Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η μαζική σφαγή των απεργών της Ν. Αφρικής στο όνομα του κέρδους δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού!

19/8/2012
Η μαζική σφαγή των απεργών της Ν. Αφρικής στο όνομα του κέρδους δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη της Νότιας Αφρικής. Μνήμη και τιμή για τους δολοφονημένους απεργούς μεταλλωρύχους!
Στις 10 Αυγούστου στην πόλη Μαρικάνα πάνω από 3.000 εργάτες στα ορυχεία της περιοχής κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Η πολυεθνική Lonmin, η οποία ειδικεύεται στις εξορύξεις μεταλλικών ορυκτών και είναι παγκοσμίως η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός με αμύθητα κέρδη, φροντίζει να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Απειλεί τους εργάτες με απόλυση, στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό και ζητά την επέμβαση της αστυνομίας. Η αστυνομία ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της αδίστακτης εργοδοσίας και με ωμή καταστολή δολοφονεί 36 εργάτες και τραυματίζει πάνω από 80.  
Την ευθύνη για το φρικτό αντεργατικό έγκλημα φέρει ακέραια η δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ν. Αφρικής και τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων (COSATU). Παρά τα 18 χρόνια που πέρασαν από την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ που στήριζαν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΕΕ, η εργαζόμενη πλειοψηφία της Νότιας Αφρικής συνεχίζει να στενάζει κάτω από το ζυγό των πολυεθνικών και των μεγαλογαιοκτημόνων της γης. Όσο ο πλούτος παραμένει στα χέρια των εργοδοτών και των τραπεζών, όσο το κράτος επιβάλλει τα συμφέροντά τους, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους όσα αξίζουν.
Η μαζική δολοφονία αποτελεί έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων λαών σε όλη τη γη. Από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που έστειλε τα ΜΑΤ να «αποκαταστήσουν την τάξη» στη Χαλυβουργία και την ισπανική καταστολή των ανθρακωρύχων μέχρι τη μαζική δολοφονία των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, οι τράπεζες, θυσιάζουν τα πάντα, από το καθημερινό ξεζούμισμα του ιδρώτα και της υπεραξίας μέχρι την κτηνώδη αφαίρεση της ζωής των εργαζομένων, στο βωμό του κέρδους. Οι θυσίες που ζητά το κεφάλαιο σε όλο τον κόσμο σαν διέξοδο από την κρίση δε θα φέρουν καλύτερες μέρες σε ένα μακρινό μέλλον, αλλά φτώχεια, σκληρή δουλειά και αίμα στο σήμερα. Οι δολοφονίες φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της εκμετάλλευσης. Η θλιβερή προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα σε διένεξη μεταξύ συνδικάτων και οι γενικές επικλήσεις στη δικαιοσύνη αποτελούν συγκάλυψη και συνενοχή.
Αποτελεί χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής δυναμώνοντας τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες σε κάθε χώρα και χτίζοντας δεσμούς αλληλεγγύης και κοινής διεθνιστικής πάλης. Η καθημερινή μάχη για την επιβίωση και ο αταλάντευτος αγώνας μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο αποτελούν το δικό μας φόρο τιμής στους νεκρούς της τάξης μας.  
Η ΕΚΤ κερδοσκοπεί με νέο τοκογλυφικό δάνειο στις πλάτες του ελληνικού λαού
Παρά την πληθώρα δηλώσεων και διεθνών δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, στα «ψιλά» των ελληνικών ΜΜΕ  φαίνεται να πέρασε η είδηση για το εξωφρενικό επιτόκιο ύψους 4,43% με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) άντλησε 4,062 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει την «επιστροφή στις αγορές» ή την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αφού η δημοπρασία αυτή αποτελεί προσωρινή λύση ανάγκης που δόθηκε με ειδική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο λόγος παραπάνω από προφανής: καθώς έχει παγώσει η καταβολή των δόσεων της «βοήθειας», έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε στις 20 Αυγούστου το ελληνικό δημόσιο να εξοφλήσει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ώστε να μη δημιουργηθεί «πιστωτικό γεγονός».
Ουσιαστικά αυτό που έκανε η ΕΚΤ, έχοντας εξαιρεθεί από το πρόσφατο «κούρεμα», είναι να εξασφαλίσει πως θα πληρωθεί στο ακέραιο τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε σε τιμή πολύ κάτω από το 50% της ονομαστικής αξίας τους. Δηλαδή, η ΕΚΤ μόνο από αυτή την κίνησή της θα κερδίσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ! 
Αυτοί που ετοιμάζονται να πάρουν νέα βάρβαρα μέτρα ύψους 11,5 δισ.  ευρώ στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, δε διστάζουν  να επιβαρύνουν απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό με ένα επιπλέον τοκογλυφικό δάνειο (αυξάνοντας φυσικά το χρέος) προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών! Είναι πια γνωστό τι σημαίνει «αναδιαπραγμάτευση» και «απαγκίστρωση» των θλιβερών Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη: βαθιά ύφεση, ανεργία – ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μισθοί και συντάξεις πείνας, διάλυση της υγείας και φορομπηξία. Αυτοί λοιπόν είναι η ΕΕ και οι μηχανισμοί της όπως η ΕΚΤ: τοκογλύφοι που κερδίζουν από την κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα. Γι' αυτό και επιμένουν σε όλο και πιο σκληρά μέτρα. Αυτός είναι ο στόχος της Τρόικας που έστησαν μαζί με το ΔΝΤ. Τα περί «εταίρων» και κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας είναι προπαγανδιστικά ψέματα!
Τα αιτήματα για παύση πληρωμών στους δανειστές, διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ δεν είναι απλά επίκαιρα· είναι αναγκαίος όρος για την επιβίωση του λαού σήμερα. Η υπομονή έχει τελειώσει και η οργή των εργαζόμενων ξεχειλίζει. Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα, από ένα παλλαϊκό κίνημα αποφασισμένο να νικήσει και να ανατρέψει την επίθεση του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης, να ξηλώσει το καθεστώς των Μνημονίων που επιβάλλουν ΕΕ, κεφάλαιο και τράπεζες.