Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2009

Το Μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας και οι δυνάμεις που το αποτελούν, με προκήρυξη τους για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου καλούν σε προσυγκέντρωση , την Τρίτη 17 Νοέμβρη και ώρα 5.30 μ.μ στην πλατεία Νομαρχίας


Πολυτεχνείο 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ

ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας των αγώνων ενός λαού δεν μπαίνουν στα μουσεία, δεν μπορούν να μετατραπούν σε άψυχα «γεγονότα». Αντίθετα, αποτελούν έμπνευση και πλούτο για όλες και όλους εμάς που συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της εξέγερσης και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται, όμως τα διδάγματά της εξέγερσης του Νοέμβρη παραμένουν τρομερά επίκαιρα.
Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή – ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική
Πολλοί αναφέρονται με πραγματική συγκίνηση στο Πολυτεχνείο ως την κορύφωση του αγώνα ενός ολόκληρου λαού ενάντια στην μισητή δικτατορία των Συνταγματαρχών. Και πράγματι αυτό ήταν. Ήταν όμως ταυτόχρονα -όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κοινωνική έκρηξη- και μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στο κίνημα και την Αριστερά. Από τη μια, αυτή που υποστήριζε ότι η μόνη «ρεαλιστική λύση» για την «επαναφορά στην δημοκρατία» είναι ο συμβιβασμός με την Χούντα και τους Αμερικάνους και η συμμετοχή της Αριστεράς στις ψευτοεκλογές που οργάνωνε το καθεστώς. Και από την άλλη, η αντίληψη ότι μόνο με την ανεξάρτητη από την Χούντα και συνολικά τις αστικές δυνάμεις λαϊκή πάλη, με την ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών, των εργατών και του συνολικότερου αντιδικτατορικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με στόχο την ανατροπή της χούντας από την λαϊκή πάλη, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η μεγαλειώδης εξέγερση του Νοέμβρη απέδειξε πράγματι ότι όταν ο κόσμος μπαίνει σε κίνηση, ξεπερνώντας τις «υπεύθυνες» ηγεσίες που του συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» και τον κατηγορούν σαν «προβοκάτορα» όταν δεν καταφέρνουν να τον ελέγχουν, μπορεί να γράφει ιστορία και να ανατρέπει τα πιο βίαια κι αντιδραστικά καθεστώτα.
Απ’ τον Νοέμβρη στον ... Δεκέμβρη
Η εξέγερση του Νοέμβρη κατάφερε να ξαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα με προοπτική μια άλλη κοινωνία. Αμφισβήτησε συνολικά την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και το μετεμφυλιακό καθεστώς τρομοκρατίας και φασισμού σε βάρος της Αριστεράς. Έφερε στο προσκήνιο το ριζοσπαστικό κίνημα της μεταπολίτευσης με το χτίσιμο των εργοστασιακών σωματείων, με το μαχητικό φοιτητικό κίνημα, με την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κόντρα σε μια αυταρχική «κοινοβουλευτική δημοκρατία», την κυβέρνηση της ΝΔ, που διαδέχθηκε την Χούντα.
Τριανταέξι χρόνια μετά, ένα κόκκινο νήμα συνδέει τον Νοέμβρη του τότε με τους αγώνες των εργατών και της νεολαίας που συνεχίζονται σήμερα. Και όπως τότε, έτσι και σήμερα, στον «δικό μας» Δεκέμβρη, είδαμε από τη μια ένα ολόκληρο κίνημα να βγαίνει στους δρόμους και να παλεύει για να πέσει η κυβέρνηση των δολοφόνων και από την άλλη δυνάμεις που έδιναν όρκους νομιμότητας στο σύστημα μιλώντας για «δημοκρατική λύση μέσα από εκλογές» και «επαναστάσεις στις οποίες δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι»... Το ερώτημα παραμένει πάντα το ίδιο: με την δύναμη των εξεγέρσεων ή με τον συμβιβασμό; Με το αύριο της λαϊκής αυτενέργειας και δράσης ή με το «εφικτό» της καλύτερης διαχείρισης των μηχανισμών και των δομών του συστήματος; Συνδιαχείριση ή ανατροπή, μεταρρύθμιση ή επανάσταση;
Νέα κυβέρνηση – παλιά πολιτική
