πάρει μια αύξηση της τάξης του 45%, από 440 ευρώ πήγε στα 700. Πάντα ζητούσαμε μια αναλογιστική μελέτη, την οποία δεν μας κατέθεσαν ποτέ. Όταν αποφοίτησα, στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών λήφθηκε η απόφαση όσοι θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις για εισαγωγή σε άλλο προπτυχιακό πρόγραμμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μη καταβολής διδάκτρων να το δηλώσουν. Δήλωσαν συνολικά ενδιαφέρον 15 άτομα, μεταξύ αυτών και εγώ. Από τους 15 μπήκαμε οι 2 στην κλήρωση. Κατέθεσα κανονικά τα χαρτιά μου και δεν πλήρωσα. Μου απάντησαν με επιστολή ότι δεν γίνεται αποδεκτή η αίτησή μου, με αποτέλεσμα να προσφύγω κατά της διοικητικής αυτής πράξης του πανεπιστημίου, ότι δεν με δέχονται για μη καταβολή χρημάτων».

Όπως σημειώνει ο κ. Λιάλιος, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα της χώρας, μιας και είναι και το 19ο της Ελλάδας. Επιχορηγείται από το κράτος, έχει ένα μερίδιο της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως από τα δίδακτρα και χορηγείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παράθεσε ο προηγούμενος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, κ. Σιαφαρίκας, το αποθεματικό του πανεπιστημίου είναι 45 εκατομμύρια ευρώ. Έχετε ξανακούσει πουθενά σε ανώτατο ίδρυμα να υπάρχει τέτοιο αποθεματικό;» διερωτάται. «Οι διοικούσα επιτροπή επιμένει ότι ο ιδρυτικός νόμο 2552 αναφέρει ότι οι φοιτητές συμμετέχουν στις δαπάνες επικοινωνίας, ωστόσο αυτές οι δαπάνες δεν καθορίζονται πουθενά, δεν υπάρχει καμία μελέτη» προσθέτει.

Στο Διοικητικό Εφετείο Πάτρας, όπου εδρεύει το ΕΑΠ, εκκρεμούν, επίσης, συνολικά 350 αγωγές που έχουν κατατεθεί από άλλους φοιτητές. «Πρόκειται για προσφυγές πρωπτυχιακών και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών που είχαν κάνει προπτυχιακά. Το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται γύρω στο 1,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους φοιτητές. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για 16 εκατομμύρια, κάτι που είναι ψευδέστατο».

Μετά την ανακοίνωση της θετικής εισήγησης υπέρ του κ. Λιάλιου, η διοίκηση του Πανεπιστημίου με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τονίζει πως «Το κοινωνικό δικαίωμα της δωρεάν παιδείας δεν καταλαμβάνει, κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την πάγια θέση της Πολιτείας, τις ιδιαίτερες μορφές εκπαίδευσης, όπως αυτή παρέχεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που στηρίζεται στη μεθοδολογία της παροχής εκπαίδευσης από απόσταση. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως μοναδικός φορέας στη χώρα μας παροχής ανοικτής, εξ αποστάσεως και δια βίου εκπαίδευσης, δε δύναται να εξομοιωθεί, ούτε να ενταχθεί στην καθιερωμένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Παιδεία των τριών τυπικών βαθμίδων εκπαίδευσης» και επισείει τον κίνδυνο «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

Σχετικά με τα επιχειρήματα της διοίκησης ότι απειλείται η λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου από τις ομαδικές διεκδικήσεις, ο κ. Λιάλιας απαντά πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. «Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει ένα σύλλογο ή μια εταιρεία που όταν έχει προβλήματα, λέει ξέρετε δεν πάω καλά και θα κλείσω. Αντιθέτως, εδώ μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που έχει μεγάλη ζήτηση. Το πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να θιχτεί. Αυτά είναι κάποια τερτίπια της διοίκησης και κάποιων συντεχνιών καθηγητών».

Για τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στις εξελίξεις, τέλος, ο κ. Λιάλιας σχολιάζει πως «η κ. Διαμαντοπούλου δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ΕΑΠ και πιστεύω ότι δεν την ενδιαφέρει κιόλας. Γιατί έβλεπε ότι ήταν ένα «διδασκαλείο» που φέρνει χρήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα, οπότε ασ’ το να προχωράει».

Πρωτοβουλία για αποχή των δημοσιογράφων από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού



ΔΕΘ 2010 – Πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού

Προς

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Α.),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ & ΝΗΣΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.),ΕΝ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ–ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ,ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Π.),ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ,Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ
I.F.J (INTERNATIONAL FEDERATION OF JOURNALIST).


Πρόταση αποχής των δημοσιογράφων από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην 75η ΔΕΘ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΔΝΤ
Δημοσιογράφοι από όλους τους κλάδους των ΜΜΕ και από κάθε γωνιά της χώρας με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας ως ελεγκτικού μηχανισμού της εκάστοτε εξουσίας, ως λειτουργοί της ενημέρωσης αλλά και ως κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται από τα βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ, αποφασίσαμε να προσθέσουμε τη φωνή μας στην κοινωνική κραυγή διαμαρτυρίας.
Προτείνουμε προς την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας την υιοθέτηση της πρότασης για ΑΠΟΧΗ των δημοσιογράφων από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη φετινή 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΠΟΕΣΥ και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ να διερευνήσουν τους τρόπους συνδικαλιστικής «κάλυψης» της αποχής είτε με κήρυξη στάσης εργασίας κατά την ώρα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού είτε με την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Από την απεργία να εξαιρεθούν μόνο οι συντάκτες που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους.

