Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΗΓΗ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ 






Την Κυριακή 18.3.2012 ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Γ. Αυτιάς). Παραθέτουμε το σχετικό κομμάτι για το ευρώ και το χρέος :






«-  Θέλετε να βγούμε έξω από το ευρώ; Θέλετε τη χώρα έξω από το ευρώ;
Θα σας μιλήσω με απόλυτο, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Ουδέποτε είπαμε ότι είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ. Αντιθέτως, αυτό το οποίο λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και διατυμπανίζουμε είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η χώρα είναι ισότιμο μέλος  της ευρωζώνης κι αυτό μας καθιστά ισχυρούς σε μια διαπραγμάτευση απέναντι στους εταίρους, γιατί αν εμείς χρεοκοπήσουμε, καταρρεύσουμε βγούμε από το ευρώ, το ντόμινο των εξελίξεων θα περάσει σε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη και θα καταρρεύσει ενδεχομένως η ίδια η ευρωζώνη.
-    Άρα το ξεκαθαρίζετε. Ούτε επιστροφή στη δραχμή.
Δεν λέμε ότι θέλουμε να βγούμε από το ευρώ γιατί γνωρίζουμε ότι άλλο να είσαι έξω και να λες είναι λάθος να μπω και άλλο να είσαι μέσα σε ένα νόμισμα, να είναι το εθνικό σου νόμισμα και να θέλεις να βγεις έξω απ΄ αυτό, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά επώδυνες, ιδίως εάν υπάρχουν αυτοί οι συσχετισμοί δύναμης στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό. Και για να γίνω σαφής.. δεν χρειάζεται να περιγράψω με λεπτομέρειες τις επιπτώσεις, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι, εάν υπήρχε έστω και μια σκέψη πριν από το δεύτερο μνημόνιο ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη νομισματική υποτίμηση έναντι της εσωτερικής των μισθών που γίνονται με το εθνικό νόμισμα, σήμερα αυτές οι σκέψεις δεν μπορεί να έχουν βάση, γιατί έχουμε υπογράψει το αγγλικό δίκαιο, έχουμε υπογράψει με δυο λόγια ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα, αν φύγουμε από το νόμισμα, να μετατρέψουμε και το χρέος στο νέο νόμισμα. Δηλαδή τι θα έχουμε; Θα έχουμε φθηνή δραχμή ή φθηνό νέο εθνικό νόμισμα, μισθούς σε φθηνό νέο εθνικό νόμισμα και το χρέος στο ισχυρό ευρώ, το οποίο θα πολλαπλασιαστεί αυτόματα με το που θα γίνει αυτό.
Άρα δεν είναι αυτή η επιλογή μας.
-    Άρα ξεκαθαρίζετε σήμερα με απόλυτη σαφήνεια ότι.. εμείς θέλουμε το ευρώ, θέλουμε και την Ελλάδα στην Ε.Ε. και δίνουμε τη δική μας μάχη..
Ναι, αλλά όχι μια Ελλάδα η οποία θα είναι το Μπαγκλαντές της Ευρώπης, με μισθούς Βουλγαρίας και Εσθονίας, με μισθούς οι οποίοι θα είναι εξαθλίωσης και πείνας και με δημόσια περιουσία υποθηκευμένη, δηλαδή μια Ελλάδα αποικία εντός της ευρωζώνης. Γιατί αυτό γίνεται σήμερα.»
Τι μπορεί να παρατηρήσει κανείς στα παραπάνω;
1. Πώς θα αξιοποιήσει –αν δεχτεί κανείς ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο- ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη ως ισότιμου (ισότιμου; τέλος πάντων, ας το δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας) μέλους για να επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, όπως εξυπονοείται, υπό την απειλή της κατάρρευσής της, αν εκ των προτέρων σπεύδει να δηλώσει και μάλιστα εντελώς κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει τη θέση της εξόδου; Αν όμως δεν θέλει να αξιοποιήσει αυτό το “ατού”, τι απομένει κατά τη λογική ΣΥΡΙΖΑ; Το ότι δεν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, γιατί «αν βγούμε από το ευρώ, το ντόμινο των εξελίξεων θα περάσει σε όλη την ευρωζώνη και θα καταρρεύσει ενδεχομένως η ίδια η ευρωζώνη». Μένουμε λοιπόν στο ευρώ, όχι γιατί είναι καλύτερα για τους εργαζόμενους, αλλά για το καλό της Ευρωζώνης. Ποια η διαφορά από τη λογική Παπαδήμου και λοιπών μνημονιακών;
2. «Εάν υπήρχε μια σκέψη πριν από το δεύτερο μνημόνιο» να βγούμε από το ευρώ, λέει, «σήμερα οι σκέψεις αυτές δεν μπορεί να έχουν βάση γιατί έχουμε υπογράψει το αγγλικό δίκαιο». Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τη δανειακή σύμβαση ως παράγοντα που καθορίζει την πολιτική του.
3. Γεννιέται, λοιπόν, το ερώτημα: Πότε είναι ειλικρινής ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν στην τηλεόραση λέει ότι η στρατηγική της αριστεράς για το ευρώ και το χρέος στηρίζεται σε μια ρύθμιση της νέας δανειακής σύμβασης; Ή , όταν λέει, στην απόφαση της Συντονιστικής του Επιτροπής, ως δεύτερο μάλιστα σημείο στο πρόγραμμά του, «Ανατροπή της δανειακής Σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν»;
4. Πότε πάλι είναι ειλικρινής ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν στην απόφαση της Συντονιστικής του Επιτροπής έχει ως πέμπτο σημείο στο πρόγραμμά του «Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» (Τι σημαίνει βέβαια ακριβώς αυτό είναι άλλη υπόθεση…); Η όταν στην τηλεόραση αποδέχεται ότι το χρέος σε ευρώ είναι τόσο μεγάλο, ώστε καθορίζει την πολιτική του στο κεντρικό θέμα του νομίσματος που θα έχει η χώρα μας;
5. Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι το πιο σημαντικό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρημα υπέρ του ευρώ, δεν είναι ούτε η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας ούτε η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ούτε αναζωογόνηση των πληττόμενων μικρομεσαίων, ούτε οι εξαγωγές – εισαγωγές, ούτε η αγροτική οικονομία , αλλά το μέγεθος του χρέους, το οποίο υποτίθεται ότι πρόκειται να διαγράψει στο μεγαλύτερο μέρος του. Αφού λέει ότι προτίθεται να το διαγράψει, πως θα πολλαπλασιαστεί;
Συμπερασματικά : Ο μέσος όρος, το «άλλα λέμε και άλλα εννοούμε», το «αλλιώς τα εννοούν οι μεν αλλιώς οι δε», η έλλειψη ανοικτής συζήτησης, οι κοινοί παρανομαστές για χάρη των εκλογών, οδηγούν την αριστερά σε αλαλούμ και αναξιοπιστία, σε μια στιγμή που απαιτείται σαφήνεια, ειλικρίνεια και ευθύτητα.