Ένα μήνα μετά την ανάληψη της κυβερνητικής διαχείρισης από το ΠΑΣΟΚ, η ζωντανή μνήμη της εξέγερσης συνδέεται άμεσα με τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη, με τις πρώτες αντιδράσεις των εργαζομένων στη συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα λιμάνια και στους απολυμένους. Χάρη στο Νοέμβρη και την πάλη του λαϊκού κινήματος μπορεί να μην βλέπουμε στρατιωτικές σχολές σε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις να απαγγέλλουν εθνικοπατριωτικούς δεκάρικους. Βλέπουμε όμως τους κουστουμαρισμένους κυβερνήτες, τους επιχειρηματίες και τους γραφειοκράτες της ΕΕ να απολύουν από κοινού δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να σπρώχνουν εκατομμύρια στην «ελαστική εργασία» και την «ελαστική ζωή», να επιβάλλουν την πιο βαριά λιτότητα και καταστολή, να βαθαίνουν τις ρατσιστικές πολιτικές, να καταστρέφουν την φύση για το κέρδος. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ότι η πολιτική της κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν της ΝΔ. Παρά τα μεγάλα λόγια, η πραγματικότητα είναι χιλιάδες απολύσεις «ελαστικά» απασχολούμενων, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει επί ΝΔ με κορυφαία περίπτωση αυτή του λιμανιού στον Πειραιά, αστυνομική «κατοχή» στα Εξάρχεια, προϋπολογισμός περικοπών και λιτότητας, διατήρηση του ρατσιστικού θεσμικού πλαισίου με υποσχέσεις για επιμέρους τροποποιήσεις, αυταρχική θωράκιση του κράτους (νέος Καποδίστριας), διατήρηση όλων των ταξικών επιχειρηματικών αλλαγών στην εκπαίδευση (Νόμος Πλαίσιο κολλέγια, βάση του 10), πλήρης ευθυγράμμιση με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.ΕΝα τους σταματήσουμε! Παλέψαμε ενάντια στη ΝΔ, δεν θα ανεχτούμε την συνέχεια της ίδια πολιτικής! Κόντρα στην αδράνεια και την πλήρη ευθυγράμμιση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με την κυβερνητική πολιτική να πάρουμε τους αγώνες και τα σωματεία στα χέρια μας και να στηρίξουμε όλες τις ανταρσίες που ήδη ξεσπάνε: των εργαζομένων στα stage και των συμβασιούχων για μονιμοποίηση ενάντια στις απολύσεις, των λιμενεργατών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και μαθητών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Να ξεδιπλώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στο ρατσισμό για την νομιμοποίηση των μεταναστών και άσυλο στους πρόσφυγες, ενάντια στη καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή των ελεύθερων χώρων. Αγώνες που για να νικήσουν πρέπει να ενώνονται σε ένα μεγάλο ποτάμι ανατροπής της νέας αυτής επίθεσης που φορτώνει την κρίση στους εργαζόμενους, να αμφισβητούν από αντικαπιταλιστική σκοπιά, τον πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ των αστικών κομμάτων. Μέσα από τέτοιους αγώνες, θα μας βρούνε μπροστά τους και στις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ο κοινωνικός πλούτος ανήκει στους παραγωγούς του - Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές
Ενάντια στις δικαιολογίες ότι η οικονομική κρίση πιέζει για νέες θυσίες, ότι χρειάζονται περικοπές δημόσιων δαπανών για να μειωθούν τα ελλείμματα κλπ, η απάντηση μας είναι μία: Δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση, δεν θα την πληρώσουμε εμείς! Να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, οι κυβερνήσεις φιλελεύθερες ή κεντροαριστερές που ορκίζονταν τόσα χρόνια στο όνομα της ελευθερίας των αγορών, των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Ας κάνουν θυσίες όλοι αυτοί που έκαναν ...θεό τους το κέρδος, όχι εμείς!Ποτέ άλλοτε η ίδια η επιβίωση των ανθρώπων δεν δενόταν τόσο στενά, όσο σήμερα, με την ανάγκη μιας άλλης κοινωνίας. Δεν είναι ο συμβιβασμός με το κεφάλαιο και η λογική ενός «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα. Δεν είναι η διαρκής κοινοβουλευτική ενίσχυση του ΚΚΕ και η προοπτική του καταπιεστικού «υπαρκτού σοσιαλισμού» των Ανατολικών καθεστώτων που μπορεί να συνεγείρει στην πάλη για μια άλλη κοινωνία.
Η μόνη ρεαλιστική απάντηση στη σημερινή, βαθιά, ιστορική κρίση του καπιταλισμού είναι η ταξική και αγωνιστική συγκρότηση των δυνάμεων της εργατικής τάξης με στόχο την ανατροπή του και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, της εργατικής δημοκρατίας και εξουσίας, της κάλυψης των ανθρώπινων αναγκών, της αρμονικής σχέσης με την φύση, η πάλη για μια νέα σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

Αυτός είναι για μας, για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο σημερινός δρόμος του Νοέμβρη.
Ελάτε να τον βαδίσουμε μαζί!

