Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός συνενόχων του Μνημόνιου ΔΝΤ-ΕΕ PDF Print E-mail
Wednesday, 08 September 2010 06:30

Ο ανασχηματισμός είναι ομολογία πανικού της κυβέρνησης μπροστά στην ογκούμενη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων και της νεολαίας, δυσαρέσκεια που προκαλεί η αδιάκοπη βάρβαρη επίθεση της «χούντας» κυβέρνησης- ΔΝΤ-ΕΕ. Με την αθρόα συμμετοχή στα υπουργεία προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία υποτίθεται ότι προχωρούσαν κατά καιρούς σε δηλώσεις «διαφοροποίησης» με την πολιτική Γ. Παπανδρέου, καταρρέουν και οι τελευταίες αυταπάτες για «εντός των τειχών» αντιπολίτευση στα αντεργατικά μέτρα. Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» γίνεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο συνένοχο με τις κυβερνητικές επιθέσεις.

Θα έχει μήπως διαφορά η καταστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων εργαζόμενων, φτωχομεσαίων αγροτών, φοιτητών κ.λ.π. και το κυνηγητό των μεταναστών επειδή ο Παπουτσής (ένας πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ!) αντικατέστησε τον Χρυσοχοϊδη; Ή θα αποκτήσει η κυβέρνηση της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης «κοινωνικό προφίλ» επειδή συμμετέχει και …η Άννα Νταλάρα; Θα αντιμετωπιστεί μήπως το πρόβλημα της ανεργίας με …μαζικές προσλήψεις στο υπουργικό συμβούλιο που έφτασε στα 49 μέλη; Τι απέγινε η «μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση» που τόσο πολύ υμνήθηκε από τους (κατ’ επάγγελμα) θαυμαστές του Γ. Παπανδρέου;

Πρόκειται στην ουσία για έναν ανασχηματισμό αντεργατικής επίθεσης με στόχο την εφαρμογή του «επικαιροποιημένου» Μνημονίου: εκτός από το μισθό, την ασφάλιση, το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, τα οποία θα δεχθούν νέα πλήγματα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να αναμένουν σκληρή επίθεση στην Υγεία, στην Παιδεία, σε κάθε σφαίρα της ζωής τους.

Ο ….αναΔουΝουΤισμός έρχεται αμέσως μετά από την ανακήρυξη των υποψήφιων περιφερειαρχών και Δημάρχων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Υποψηφίων που επιδιώκουν την συνεργασία, τόσο με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ (πχ ο υπουργός της ΝΔ Π. Τατούλης στην Πελοπόννησο αλλά και ο Γ. Σγουρός, ο υπέρμαχος των ρατσιστικών επιθέσεων στην Αττική) όσο και με την Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη και τους Οικολόγους Πράσινους (πχ Καμίνης, Μπουτάρης), με στόχο την διαφύλαξη των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών υπέρ των μέτρων και του Μνημονίου. Με δεδομένη την συνέχιση της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής με οδηγό τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παλέψουν για την ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Η μόνη διέξοδος είναι το μαζικό πολιτικό κίνημα ανατροπής των εργαζόμενων και μια ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά.

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινείται σε αυτή τη προοπτική και στις επερχόμενες περιφερειακές -δημοτικές εκλογές θα δώσει τη μάχη για να εκφραστεί η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής με κατεύθυνση που θα συγκρούεται με το πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου απαιτώντας: την στάση πληρωμών και την διαγραφή του ληστρικού χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, τη ρήξη με την ΟΝΕ και την ΕΕ, το πάγωμα των απολύσεων, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Καλούμε σε δυναμική παρουσία στην Πανελλαδική Κινητοποίηση στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη. Καμιά αναμονή, καμιά ανακωχή με την κυβέρνηση Μνημόνιου ΕΕ-ΔΝΤ- κεφαλαίου.

