Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Νέα κυβέρνηση, ίδια πολιτική, ώρα να μιλήσει ξανά το κίνημα ! PDF Print E-mail

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει να επισημάνει ότι, πίσω από τις αλλαγές ονομάτων και τις συγχωνεύσεις υπουργείων, πίσω από το ποιοι/ες κατέλαβαν υπουργικές θέσεις ή αποκλείστηκαν, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι στην ουσία πρόκειται να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική με αυτή της ΝΔ που καταβαραθρώθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Ίδια πολιτική με άλλο περιτύλιγμα.

Αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, η τοποθέτηση π.χ. του κ. Πάγκαλου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης εκπέμπει χιλιάδες μηνύματα. Θα είναι ο θεματοφύλακας της συνέχειας των επιθέσεων που απαιτεί το κεφάλαιο για να βγει από την κρίση, των μέτρων που συνάντησαν την αντίσταση των εργαζόμενων και της νεολαίας οδηγώντας τη ΝΔ στην κατάρρευση. Πρόκειται για τον κύριο εκφραστή των αντιαριστερών, αντικομμουνιστικών επιθέσεων από μεριάς του ΠΑΣΟΚ, για το πρόσωπο που είχε άμεση εμπλοκή στην παράδοση Οτσαλάν, για τον πολιτικό που πρωτοστατεί σε αντιδραστικές επιθέσεις κατά των εργαζομένων, των συνδικάτων, της αγωνιζόμενης νεολαίας, των μεταναστών κλπ. Αυτό είναι δείγμα, αν όχι απόδειξη για το προς τα πού θα κινηθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους εργαζόμενους και το κίνημα, αλλά και την αριστερά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο πίσω από εύηχες φράσεις περί διαφάνειας, αξιοκρατίας, νοικοκυρέματος του κράτους (που είχαμε ακούσει και από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή), δεν μπορούν να κρύψουν ότι με τον όρο λιγότερο κράτος εννοούν συρρίκνωση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα του σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, δημόσιους οργανισμούς. Ταυτόχρονα σημαίνει περισσότερο και πιο σκληρό κράτος καταστολής, αυταρχισμού και εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών. Ότι νοικοκύρεμα του κράτους για αυτούς σημαίνει λιγότεροι εργαζόμενοι με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας και περισσότεροι συμβασιούχοι, εργαζόμενοι με stage και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι.Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα χαμόγελα για τη νέα κυβέρνηση ήρθαν από το ΣΕΒ, το Χρηματιστήριο και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια …

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία ξέρουν ότι τίποτε θετικό δεν έχουν να περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να αρκεστούν στις όποιες συμβολικές κινήσεις αλλά θα βάλουν μπροστά το δικό τους πρόγραμμα αγώνα για έξοδο από την κρίση. Γι΄ αυτό και ο αγώνας των λιμενεργατών είναι υπόθεση όλων μας, είναι μια πρώτη αναμέτρηση κατά των ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να νικήσει, να αγκαλιαστεί από όλο το εργατικό κίνημα.

Μόνο οι αγώνες των εργαζόμενων και η ενωτική μαχητική δράση της Αριστεράς μπορούν να επιβάλλουν μια άλλη πολιτική με κριτήρια τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα σε σύγκρουση με τα καπιταλιστικά συμφέροντα.Καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός!

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 7 Οκτώβρη 2009

Last Updated on Wednesday, 07 October 2009 16:18
Σκάνδαλο η αναγνώριση των κολεγίων από τη ΝΔ με συνενοχή του ΠΑΣΟΚ PDF Print E-mail
Tuesday, 06 October 2009 22:51

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει ως σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, πραξικοπηματικού χαρακτήρα, την τελευταία απόφαση ως υπουργού Παιδείας, του κ. Σπηλιωτόπουλου, να δοθεί άδεια λειτουργίας σε 33 ιδιωτικά κολέγια, με ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 1η Οκτώβρη. Απόφαση που πάρθηκε εντελώς εν κρυπτό παρόλες τις παραιτήσεις ακόμα και μελών που είχε ο ίδιος διορίσει στην επιτροπή αδειοδότησης.

Σημειωτέον ότι πανεπιστημιακοί φορείς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στην αδειοδότηση της πρώτης φάσης και κυρίως ένα μεγαλειώδες φοιτητικό εκπαιδευτικό κίνημα αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια υπέρ της δημόσιας δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ενάντια στην εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. 36/05 για αναγνώριση των εμπόρων της γνώσης ως ισότιμα με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση πια, περιορίστηκε να μιλήσει για «αδιαφάνεια και σκοπιμότητες της ΝΔ» χωρίς φυσικά να δεσμεύεται για τη μη εφαρμογή της οδηγίας αλλά και της απόφασης Σπηλιωτόπουλου, μια και το ίδιο και ο πρόεδρος του Γ. Παπανδρέου έχουν μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να αναγνωριστούν τα ιδιωτικά κολέγια και ΚΕΣ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακούς, όλο το εκπαιδευτικό κίνημα να υψώσουν μέσα από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους «πύργο ατίθασο» για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση– ιδιωτικοποίηση των σπουδών και της γνώσης, για να είναι τα πτυχία το μόνο εργασιακό προσόν. Το «καμιά ανακωχή καμιά αναμονή» έρχεται πολύ γρήγορα να επιβεβαιωθεί ως το μόνο δρόμο για το εργατικό, κοινωνικό, νεολαιίστικο κίνημα την επόμενη μέρα των εκλογών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, 6/10/2009

