Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Καμία ανοχή στον σεξισμό και τη βία PDF Print E-mail
Sunday, 05 September 2010 12:56

Πρόσφατα η κρατική τηλεόραση φιλοξένησε (και μάλιστα για δεύτερη φορά) τις ακραίες και βαθιά σεξιστικές απόψεις του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος μιλώντας για τους βιασμούς γυναικών ανέφερε τα εξής: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;»

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει απερίφραστα την προβολή των απαράδεκτων δηλώσεων του Κ. Τσόκλη, που υποδαυλίζουν τη σεξιστική βία, αποενοχοποιούν τους θύτες και μεταφέρουν τις ευθύνες για ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα στα ίδια τα θύματα. Και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν τα κρούσματα βιασμών και σεξιστικής βίας, ενώ το νομικό πλαίσιο παραμένει ελλιπές αποσιωπώντας την έμφυλη διάσταση του ζητήματος, οι ελάχιστες υποστηρικτικές δομές για θύματα βίας θυσιάζονται κι αυτές στο βωμό του Μνημονίου και τα media αναπαράγουν συνεχώς σεξιστικά στερεότυπα.

Οι βιασμοί δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά». Αντανακλούν την αναπαραγωγή σεξιστικών προτύπων και την αντιμετώπιση των γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων. Ενισχύονται από την εμπορευματοποίηση του σώματος, σε όλες τις μορφές της από τη διαφήμιση έως την πορνογραφία. Συνδέονται με όλες τις μορφές ανισότητας και βίας εναντίων των γυναικών, στους χώρους δουλειάς αλλά και στην οικογένεια.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο προκλητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά όχι μόνο προβλήθηκαν στη δημόσια τηλεόραση, αλλά επιπλέον το γραφείο τύπου της ΕΡΤ υπεραμύνθηκε της προβολής τους, αναφέροντας ότι «οποιοσδήποτε ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να λογοκρίνει και να περικόψει τις απόψεις οποιουδήποτε πολίτη». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από τη φράση αυτή! Η δημόσια τηλεόραση αντί να εκπληρώνει το ρόλο της που είναι η προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της αντισεξιστικής και αντιρατσιστικής κουλτούρας και εν γένει των κοινωνικών διεκδικήσεων, έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό φερέφωνο που αποσιωπά και διαστρεβλώνει τις κοινωνικές κινητοποιήσεις, συντασσόμενη πλήρως με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Δεν έδωσε ούτε δίνει βήμα σε οποιονδήποτε αγωνιζόμενο, πρόταξε τα ΜΑΤ στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς αλλά φιλοξενεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό τέτοιες αντιδραστικές απόψεις! Και βέβαια, το ΕΣΡ ενεργοποιείται μόνο όταν πρόκειται να επιδείξει ρεσιτάλ ομοφοβίας.

Είναι επιτακτικό να καταδικαστούν οι σεξιστικές δηλώσεις του Τσόκλη, αλλά και η προκλητική αδιαφορία της διοίκησης της ΕΡΤ για τις ευθύνες της. Αποτελεί αίτημα του μαχόμενου εργατικού και κοινωνικού κινήματος, μαζί με τους εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση, να έχει λόγο στο περιεχόμενο της δημόσιας τηλεόρασης, να παλεύει για μια δημόσια τηλεόραση μακριά από τα πρότυπα της εμπορευματοποίησης, της υποκουλτούρας, των σεξιστικών και ρατσιστικών αναπαραστάσεων, της αναπαραγωγής της κυβερνητικής προπαγάνδας ως αντικειμενικής «ειδησεογραφίας».

