Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Σχετικά με τα γεγονότα και την επίθεση στον Αγ. Παντελεήμονα

Σχετικά με τα γεγονότα και την επίθεση στον Αγ. Παντελεήμονα PDF Print E-mail

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη θρασύδειλη επίθεση ακροδεξιών παρακρατικών ομάδων στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής και πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο και σε όσους τον συνόδευαν στην περιοδεία του που έλαβε χώρα στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Το συγκεκριμένο γεγονός έφερε με έντονο τρόπο και πάλι στο προσκήνιο την «πραγματικότητα» που έχει επιβληθεί εδώ και καιρό στην περιοχή: με την ανοχή της δημαρχίας Κακλαμάνη και της κυβέρνησης, με την στήριξη από την αστυνομία και κρυφούς ή φανερούς μηχανισμούς του κράτους, ομάδες ακροδεξιών και οργανωμένου εγκλήματος λυμαίνονται την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Δεν είναι μόνο οι καθημερινές εδώ και πολλά χρόνια ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, η «κατάληψη» της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα και το κλείσιμο της παιδικής χαράς, είναι οι επιθέσεις και οι απειλές ενάντια σε όποιον κάτοικο της περιοχής, Έλληνα ή μετανάστη, ή όποιον αγωνιζόμενο πολίτη δεν αποδέχεται την ιδιότυπη «εξουσία» που θέλουν οι ομάδες αυτές να επιβάλλουν στην περιοχή.

Καταγγέλλουμε την αστυνομία που και σε αυτή την περίπτωση, όπως και τόσες άλλες φορές, όχι μόνο δεν αντιπαρατέθηκε με τις φασιστικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα αλλά παρακολουθούσε απαθέστατα τα γεγονότα χωρίς να εντοπίσει ή να περιορίσει κανέναν από τους επιτιθέμενους. Που σε μια σειρά γεγονότων αποδεδειγμένα παρέχει κάλυψη και συνεργάζεται μαζί τους. Που την ίδια στιγμή που εισβάλλει και καταστέλλει βίαια την κινητοποίηση των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη, μεταφέρει με τις κλούβες των ΜΑΤ, όπως αποκαλύφθηκε από μέσο ενημέρωσης, τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε περιοχές της Αττικής για να σκορπίσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο ανενόχλητοι. Που την ίδια ακριβώς στιγμή που «απουσίαζε» από τον Άγιο Παντελεήμονα, είχε κυριολεκτικά περικυκλώσει την Γαλλική Πρεσβεία για να «αντιμετωπίσει» σε πλήρη εξάρτηση την παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωναν η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας!

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καθημερινή υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές της Αθήνας έχει συγκεκριμένες αιτίες: την πολιτική του κεφαλαίου που η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει. Μια πολιτική αντεργατική, που σήμερα με το μνημόνιο και το ΔΝΤ γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη και καταδικάζει στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες. Μια πολιτική βαθιά αντιμεταναστευτική και αντιδημοκρατική που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες σαν σύγχρονους δούλους την ίδια στιγμή που τους κρατά σε καθεστώς παρανομίας αφού δε τους νομιμοποιεί και τους στοιβάζει να ζήσουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Απέναντι σε αυτή την πολιτική που σε τελική ανάλυση αναπαράγει και χρειάζεται τις κάθε λογής φασιστικές συμμορίες, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Όσο και αν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και λοιποί ακροδεξιοί και μη παρατρεχάμενοι μαζί με τα ΜΜΕ καλλιεργούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό παρουσιάζοντας τους μετανάστες ως «αποδιοπομπαίους τράγους».

Η προχτεσινή επίθεση αλλά και οι χτεσινοί προπηλακισμοί σε κλιμάκιο της «Ανοιχτής Πόλης», έχουν ως στόχο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα μίσους και φόβου στην κοινωνία, που να στοχοποιεί τη λογική του αγώνα, την αριστερά, την αλληλεγγύη τον αντιρατσισμό. Το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα οφείλει απαντήσει σε αυτό το μήνυμα, όπως και σε ολόκληρη την επίθεση που δέχεται όλο το τελευταίο διάστημα, όπως του αντιστοιχεί: με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα.