Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κάτω η ανθυγιεινή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ



Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την πλήρη της αλληλεγγύη στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των φορέων της υγείας και την κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στο αντικοινωνικό πολυνομοσχέδιο του "τροϊκανού" Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου. Με το νομοσχέδιο αυτό:
α) με όχημα την "ενοποίηση των κλάδων υγείας" των ταμείων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ περιορίζονται δραματικά οι δαπάνες για την υγεία και παράλληλα αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων .
β) πλήττονται καίρια τόσο οι παροχές στη λαϊκή πλειοψηφία όσο και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων γιατρών που εργάζονται ή είναι συμβεβλημένοι με τα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία.
γ) παραδίνονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο το σύνολο των προμηθειών υγείας των νοσοκομείων, αντί της εξυγίανσης που επικαλούνται .
δ) οδηγεί στην σοβαρή συμπίεση και το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων μέσα από την επέκταση του ωραρίου, την υποχρεωτική μείωση των εσόδων τους , (παράλληλα με την μακρόχρονη καθυστέρηση των πληρωμών από ταμεία), την ίδια στιγμή που οι φαρμακοβιομηχανίες μένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο..
 στ) Προωθεί γοργά τα «ολοήμερα νοσοκομεία» δηλ. τα ιδιωτικά ιατρεία μέσα στο ΕΣΥ, λέγοντας κυνικά στους γιατρούς «αφού δεν σας δίνουμε μισθούς πάρτε τα από τους αρρώστους». Καταργεί οριστικά την συλλογική σύμβαση που προέβλεπε τουλάχιστον 2000 θέσεις νέων ιατρών στο ΕΣΥ. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του 5:1 στην Υγεία, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ προοπτική πλέον για το νέο γιατρό να διοριστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το 5:1 όχι μόνο ΔΕΝ είναι προσωρινό, αλλά με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων που θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2011, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει στο 7:1 ή 8:1.
ζ) οι υπηρεσίες υγείας που εντάσσονται στον ΕΟΠΥ, όπως και τα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει να κοστολογούν τις ιατρικές πράξεις, να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους, μέσα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασφαλισμένους. Διαφορετικά θα οδηγούνται στο κλείσιμο. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας στα κριτήρια της αγοράς.
 η) οδηγεί σε ευρύτερες βάρβαρες περικοπές  με πιο χαρακτηριστική την περικοπή των επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το πολυνομοσχέδιο αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στην λογική της διάλυσης της δημόσιας υγείας. Είναι συνέχεια της πληρωμής για την είσοδο στα νοσοκομεία, της λογικής του κλεισίματος νοσοκομείων (Καλλικράτης στην υγεία), των εξοντωτικών περικοπών στις δαπάνες του 2011, που θα φέρουν τα νοσοκομεία σε αδιέξοδο το πολύ μέχρι το καλοκαίρι. Μοναδική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειώσει στο μισό την χρηματοδότηση της υγείας (6% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου. Οδηγούν  τον ελληνικό λαό στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των κλινικαρχών. Καλούμε τους εργαζόμενους να εξεγερθούν και  να παλέψουν με όλα τα μέσα για δημόσια δωρεάν υγεία.
Καλούμε το σύνολο των μαζικών φορέων να κάνουν την 

υπόθεση της υγείας δική τους υπόθεση. Να συντονίσουν 

και να κλιμακώσουν την δράση τους με τις συγκοινωνίες, 

με τις κινήσεις εκπαιδευτικών-μαθητών ενάντια στο 

σκοταδιστικό κλείσιμο σχολείων, με  τους εργαζόμενους 

του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που βρίσκονται 

αντιμέτωποι με τις μειώσεις των μισθών ,το κύμα των 

απολύσεων και την κατάργηση των συμβάσεών τους.

Ο αγώνας  στον κρίσιμο χώρο της Υγείας μπορεί και πρέπει να νικήσει!
 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.