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ-Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, με θύμα έναν 40χρονο, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη μεγάλη περιμετρική οδό της Πάτρας.
Το δυστύχημα έγινε σε τούνελ στην περιοχή της Εγλυκάδας, όταν σύμφωνα με την αστυνομία, φορτηγό παρέσυρε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης τον 40χρονο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον θώρακα και την πλάτη.
Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

( ''ΤΟ ΒΗΜΑ'', 1 Σεπτέμβρη 2010)

Συνεχίζεται παρά την ύφεση και στην οικοδομή και στη μεταποίηση, η μακάβρια λίστα των καπιταλιστικών εγκλημάτων, που ιδιαίτερα τώρα στη περίοδο της κρίσης εντατικοποιούν την εργασία ( βλέπε πολλαπλές πιέσεις μείωσης συνολικού χρόνου παράδοσης, αύξηση ωρών απασχόλησης, από τους εργολάβους) και αδιαφορούν πλήρως για την εφαρμογή και αυτής ακόμη, της κομμένης στα μέτρα των καπιταλιστών, ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
Παρά τη πτώση της παραγωγής στις κατασκευές-πρωταθλητή στα θανατηφόρα ατυχήματα-κατά περίπου 30% τη τρέχουσα χρονιά, εξακολουθούμε να θρηνούμε περίπου ένα προλετάριο νεκρό ανά τρείς ημέρες.
Όλα παραμένουν όπως είχε καταθέσει στα όργανα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τη πενταετία 2000-2005 ( 2006, ''Τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα 2000-2005'', έκδοση European Industrial Relations Observatory -EIRO) με τις κατασκευές να αντιπροσωπεύουν το 53,75% και τις λοιπές επιχειρήσεις ( με πρώτες τη μεταλλευτική βιομηχανία και τις γεωργικές εργασίες) το 46,25% στο σύνολο των θανατηφόρων ''ατυχημάτων''.
Η πρώτη αιτία θανάτου ήταν και παραμένει η θανατηφόρα πτώση (51,16%), η καταπλάκωση ( 20,93%) και οι ηλεκροπληξίες (18,60%). Αυτές οι μακάβριες στατιστικές δείχνουν πως το τάχατες ''ανθρώπινο λάθος'' δεν υπάρχει.Υπάρχει η ανθρώπινη εξουθένωση από την αύξηση της εκμετάλλευσης, υπάρχει η παντελής μη εφαρμογή προστασίας με ατομικά μέσα προστασίας ( ιδίως κράνη, φόρμες, γάντια , γαλότσες), υπάρχει συνολική απουσία σχεδίου και φακέλου ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια ( ΣΑΥ-ΦΑΥ) αν και προβλέπονται σαφώς από τις προδιαγραφές και τη νομοθεσία ( άρα απουσία προστατευτικών κατασκευών και προσδιορισμός και αποφυγή, των ''πιθανών κινδύνων'')
Το εργατικό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να μην επιτρέψει άλλο το σκοτωμό των προλετάριων, αν αφήσει τους εργατοπατερισμούς και ασχοληθεί με την ενότητα και την αγωνιστική κοινή δράση της τάξης.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ”Ο ΔΟΛ ΠΕΤΑΕΙ 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Η 3η του Σεπτέμβρη, «γιορτάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα αυτή, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα».
Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.
Με μια κυνική ανακοίνωση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα έχει ως προτεραιότητα τον…πολιτισμό και την…καλλιέργεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου, και του πολιτισμού γενικότερα. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…
Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συναινέσουμε στο κλείσιμο της εταιρείας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ.
Απαιτούμε: Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.
Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ MEGA CHANNEL ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 100 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.
Ζητάμε την αλληλεγγύη όλου του εργατικού κινήματος και των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Σωματείο Εργαζομένων στις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Ευρωζώνη και αγορές καυγαδίζουν για την Ελλάδα


Του Δημήτρη Καζάκη οικονομολόγου - αναλυτή
Από την εποχή που επιβλήθηκε το μνημόνιο στην Ελλάδα ξεκίνησε μια περίοδοςσιγής στις διεθνείς αγορές σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (23.8) «οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι εδώ και δύο μήνες σταθερές (...). Πριν από μερικούς μήνες τα ελληνικά ομόλογα ήταν στο επίκεντρο της ευρωκρίσης, αλλά από το τέλος Ιουνίου έπεσαν σε ένα είδος θερινής νάρκης». Η κατάσταση αυτή επιβλήθηκε αφού όσοι μπόρεσαν κατόρθωσαν να επανατοποθετηθούν στην αγορά ή νααπαλλάξουν τον εαυτό τους από μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν.
Με την εκτίναξη των επιτοκίων στα ύψη βρέθηκαν αρκετά επενδυτικά κεφάλαια να μην μπορούν να κάνουν τίποτε περισσότερο παρά να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να μην αναγκαστούν να τα πουλήσουν με μεγάλη ζημιά. Έτσι η αγορά ελληνικών ομολόγων μπήκε σε μια περίοδο σχετικής στασιμότητας, με πολλούς επενδυτές να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία «εν αναμονή των αποτελεσμάτων του πακέτου εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση» («Frankfurter Allgemeine Zeitung»).
Αυτά τα «πακέτα ομολόγων» είναι που βρίσκονται πίσω από τις έντονες πιέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν σκεφτεί κανείς ότι στη διάρκεια μόνο του τελευταίου εννεαμήνου το ελληνικό τριετές ομόλογο αναφοράς έχασε πάνω από το 20% της τρέχουσας αξίας του στην αγορά και το 10ετές ομόλογο πάνω από το 35%, τότε ο κάτοχος αυτών των ομολόγων έχει δυοεπιλογές: είτε να πουλήσει τα ομόλογά του στην αγορά χάνοντας σημαντικό μέρος της ονομαστικής τους αξίας είτε να περιμένει και να πιέζει για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η αναδιάρθρωση, ακόμα και όταν προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων, γίνεται πάντα στη βάση της ονομαστικής τους αξίας και όχιτης αξίας που έχουν τη δεδομένη στιγμή στην αγορά. Επομένως, οι κάτοχοι των ομολόγων, που βλέπουν την τρέχουσα αξία τους να κατρακυλάει, δεν έχουν παρά να ποντάρουν σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης, η οποία δεν θα προβλέπει «κούρεμα» μεγαλύτερο από τις ζημιές που έχουν υποστεί ήδη στην αγορά. Ταυτόχρονα τα αυξημένα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά θα δώσουν μια νέα ευκαιρία για κέρδη ή τουλάχιστον για ισοφάρισμα των απωλειών.
Η Ευρωζώνη, μέσω του «μηχανισμού στήριξης», της εν λευκώ αποδοχής κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, της ασφυκτικής λιτότητας και των νέων όρων «οικονομικής διακυβέρνησης» που επεξεργάζονται οι ευρωκρατούντες, έχει μετατραπεί σε ένα κλειστό καρτέλ που φροντίζει αποκλειστικά για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό έχει ενισχύσει τις ανησυχίες των διεθνών αγορών και κυρίως εκείνων των κύκλων που εκτιμούν ότι η «διάσωση» των ευρωπαϊκών τραπεζών θα γίνει εις βάρος τους.
Ιδίως σε μια συγκυρία που επιδεινώνονται δραματικά οι άμεσες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η ασφυκτική λιτότητα που έχει επιβληθεί στην ευρωζώνη, όχι μόνο δεν φέρνει αποτέλεσμα, αλλά αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αυτής της επιδείνωσης. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιρλανδία, η οποία ακολουθεί τις συνταγές της πιο αυστηρής λιτότητας κατ’ εντολήν της Ε.Ε., χωρίς να της έχει επιβληθεί μνημόνιο και χωρίς να έχει αντίστοιχο πρόβλημα δημοσίου χρέους με την Ελλάδα. Η κατάσταση της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο, μόνο και μόνο γιατί καλείται να ξελασπώσει τις τράπεζες. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ιρλανδία, χάρις στο ευρώ και τις συνταγές της Ε.Ε., έχει χτυπήσει καμπανάκια στις διεθνείς αγορές.
«Αν υπάρχει μια χώρα που αποδεικνύει σε τι χάλι έχει βρεθεί το κοινό νόμισμα, αυτή δεν είναι η Ελλάδα ούτε η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Είναι η Ιρλανδία. Όταν οι χώρες παραβαίνουν τους κανόνες και κατόπιν μπαίνουν σε μπελάδες, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Όμως, αν ακολουθούν πιστά και κατά γράμμα τους κανόνες και παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με αυτό καθ’ αυτό το σύστημα», σχολίαζε πρόσφατα ο Μάθιου Λιν του Bloomberg (30/8). «Αν η λιτότητα δεν λειτουργεί για την Ιρλανδία, αποκλείεται να βοηθήσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία. Ολόκληρο το πείραμα της νομισματικής ένωσης είναι καταδικασμένο εάν οι ηγέτες του ευρώ δεν εγκαταλείψουν την απλοϊκή τους συνταγή».