Προσυγκέντρωση Πλ. Νομαρχίας Τρίτη 17/11 5:30 μ.μ.





ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
ΑΝΤικαπιταλιστικη ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή
(ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ)







ΝΑΡ- νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
ΜΕ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Πολυτεχνείο 2009, ένα μήνα μετά την ανάληψη της κυβερνητικής διαχείρισης από το ΠΑΣΟΚ, η ζωντανή μνήμη της εξέγερσης συνδέεται άμεσα με τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη, με τις πρώτες αντιδράσεις των εργαζομένων στη συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα λιμάνια και στους απολυμένους. Σήμερα που στο όνομα, αλλά και εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης είμαστε στο στόχαστρο ενός νέου κύματος αντιδραστικών αλλαγών στην εργασία, στην παιδεία, στις λαϊκές ελευθερίες και η νεολαιίστικη και εργατική δυσαρέσκεια υποβόσκει, το ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου επιστρέφει με νέους όρους στους σημερινούς αγώνες για παιδεία-εργασία- δημοκρατία, στη μάχη για την αριστερά των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων, της αντικαπιταλιστικής επανάστασης - κομμουνιστικής απελευθέρωσης.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της συναινετικής αντιπολίτευσης της ΝΔ (στηρίζουμε την κυβέρνηση στα επώδυνα μέτρα δήλωσε ο Κ. Καραμανλής), την κάλυψη και ευθυγράμμιση του υποταγμένου κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, και στο πλαίσιο των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων της Ε.Ε., κλιμακώνει την επίθεση: Προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας με πάγωμα -στην ουσία- των μισθών, απολύσεις, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, νέα αντιασφαλιστική επίθεση, ιδιωτικοποιήσεις, νέοι φόροι και αντεργατικά μέτρα, αντιδραστική επίθεση με την εφαρμογή της «αξιολόγησης» με βάση τις ανάγκες της αγοράς σε ΑΕΙ – ΤΕΙ αλλά και συνολικότερα στην εκπαίδευση, την αναγνώριση των κολλεγίων και των ΚΕΣ, την ένταση της καταστολής όπως φάνηκε από την επιχείρηση των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και την καταδίκη της απεργίας των λιμενεργατών σε παράνομη.
Η κυβέρνηση και οι κυρίαρχες δυνάμεις εμφανίζουν αυτή την πολιτική σαν «αναγκαία» για να βγούμε από την κρίση! Ας μην παριστάνουν τους…ανήξερους! Η κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό. Την δημιούργησε η πολιτική που στηρίζεται στο κέρδος, την ελευθερία των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την μόνιμη λιτότητα, την όλο και πιο βάρβαρη εκμετάλλευση του ανθρώπου και της φύσης. Αυτή η πολιτική που ακολούθησαν πιστά όλες οι δεξιές και «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις, είναι που μπήκε σε κρίση. Και τη συνέχιση αυτής της πολιτικής μας επιβάλλουν σαν δρόμο εξόδου από αυτήν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ!!
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ. ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! Η συντηρητική – αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δείχνει τα δόντια της και πίσω από τα «καθρεφτάκια» και τα επικοινωνιακά τρικ κρύβεται το σκληρό πρόσωπο του αστικού μπλοκ εξουσίας.
Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, η ελπίδα βρίσκεται στη δημιουργία μιας αριστερής λαϊκής εργατικής αντιπολίτευσης των αγώνων και των κοινωνικών συγκρούσεων, που συνδέεται περισσότερο από ποτέ με την απαίτηση και τη δυνατότητα μιας ριζικής κοινωνικής αλλαγής. Ο αγώνας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής σε κάθε ζήτημα, χώρο, μέτωπο και συνολικά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πετυχαίνει άμεσα το μπλοκάρισμα και την ανατροπή των αντιδραστικών επιλογών των κυρίαρχων δυνάμεων. Όσο οι εργαζόμενοι και η νεολαία έρχονται σε ρήξη με τις ίδιες τις βάσεις του καπιταλισμού, με τους νόμους του κέρδους και της αγοράς, με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την ΕΕ, στο δρόμο για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την ανατροπή αυτής της βάρβαρης κοινωνίας, τόσο δυναμώνει το κίνημα και οι κατακτήσεις του στο σήμερα.
