Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

20 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα PDF Εκτύπωση E-mail
06.01.11
temponeras_2011.gif- Δείτε video για τη δολοφονία Τεμπονέρα-μέρος 1ο 
.
Ζει στους αγώνες για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης και του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Την Κυριακή 9 Γενάρη η εκδήλωση τιμής και αγώνα, στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα στην Πάτρα.
 
Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τις 8 Γενάρη 1991, όταν δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο κομμουνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. Μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών, αγωνιστής εκπαιδευτικός. 
Μια πολιτική δολοφονία μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, με τις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, ένα ακόμα μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην συντηρητική αντεργατική πολιτική.
Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Ταυτίστηκε με ένα κίνημα και μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών.
 
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς. Είναι παρών στις νέες γενιές. Βαδίζει μαζί μας σε κάθε πορεία, απεργία, συνέλευση, κατάληψη. Με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί. Σήμερα εμπνέει τους αγώνες ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.
Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση και αγωνιστική εκδήλωση στην Πάτρα, στις 6 μ.μ. έξω από το Σχολικό Συγκρότημα «Ν.Τεμπονέρα». Το ΝΑΡ και η ν.ΚΑ Πάτρας καλούν τους εργαζόμενους και τους νέους σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις-εκδηλώσεις.

κίνημα ενάντια στα Διόδια Μακρυχώρι-Πυργετός(φωτογραφίες)

Στα διόδια στο Μακρυχώρι πλήθος Λαρισαίων κατοίκων

Οι τιμές των διοδίων στο Μακρυχώρι και η παρέμβαση για ελεύθερη διέλευση στον Δημόσιο δρόμο
η καμερα που συμφωνα με την αρχή προσωπικών δεδομένων παράνομα φωτογραφίζει τα νούμερα των αυτικινήτων
Πανώ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Πυργετό
Ενθουσιασμός από τους διερχόμενους οδηγούς στα ελεύθερα διόδια του Πυργετου

"Βαδίζουμε χωριστά αλλά χτυπάμε μαζί" Ι.Β.Λ.


(Απάντηση σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο 4-1-2011 της Ν.Ε. Του Κ.Κ.Ε)

Σύντροφοι της Ν.Ε Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. Η συνέλευση των μελών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας , ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, σας εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά.

Μας τιμά ιδιαίτερα που κάνατε ποδαρικό στη νέα χρονιά με εκτενές δημοσίευμα εναντίον μας ενώ μέχρι τώρα μας αγνοούσατε. Αν και μας θεωρείτε τόσο διαβρωμένους απ' την αστική εξουσία και τη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία που βρίσκετε άσκοπο να απευθυνθείτε σε μας και το κάνετε μόνο και μόνο για να προφυλάξετε τους “ανώριμους να καταλάβουν” εργαζόμενους απ' το ρόλο που παίζουμε και τις καταχθόνιες επιδιώξεις μας.

Εμείς σύντροφοι θα απευθυνθούμε και σε σας και στους εργαζόμενους. Συντροφικά και στους δυο.

Σεβόμαστε και εκτιμάμε το ρόλο και την προσφορά σας στο κίνημα και στην κοινωνία στο πλαίσιο της δικής σας αντίληψης για το κίνημα και την κοινωνία αλλά κρατάμε τις διαφωνίες μας μαζί σας και συγχωρέστε μας που δε θα σας ζητήσουμε πιστοποίηση για το πόσο “αριστεροί και κομμουνιστές” είμαστε.

Σεβόμαστε τους εργαζόμενους και εκτιμάμε ιδιαίτερα τα πρωτοπόρα τμήματα στα οποία απευθύνεστε ώστε να θεωρούμε προσβλητική την αντίληψη που τους θέλει εγκλωβίσιμους και χειραγωγήσιμους σε “σχήματα και πρακτικές ανώδυνες για το σύστημα” κάτι σαν ποντικάκια έτοιμα να πέσουν στην ιδεολογική φάκα του ταξικού αντιπάλου.

Δεν υποτιμούμε την ιδεολογική συνειδητοποίηση και εμβάθυνση αλλά διαφωνούμε πως τους χρειάζονται πρώτα εντατικά μαθήματα κατηχητικού χαρακτήρα για την κυκλική κρίση του καπιταλισμού, τη ρεαλιστικότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και τη σημασία της “λαϊκής οικονομίας και εξουσίας” και μόνο αν πάρουν “επάρκεια” σ' αυτές τις εξετάσεις τότε μπορούν ν' αγωνιστούν για την απόκρουση και ανατροπή της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται απ' το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο, την κυβέρνηση , την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ..

Οι θέσεις μας για ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή παρόμοιας πολιτικής, για άρνηση-διαγραφή του χρέους, για έξοδο απ' το ευρώ και αντικαπιταλιστική αποδέσμευση απ' την Ε.Ε. θεωρούμε πως όχι μόνο δεν οδηγούν στην “καλύτερη καπιταλιστική διαχείριση”, αλλά αντίθετα συνδέουν την αντικαπιταλιστική προοπτική με τα συμφέροντα εργαζομένων και ανέργων και συμβάλλουν υλικά και όχι μεταφυσικά, στην ωρίμανση της συγκρότησης του υποκειμένου- φορέα ανατροπής της επίθεσης μέσα απ' την πολιτική πράξη και τους νικηφόρους αγώνες που έχουν στον ορίζοντά τους την απελευθερωτική κομμουνιστική προοπτική.

Χωρίς να “ραγίσει βιτρίνα”και μόνο με την εκλογική αύξηση του Κ.Κ.Ε. και αμυντικού χαρακτήρα απεργίες και πορείες δεν μπορούμε να οδηγηθούμε ούτε καν στο νεφέλωμα της “λαϊκής εξουσίας”.

Δεν υποκλινόμαστε στο αυθόρμητο ούτε βέβαια συμφωνούμε με την εκτόνωση της οργής σε βιτρίνες και τράπεζες και δεν προσφέρουμε καμιά κάλυψη σε αντιεξουσιαστικές ομάδες. Δεν αγνοούμε πόσο ευάλωτες είναι αυτές οι ομάδες στη διάβρωση-διείσδυση ασφαλίτικων στοιχείων όπως ενδεχομένως κι εμείς και, ίσως λιγότερο, αλλά και εσείς. Όμως αυτός ο φόβος δεν μας οδηγεί να βλέπουμε μόνο κουκούλες, μολότωφ και προβοκάτορες, αλλά και ένα υπαρκτό ρεύμα στη νεολαία, απ' το οποίο μας χωρίζει ιδεολογικό χαντάκι, αλλά υπάρχει όμως και αποτελεί, ανορθόγραφα μεν, αλλά κριτική στην πολιτική μας ανεπάρκεια απέναντι στη νεολαία ειδικότερα.

Στόχος μας δεν ήταν ποτέ το Κ.Κ.Ε., το Π.Α.Μ.Ε. και το Εργατικό Κέντρο.

Στόχος μας ήταν και είναι ο καπιταλισμός, η ανατροπή του και η κομμουνιστική επαναθεμελίωση με την επαναστατική κριτική αξιοποίηση όλης της ιστορικής εμπειρίας που θα μας βοηθήσει ν' αποφύγουμε τον εκφυλισμό σε καταπιεστικά καθεστώτα, σαν αυτά της Ανατολικής Ευρώπης, που γέννησαν τους σύγχρονους ολιγάρχες και νεοκαπιταλιστές. Αν αυτό το θεωρείτε αντικομμουνιστικό, τότε δεχόμαστε το χαρακτηρισμό μας ως “αντικομμουνιστές”

Συμμετέχουμε σε όλες τις συγκεντρώσεις και πορείες του Εργατικού Κέντρου με το δικό μας μπλοκ και τα δικά μας συνθήματα ( κάποια ίδια με τα δικά σας ) και ποτέ δεν υιοθετήσαμε το σύνθημα “ούτε Π.Α.Μ.Ε., ούτε Γ.Σ.Ε.Ε.” και ούτε είμαστε εμείς που φτιάχνουμε “υγειονομικές ζώνες” ανάμεσά μας.

Μας κατηγορείτε ότι δεν θέλουμε την ενότητα δράσης μαζί σας και έχετε δίκαιο, αν εννοείτε μια ενότητα που υποτιμάει τις διαφορές και υποβαθμίζει τη σημασία της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, στο όνομα της αναζήτησης ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Τέτοια ενότητα φανταζόμαστε ούτε εσείς την έχετε ανάγκη. Τη βρήκατε και τη βρίσκετε στο Ζουράρι, στη Λιάνα και που δεν αποτελούν και “αναχώματα του συστήματος” όπως εμείς.

Αυτό που ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ εμείς είναι η αναζήτηση και η κατάκτηση ενός πεδίου κοινής ανατρεπτικής δράσης, στη βάση της ισοτιμίας και της αυτοτέλειας. Το θεωρούμε το καλύτερο έδαφος όπου μπορεί ν' αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος και κύρια να γιγαντωθεί η ευρύτερη εργατική και λαϊκή αυτοπεποίθηση που αποτελεί αναγκαίο υλικό όρο για ανταποκριθούμε στην πρόκληση του ολοκληρωτικού “ταξικού πολέμου που κήρυξε το κεφάλαιο ενάντια στην εργατική τάξη”.

Σύντροφοι ξέρουμε πως είναι δύσκολο εγχείρημα και χρειάζεται να απαλλαγούμε από πολλή “αρχαία σκουριά” που άφησαν πάνω μας οι ενδοαριστεροί εμφύλιοι πόλεμοι, αλλά νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις αγωνίες και τις ελπίδες των εργαζομένων, απένατι στην ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος, απέναντι στην ενότητα της ανατρεπτικά και επαναστατικά δρώσας εργατικής τάξης και όχι της αριστεράς.

Αν και “χαϊδεμένα παιδιά των ΜΜΕ” ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι η τελευταία αντιπαράθεσή μας μέσα απ' τις σελίδες των εφημερίδων. Ας συνεχιστεί αυτή με συντροφικούς όρους και χωρίς μικρότητες, στρεβλώσεις και αλληλοαπαξιώσεις στα πεδία των ταξικών αγώνων.

Πώς θα βλέπατε μια κοινή εκδήλωση με θέμα την “κρίση- χρέος- Ε.Ε και η στάση της Αριστεράς” ή κάποιο θέμα που θα προτείνατε εσείς και “καίει” τους εργαζόμενους;

Με συντροφικούς χαιρετισμούς και χωρίς την αλαζονική αυταπάτη ότι σ' όλα έχουμε δίκαιο.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