Η εκτίναξη λοιπόν των επιτοκίων και των spreads των ελληνικών ομολόγων δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και με τη γενικότερηπεποίθηση που αρχίζει να κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές ότι η κρίση της Ευρωζώνης και ο τρόπος αντιμετώπισής της από τους ευρωκρατούντες απειλεί να καταβαραθρώσει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Η Γουόλ Στριτ, το Σίτι του Λονδίνου και οι ασιατικές κεφαλαιαγορές δεν έχουν καμιά διάθεση να υποστούν ένα νέο ισχυρό κραχ τους ερχόμενους μήνες προκειμένου να «διασωθούν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ειδικά από τη στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ χάνει συνεχώς έδαφος και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας παγκόσμιας ανάκαμψης.
Στην απαίτηση των διεθνών αγορών για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν να είναι πολύ αργά, ο Όλι Ρεν και οι ευρωκρατούντες απαντούν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα. Ζητούν παράταση χρόνου για να προλάβουν να θέσουν σε λειτουργία τον νέο μηχανισμό «οικονομικής διακυβέρνησης» και δημοσιονομικής εποπτείας σε επίπεδο Ε.Ε. Στο άρθρο που αναφέραμε ο Όλι Ρεν υπόσχεται ότι «έχω την πρόθεση να προωθήσω έως το τέλος Σεπτεμβρίου ένα νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης».
Ζητούν την πτώχευση
Η αγωνία των ευρωκρατούντων είναι να εξασφαλίσουν αρκετό χρόνο για να μετατρέψουν την Ευρωζώνη σε Νταχάου κατά τις προτάσεις και τα πρότυπα του αρχιερέα Σόιμπλε. Όχι μόνο για να τιμωρούν έγκαιρα και αποφασιστικά τους «παραβάτες» που ξέφυγαν από τον «δρόμο της αρετής», αλλά και να διαθέτουν τις αναγκαίες διαδικασίες ελεγχόμενης πτώχευσης χωρών σαν την Ελλάδα χωρίς να θίγεται η συνοχή και η ισχύς του ευρώ.
Έτσι η Ελλάδα έχει βρεθεί εγκλωβισμένη σε μια διαπραγμάτευση για το χρέος της που γίνεται ερήμην της και εις βάρος της. Το όλο ζήτημα είναι πότε, με ποιον τρόπο και προς όφελος ποιου θα προχωρήσει η διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης για τη χώρα.
Όταν λοιπόν εμφανίζονται σήμερα ορισμένοι και προτείνουν αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» 20%, 30% ή και 50% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, η πρόταση αυτή μπορεί να φαντάζει στον αφελή ωςσημαντική μείωση του χρέους. Στην πραγματικότητα όμως κρύβει την προσπάθεια αφενός να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των ομολόγων του ελληνικού χρέους για τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί λόγω της κρίσης. Και αφετέρου να τους εξασφαλίσει νέες, καλύτερες αποδόσεις.
Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους δουλεύουν πάντα υπέρ του δανειστή, του κερδοσκόπου, του τοκογλύφου. Πρώτα και κύρια διότι ισοδυναμούν με άμεση επίσημη πτώχευση της χώρας. Και τι σημαίνει πτώχευση; Σημαίνειπαράδοση στους δανειστές. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι διεθνείς αναλυτές προτείνουν αναδιάρθρωση χρέους με «κούρεμα» μιλούν κατ’ ουσία για «συντεταγμένη πτώχευση». Κι αυτό στην πράξη σημαίνει πτώχευση της χώρας ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές της και υπό διεθνή κηδεμονία.
Επομένως όσοι προτείνουν αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» ή χωρίς ως εναλλακτική λύση απέναντι στο μνημόνιο στην ουσία ζητούν να επιταχυνθούνοι διαδικασίες επίσημης πτώχευσης της χώρας υπό καθεστώς κατοχής και δήμευσης. Ιδίως αν αυτή συμβεί εντός της Ευρωζώνης...
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός, που ηγείται μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας προσφυγής εναντίον του μνημονίου, σε μια ιδιαιτέρως σημαντική ημερίδα – που δυστυχώς πέρασε στα «ψιλά» της ενημέρωσης – για τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της δανειακής σύμβασης, στις 15.7, είπε στην προσφώνησή του ότι «αυτό που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ψυχή».
Πράγματι χρειάζεται ψυχή σήμερα για να τα βάλεις με το καθεστώς του μνημονίου. Χρειάζεται όμως περισσότερη ψυχή για να μην δεχτείς τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη ως πεπρωμένο αυτού του τόπου. Χρειάζεται ψυχή για νααρνηθείς την άνωθεν επιβαλλόμενη πτώχευση της χώρας υπό καθεστώς μνημονίου ή αναδιάρθρωσης του χρέους. Χρειάζεται ψυχή για να πεις ότι το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός και άρα η μόνη έντιμη, καθαρή και επωφελής λύση για τον ίδιο και τη χώρα είναι να μην το αναγνωρίσει και να αρνηθεί την πληρωμή του.

ΒΟΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ

athens.indymedia

«Κόλαφος για τη ΜΕΤΚΑ» αποκαλέστηκε η δικαστική απόφαση (30/8/2010) κατά την οποία η εταιρία είναι τώρα υποχρεωμένη να επαναπροσλάβει τους 3 απολυμένους συνδικαλιστές εργάτες Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή και Α. Παυλίδη (βλέπε προηγούμενα άρθρα μας στις 18/2/10 και 2/3/10)*. Αν δεν το κάνει και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 290 ευρώ στον καθένα για κάθε μέρα! Εξίσου σημαντική είναι η αποδοχή από το δικαστήριο ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές καθώς αποτελούν συνδικαλιστικές διώξεις και κρίνει αβάσιμα τα επιχειρήματα της εταιρείας για «υπηρεσιακή ανεπάρκεια» και «ανασχεδιασμό της παραγωγής»!

Η επαναπρόσληψη «κερδήθηκε» στο δρόμο!

Η πολύ σημαντική αυτή δικαστική απόφαση δεν ήρθε από το πουθενά. Αντίθετα ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των εργαζομένων με την στήριξη της βολιώτικης κοινωνίας.

Από τις 12 Φλεβάρη που ανακοινώθηκαν οι 3 απολύσεις έλαβαν χώρα μια σειρά κινητοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα (στάσεις εργασίας, εργοστασιακή απεργία, πανβολιώτικη απεργία, διαδηλώσεις, ψηφίσματα στήριξης από σωματεία και συλλόγους αλλά και παρεμβάσεις τοπικών αρχών, βουλευτών της αριστεράς κλπ) παράλληλα με τον δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει. Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν είχαν άμεσα αποτελέσματα για διάφορους λόγους που έχουμε εξηγήσει στα προηγούμενα άρθρα (το εργοδοτικό σωματείο δημιούργησε κλίμα φόβου στους εργάτες της ΜΕΤΚΑ, δεν υπήρχε συντονισμός των εργατικών σωματείων και του αγώνα, έλλειψη πρωτοβουλιών από το ΕΚΒ κλπ) άλλα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να ταχθεί με το μέρος των απολυμένων και τελικά το δικαστήριο να λάβει τη σχετική απόφαση.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας…

