Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Σκάνδαλο η αναγνώριση των κολεγίων από τη ΝΔ με συνενοχή του ΠΑΣΟΚ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει ως σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, πραξικοπηματικού χαρακτήρα, την τελευταία απόφαση ως υπουργού Παιδείας, του κ. Σπηλιωτόπουλου, να δοθεί άδεια λειτουργίας σε 33 ιδιωτικά κολέγια, με ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 1η Οκτώβρη. Απόφαση που πάρθηκε εντελώς εν κρυπτό παρόλες τις παραιτήσεις ακόμα και μελών που είχε ο ίδιος διορίσει στην επιτροπή αδειοδότησης.

Σημειωτέον ότι πανεπιστημιακοί φορείς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στην αδειοδότηση της πρώτης φάσης και κυρίως ένα μεγαλειώδες φοιτητικό εκπαιδευτικό κίνημα αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια υπέρ της δημόσιας δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ενάντια στην εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. 36/05 για αναγνώριση των εμπόρων της γνώσης ως ισότιμα με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση πια, περιορίστηκε να μιλήσει για «αδιαφάνεια και σκοπιμότητες της ΝΔ» χωρίς φυσικά να δεσμεύεται για τη μη εφαρμογή της οδηγίας αλλά και της απόφασης Σπηλιωτόπουλου, μια και το ίδιο και ο πρόεδρος του Γ. Παπανδρέου έχουν μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να αναγνωριστούν τα ιδιωτικά κολέγια και ΚΕΣ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακούς, όλο το εκπαιδευτικό κίνημα να υψώσουν μέσα από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους «πύργο ατίθασο» για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση– ιδιωτικοποίηση των σπουδών και της γνώσης, για να είναι τα πτυχία το μόνο εργασιακό προσόν. Το «καμιά ανακωχή καμιά αναμονή» έρχεται πολύ γρήγορα να επιβεβαιωθεί ως το μόνο δρόμο για το εργατικό, κοινωνικό, νεολαιίστικο κίνημα την επόμενη μέρα των εκλογών.