Οι σημαίες μας σήμερα έχουν γραμμένες πάνω τους τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας για ριζική μείωση των ωρών εργασίας, αύξηση των αποδοχών ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από μια μόνο δουλειά, σταθερή και μόνιμη εργασία, πλήρη δικαιώματα σε υγεία-παιδεία και ασφάλιση. Για απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό-λαϊκό έλεγχο των τραπεζών, των στρατηγικής σημασίας εταιρειών και αυτών που τις κλείνουν οι ιδιοκτήτες τους. Για να μην πληρωθεί στους τραπεζίτες το ληστρικό χρέος και οι τόκοι των 12 δις € τον χρόνο. Για παιδεία με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου, δημόσια δωρεάν για όλους, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς- οικονομικούς-εξεταστικούς φραγμούς. Για διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και του ασύλου. Για κατάργηση του αντιδραστικού «Συμφώνου Σταθερότητας» στα πλαίσια της πάλης μας για αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ. Για διάλυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΝΑΤΟ-ΟΑΣΕ ) που σχεδιάζουν και εξαπολύουν αντιδραστικές επιθέσεις και πολέμους.
Δεν περιμένουμε τίποτα από τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Ο υποταγμένος συνδικαλισμός φρόντισε από την πρώτη στιγμή της πασοκικής διακυβέρνησης να δείξει πόσο αστικός και κυβερνητικός είναι. Έλαμψε δια της απουσίας του από την απεργία στο λιμάνι, συμφώνησε απόλυτα με τις δεκάδες χιλιάδες των συμβασιούχων, αφού φρόντισε για δεκαετίες να τους κρατάει έξω από τα συνδικάτα για να αναπαράγει την άθλια κυριαρχία τους.
Συνδικάτα για όλους! Που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την μορφή της εργασιακής σχέσης. Αγώνες στα χέρια των εργαζόμενων με ανεξάρτητο συντονισμό έξω και πέρα από τον έλεγχο της γραφειοκρατίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση καλείται να συμβάλλει με την κοινή δράση η αριστερά. Για την ενίσχυση των αγώνων. Με ανοιχτό διάλογο μπροστά στους εργαζόμενους για τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας που επιδιώκουμε, της νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής.
ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Σήμερα, 20 χρόνια μετά την κατάρρευση, οι χοροί που στήνουν οι κυρίαρχοι πάνω στα κουφάρια του τείχους στο Βερολίνο δεν είναι για να (ξανα)ενταφιάσουν τον «σοσιαλισμό που γνωρίσαμε». Είναι για να προλάβουν το νέο κύμα των αγώνων που κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, άλλοτε στα γαλλικά και γερμανικά εργοστάσια, άλλοτε στα ιταλικά, αυστριακά και ελληνικά πανεπιστήμια και άλλοτε σε εξεγέρσεις της νεολαίας όπως ο «δικός μας» Δεκέμβρης. Σε αυτές τις νέες εξεγέρσεις του 21ου αιώνα απευθύνονται ο Σαρκοζί και η Μέρκελ για να μας πείσουν πως ότι και να γίνεται, άλματα στο ουρανό δεν μπορούν πια να υπάρχουν.
Όμως, αυτό που κατέρρευσε δεν ήταν ο σοσιαλισμός αλλά οι βαθιά γραφειοκρατικές, εκμεταλλευτικές και αυταρχικές κοινωνικές σχέσεις που κυριάρχησαν στις κοινωνίες αυτές, νικώντας τις επαναστατικές αλλαγές του Οκτώβρη, (μετά από σκληρή διαπάλη που οδήγησε στην εξόντωση της γενιάς της επανάστασης). Αλλά το πιο σημαντικό είναι, πως «όσο θα υπάρχουν οι αιτίες οι παλιές» της φτώχιας και της οικολογικής καταστροφής, της καθολικής εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της φύσης, των πολέμων, της επιτήρησης και της καταστολής, τόσο «του Οκτώβρη οι φωτιές» θα συνεπαίρνουν τους αγώνες μας. Δεν νοσταλγούμε λοιπόν αυτό που υπήρξε, όπως το ΚΚΕ. Δεν βολευόμαστε στον «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» όπως ο ΣΥΝ. Παλεύουμε για την κοινωνία της κοινωνικής ιδιοκτησίας, της εργατικής δημοκρατίας, της αρμονικής σχέσης με την φύση. Παλεύουμε για την αναγέννηση της επαναστατικής πολιτικής και την επαναθεμελίωση της κομμουνιστικής προοπτικής.
Με την αντικαπιταλιστική επαναστατική Αριστερά, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τις μάχες του σήμερα, για τις επαναστάσεις της νέας εποχής
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων, των αντικαπιταλιστικών κινημάτων, της αριστερής αναζήτησης, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει αυτοτελή συνολική πολιτική παρουσία. Τα πρώτα ελπιδοφόρα βήματα έχουν γίνει με τη συγκρότηση της «ΑΡιστερής ΑΝΤικαπιταλιστικής ΑΡιστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή», της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάνοντας παραπέρα βήματα για τη συγκρότηση του πόλου της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, για την αριστερά των νικηφόρων αγώνων και της κομμουνιστικής προοπτικής. Για να ανοίξει ο δρόμος για ένα Αντικαπιταλιστικό Εργατικό Μέτωπο ανατροπής της καπιταλιστικής επίθεσης και συνολικά της αστικής πολιτικής. Για να συνεχίσουμε το εξεγερτικό νήμα του Νοέμβρη, στο δρόμο της αντικαπιταλιστικής επανάστασης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Προσυγκέντρωση Πλ. Νομαρχίας Τρίτη 17/11 5:30 μ.μ.
Νέο Αριστερό Ρεύμα – ΝΑΡ νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ





ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Πολυτεχνείο 2009

Εργάτες- τριες, Άνεργοι- ες, Εργαζόμενοι Αγρότες-σες ,Μετανάστες, Συνταξιούχοι, Νέες- Νέοι!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελεί σταθμό στην πορεία των ταξικών συγκρούσεων. Αποκαλύπτει την ανατρεπτική δύναμη που κρύβει η πίστη στο δίκιο, στην ενότητα, στην σύνδεση του νεολαιίστικου με το Εργατικό κίνημα! Φανερώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δίνεται! Τα μηνύματα των συνθημάτων του, «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Έξω οι Αμερικάνοι», «Κάτω η Δικτατορία» εξακολουθούν να συμπυκνώνουν, αν και πέρασαν 36 χρόνια από τότε, το νόημα της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής πολιτικής. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την συνεχιζόμενη διεθνή καπιταλιστική οικονομική κρίση πού αποδεικνύει ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός»! Τη στιγμή, που και με την εκλογή της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εντείνεται η επίθεση του Κεφαλαίου, στην Εργατική Τάξη, την Νεολαία, τους εργαζόμενους Αγρότες, τους Αυτοαπασχολούμενους, τις Γυναίκες. Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών & ο αυταρχισμός απέναντι στους λιμενεργάτες, η απόλυση δεκάδων χιλιάδων επισφαλώς εργαζόμενων στο Δημόσιο, η νέα φοροεπιδρομή στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» της ΕΕ στα λαικά στρώματα, το άνοιγμα ξανά του Ασφαλιστικού στη κατεύθυνση συρρίκνωσης δικαιωμάτων, συνοδεύονται από μέτρα εισόδου του κεφαλαίου σε λειτουργίες που ήταν αποκλειστικά δημόσιες .Ενώ, εντείνεται η δραστική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής-εισοδήματος- απασχόλησης, εξ’ αιτίας της ΚΑΠ. Την ίδια ώρα, έρχεται η διοικητική αναδιάρθρωση (Καποδίστριας 2) με στόχο τον παραπέρα στραγγαλισμό της δημοκρατίας στην ΤΑ, την απευθείας υποταγή Δήμων, Νομαρχιών, Περιφερειών, στην ΕΕ και τις πολιτικές της.. Όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπηρετούν ακριβώς αυτό, ανεξάρτητα από το ποίος κυβερνά. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί νέο, αντιδραστικό, κατά βάση πλειοψηφικό, εκλογικό νόμο με την συμφωνία της ΝΔ για την διαιώνιση του δικομματισμού.
Ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας» των ΗΠΑ & του ΝΑΤΟ που συνεχίζει η κυβέρνηση Ομπάμα, μαζί με την ΕΕ, είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, τις κοινωνικές κατακτήσεις, την εθνική & λαϊκή κυριαρχία, σ’ όλο τον πλανήτη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θεσμικό πλαίσιο και με την Συνθήκη της Λισσαβόνας επιβάλει μια ευρωπαική υπερδομή, προωθεί παραπέρα την ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση, τον Ευρωατλαντισμό, πάνω στα ερείπια των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών& εργατικών δικαιωμάτων. Τη στιγμή που δίνονται δις στις τράπεζες, η ΕΕ προωθεί την εβδομάδα των 65 ωρών, την κατάργηση της σταθερής εργασίας, κάθε εργατικής κατάκτησης.
Εργάτες- τριες, Άνεργοι- ες, Εργαζόμενοι Αγρότες-σες, Συνταξιούχοι, Νέες- Νέοι!
Το κυρίαρχο σύστημα δεν είναι παντοδύναμο. Η ισορροπία είναι ασταθής. Στίς ΗΠΑ, στην Ευρώπη, εμφανίζονται εργατικοί & κοινωνικοί αγώνες, ενάντια σε κεντροδεξιές & κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
Η πολύμορφη & πολύπλευρη εξέγερση των λαών της Λατινικής Αμερικής ανοίγει νέους δρόμους στην αντιιμπεριαλιστική & αντικαπιταλιστική σκέψη και δράση.
Σήμερα στη χώρα μας η ενότητα των εργαζομένων & της νεολαίας είναι αναγκαία όσο ποτέ!
Είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός Ριζοσπαστικού Προγράμματος από τους Εργαζόμενους και τα άλλα Λαικά στρώματα μέσα από μια διαρκή, ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία.
• Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, της σταθερής & πλήρους Εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, την υπεράσπιση των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών και την Επαναδημοσιοποίηση όσων ιδιωτικοποιήθηκαν. Την Εθνικοποίηση με Εργατικό Έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας.
• Για την υπεράσπιση, διεκδίκηση και κατοχύρωση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, με ρήξη απέναντι στο πλαίσιο της ΕΕ και των Συνθηκών της, την ΟΝΕ, το Ευρώ και το σύμφωνο σταθερότητας.
• Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων & ελευθεριών, της Δημοκρατίας και της Λαικής Κυριαρχίας. Νέο Λαϊκό δημοκρατικό Σύνταγμα μέσα από Συντακτική Συνέλευση. Συνταγματική κατοχύρωση του Εργατικού –Κοινωνικού Ελέγχου.

