Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Απολύσεις συνδικαλιστών: μαζική απάντηση στην εργοδοσία PDF Εκτύπωση E-mail
13.02.10
st_15_stop_2.gifΤο ΝΑΡ καταγγέλλει τις απολύσεις συνδικαλιστών στις οποίες προχώρησαν μια σειρά επιχειρήσεις τις τελευταίες μέρες. Μετά την απόλυση του συνδικαλιστή βιβλιοϋπάλληλου Ντίνου Παλαιστίδη από τις "εκδόσεις Άγρα", τρεις ακόμη ταξικοί συνδικαλιστές απολύθηκαν την Παρασκευή από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του ΝΑΡ για τις απολύσεις:
.
Ανακοίνωση για τις απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ
Το Νέο Αριστερό Ρεύμα καταγγέλλει τις τρεις τρομοκρατικές απολύσεις εργατών που ανακοίνωσε σήμερα η ΜΕΤΚΑ στο εργοστάσιό της στο Βόλο.
Η εργοδοσία επικαλείται το ‘’δικαίωμα’’ για 2% απολύσεις και φυσικά την οικονομική κρίση. Το τελευταίο ακούγεται σαν ανέκδοτο την στιγμή που μετά και την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων για ανάληψη μεγάλων ενεργειακών έργων σε Συρία, Τουρκία, καθώς και τη δρομολογηθείσα συνεργασία με την MOTOR-OIL, το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του Ομίλου της ΜΕΤΚΑ ανέρχεται σε 2,2 δις!!
Η πραγματικότητα είναι όπως πάντα εντελώς διαφορετική. Οι τρεις εργαζόμενοι που απολύθηκαν θεωρήθηκαν ‘’ενοχλητικοί’’ από την επιχείρηση για την αγωνιστική τους στάση. Μεταξύ των απολυμένων και ο Αλέξης Παυλίδης, μέλος της ΝΑΡ με πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση στο εργοστάσιο. Ο Αλέξης πρωτοστάτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων στο εργοστάσιο, την ανάπτυξη διαδικασιών βάσης για την ενωτική αγωνιστική διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων. Έδωσε δείγματα γραφής στην αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε προσπάθεια για ριζική στροφή στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου και γενικά, με ανατροπή της γραμμής της ταξικής συναίνεσης, της υποταγής, της ηττοπάθειας. Για την στάση του αυτή δέχτηκε δημόσια τις απειλές της εργοδοσίας. Επίσης, ο ένας από τους άλλους δύο απολυμένους είχε απολυθεί ξανά πριν 12 χρόνια για συνδικαλιστική δράση από το εργοστάσιο της ΣΤΑΛΚΟ.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι απολύσεις γίνονται για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους. Αποτελούν εκδίκηση της εργοδοσίας απέναντι στην ενεργή συλλογική διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων. Είναι επομένως παράνομες και καταχρηστικές και πρέπει να ανατραπούν.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι κρίση πριν από όλα σημαίνει επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους, με την συνδρομή της κυβέρνησης και την τρομοκρατική συγχορδία της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Οι σφαγείς των εργασιακών δικαιωμάτων νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με ότι κινείται και αντιστέκεται.
Θα βρουν όμως μπροστά τους την ανυπότακτη ταξική πτέρυγα του εργατικού κινήματος, που διεκδικεί μαχητικά:
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Ο ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.
.
Ανακοίνωση ΝΑΡ για την απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ
.
Το Νέο Αριστερό Ρεύμα–ΝΑΡ καταγγέλλει την απόλυση του εργαζόμενου Ντίνου Παλαιστίδη από την εργοδοσία των εκδόσεων ΑΓΡΑ. Οι εκδόσεις ΑΓΡΑ απέλυσαν το Ντίνο Παλαιστίδη, γιατί διεκδίκησε τα εργασιακά του δικαιώματα με τον πλέον απλό τρόπο να απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας.
Η εκδικητική απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη, για χρόνια εκλεγμένου συνδικαλιστικού στελέχους του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου & Χάρτου Αττικής, φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την κατάσταση αυθαιρεσίας, τρομοκρατίας και παρανομίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την καθημερινότητα στους τόπους δουλειάς. Δείχνει, ότι οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα της κρίσης και την βαθιά αντεργατική επίθεση που εξαπολύεται σύσσωμα από κυβέρνηση, Ε.Ε. και κεφάλαιο σε όλα τα μέτωπα, με αρωγό την «αντιπολίτευση» και τα ΜΜΕ.
Σε μια περίοδο που οι διώξεις εκλεγμένων συνδικαλιστών έχουν γίνει πάγια πρακτική των εργοδοτών σε όλους τους κλάδους, είναι επιτακτική η δημιουργία ενός μαχητικού κινήματος αλληλεγγύης, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενός εργατικού κινήματος που θα απαιτήσει την απαγόρευση των απολύσεων, τη δημοκρατία και ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.
Για την αντικαπιταλιστική Αριστερά, για όλες τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, η επίθεση στον Ντίνο Παλαιστίδη, αγωνιστή που σηματοδοτεί χρόνια τώρα τη λειτουργία και δράση του σωματείου στον κλάδο του βιβλίου, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.
Καλούμε όλες τις δυνάμεις που δρουν στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα από ταξικές θέσεις, να δώσουν μαζική και αποφασιστική απάντηση στην αυθαιρεσία και την απαράδεκτη ενέργεια της συνδικαλιστικής απόλυσης του συνάδελφου.
Το ΝΑΡ θα συμβάλλει με τις δυνάμεις του στη μάχη αυτή.
- Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη!
- Αυτή η απόλυση δεν θα περάσει!
-Μέτωπο ενάντια στις απολύσεις και την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης- Ε.Ε.- εργοδοτών
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, ΤΗΛΕΦ.: 210-3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr

ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καταγγέλλει την προσχεδιασμένη και για συνδικαλιστικούς λόγους απόλυση των 3 εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή, και Α. Παυλίδη από τη Διεύθυνση της εταιρίας την Παρασκευή 12/02/2010 μέσω δικαστικού επιμελητή.
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο συντονισμένο σχέδιο τρομοκράτησης των εργαζομένων εκ μέρους της Διεύθυνσης εδώ και τρία χρόνια, η οποία έφτασε μέχρι του σημείου ανοιχτής παρέμβασης στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων. Οι συγκεκριμένες απολύσεις αποτελούν ξεκάθαρη εκδικητική κίνηση ενάντια στην συμμετοχή του ενός εκ των τριών εργαζομένων, του Α. Παυλίδη, σε αγωνιστικό-ταξικό σχήμα στο χώρο του εργοστασίου και τις σχέσεις των άλλων δύο με μέλη του σχήματος. Αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από τη Διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ ενάντια στις αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου η οποία ανάμεσα στα άλλα σηματοδοτήθηκε και από τη ανάδειξη του ταξικού σχήματος σε δεύτερη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου. Αποτελεί ένα χτύπημα ενάντια σε κάθε εργαζόμενο της ΜΕΤΚΑ, ενάντια στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα, ενάντια στην ίδια του την αξιοπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται ακριβώς της στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων έμπαινε στη μάχη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη νέα χρονιά.

Αποτελεί πρόκληση το προφορικό επιχείρημα της Διεύθυνσης ότι ο βασικός λόγος για τις απολύσεις είναι η οικονομική κρίση. Μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μητυληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €.
Αποτελεί πρόκληση η κατηγορία της μειωμένης απόδοσης εκ μέρους της Διεύθυνσης, όταν μόλις δύο βδομάδες πριν βράβευσε τον ένα από τους τρεις εργαζομένους, τον Β. Καλατζή, για την δεκαετή προσφορά του στην εταιρία, ενώ η οι άλλοι δύο εργαζόμενοι ο Α. Παυλίδης και ο Κ. Βογιατζής έχουν συμπληρώσει 5 και 4 χρόνια στην εταιρία αντίστοιχα.
Οι συγκεκριμένες τρεις απολύσεις στην ΜΕΤΚΑ προστίθενται σε ένα γαϊτανάκι απολύσεων και τρομοκρατίας εκ μέρους των εργοδοτών σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση για να κατεδαφίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και συνδικαλιστική ελευθερία. Απέναντι σε αυτή την επίθεση η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί μονόδρομο. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των τριών συναδέλφων και την άμεση παύση των τρομοκρατικών πρακτικών της Διεύθυνσης της ΜΕΤΚΑ και του Ομίλου Μυτηληναίου.

16/2/2010