100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Ο.Λ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ!
Σε ομαδική απόλυση 100 εργαζομένων προχωράει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τις δεκάδες απολύσεις στον κλάδο του βιβλίου και γενικότερα, δείχνει το επιθετικό, αντεργατικό και πραγματικό πρόσωπο των «μέτρων» ενάντια στην κρίση. Αποδεικνύει ότι την κρίση τους θα την πληρώσουμε όλοι εμείς, την ίδια ώρα που δεκάδες νόμοι και μέτρα παίρνονται για να ενισχύσουν και να σώσουν τους εργοδότες, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια ευρω δίνονται στις τράπεζες, την ίδια στιγμή που τα πακέτα στήριξης, οι φοροαπαλλαγές και οι διευκολύνσεις στο κεφάλαιο είναι προκλητικές.
Η κυβέρνηση και τα αφεντικά ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Έχουν σχέδιο και στόχο να μην αφήσουν όρθιο κανένα εργατικό δικαίωμα, να «τελειώνουν» τώρα, μέσα στην δίνη της κρίσης με ότι τους ήταν εμπόδιο. Τα αφεντικά απολύουν, κλείνουν επιχειρήσεις, καταργούν τις συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς. Το κέρδος πρέπει να μείνει κέρδος!
Το λουκέτο στα «Ελληνικά Γράμματα» είναι μια ακόμα απόδειξη για όλα αυτά. Πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, κ.λπ. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG!
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, αυτός ο «εθνικός χορηγός» του…πολιτισμού, με μια κυνική ανακοίνωση ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των εργαζόμενων των «Ελληνικών Γραμμάτων» που δεν συναινούν στο κλείσιμο της εταιρείας. Βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις του δίπλα στο επιχειρησιακό σωματείο των «Ελληνικών Γραμμάτων» και στους εργαζόμενους της εταιρίας με το αίτημα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να εκπληρωθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας.
Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ. Οι εργαζόμενοι, αρνούμαστε να πληρώσουμε την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Βιβλίου-Χάρτου, αλλά και όλα τα σωματεία, το εργατικό κίνημα και τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού να αντισταθούν στις απολύσεις και το κλείσιμο. Να αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια.
Με τις αγωνιστικές μας αποφάσεις, τις κινητοποιήσεις, τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε το βάρβαρο μέλλον των απολύσεων και της ανεργίας.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ


Λουκέτα σε 2 περιοδικά και απολύσεις στην ΙΜΑΚΟ του Κωστόπουλου

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Σε συνέχεια του μπαράζ απολύσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια, τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου ανακοινώθηκαν 12 νέες απολύσεις και το κλείσιμο 2 περιοδικών στην ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου. Είχε προηγηθεί τον Μάιο ανακοίνωση από την εργοδοσία για περικοπές στους μισθούς, που έφταναν στο 15%. Οι περικοπές, που ανακοινώθηκαν δύο μόλις μέρες μετά την αντίστοιχη κίνηση που έκανε ο όμιλος Λυμπέρη, έγιναν «δεκτές» από τους εργαζόμενους προκειμένου να μην κλείσουν περιοδικά και να μη γίνουν απολύσεις.

Και παρά την υποχώρηση των εργαζομένων, που θεώρησαν πως θυσιάζοντας σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους σε περίοδο κρίσης μπορούσαν να σωθούν οι συνάδελφοί τους που δούλευαν σε περιοδικά που κινδύνευαν με κλείσιμο, αλλά και τη δέσμευση της επιχείρησης ότι μετά τις περικοπές θα παγώσουν οι απολύσεις, οι απολύσεις συνεχίστηκαν από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Σε συνέλευση των συντακτών που έγινε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την ΕΣΠΗΤ το κάλεσμα γενικής συνέλευσης με την κινητοποίηση του διασωματειακού, το οποίο όμως δεν έχει ανταποκριθεί. Ακολούθησε συνάντηση στις 7 του Σεπτέμβρη μεταξύ του διοικητικού διευθυντή της ΙΜΑΚΟ, του δ.σ. της ΕΣΠΗΤ και των εκπροσώπων των εργαζομένων, στην οποία δεν υπήρξε καμία άλλη δέσμευση από την πλευρά της εργοδοσίας, πέρα από το ότι δε θα κλείσουν άλλα περιοδικά μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη. Όσο για τους απολυμένους, η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε καμία ανάκληση.
katalipsiesiea