Last Updated on Tuesday, 06 October 2009 22:56
Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή! PDF Print E-mail
Sunday, 04 October 2009 20:39

Πρώτη Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών

Τo αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αποτελεί σαφέστατη καταδίκη της αντεργατικής, αυταρχικής πολιτικής της Ν.Δ. Οι αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας έβαλαν την ταφόπλακα στο κόμμα που επιτέθηκε δριμύτατα στις κατακτήσεις, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, στο κόμμα που επικαλέστηκε την καπιταλιστική κρίση για να ζητήσει νέες θυσίες για χάρη των τραπεζιτών και των βιομήχανων.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ περισσότερο εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στη Ν.Δ. παρά μια θετική ψήφο για το πολιτικό και κυβερνητικό πρόγραμμά του. Ένα πρόγραμμα που στις βασικές γραμμές κινείται στην ίδια λογική με αυτό της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ με την ανύπαρκτη αντιπολίτευσή του, σηματοδότησε ότι, και ως κυβέρνηση θα διαψεύσει τις προσδοκίες του κόσμου που αγωνίστηκε ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Γι’ αυτό και εξασφάλισε τη στήριξη της αστικής τάξης και του κεφαλαίου, ως ο «εκλεκτός» τους, ύστερα από την ανεπανόρθωτη φθορά της κυβέρνησης Καραμανλή, για να μην αφήσει να υπάρξουν «ανεξέλεγκτες» αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που καλούνται να πληρώσουν την κρίση.

Να είναι σίγουρη η νέα κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα δώσουν καμιά περίοδο χάριτος, δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή ή αναμονή, αφού η επόμενη μέρα είναι η μέρα του νέου προϋπολογισμού, των ιδιωτικοποιήσεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και συνολικά των εργαζομένων, κ.λπ. Ταυτόχρονα το εύρος της ήττας της Ν.Δ καταδεικνύει το τι περιμένει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας την ίδια πολιτική. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης που συνεχίζεται, οι όποιες αντεργατικές αποφάσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, την ανεργία θα αποτελέσουν αιτίες πολέμου για τους εργαζόμενους.

Η καθήλωση και υποχώρηση των κομμάτων της κοινοβουλευτικής Αριστεράς σε περίοδο κρίσης και χτυπήματος των εργαζομένων αποτελεί αποτέλεσμα της δικιάς τους αδυναμίας να συμβάλλουν σε ένα άλλο νικηφόρο εργατικό κίνημα και στη στρατηγική ανάγκη των εργαζομένων για μια άλλη αριστερά.

Ότι σε ένα περιβάλλον έντασης των κοινωνικών διεκδικήσεων και έντονης αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, η επίσημη Αριστερά αποτυγχάνει να ενισχυθεί και υποχωρεί εκλογικά, είναι ένδειξη της βαθύτερης κρίσης της. Είναι απόδειξη του πόσο αναγκαία είναι σήμερα μια άλλη αριστερά, μια αριστερά που να εμπνέει και να μην απογοητεύει, μια Αριστερά αντικαπιταλιστική, επαναστατική. Η ανάγκη μαχητικής κοινωνικής αντιπολίτευσης αποτελεί το πραγματικό στοίχημα της επόμενης μέρας για τους εργαζόμενους και σε αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεισφέρει με όλες της τις δυνάμεις.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τη νεολαία που την ενίσχυσαν και εκλογικά, δείχνοντας ότι ακόμη και στο δύσκολο έδαφος των εκλογών, πρωτοπόροι εργαζόμενοι και νεολαίοι θεωρούν απαίτηση των καιρών να υπάρξει μια άλλη αριστερά, ενωτική, αντικαπιταλιστική και επαναστατική. Και ξέρουμε ότι αυτή την αγωνία την μοιράζονται και πολλοί άλλοι αγωνιστές.

Οι ψήφοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελούν κάλεσμα για να συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθεια γι’ αυτή την άλλη αριστερά, για να επιμείνουμε στον ενωτικό μετωπικό δρόμο που διαλέξαμε εξαρχής, για να παλέψουμε για ένα μαχητικό νικηφόρο εργατικό κίνημα, για μαχητική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και σε κάθε αντιδραστική πολιτική.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, 4/10/2009

.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για πλήρη εκτίμιση των αποτελεσμάτων και συνολική ανακοίνωση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγωνιστές σε κύκλο συνελεύσεων σε όλες τις γειτονιές και πόλεις για την πολιτική αποτίμηση της μάχης των εκλογών και των αποτελεσμάτων, που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.