Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στις ασφαλιστικές εταιρείες PDF Print E-mail
Tuesday, 22 September 2009 14:35

Η απόφαση της κυβέρνησης για να κλείσουν οι 5 ασφαλιστικές εταιρείες, αφήνοντας μετέωρους τους εργαζόμενους σε αυτές, είναι κομμάτι των σκληρών μέτρων που παίρνονται στο όνομα της εξυγίανσης της αγοράς, αλλά στην πραγματικότητα για την διαφύλαξη των κερδών και την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι χωρίς καμιά μέριμνα βρίσκονται στο δρόμο, αλλά στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Ψωμιάδη και των άλλων υπαίτιων των οικονομικών κραχ σε αυτές τις εταιρείες δεν προχώρησαν.

Το μπλοκ εξουσίας από τα κόμματα του συστήματος, τα ΜΜΕ, τους μηχανισμούς του κράτους και την Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται και υπηρετεί τις αξίες της αγοράς, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Τους βολεύει ακόμα και η ανεργία για να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, να μην διεκδικούν καλύτερους μισθούς και περισσότερα δικαιώματα. Θέλουν να καλλιεργήσουν την αίσθηση της συνυπευθυνότητας για την πορεία των επιχειρήσεων τους και την ενοχή των εργαζομένων για τις ζημιές τους, όχι βέβαια τη συμμετοχή τους στα τα κέρδη τους. Η Ν.Δ. εφάρμοσε και υπόσχεται και για μετά τις εκλογές να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την αντεργατική επίθεση με μέτρα για ενίσχυση, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, κατασκευαστών και προσφέροντας ακόμα πιο φτηνή, ελαστική και ανασφάλιστη εργατική δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική αλλά ίσα –ίσα προτείνει και αυτό ιδιωτικοποιήσεις, κίνητρα για το κεφάλαιο και λειτουργία των νόμων της αγοράς.

Όμως, υπάρχει ελπίδα. Και βρίσκεται στους αγώνες. Το απέδειξαν οι ανεξάρτητοι ενωμένοι αγώνες των εργαζόμενων σε χώρους που μπόρεσαν να ακυρώσουν έστω προσωρινά αντεργατικά μέτρα, να ανακαλέσουν απολύσεις, να αποτρέψουν ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να συνεχίσουμε για να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό του εργατικού κινήματος που υπάρχει με την ευθύνη του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού. Είναι αναγκαία η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, ο συντονισμός των σωματείων, η δημοκρατία του αγώνα, ο προσανατολισμός του κινήματος όχι στο παζάρι για τα ψίχουλα, αλλά στη διεκδίκηση όλου του πλούτου που παράγουμε, στην ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, η νικηφόρα προοπτική.

Υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται σε μια άλλη αριστερά. Στην αντικαπιταλιστική αριστερά της αναζήτησης, των ανυποχώρητων αγώνων, της επαναστατικής προοπτικής, της κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

· Διασφάλιση της εργασίας, του μισθού και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Απαγόρευση των απολύσεων.

· Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των υπεύθυνων και απόδοσή τους στους εργαζόμενους.

· Δημόσιο τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς κερδοσκοπία και χωρίς λειτουργία του με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Σε όφελος των εργαζόμενων για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

· Εθνικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου (κερδοφόρων ή ζημιογόνων) χωρίς καμιά αποζημίωση στους τραπεζίτες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 22 Σεπτέμβρη 2009