Η απόλυση των 3 εργατών της ΜΕΤΚΑ στις 12/2 ήταν μόνο η αρχή. Από τότε και μέχρι σήμερα οι απολύσεις αυξάνονται συνεχώς και στη ΜΕΤΚΑ και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής μαζί με τις διαθεσιμότητες και τις αναγκαστικές άδειες και ο ΣΕΒ προβλέπει ακόμα περισσότερες απολύσεις και «λουκέτα» για το 2011!

Οι εταιρείες και οι βιομήχανοι, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αυτό που έχουν να προτείνουν για τους εργαζόμενους είναι να χάσουν τη δουλειά τους έτσι ώστε να αυξάνουν αυτοί τα κέρδη τους! Λες και την προηγούμενη περίοδο μοιράστηκαν από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι τα κέρδη ή φταίνε οι εργαζόμενοι για την οικονομική κρίση του συστήματος και άρα πρέπει να την πληρώσουν με την ανεργία!

Η νίκη των «3» της ΜΕΤΚΑ να είναι η αρχή!

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση χρειάζεται από πλευράς εργατικού κινήματος να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για το συντονισμό όλων των σωματείων της βιομηχανικής περιοχής ενάντια στη μείωση μισθών, τις υποχρεωτικές άδειες, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις και τα «λουκέτα»! Να μπει μπροστά το αίτημα του διαχειριστικού ελέγχου με τη συμμετοχή των εργαζομένων («να ανοίξουν τα βιβλία» για να δούμε «που πήγαν» τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων) με τελικό στόχο να περάσουν οι βιομηχανίες στα χέρια των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
πρεζα tv

ΤΡΙΑ ΝΕΑ μέτρα στα εργασιακά κατ΄ εφαρμογήν και του επικαιροποιημένου Μνημονίου της τρόικας, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συμβάσεων, το νέο καθεστώς για τη διαιτησία και η κατάργηση της επέκτασης (με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων) των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τονίζεται ότι οι αλλαγές αυτές συμπληρώνουν το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που ήδη έχει θεσμοθετηθεί και στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα: Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, μείωση της αμοιβής των υπερωριών και υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι των άλλων συμβάσεων (των κλαδικών ή ακόμη και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας).

Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Αυτή η ρύθμιση ήδη προκαλεί αντιδράσεις καθώς οι μισθοί θα μπορούν να ρυθμίζονται πλέον σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε επίπεδο κλάδου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δίνουν χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπει η κλαδική σύμβαση, ενώ σε δεύτερη φάση είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και ατομικών συμβάσεων. Επίσης, σήμερα σε έναν κλάδο οι εργοδότες και τα συνδικάτα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση, η οποία στη συνέχεια επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλισμένων. Με τις νέες ρυθμίσεις όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη σύμβαση εργασίας.

Όχι άλλη αλληλεγγύηΜε την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το κόμμα αποφάσισε να μας δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο. Προσανατολίζεται να αυξήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να υπερδιπλασιαστεί η τιμή του.

Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσουμε πιο ανθρώπινα. Θα μαζευόμαστε σε ένα σπίτι δυο – τρεις οικογένειες και θα περάσουμε τον χειμώνα αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον.

Άντε γιατί είχαμε απομονωθεί τελευταία.

Οι φόροι είναι το μέσο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μας είπε ο Γιωργάκης ο αντιεξουσιαστής. Με αυτόν τον τρόπο οι μισθωτοί δείχνουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς τις τράπεζες.