Σε διεθνές επίπεδο, το κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» μπορεί να αποτελέσει δύναμη κοινωνικής ανατροπής, αν τη ραχοκοκαλιά του αποτελέσει το Εργατικό Κίνημα. Με την
συσπείρωση & ηγεμονία των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Την συσπείρωση των δυνάμεων του Κομμουνισμού. Στη χώρα, με την συνεργασία για την ανασυγκρότηση- ανασύνθεση των δυνάμεων της κομμουνιστικής αριστεράς. Την διεύρυνση και ωρίμανση του Μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το κίνημα αυτό, απαιτεί, αντιφατικά, έναν «άλλο» κόσμο.

Ο «νέος» αυτός κόσμος, είναι ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ!
Για την Εργατική Εξουσία! Για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ με Ελευθερία, Δημοκρατία, Αυτοδιαχείριση !

Εργάτες- τριες, Άνεργοι- ες, Εργαζόμενοι Αγρότες-σες, Συνταξιούχοι, Νέες- Νέοι!
Η σημερινή κατάσταση δεν θα διατηρηθεί ανέπαφη. Η ιδεολογική ηγεμονία του συστήματος υπονομεύετε! Τη λύση θα δώσει η ταξική πάλη! Η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ενωτικού Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων με αντικαπιταλιστικά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, γίνεται επιτακτική όσο ποτέ. Ένα Μέτωπο που μέσα από ένα Ριζοσπαστικό Πρόγραμμα θα συνδέει την πάλη για τα άμεσα αιτήματα σήμερα, με τον αγώνα για Εργατική Εξουσία, για το Σοσιαλισμό. Ενός Μετώπου που θα στοχεύει πρώτα στην ενότητα και ανασυγκρότηση της Εργατικής Τάξης, του Εργατικού- Λαικού Κινήματος για να αποτελέσει το πολιτικό αντίπαλο δέος, κόντρα στο θεσμικό πλαίσιο και τις πολιτικές της ΕΕ, την Ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη, την κεντροαριστερά, την συναίνεση, την συνδιαχείρηση, τον κυβερνητισμό. Χωρίς σεχταρισμούς. Η εποχή μας δεν θα περάσει χαμηλόφωνα!


