Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009

ΔΕΘ

Ταξική απάντηση στη νέα αντεργατική επίθεση

- Κάλεσμα σωματείων για ανεξάρτητες κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ
- Πρωτοβουλίες ενάντια σε διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών και εργαζόμενων
- Πορεία σωματείων την Τρίτη 21/7 ενάντια στην προφυλάκιση του Θ. Ηλιόπουλου.

Πρωτοβουλίες και κινήσεις ώστε να δοθεί εργατική απάντηση στην κρίση και τη νέα επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και τις ανάγκες σημειώνονται από ταξικά σωματεία και συνδικαλιστές. Σειρά συσκέψεων και επαφών πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην κατεύθυνση οργάνωσης της πάλης των εργαζόμενων ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά και ενάντια στις διώξεις, τις απολύσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ήδη συγκροτήθηκε πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για την οργάνωση ταξικών κινητοποιήσεων το Σεπτέμβρη για τη ΔΕΘ, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τα σωματεία διοργανώνουν ανεξάρτητη εργατική συγκέντρωση στις 5 Σεπτέμβρη στην Καμάρα-Θεσσαλονίκη και καλούν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις εξαγγελίες Καραμανλή στη ΔΕΘ και στην Αθήνα στις 10 Σεπτέμβρη. Στο κοινό κάλεσμά τους τα πρωτοβάθμια σωματεία τονίζουν: «μονόδρομος είναι η συσπείρωση στη βάση των χώρων δουλειάς. Ο συντονισμός από όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους. Οι πρωτοβουλίες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Συνελεύσεων των εργαζόμενων. Οι επιτροπές αγώνα και διεκδίκησης των απεργών, των απολυμένων, των αγωνιζόμενων ανθρώπων σε δεκάδες χώρους δουλειάς και κλάδους.»

Το κάλεσμα έχει σταλεί σε δεκάδες σωματεία για να συνδιοργανώσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ θα εκδοθεί άμεσα αφίσα-κάλεσμα στις συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστών για το θέμα των διώξεων συνδικαλιστών από την εργοδοσία σε μια σειρά χώρους όπως το αεροδρόμιο Αθήνας, τους ΟΤΑ και τους λιθογράφους. Συμφωνήθηκε κείμενο καταγγελίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε χώρους δουλειάς.

Πρωτοβάθμια σωματεία καλούν την Τρίτη Ιουλίου στις 6.00 στα Προπύλαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση του Θ. Ηλιόπουλου.
.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία που καλούν στις ταξικές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τη ΔΕΘ, μέχρι τώρα είναι από τον ιδιωτικό τομέα. Τις επόμενες μέρες συνεδριάζουν μια σειρά ακόμα σωματεία που κινούνται στην κατεύθυνση συνδιοργάνωσης των κινητοποιήσεων για τη ΔΕΘ στην Καμάρα και την Αθήνα. Παράλληλα, εργατικές συλλογικότητες, συνδικαλιστές και πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να στηρίξουν και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Το κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων αναφέρει ότι «Απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης-εργοδοτών και Ε.Ε. χρειάζεται μια εργατική απάντηση με συντονισμένους αγώνες και διεκδικήσεις που θα αποκρούουν την επίθεση και θα απαιτούν την ριζική βελτίωση των συνθηκών ζωής, των αμοιβών, των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας. Θα αναδεικνύουν τον ένοχο και θα πολεμούν την αιτία, δεν θα ζητιανεύουν για ψίχουλα. Θα στοχεύουν στα κέρδη τους και όχι στην από «κοινού» με τα αφεντικά αντιμετώπιση της κρίσης τους.» Και συνεχίζει «Μια τέτοια απάντηση, δεν μπορούν και δεν θέλουν να οργανώσουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, τα περισσότερα Εργατικά Κέντρα. Έχουν αποδεχθεί – με την πρακτική τους πρώτα απ΄ όλα, αλλά και με τις θέσεις τους – το ρόλο του «κοινωνικού εταίρου», του συνομιλητή με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Μαζί με τον ΣΕΒ ψάχνουν για κοινές λύσεις ώστε να βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Μαζί με την κυβέρνηση συνομιλούν στις επιτροπές για το ποια Βαρέα και Ανθυγιεινά θα καταργηθούν. Υπογράφουν συμβάσεις πείνας και υποταγής. Ακυρώνουν κινητοποιήσεις (όπως στην απεργία της 10 Δεκέμβρη ή την 1η Μάη), αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε για τις εργολαβίες στην καθαριότητα, τις απολύσεις, τις διώξεις συνδικαλιστών. «Δεν ξέρουν και δεν έχουν καμία σχέση» με την Κωνσταντίνα Κούνεβα και τους αγώνες των εργαζόμενων ενάντια στο δουλεμπόριο, καθώς τα γραφεία της ΓΣΕΕ καθαρίζει δουλεμπορική εταιρεία και η εκπρόσωπος της ΟΙΚΟΜΕΤ, την οποία είχε καταγγείλει η Κωνσταντίνα, εκλέγεται με τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δεν αποτελεί απάντηση ούτε ο απομονωτισμός, οι κομματικές και περιχαρακωμένες κινήσεις του ΠΑΜΕ, οι συμβολικοί αγώνες-πολιτικής διαμαρτυρίας χωρίς νικηφόρα προοπτική και οργάνωση των εργαζομένων.»

αμεση απελευθερωση

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ,
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Θοδωρή Ηλιόπουλου.

Όπως είναι γνωστό ο Θοδωρής Ηλιόπουλος συνελήφθη μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη στην οδό Ακαδημίας, στην Αθήνα μετά από τυφλή επιχείρηση των ΜΑΤ, όπως επιβεβαιώνουν με τις καταθέσεις μάρτυρες και δημοσιογράφοι. Από τις 22 Δεκεμβρίου βρίσκεται προφυλακισμένος στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος για 3 κακουργήματα και 2 πλημμελήματα. Οι κατηγορίες στηρίζονται αποκλειστικά στις μαρτυρίες δύο αστυνομικών των ΜΑΤ. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και φωνάζει για την αθωότητά του.

Θεωρούμε ότι οι συνεχείς απορρίψεις των αιτήσεών του για αποφυλάκιση αποτελούν πρόκληση και πραγματικό σκάνδαλο. Το αποκορύφωμα ήταν στις Ιουλίου όπου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε με βούλευμα τη συνέχιση της κράτησης του ακόμη 6 μήνες στην φυλακή προσθέτοντας αυθαίρετα στο κατηγορητήριο κι άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Είναι το μόνο βούλευμα που αποφάσισε εξακολούθηση της κράτησης για μια τέτοια υπόθεση, όταν όλοι οι υπόλοιποι προφυλακισμένοι από τα γεγονότα του Δεκέμβρη, με ίδιες ή και άλλες κατηγορίες, έχουν όλοι αποφυλακιστεί. Και δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι ένας από τους τρεις δικαστές είναι ο 13ος ανακριτής Ελευθέριος Γεωργίλης, ο οποίος έθεσε την υπόθεση της αναζήτησης των ηθικών και φυσικών αυτουργών της απόπειρας δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο αρχείο. Και ήταν αυτή η προκλητική απόφαση που οδήγησαν το Θοδωρή Ηλιόπουλο στην απόφαση για απεργία πείνας.

Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή έκφραση εκδικητικότητας και δικαστικού ρεβανσισμού που δεν στρέφεται μόνο ενάντια σε έναν αγωνιστή που δεν σκύβει το κεφάλι, αλλά και συνολικά ενάντια στο κίνημα. Συνεχίζει τον ίδιο κατήφορο του δικαστικού αυταρχισμού που προσφέρει ασυλία στους εργοδότες και βγάζει παράνομη κάθε εργατική κινητοποίηση. Συντονίζεται με την ένταση της αστυνομικής τρομοκρατίας, τις νέες ρυθμίσεις για τις κουκούλες και την απελευθέρωση των παρακολουθήσεων/υποκλοπών, την βάναυση μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων.
Είναι γελασμένοι, όμως, εάν πιστεύουν ότι με τέτοιες κινήσεις θα κάμψουν το κίνημα. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στον δικαστικό και αστυνομικό αυταρχισμό, θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στον αγώνα, θα ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο Θοδωρή Ηλιόπουλο και απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ του.

Aντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αθήνα 20/7/2009
www.antarsya.org