Κατά το ΠΑΣΟΚ σοσιαλισμός είναι να δίνουν αυτοί που δεν έχουν σε αυτούς που έχουν.

Αλλά πρόεδρε τόση πολύ αλληλεγγύη δεν θα την αντέξουμε τελικά. Μήπως να κοιτάξω και λίγο τον εαυτό μου;

Ο Αντώναρος (που είσαι αρχηγέ;) ήθελε να ταξιδέψει δωρεάν επειδή είναι βουλευτής. Δίκιο είχε. Πρώτο από όλα μόνο και μόνο επειδή είναι Αντώναρος έπρεπε να έχει πάσο.
Μετά ο καημένος που να βρει τα 15 ευρώ του εισιτηρίου. Ένας απλός βουλευτής είναι.

Άσε που το ταξίδι γινόταν για λόγους αναψυχής. Ήθελε να ξεκουραστεί ώστε να μπορέσει με την επιστροφή του να προσφέρει περισσότερα στον ελληνικό λαό. Αλλά είμαστε αχάριστοι.

Δεν φτάνει που το κάνει για το καλό μας θέλουμε να πληρώνει κιόλας;

Ο Νομάρχης είπε ότι αποφάσισε να βγάλει τον αδερφούλη από το ψηφοδέλτιο ακούγοντας την συμβουλή της γυναίκας του.

Είναι γνωστό ότι πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μια γυναίκα. Αλλά και πίσω από τον Νομάρχη;

Γιατί θέλουν να αυξήσουν τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης; Επειδή αν αυξήσουν το ΦΠΑ στα είδη με το 11% θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι. Ενώ την αύξηση του πετρελαίου θα την πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια. Δηλαδή οι πιο αδύναμοι.

Το επιχείρημα θα είναι… Ναι άλλα κάποιοι πλούσιοι αγοράζουν το πετρέλαιο για να θερμαίνουν τις πισίνες του με χαμηλή τιμή. Οπότε πλήρωνε κορόιδο φτωχέ και εσύ για να μάθεις να έχεις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να τα πάρουν από τους πλούσιους.

Και φυσικά θα ανεβάζουν και το ΦΠΑ. Γιατί υπάρχουν πλούσιοι που αγοράζουν φθηνά το ψωμί για να ταΐζουν το σκυλί τους. Να τους αφήσουμε να επωφελούνται;
Επιτέλους θα λύσουμε το ασφαλιστικό μας πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα δίνει μπόνους σε κάθε οδηγό που θα καταφέρνει να σκοτώνει με το όχημα του ανθρώπους ηλικίας 59 ετών και άνω.

Για κάθε υποψήφιο συνταξιούχο που θα στέλνουμε στα θυμαράκια θα παίρνουμε μπόνους μια εβδομάδα πλασματικού χρόνου εργασίας και για κάθε ήδη συνταξιούχο θα παίρνουμε μπόνους το 1 τοις χιλίοις της εκάστοτε βασικής σύνταξης.

Έτσι θα κτίζουμε την σύνταξη μας αλλά και θα μειώνουμε το χρόνο που θα βγαίνουμε στην σύνταξη. Αν γλιτώσουμε βέβαια από τους υπόλοιπους που ελπίζουν ότι θα βγουν στην σύνταξη.

Από την άλλη το κράτος θα πάρει μια μεγάλη ανάσα καθώς η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος θα έχει βρει την λύση του.

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται: αλληλεγγύη γενεών.

Μικρή αγγελία: Ζητούνται υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες για τα δύο κόμματα που έχουν μεγάλη εμπειρία στην εξουσία. Προσφέρεται μισθός, μίζες, και δωρεάν μαύρισμα καθώς και είδη διατροφής όπως γιαούρτια και ντομάτες. Πληροφορίες: Ιπποκράτους και Συγγρού γωνία.
ΜΙΚΡΟΣ ΦΩΚΙΩΝ