Την Τρίτη στις 17 Νοέμβρη, ας τιμήσουμε τους νεκρούς μας εκεί που τους πρέπει:
στους δρόμους της αντίστασης και του αγώνα!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΑΙΛΑΠΑ, ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ!
• Πλατύ ΜΕΤΩΠΟ για την προώθηση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ στις Βουλευτικές, Δημοτικές εκλογές! Τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, παντού!
• ΠΛΗΡΗΣ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με ίσια δικαιώματα για όλους –ες (Μετανάστες, Γυναίκες, Νέους-ες)! Υπεράσπιση του 8ωρου!Πάλη για 35ωρο-7ωρο-5ημερο!Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι!
• ΚΑΤΩ τα χέρια από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ! Να ΠΛΗΡΏΣΕΙ η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!
• ΟΧΙ στον Νόμο– Πλαίσιο για τα ΑΕΙ! ΟΧΙ σε κάθε μορφής επιχειρηματική Παιδεία!
• Ουσιαστικές ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους Μισθούς, τα Μεροκάματα, τις Συντάξεις σύμφωνα με τις Κοινωνικές Ανάγκες! Κατώτερος ΜΙΣΘΟΣ 1400€, κατώτερο ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ 56€, κατώτερη ΣΥΝΤΑΞΗ 1120€.
• ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ!
• ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!
• ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ κοινωνική ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ!
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ! ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ των ΔΕΚΟ, των δημόσιων υπηρεσιών, της δημόσιας γής.!
• ΌΧΙ στην ΚΑΠ ! ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ! ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ! ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ!
• ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! Κατάργηση των διοδίων!
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ! ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!
• ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ! ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ! ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ!
• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ, ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ!
• ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Με κεντρικό σύνθημα: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ! το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλίας με προκήρυξη που μοιράστηκε στην πόλη της Λάρισας και με εξορμήσεις στους Δήμους γύρω από νέο σταθμό διοδίων στον Πυργετό, και στα νέα διόδια που θα στηθούν στο Μακρυχώρι, καλεί τους κατοίκους μέσα από τοπικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, να δημιουργήσουν ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα ενάντια στα χαράτσια, για να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια , πιέζοντας την κεντρική αλλά και τις τοπικές εξουσίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον νέο γύρο εξορμήσεων καλώντας το σύνολο των δυνάμεων(κόμματα, σωματεία, φορείς , συλλογικότητες , κινήσεις, επιτροπές αγώνα, ) που συμφωνούν σε μια τέτοια κατεύθυνση με στόχο μια μαζική - δυναμική παρέμβαση στα εγκαίνια του νέου σταθμού διοδίων στο Μακρυχώρι.


ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΓΙΑ ΔΙΟΔΙΑ

. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ - ΧΑΡΑΤΣΙΑ!
Με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν μαζί τις συμβάσεις παραχώρησης και έδωσαν στο μεγάλο κεφάλαιο τους οδικούς άξονες, οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα επιβαρύνονται με διόδια ακόμα και για τοπικές μετακινήσεις
Η τιμή των διοδίων που πληρώνουν οι οδηγοί στους οδικούς άξονες, μέσα σε 1,5 χρόνο αυξήθηκε πάνω από 200%. Το τελευταίο διάστημα «φυτρώνουν» όλο και περισσότεροι σταθμοί διοδίων, , με αποτέλεσμα να χρυσοπληρώνουν οι οδηγοί ακόμα και για μια τοπική μετακίνηση, λίγων χιλιομέτρων, από και προς τη δουλειά ή το σπίτι τους.
Οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις, αλλά και όσες επακολουθήσουν, προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης (Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα), που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή , παραχωρώντας το εθνικό οδικό δίκτυο σε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.
Οι πέντε «συμβάσεις παραχώρησης» για τους οδικούς άξονες (Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Ανατολικής Πελοποννήσου, Αυτοκινητόδρομος Βόρειας Πελοποννήσου και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) δημοπρατήθηκαν το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπογράφηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Όλες οι συμβάσεις ψηφίστηκαν στη Βουλή και από τα δύο κόμματα, ενώ την τελευταία (Αυτοκινητόδρομος Βόρειας Πελοποννήσου) την ψήφισε και ο ΛΑ.Ο.Σ.
Πρόκειται για συμβάσεις λαϊκής αφαίμαξης, αφού οι κατασκευαστές συμβάλλουν με 5% ή 6% στην κατασκευή των έργων από δικά τους κεφάλαια, και θα τα εκμεταλλεύονται για τουλάχιστον 25 χρόνια. Αντίθετα, το δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει:
• Τη χρηματοδότηση με «ζεστό» χρήμα (από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδοτήσεις της ΕΕ) του 30% έως και του 35% του κόστους των έργων.
• Την είσπραξη διοδίων από τους ιδιωτικούς ομίλους μέσω των ήδη υπαρχόντων σταθμών, ένα χρόνο πριν αρχίσουν τα έργα, με στόχο να μην βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.
• Την παράδοση έργων που τώρα κατασκευάζονται ύψους 2 δισ. ευρώ. Μόνο το πέταλο του Μαλιακού που θα παραδοθεί στους ομίλους και θα βάλουν και εκεί διόδια οι ιδιωτικοί όμιλοι θα στοιχίσει τελικά πάνω από 800 εκατ. ευρώ.
• Σε μερικά από τα έργα, εκτός όλων των άλλων, παρέχονται και επιδοτήσεις λειτουργίας, δηλαδή εγγυήσεις κερδοφορίας προς τις κοινοπραξίες!
Σημειώνουμε ότι οι συμβάσεις προβλέπουν την αύξηση των διοδίων σε τρία στάδια: Οι πρώτες αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 35% έως και 180% (!) έγιναν πέρσι. Φέτος ακολούθησαν νέες αυξήσεις από 52% έως 73%, με πρόσχημα την χιλιομετροχρέωση (τουλάχιστον στο τμήμα Αθηνών - Λαμίας), ενώ νέες αυξήσεις θα αρχίσουν να επιβάλλονται σταδιακά σε δύο χρόνια, ανάλογα με την ολοκλήρωση των έργων. Το χαράτσι θα φτάσει στα 8 λεπτά το χιλιόμετρο, από 1,7 λεπτά που ήταν πρόπερσι. Μάλιστα, οι όμιλοι έχουν το δικαίωμα να αυξάνουν την τιμή των διοδίων κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό...
Η κατάσταση που ήδη έχει δημιουργηθεί από την απότομη αύξηση της κίνησης στους παράδρομους που είναι ανεπαρκείς, σε άθλια κατάσταση και επικίνδυνοι από κάθε άποψη, έχει οδηγήσει σε τεράστια ταλαιπωρία τους χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής ,που έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, χρυσοπληρώσει την κατασκευή των έργων υποδομής των εθνικών οδών με τα διόδια που έχουν πληρώσει και μέσα από τους φόρους (περισσότερο από 50%) στα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας που εξακολουθούν να πληρώνουν.
Παράλληλα, από φέτος άρχισαν να λειτουργούν και πλευρικοί σταθμοί διοδίων σε κάποιες περιοχές (παράδρομος ΑΘΗΝΩΝ- ΛΑΜΙΑΣ) προετοιμάζοντας το λαό για πλήρη ιδιωτικοποίηση του οδικού δικτύου!!!.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας , πριν δοθούν οι εθνικοί δρόμοι στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για τη διαδρομή Λάρισας - Θεσσαλονίκης, πήγαινε - έλα, ο οδηγός ενός ελαφρού αυτοκινήτου πλήρωνε 8 ευρώ - 4 προς τη Θεσσαλονίκη (1,70 στα Τέμπη και 2,30 στα Μάλγαρα, ενώ δεν πλήρωνε στο σταθμό της Λεπτοκαρυάς) και άλλα 4 προς Λάρισα (2,30 στα Μάλγαρα και 1,70 στη Λεπτοκαρυά, δεν πλήρωνε στα Τέμπη). Αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση πλήρωνε 11 ευρώ (αύξηση 40%), καθώς κατέβαλλε διόδια κι όταν πήγαινε κι όταν ερχόταν σε όλους τους σταθμούς και συγκεκριμένα 1 ευρώ στα Τέμπη, 2,5 στη Λεπτοκαρυά και 2 στα Μάλγαρα.
Με το νέο σταθμό διοδίων στον Πυργετό , για την ίδια διαδρομή θα πληρώνει 2 ευρώ παραπάνω και συνολικά 13 ευρώ. Έτσι, η συνολική αύξηση που επιβλήθηκε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, για τη διαδρομή Λάρισας - Θεσσαλονίκης, ανέρχεται σε 62,5%.
Κι έπεται, βεβαίως, συνέχεια, καθώς, οπωσδήποτε μετά την έναρξη της λειτουργίας της οδικής σήραγγας των Τεμπών - ίσως και νωρίτερα - θα στηθεί και νέος σταθμός διοδίων στην ίδια διαδρομή και συγκεκριμένα στο Μακρυχώρι, λίγο έξω από τη Λάρισα.
Οι οδηγοί είναι όμηροι των κατασκευαστικών εταιρειών που ανέλαβαν με τις ευλογίες των κυβερνήσεων μέρος από το κόστος των εθνικών οδών και καρπώνονται με αποικιοκρατικές συμβάσεις το αντίτιμο των διοδίων.
Oι εργαζόμενοι στα διόδια αμείβονται με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια δείχνοντας ποια «ανάπτυξη» θέλουν και τι θέσεις εργασίας δημιουργεί αυτή η «ανάπτυξη».
Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή!
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο πρέπει οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι συνολικά της περιοχής μας να δημιουργήσουν ένα Μαζικό Κίνημα ενάντια στα χαράτσια και να απαιτήσουν (όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας) :

Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Ελεύθερη πρόσβαση χωρίς χαράτσια παντού!
Δημόσιες, σύγχρονες φθηνές συγκοινωνίες και με δωρεάν ζώνη το πρωί. Μείωση των εισιτηρίων την υπόλοιπη μέρα.
Υποδομές και έργα που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να πληρώνει ο λαός.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Θεσσαλίας
ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή
Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας