Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ «ΑΚΤΩΡ» ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Την Τρίτη το μεσημέρι ο 36χρονος εργάτης, Διπλάρης Σταμάτης πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, κάτοικος της περιοχής, έπεσε νεκρός στο εργοτάξιο του Άκτωρ, στα έργα του μεγαλοεφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου στο Ρωμανό Μεσσηνίας. Ο εργάτης, ο οποίος δούλευε στο συνεργείο του υπεργολάβου Καλαμπαλίκη, πέθανε από ηλεκτροπληξία, όταν ο γερανός που χειριζόταν ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ. Πριν μερικούς μήνες, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, ένας ακόμα εργάτης είχε χάσει το χέρι του.
Ο θάνατος αυτός, δεν είναι «ατύχημα», που οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος», όπως θα πουν γι΄ άλλη μια φορά. Είναι μία ακόμα δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στο συνεχή, μακάβριο και βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Το σωματείο μας, έχει επανειλημμένα, καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Προς όφελος της επιτάχυνσης του έργου και εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και της ασφάλειας στο εργοτάξιο, έχει επιβληθεί ένα κυριολεκτικά απάνθρωπο καθεστώς εξοντωτικών ωραρίων, καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων, καταπάτησης κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος. Οι εργασίες γίνονται επικίνδυνες, από τη μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας, αλλά και μέσω του καθεστώτος των υπεργολαβιών, χωρίς κανένα έλεγχο. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ συνεχίζεται η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι κατασκευαστικές εταιρίες έχουν τις ισχυρές πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν τις αντεργατικές επιλογές της ΕΕ, ενθαρρύνουν και συγκαλύπτουν την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας. Η έλλειψη ελέγχων στους τόπους εργασίας από τους ελεγκτικούς μηχανικούς του κράτους ή η μετατόπιση των εργοδοτικών ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος στις πλάτες των Τεχνικών ασφάλειας ή άλλων εργαζομένων, η εργοδοτική τρομοκρατία για την πειθάρχησης των εργαζομένων με το φόβητρο της ανεργίας, είναι πλευρές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο εργοδοτικός μεσαίωνας, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και το περιβαλλοντικό έγκλημα πάνε μαζί στην κατασκευή ενός έργου που γίνεται πάνω στην εγκληματική εκμετάλλευση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την υπερεκμετάλλευση των ανθρώπων που το κατασκευάζουν και που το πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή. Η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των τεχνικών είναι στην κοινή πάλη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας τώρα. Προσανατολισμός της Επιθεώρησης Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της σχετικής νομοθεσίας και των κανονισμών.
Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο.
Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ και δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας, ενταγμένου στο αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Πριν

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιώργου Ρούση στο ΠΡΙΝ
Ακόμη υπογραφές στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς
Το ΝΑΡ στο διαδίκτυο: http://www.narnet.gr/ - blog ΝΑΡ Θεσσαλονίκης: http://www.nar4.wordpress.com/
δείτε παλαιότερα φυλλα του ΠΡΙΝ στο http://www.prin.gr

Τηλεοπτικό σποτ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τηλεοπτικό σποτ της Αnτικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή
επειδή μάλλον δεν θα το δείτε στην τηλεόραση πατήστε εδώ


Ανέβηκε το τηλεοπτικό σποτ στις εξής ιστοσελίδες:
Στην ιστοσελίδα του ΝΑΡ: http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=209&Itemid=1
Στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: http://www.antarsya.org/index.php?option=com_content&view=article&id=181:2009-06-03-20-39-47&catid=60:2009-05-03-11-10-34&Itemid=119
Απ' ευθείας στο youtube: http://www.youtube.com/watch?v=NEO4egiWmuE