Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Συνέλευση ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 27-28 Μάρτη 2010 PDF Print E-mail
Monday, 15 March 2010 20:35

Ενόψει της Συνέλευσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμεικός, δημοσιοποιούμε την πολιτική και οργανωτική εισήγηση του κεντρικού Συντονιστικού προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο πλατιάς συζήτησης και ζύμωσης στο εσωτερικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα.

Όποιες συντρόφισσες ή σύντροφοι επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν ατομικά ή συλλογικά προτάσεις πάνω στις εισηγήσεις ή και δικά τους κείμενα πολιτικού προβληματισμού μέχρι και το Σάββατο 27 Μαρτίου. Ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί και οι προτάσεις που θα κατατεθούν και προφορικά κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης θα καταγραφούν από επιτροπή που θα λειτουργήσει στα πλαίσια της συνέλευσης, προκειμένου να ενσωματωθούν στο μέτρο του δυνατού στο τελικό κείμενο και έτσι να εκδοθεί συναινετικά η τελική απόφαση της Συνέλευσης.

Όλα τα κείμενα θα δημοσιοποιηθούν σε ειδικό δελτίο που θα εκδοθεί μετά τη Συνέλευση προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε κάθε τοπική ή κλαδική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

- Διαβάστε την πολιτική εισήγηση για την Συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

- Διαβάστε την εισήγηση για την οργανωτική λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ



19 Μάρτη, παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, φτώχεια, πόλεμο. Στηρίξτε τη μέρα δράσης μέσα στα σχολεία! PDF Print E-mail

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να κάνουν δικιά τους υπόθεση την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μέσα στα σχολεία στις 19 Μάρτη με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δίνουν ένα αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης που σκληραίνουν τους ταξικούς φραγμούς πετώντας έξω χιλιάδες παιδιά φτωχότερων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μεταναστών. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοστατούν στον αγώνα κατά των αποκλεισμών των παιδιών των μεταναστών την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει ένα σχολείο της αγοράς και των επιχειρήσεων αντί της κάλυψης των αναγκών των παιδιών στην μόρφωση που θα παίρνει υπόψη τις νέες ανάγκες ΟΛΩΝ των μαθητών και ιδιαίτερα των μεταναστών.

Το παράδειγμα του 132ου σχολείου όπου με παρέμβαση του κεντρικού μηχανισμού σύρθηκαν σε δίκες εκπαιδευτικοί διότι τόλμησαν να εντάξουν στην εκπαίδευση την διδασκαλία μαθημάτων στη μητρική γλώσσα των παιδιών δείχνει ότι ο σκοταδισμός πάει χέρι-χέρι με το ρατσισμό.

Οι ρίζες του ρατσισμού βρίσκονται στην αυγή του καπιταλισμού όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από την Αφρική και μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι για να δουλέψουν ως σκλάβοι στις φυτείες στην Αμερική. Έτσι οι απολογητές του συστήματος δικαιολόγησαν το έγκλημα τους υποστηρίζοντας την ιδεολογία της κατωτερότητας των μαύρων. Ο ιμπεριαλισμός και η μετατροπή ολόκληρων χωρών σε αποικίες της ανεπτυγμένης Δύσης ήταν το επόμενο στάδιο όπου η εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών αυτών για χάρη των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών αναζητούσε στο ρατσισμό το ιδεολογικό άλλοθι. Ο ναζισμός επί Χίτλερ στη Γερμανία του 1933 έφτασε στο απόγειο της βαρβαρότητας του καπιταλισμού όταν εκατομμύρια εβραίοι και τσιγγάνοι μετατράπηκαν σε αποδιοπομπαίοι τράγοι για τη κρίση και τη χρεοκοπία του συστήματος και οδηγήθηκαν στον αφανισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε κρεματόρια και θαλάμους αερίων. Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατοχή άπλωσε τη ναζιστική φρίκη μέχρι και την Ελλάδα όπου η Αντίσταση έδωσε ηρωικές μάχες, μάτωσε απέναντι στη θηριωδία των κατακτητών με τις εκτελέσεις στα Καλάβρυτα, την Καισαριανή, τον Χορτιάτη και δεκάδες άλλες μαρτυρικές πόλεις.

Αντίστοιχα στις μέρες μας οι πόλεμοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για παγκόσμια κυριαρχία έχουν σημάνει μια επίθεση στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και η ισλαμοφοβία αναδεικνύεται στον σύγχρονο πρόσωπο του ρατσισμού. Την ίδια περίοδο η Ευρώπη-φρούριο υψώνει τα τείχη του αποκλεισμού εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, κατατρεγμένων από τους πολέμους, την φτώχεια και την κλιματική καταστροφή. Η FRONTEX, ο οργανισμός φύλαξης των συνόρων της ΕΕ ευθύνεται για το θάνατο από πνιγμό πάνω από 35.000 μεταναστών τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει το θράσος ο Χρυσοχοίδης να εμφανίζει ως επιτυχία ότι η έδρα ενός βραχίονα του θα είναι στο Πειραιά.

