Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Συνεχίζουμε-κλιμακώνουμε! Όλοι στην πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη PDF Print E-mail

Προσυγκέντρωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέμπτη 11/3 10.00 π.μ. Μουσείο - Πολυτεχνείο

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και της νεολαίας στις κινητοποιήσεις στις 4 και 5 Μάρτη. Αποτέλεσαν μια πρώτη απάντηση στην κήρυξη πολέμου στους εργαζομένους από τη μεριά της κυβέρνησης, της ΕΕ και των δυνάμεων του κεφαλαίου. Καταγγέλλουμε την επίδειξη αστυνομικού αυταρχισμού ενάντια στους διαδηλωτές. Είναι γελασμένη, όμως, η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι έτσι θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του κόσμου της δουλειάς. Κομμάτι αυτού του αυταρχισμού και η επίθεση με δακρυγόνα ενάντια στο σύμβολο της Αντίστασης, το Μανόλη Γλέζο. Απέναντι στην προσπάθεια να αναιρεθούν κατακτήσεις δεκαετιών και την τεράστια προσπάθεια κλοπής δικαιωμάτων και πλούτου από τους εργαζομένους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τις απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις, μέχρι τη νίκη, δεν υπάρχει άλλο μέσο από το να πάρουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα στα χέρια τους, να ξεπεράσουν τη συμβιβαστική γραμμή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, να οικοδομήσουν μορφές συντονισμού των ίδιων των σωματείων!

Έτσι ξεπερνιέται η γραφειοκρατία και όχι με άστοχες πολιτικά ενέργειες "ατομικής εκδίκησης" που δεν προσανατολίζουν στη μαζική πάλη την απολύτως δικαιολογημένη οργή των εργαζόμενων για τη στάση ταξικής συνεργασίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και την ΕΕ.

Η απεργία στις 11 Μάρτη πρέπει να είναι ορόσημο σε αυτή τη μεγάλη μάχη!

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες μαζικές εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς για να μαζικοποιηθεί η πανεργατική κινητοποίηση.


ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

για τον αγωνα των γυναικων
«Ψωμί και τριαντάφυλλα»

Ιστορία της 8ης Μαρτίου

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η Ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.

Δικαιώθηκε ο αγώνας για την επαναπρόσληψη Παλαιστίδη στην Άγρα

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010


Ο αγώνας του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και άλλων αλληλέγγυων για την επαναπρόσληψη του Ντίνου Παλαιστίδη στις εκδόσεις Άγρα, δικαιώθηκε. Όπως ενημερώνει στην ιστοσελίδα του ο Σύλλογος (http://www.bookworker.gr), "Σήμερα το πρωί επετεύχθη συμφωνία για την επαναπρόσληψη του Ντίνου Παλαιστίδη στις εκδόσεις Άγρα. Δεν χρειάστηκε να γίνει τριμερής συνάντηση με την επιθεώρηση εργασίας".

Εμπρός για τις επόμενες ταξικές "νίκες"!