Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να κατασπαράξουν και τη ΔΕΗ επιχειρούν τώρα τα «κοράκια» της
Κερδοσκοπίας και οι δανειστές της χώρας!


Με πρόταση της Κομισιόν και της Τρόικας των «οικονομικών δολοφόνων», προωθούνται οι ευσεβείς πόθοι των ξένων και ντόπιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να καρπωθούν τα φιλέτα της ενέργειας μέσα από το διαμελισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η δοσίλογη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη από τις απειλές των διεθνών τοκογλύφων περί μη καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου, παίζει το γνωστό και χιλιοπαιγμένο σενάριο των «δεσμεύσεων» που δεν πρόκειται να τηρήσει. Είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να προχωρήσει τώρα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δηλαδή:
1. Άμεση ιδιωτικοποίηση (πώληση) λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ισχύος ίσης με το 40% της εγκατεστημένης παραγωγής της ΔΕΗ, ή στην «καλύτερη» περίπτωση παράδοση όλων των νέων μονάδων που επρόκειτο να κατασκευάσει η ΔΕΗ στους ιδιώτες με τη γνωστή μέθοδο της χρηματοδότησης από το δημόσιο (ΣΔΙΤ).
2. Διαμελισμό της ΔΕΗ, με τη δημιουργία ανεξάρτητων θυγατρικών επιχειρήσεων και πρώτα θύματα τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής. Στο τραπέζι έχει πέσει η άμεση ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς.
3. Πώληση εικονικής ισχύος, δηλαδή εισαγωγή αεριτζήδων εμπόρων που θα αγοράζουν το ρεύμα της ΔΕΗ στο κόστος και θα το μεταπωλούν στην ίδια και στους πελάτες της!
4. Εκχώρηση σε ιδιώτες όλων των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων (Ελασσόνα, Δράμα, Βεύη, Βεγόρα) με αρνητικότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και ας γίνει η Ελλάδα κρανίου τόπος!.
5. Αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) δηλαδή της χονδρικής τιμής του ρεύματος, για να συνεχίσουν να αγοράζουν οι ιδιώτες παραγωγοί από τη ΔΕΗ φθηνό ρεύμα και στη συνέχεια να της το πουλούν πανάκριβο!
6. Δραματική αύξηση της τιμής των τιμολογίων, κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο του «εξορθολογισμού» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να ανοίξει η λιανική αγορά στους αεριτζήδες εμπόρους που θα μπορούν πλέον, χρησιμοποιώντας όλες τις υποδομές της ΔΕΗ, να προσφέρουν «ελκυστικά πακέτα» και στους οικιακούς καταναλωτές.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προετοιμάστηκε την τελευταία δεκαετία με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τη διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων της και με τις υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμολογίων – όχι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας των κυρίαρχων παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) αλλά και ΣΥΝ - και ολοκληρώνεται τώρα με δραματική αύξηση των οικιακού και αγροτικού τιμολογίου (40-106% αναφέρει ο Τύπος) και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Αφού μέχρι τώρα κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ κατάφεραν να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, που έπληξαν βάναυσα το εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, ορμάνε πλέον ακάθεκτοι να λεηλατήσουν ότι απόμεινε από τη δημόσια περιουσία. Σύμμαχοί τους ΝΔ, ΛΑΟΣ και καναλάρχες. Θύματα για άλλη μια φορά, όχι μόνο οι εργαζόμενοι του κλάδου που θα δουν να θυσιάζονται τα εναπομείναντα δικαιώματά τους, αλλά κυρίως οι οικιακοί καταναλωτές και οι αγρότες, ο λαός που θα χρυσοπληρώνει το ρεύμα για να κορεστεί η δίψα για κέρδη του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου που θα δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια.
Βεβαίως «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο»! Και αυτός στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που δεν πρέπει να επιτρέψουν ούτε την πώληση μονάδων, ούτε την παράδοση των δικτύων στους κερδοσκόπους, ούτε την ύπαρξη εμπόρων για μεταπώληση του μόχθου τους. Και φυσικά θα πρέπει ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με τον αγώνα ολόκληρου του λαού για ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτό δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς την εθνικοποίηση του ηλεκτρενεργειακού τομέα και την καθιέρωση πραγματικού εργατικού – λαϊκού ελέγχου.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΛΑΟΣ υπερασπίζονται με την πολιτική που ακολουθούν την αξιοπιστία τους απέναντι στα ξένα και ντόπια αφεντικά τους. Φροντίζουν να μη βγουν χαμένοι οι διεθνείς τοκογλύφοι, γι’ αυτό ξεπουλάνε τη χώρα και το λαό. Γι’ αυτό και επιταχύνουν την απελευθέρωση των αγορών, των κλειστών επαγγελμάτων, των μισθών, της εργασίας …
Σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά η συγκρότηση ενός Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων που θα αρνηθεί το χρέος, θα επιβάλλει άμεσα την έξοδο από την ΟΝΕ και το Ευρώ, που θα εθνικοποιήσει την ενέργεια και τους άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας, θα οργανώσει όλο τον εργαζόμενο λαό, για τη συνολική ρήξη με ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο αγώνας για Λαϊκή και Εθνική Κυριαρχία – Δημοκρατία είναι επίκαιρος και όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