Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αλληλεγγύη στην κατάληψη του εργοστασίου ELITE PDF Print E-mail
Sunday, 10 January 2010 10:15

Οι εργάτες και οι εργάτριες της υποδηματοποιίας ELITE βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταλάβει το εργοστάσιο στον Κολωνό από τον Δεκέμβρη, παλεύοντας ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε εντελώς απροειδοποίητα το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας αφού για ένα μήνα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Το αφεντικό της ELITE ενώ μέχρι πέρυσι δήλωνε εκατομμύρια ευρώ τζίρο, φέτος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων. Έτσι το μέλλον που ετοιμάζει για τους 250 εργαζόμενους που δουλεύουν στο εργοστάσιο είναι η ανεργία. Και αν προσθέσουμε τους εργάτες στα καταστήματα της επιχείρησης και όλους όσους δουλεύουν στους προμηθευτές της εταιρίας, φτάνουν τους 2000 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι στην ELITE έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη αλυσίδα των επιχειρήσεων που κλείνουν τα αφεντικά για να γλυτώσουν από της συνέπειες της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Είχε προηγηθεί ο Λαναράς, ο Ελεύθερος Τύπος, η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ο Αγούδημος, και η αλυσίδα συνεχίζεται. Καθώς η κρίση βαθαίνει «τα κανόνια» θα συνεχίζουν να σκάνε, και τα αφεντικά που μέχρι χθες πλούτιζαν από τη δουλειά των εργαζόμενων, τώρα αποφασίζουν να τους πετάξουν στο δρόμο για να κρατήσουν πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Οι ίδιοι οι υπουργοί υπολογίζουν ότι μέσα στο 2010 η επίσημη ανεργία θα φτάσει το 18%.

19 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα
Νέα

temponeras_banner2010.gif
.
Ζει στους αγώνες για Παιδεία-Εργασία-Δημοκρατία
.
Στις 8 Γενάρη 1991, πριν από 19 χρόνια ακριβώς, δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο κομμουνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. Μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών.
Μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, με τις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, ένα ακόμα μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην συντηρητική πολιτική.
Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Ταυτίστηκε με ένα κίνημα και μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στη συντηρητική πολιτική, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς. Είναι παρών στις νέες γενιές. Βαδίζει μαζί μας σε κάθε πορεία, απεργία, συνέλευση, κατάληψη. Με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί.
Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση και αγωνιστική εκδήλωση στην Πάτρα, στις 6 μ.μ. έξω από το Σχολικό Συγκρότημα «Ν.Τεμπονέρα» στα Ψηλά Αλώνια. Το ΝΑΡ και η ν.ΚΑ Πάτρας καλούν τους εργαζόμενους και τους νέους σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Το narnet, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα παρουσιάζει δύο βίντεο με το χρονικό και πλάνα από την Πάτρα τις μέρες εκείνες του 1991. Για να θυμηθούμε την ιστορία, για να μάθουμε, για να μην ξεχάσουμε…