Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Από τις τράπεζες, μέχρι τα νοσοκομεία και τις βιομηχανίες, δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους! PDF Print E-mail

Είναι απερίγραπτη η «βιασύνη» με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ, θέλει να προχωρήσει σε άμεσες ιδιωτικοποιήσεις στις Τράπεζες, τις συγκοινωνίες, την υγεία. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την αντιασφαλιστική λαίλαπα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να ανακοινωθεί η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με… τα χρήματα από το πακέτο της κρατικής ενίσχυσης!

Η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά αντί πινακίου φακής του πακέτου μετοχών του Δημόσιου στην ΑΤΕ και το ΤΤ, που έγινε με σαφή κυβερνητική επίνευση, είναι ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Προσφέρει δημόσιες εταιρείες αλλά και μεγάλο μέρος των λαϊκών καταθέσεων σε μια ιδιωτική τράπεζα. Απειλεί με υπερχρέωση τη φτωχομεσαία αγροτιά που εξαρτιέται από τα δάνεια της ΑΤΕ. Θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις. Δίκαια οι εργαζόμενοι αντιδρούν με απεργιακές κινητοποιήσεις μπροστά στη προοπτική να συμπιεστούν οι δουλειές και τα δικαιώματα τους στη μέγγενη των κερδών των Τραπεζών που βρίσκονται φορτωμένες με «τοξικά» προϊόντα κάθε τύπου λόγω των ανοιγμάτων τους στις αγορές των Βαλκανίων και αλλού.

Η κυβέρνηση δια στόματος Παπακωνσταντίνου ανταποκρίθηκε θετικά θεωρώντας «σοβαρή» την πρόταση Σάλλα. Ο Κοσκωτάς τους θυμίζει άραγε κάτι; Μήπως «ξεχνούν» ότι η Τράπεζα Πειραιώς αυτή τη στιγμή επιβιώνει με τα χρήματα του «πακέτου στήριξης» και τα μεγάλα δάνεια που έχει πάρει από την ΑΤΕ και το ΤΤ; Δηλαδή με τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, τα οποία χαρίζει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες (και θέλει να βάλει τον ελληνικό λαό να τα… ξεπληρώσει!), με τα ίδια χρήματα οι τραπεζίτες θα αρπάξουν από το δημόσιο ό,τι έχει απομείνει έξω από το έλεγχο των ιδιωτών καπιταλιστών, για να αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία τους;

Η πρόκληση της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη! Την ίδια στιγμή που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους στην πολεμική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΠΥΡΚΑΛ κλπ) και στις συγκοινωνίες, ανοίγουν το δρόμο σε μαζικές απολύσεις και κλεισίματα επιχειρήσεων όπως στην αλυσίδα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, βάζουν στο στόχαστρο τις δημόσιες συγκοινωνίες με τις απολύσεις στο ΜΕΤΡΟ, τη διάλυση του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών της Αθήνας, ετοιμάζονται να περάσουν νομοσχέδιο που θα διαλύει τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη και υγεία.

Είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο ο λαός να αντισταθεί ζητώντας την εθνικοποίηση Τραπεζών και επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο. Ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλει να ενισχύεται η κερδοφορία των τραπεζιτών σε βάρος του ελληνικού λαού; Ποιος πιστεύει πια ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «σώσει» τους μικροκαταθέτες, όταν ετοιμάζεται να παραδώσει το ΤΤ και την ΑΤΕ βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Ποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «σώσει» θέσεις εργασίας, όταν η ίδια ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα;

Είναι πλέον εμφανές ότι η παράδοση του δημόσιου πλούτου στην ιδιωτική πρωτοβουλία όχι μόνο δεν «βγάζει τη χώρα από την κρίση», όπως διαδίδει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, αλλά θα τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο το φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας των λίγων, ενώ στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» οι εργαζόμενοι θα δουν να χάνονται ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, να μειώνονται οι μισθοί τους, να απειλούνται από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι η άμεση παύση πληρωμών του ληστρικού χρέους ώστε να βρεθούν χρήματα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλισης, των δημόσιων συγκοινωνιών και κάθε δημόσιου αγαθού που πετιέται στον καιάδα του νεοφιλελευθερισμού. Αντί να χαρίζει η κυβέρνηση 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους ας δοθεί εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση την υπόθεση στα χέρια τους με κλιμάκωση των αγώνων, με απεργίες και καταλήψεις για να εμποδίσουμε στη πράξη την επιβολή των μέτρων του Μνημόνιου ΕΕ-ΔΝΤ, που καθημερινά κάνει πράξη η κυβέρνηση με τα χειροκροτήματα της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και του ΣΕΒ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Σόλωνος 120, τ. κ. 10681,τηλ.: 210 3835356, fax: 210 3835431 E-mail:komman@otenet.gr

Η κυβέρνηση παραβιάζοντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί δημιουργίας ισχυρού κρατικού πυλώνα, προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Υλοποιώντας τις επιταγές του Δ.Ν.Τ. προχωρά στο ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη μείωση της έμμεσης κρατικής συμμετοχής στην Εθνική μέσω σχεδιαζόμενης συγχώνευσης της με ιδιωτικές τράπεζες. Ο Σάλλας, διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρόταση του -που μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν ότι δεν είχε τη σιωπηρή έγκριση της κυβέρνησης- επιδιώκει να αγοράσει την ΑΤΕ & το ΤΤ με χρήματα που έχει δανειστεί από το ελληνικό δημόσιο. Η τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει από το πακέτο στήριξης των τραπεζών 4,6 δις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, 1,3 δις ειδικές ομολογίες, 0,37 δις με την έκδοση προνομιούχων μετοχών και έχει δανειστεί γύρω στα 350 εκ. στη διατραπεζική αγορά από το ΤΤ (το οποίο θέλει να αγοράσει με 331 εκ. ). Η ΑΤΕ έχει 32,8 δις ενεργητικό, 1,36 δις καθαρή θέση. Η πρόταση του Σάλλα προβλέπει την αγορά των μετοχών προς 0,53 € εκάστη σε τιμή μικρότερη και από τη λογιστική τιμή (1,44 €) αλλά και από την ονομαστική τιμή (0,72 €). Επιδιώκει να αγοράσει με 370 εκ. € το 77,31% της τράπεζας (και αυτομάτως όλες τις θυγατρικές όπως τη Δωδώνη, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την ΣΕΚΑΠ χωρίς να πληρώσει ούτε λεπτό παραπάνω), όταν στις 15/5/2006 πουλήθηκε το 7,18% της τράπεζας προς 325 εκ. € (5 € κάθε μετοχή) και το Δεκέμβριο του 2000 με τη μετοχοποίηση του 15% εισπράχθηκαν 125,9 εκ. €. Πέρα από το ότι πρόκειται για σκανδαλώδη εκποίηση του εθνικού πλούτου, η ιδιωτικοποίηση ακόμα και σε τιμή που θα ήταν κοντά στην αξία της τράπεζας θα ήταν αρνητική εξέλιξη και για τους πελάτες και για τους εργαζόμενους. Η ιδιωτικοποιημένη Αγροτική Τράπεζα θα κλείσει όσα καταστήματα βρίσκονται σε μικρές πόλεις και είναι ζημιογόνα, θα αποβάλλει την όποια κοινωνική ευαισθησία έχει η κρατική ΑΤΕ. Τα επιτόκια των δανείων θα αντανακλούν τον πιστωτικό κίνδυνο, δηλαδή θα είναι υψηλότερα και δυσβάστακτα για τους εργαζόμενους αγρότες, ενώ θα είναι χαμηλότερα για τους μεγαλοαγρότες. Η λειτουργία με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια συνεπάγεται πέρα από την εγκατάλειψη των μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, την χωρίς αναστολές κατάσχεση των υποθηκευμένων αγροτικών και αστικών ακίνητων όσων δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω κακής συγκυρίας. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι να αναγκαστούν οι μικροί αγρότες είτε να μεταναστεύσουν είτε να εργαστούν ως μισθωτοί εργάτες στα κτήματα αγροτών επιχειρηματιών.

Ως προς τους εργαζόμενους στις τράπεζες θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις, με αύξηση της εντατικοποίησης εργασίας και περιορισμό του εργατικού κόστους μέσω μείωσης μισθών και προγραμματισμένων απολύσεων.

Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του πιστωτικού συστήματος το κράτος χάνει οποιοδήποτε μοχλό παρέμβασης στην οικονομία, εγκαταλείπει κάθε δυνατότητα άσκησης περιφερειακής ή κλαδικής πολιτικής και αφήνει τη λύση των ζητημάτων αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς. Οι εμπορικές τράπεζες, επειδή επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, δεν θα ρισκάρουν να δανείσουν επιχειρήσεις όταν υπάρχει αβεβαιότητα και κίνδυνος να υποστούν ζημιές, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ύφεση.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί πλήρης αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας και στην αγροτική οικονομία και στη μεταποίηση είναι η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ο εργατικός –κοινωνικός έλεγχος, η ρήξη με την ΚΑΠ, ο διοικητικός καθορισμός επιτοκίων ώστε να ενισχυθούν όσοι κλάδοι κριθεί ότι είναι αναγκαίο και ολόπλευρη προστασία της εγχώριας παραγωγής στη βάση ισότιμων διακρατικών σχέσεων και συμφωνιών.

Τέτοια μέτρα θέτουν εκ των πραγμάτων το ζήτημα της ρήξης, αποδέσμευσης. της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ- ΛΑΪΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ.

Το Γραφείο Τύπου

Θραύση κάνει η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς 1 στις 3 νέες προσλήψεις αφορά τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μετατροπή ακόμα και των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.
Στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2010 περίπου 6.000 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2010. Το ανησυχητικό είναι ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερες από 6.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «μετατράπηκαν» σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, εξέλιξη που απεικονίζει τις ραγδαίες εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας.
Κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου έγιναν 64.755 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 15.831 προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα 4.768 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «μετατράπηκαν» σε μερικής απασχόλησης και 1.324 σε εκ περιτροπής εργασίας εκ των οποίων οι 20 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Στα αστικά κέντρα
Η μετατροπή των συμβάσεων εμφανίζει σημαντική αύξηση σε όλη τη χώρα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη, διαπιστώνεται το 50% της αύξησης και ακολουθούν πόλεις όπως Λάρισα και Σέρρες, με σημαντική αύξηση αναλογικά με το εργατικό δυναμικό τους.
Αναφορικά με τις νέες προσλήψεις, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής. Γεγονός που οφείλεται καθαρά στην εποχική τουριστική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη αύξηση σε προσλήψεις παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Χαλκιδικής και γενικότερα των πόλεων με τουριστική ανάπτυξη. Στον αντίποδα βρίσκονται νομοί όπως η Αττική ή με βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη), που εμφανίζουν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.
Ειδικά από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ παρατηρείται αύξηση 8,47% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ωστόσο, καταγράφεται μείωση κατά 6,01% σε σχέση με το 2008, εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή μείωση κατά 14,35% των υπηρετούντων υπαλλήλων (οι κοινωνικοί επιθεωρητές από 439 το 2008 έχουν μειωθεί σε 376).
* Τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 36,95% σε σχέση με το 2009 και 27,09% σε σχέση με το 2008. Αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι εργατικές διαφορές, σε ποσοστό 5,61% σε σχέση με πέρυσι και 25,88% σε σχέση με το 2008. *
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Πηγή: Ελευθεροτυπία


Σε πενθήμερη απεργία προχωρούν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που εισάγεται την Τρίτη στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί την Τετάρτη. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας



Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρη Βαρνάβα, "οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν αποδέχονται ως βάση συζήτησης και επιστρέφουν ως απαράδεκτη την πρόταση του υπουργείου Υγείας για το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας, αλλά θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και θα ιδιωτικοποιήσει το σύνολο της νοσοκομειακής περίθαλψης".

Επίσης δηλώνουν ότι δεν συναινούν στη συνέχιση του σημερινού εξοντωτικού και παράνομου εφημεριακού συστήματος και ότι η υπέρβαση του ορίου των 4 εφημεριών γίνεται πλέον χωρίς τη συγκατάθεσή τους και υπό καθεστώς διοικητικής εντολής.
Ζητούν τη κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών τα οποία θα εκκαθαρίζονται και αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.
Ακόμη η Εκτελεστική Γραμματεία σχεδιάζει και νέα πενθήμερη απεργία ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ προγραμματίζεται και συλλαλητήριο των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων μπροστά στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.