Οι κυβερνήσεις παίζουν το χαρτί του ρατσισμού για να διασπάσουν την ενότητα των εργαζόμενων, να αποπροσανατολίσουν από το ποιος είναι ο ένοχος για την ανεργία, την φτώχεια, την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές στοχοποιώντας τους μετανάστες. Ρατσιστικά, ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα όπως το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνουν εργολαβικά να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο ενώ οργανώνουν πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτοπροβάλλεται ως κοινωνικά ευαίσθητη την ώρα που ψήφισε νόμο για την ιθαγένεια αποκλείοντας το 85-90% των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από το να έχουν αυτό το δικαίωμα. Επιχειρεί να διασπάσει τους μετανάστες σε «νόμιμους» ο οποίοι με πειθαρχία και υπακοή θα προσφέρουν χαμηλόμισθη ανασφάλιστη εργασία για τα αφεντικά και σε «παράνομους» που θα αντιμετωπίσουν διώξεις και απελάσεις. Πρόκειται για πολιτική που συμπληρώνει την ταξική επίθεση στους εργαζόμενους με το πρόγραμμα σταθερότητας με το οποίο θυσιάζονται οι ζωές, οι μισθοί, οι συντάξεις των φτωχών για χάρη των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των κάθε είδους αρπακτικών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι μετανάστες μαζί με το εργατικό κίνημα και την νεολαία αντιστάθηκαν στην ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην πανεργατική απεργία στις 24 Φλεβάρη οι μετανάστες έδωσαν δυναμικό παρών δείχνοντας ότι ο δρόμος της ένταξης τους στα συνδικάτα δυναμώνει το κίνημα, γεννάει την ελπίδα της νίκης.

Θέλουμε τα σχολεία μας να γίνουν ορμητήρια αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μεταναστών. Γι αυτό και δεν έχουν θέση σε αυτά οι φασίστες και οι νεοναζί που χαράζουν σβάστικες στα χέρια καθηγητριών όπως στα Χανιά η επιτίθενται με λοστούς σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις όπως στους Αμπελοκήπους. Το κίνημα της εκπαίδευσης έδωσε μάχες σε όλη του την ιστορία ενάντια στο φασισμό και η θυσία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στη Πάτρα όταν τραμπούκοι της ΝΔ επιτέθηκαν για να σπάσουν την μαθητική κατάληψη θα είναι πάντα στη μνήμη μας. Την καλύτερη απάντηση έδωσαν πρόσφατα στα Χανιά ενωμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές όταν οργάνωσαν στις 8 Μάρτη στάση εργασίας και διαδήλωση κατά του φασισμού.

Στηρίζουμε όλα τα κινήματα στις χώρες προέλευσης των μεταναστών που αγωνίζονται ενάντια σε ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και την ιμπεριαλιστική λεηλασία, ενάντια σε χούντες και αυταρχικά – καταπιεστικά καθεστώτα. Η Ελλάδα χώρα μεταναστών, είναι συνυπεύθυνη σήμερα για τον κατατρεγμό των προσφύγων και των μεταναστών απ’ τις χώρες τους γιατί ο ελληνικός στρατός και οι φρεγάτες στηρίζουν στα πέρατα της Γης τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό είναι αγώνας για την ανατροπή του ίδιου του καπιταλισμού που τον γέννησε και τον δυναμώνει για να επιβιώνει μέσα από την διάσπαση των εργαζόμενων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και το φύλο.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΤΟΠΙΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!

- Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

- Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Λατρευτικοί χώροι και κοιμητήρια. Βοήθεια στην εκπαίδευση, με τάξεις υποδοχής για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας κλπ.

- Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες.

- Καμιά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και δυνάμεις στρατιωτικής κατοχής. Να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός και οι φρεγάτες.

- Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να φύγει από την αστυνομία η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου

- Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης! Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου. Όχι άλλες Κούνεβες.

- Άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους», όπως και σε όλο τον κόσμο της ελαστικής εργασίας.

- Να καταργηθεί η FRONTEX,το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ
[ΣΕΕ-ΔΑΑ]

e-mail: sindikato.see.daa@gmail.com

15.03.10

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Μορφή μεθοδευμένης προσπάθειας για την δημιουργία προϋποθέσεων απόλυσης, παίρνει η επίθεση που δέχεται ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, Ν. Γουρλάς από την εργοδοσία της “Παπασωτηρίου press point”.

Για άλλη μια φορά η εταιρεία, με εξώδικο, χρησιμοποιεί αναληθείς και συκοφαντικές καταγγελίες, προκειμένου να εμφανίσει τον συνάδελφος ότι παραβιάζει δήθεν τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Η γνωστή επιχειρηματολογία περί «αντισυμβατικής συμπεριφοράς¨» που χρησιμοποιείται τελευταία από τις εργοδοσίες είναι προάγγελος απολύσεων όπως έγινε και με άλλους συναδέλφους. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους, τις οποίες αναγκάστηκε να ανακαλέσει ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και των καταγγελιών από τα συνδικάτα τόσο του αεροδρόμιου άλλα και της Αθήνας.


Η επίθεση αυτή όμως φαίνεται ότι έχει γενικότερες διαστάσεις. Η διεύθυνση της εταιρείας «Παπασωτηρίου press point” φαίνεται ότι ηγείται μιας προσπάθειας επίθεσης εναντίον του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ που εμφανίζεται με διώξεις συνδικαλιστών και σε άλλες εταιρείες του χώρου.

Είναι ολοφάνερο ότι η ίδρυση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους εργοδότες του χώρου διότι κατανοούν ότι θα έχουν μπροστά τους ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία τους , στην επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Και το εμπόδιο αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται από την δράση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ καταγγέλλει τις προσπάθειες αυτές και δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα υπερασπισθεί με κάθε μέσο, συνδικαλιστικό η νομικό, τον Πρόεδρο της Προσωρινής Διοίκησης, αλλά και κάθε μέλος του, στην άσκηση των συνταγματικών του δικαιωμάτων για τον σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς του, για να σταματήσουν οι διώξεις και διακρίσεις σε βάρος του, για να αποτραπούν τα σχέδια απόλυσης του.

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