Το σκεπτικό αυτής της κίνησης διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου βασίζεται στα εξής σημεία:
- Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν είναι αποκομμένη από τα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία, αποτελούν κομμάτι της και πλήττονται εξίσου.
- Έτσι, διερμηνεύοντας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γυρίζουμε την πλάτη μας σε μία στημένη απόπειρα να δικαιολογηθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.
- Οι δημοσιογράφοι θεωρούμε ότι δεν έχουν απομείνει άλλα επιχειρήματα στην κυβέρνηση για να «δικαιολογήσει» οποιοδήποτε «παλιό» ή «νέο» μέτρο.
- Ζητάμε την απόσυρσή τους, απορρίπτουμε την κοροϊδία των υποσχέσεων, αρνούμαστε να μετατραπούμε σε ιμάντα μεταφοράς της κυβερνητικής προπαγάνδας.
- Μπλοκάρουμε έτσι τη «νομιμοποίηση» του ανώτατου κυβερνητικού συνομιλητή και τη δυνατότητά του να μπορεί ακόμη να επιχειρηματολογεί σε βάρος της νοημοσύνης και της υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Η ΑΠΟΧΗ από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε αμέτοχοι τα γεγονότα και θα αναδειχθεί σε κορυφαία πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων που θα αρχίσουν να αποκτούν και πάλι την αξιοπιστία τους στα μάτια της κοινωνίας.

Η υιοθέτηση της πρότασης ΑΠΟΧΗΣ από την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας, πρέπει να συνοδεύεται από:

- Ανακοίνωση που θα μεταδίδεται από τα ΜΜΕ
- Ορισμό επιτροπής αυστηρής περιφρούρησης που θα διασφαλίσει την επιτυχία της διαμαρτυρίας
- Προειδοποίηση και διαγραφή από τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ όσων δημοσιογράφων σπάσουν την ΑΠΟΧΗ
- Επιστολή γνωστοποίησης της διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή και στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
ΠΟΓΚΡΟΜ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ “BANQUET” ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 6:00 μ.μ.από τα Προπύλαια στο Υπουργείο Εργασίας.
περισσότερα εδώ

Φόβοι περί διάλυσης της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα - όμως..."οι Ρωμαίοι κοιμούνται ήσυχοι"

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010 ·
Φόβοι περί διάλυσης της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα.
Ενδεχόμενο «διάλυσης της πολιτικής τάξης» και κοινωνικές εντάσεις στην Ελλάδα διαβλέπει Γερμανός οικονομολόγος, εάν συνεχιστούν τα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph, ο Σιν, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Ιταλία, δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα αποτρέψουν την πτώχευση.
Αντίθετα, όπως είπε, «η πολιτική της επιβεβλημένης εσωτερικής υποτίμησης, αποπληθωρισμού και ύφεσης θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου» .
Κατά το Γερμανό οικονομολόγο, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα «διάσωσης» από την ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είναι το λιγότερο δυσάρεστο σενάριο, ακόμα και αν αυτό «σκοτώσει» τις ελληνικές τράπεζες.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/09/2010_353800

Την ίδια ώρα όμως, όπως παρατηρεί ο Π. Παπακωνσταντίνουν στην "Καθημερινή":

Γιατί οι Ρωμαίοι κοιμούνται ήσυχοι

Πριν από λίγες εβδομάδες, οι θερινοί κινηματογράφοι πρόβαλαν τη θρυλική ταινία των Μόντι Πάιθονς «Ενας προφήτης, μα τι προφήτης».
Γυρίστηκε το 1979, χρονιά - ορόσημο, λόγω της εκλογής της Μάργκαρετ Θάτσερ, που σηματοδότησε ένα τέλος εποχής για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μπήκα στον κινηματογράφο με την ελαφρά μελαγχολία του «τριάντα χρόνια μετά» και βγήκα με την αυτοσαρκαστική αίσθηση μιας αναπάντεχης επικαιρότητας: τελικά, για μας μιλούσε ο μύθος...

Σε μια χαρακτηριστική σκηνή, ο νεαρός Ιουδαίος Μπράιαν συναντά σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο ομοεθνείς του, που θέλουν να τον στρατολογήσουν στο επαναστατικό Λαϊκό Μέτωπο της Ιουδαίας. «Τους μόνους που μισούμε πιο πολύ από τους Ρωμαίους, είναι τους διασπαστές του Ιουδαϊκού Λαϊκού Μετώπου», λέει ένας από τους συνωμότες. «Και τους διασπαστές του Λαϊκού Μετώπου του Ιουδαϊκού Λαού», παρεμβαίνει ένας άλλος. «Και τους διασπαστές του Λαϊκού Μετώπου Ιουδαίων», προσθέτει ένας τρίτος.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ελληνική Αριστερά την καταθλιπτική πραγματικότητα της κρίσης και του Μνημονίου δεν διαφέρει και πάρα πολύ από εκείνη των συντρόφων του Μπράιαν.


Στην προαναφερθείσα ταινία, υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα σκηνή. Δύο από τις πολυάριθμες, επαναστατικές ιουδαϊκές οργανώσεις επιχειρούν ταυτόχρονα, χωρίς προσυνεννόηση, να απαγάγουν τη γυναίκα του Πόντιου Πιλάτου. Συναντιούνται τυχαία, στα υπόγεια του παλατιού, κι αντί να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αρχίζουν να αλληλοεξοντώνονται μέχρι και τον τελευταίο άνδρα, κάτω από τα έκπληκτα μάτια των Ρωμαίων στρατιωτών, που δεν χρειάστηκε να κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους…