Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Πόλεμο στους εργαζόμενους κηρύσσει ο ΣαμαράςΜε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρεμβαίνει στην προεκλογική συζήτηση και θέτει και αυτός με τη σειρά του τα διλήμματα των εκλογών. Πρόκειται για ένα λίβελο με τον οποίο κραδαίνει το τσεκούρι του ταξικού πολέμου και επιτίθεται σε όλους όσους εξακολουθούν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Χρησιμοποιώντας το κλασικό λεξιλόγιο του νεοφιλευθερισμού της τελευταίας τριακονταετίας μιλάει για το  «τέλος των αναχρονιστικών νοοτροπιών» και την «απελευθέρωση των μεγάλων δυνατοτήτων του τόπου» και «τα βήματα στο μέλλον».  Επιτίθεται σε όσους υπερασπίζονται τις «συντεχνίες» και στις «σειρήνες του λαϊκισμού» και κάνει λόγο για τη «δημοκρατική νομιμότητα». Όλα αυτά  διανθισμένα με το θέμα της λαθρομετανάστευσης και την προβολή της μεγάλης επιτυχίας της κυβέρνησης που είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Κεντρικό σημείο φυσικά η επίθεση σε όσους αμφισβητούν την ένταξη στην Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και το νέο «success story”  της κυβέρνησής του.
Με την παρέμβαση του ανοίγει όλη τη μετεκλογική ατζέντα σαν νέος στρατάρχης του καπιταλισμού. Για την κυβέρνηση η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων είναι αναχρονισμός και παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, όποιος μιλάει γι’ αυτά λαϊκιστής και όσοι αγωνίζονται συντεχνίες. Το όραμα του είναι κήρυγμα ταξικού μίσους για τους εργαζόμενους: το «κέλυφος» θα σπάσει και οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας θα απελευθερωθούν. Κοινώς η Ελλάδα θα γίνει παράδεισος εργασιακής εκμετάλλευσης και ασυδοσίας των εργοδοτών.
Το τέλος των μνημονίων, η Ελλάδα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το τέλος της κρίσης ηχούν ειρωνικά στα εκατομμύρια των ανέργων και των νεόπτωχων, αλλά και διαψεύδονται αμέσως από το ίδιο το γραφείο της βουλής που δηλώνει ότι με η χωρίς μνημόνια, την υλοποίηση των κρατικών προϋπολογισμών θα την παρακολουθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί εποπτείας.
Και φυσικά η προσπάθεια να μαζέψει ψηφοφόρους της Χ.Α. προβάλλοντας είτε την επίθεση στο λαϊκό κίνημα θέτοντας το θέμα του ασύλου, είτε το θέμα της «λαθρομετανάστευσης», μόνο ως κήρυγμα μίσους ενάντια στους φτωχούς ακούγονται τη μέρα που στη Σάμο ο αγώνας της κυβέρνησης και τη ΕΕ ενάντια στη λαθρομετανάστευση μετρά δεκάδες πνιγμένους.
Δεν είναι τυχαίο ότι κεντρικό σημείο σε όλα αυτά φυσικά είναι η επίθεση σε όσους αμφισβητούν την Ε.Ε.  και το ευρώ. Η Ε.Ε. και το ευρώ σήμερα αποτελούν το στρατηγείο των αντιλαϊκών πολιτικών, και είναι αντιδημοκρατικοί μηχανισμοί που προωθούν την επιβολή τους σε όλα τα κράτη –μέλη. Γι’ αυτός και η αμφισβήτησή τους αποτελεί αιτία πολέμου για όλους τους εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής.
Στο πολεμικό διάγγελμα του Σαμαρά η απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ξεκάθαρη: το εφιαλτικό όραμα της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει! Γι’ αυτό  παλεύουμε για την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης, αλλά και της πολιτικής του ευρωμονόδρομου που απαιτεί τέτοιες κυβερνήσεις, αλλά και για ένα πρόγραμμα που θα σημαίνει έναν άλλο αντικαπιταλιστικό δρόμο για την κοινωνία, με τις δυνάμεις της δουλειάς στο τιμόνι. Η έξοδος από το ευρώ, η απειθαρχία στις συνθήκες και η αποδέσμευση από την ΕΕ είναι βασικός κρίκος σε ένα πρόγραμμα που βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού και έρχεται σε ρήξη με τα συμφέροντα των βιομήχανων, των τραπεζιτών, των δανειστών και του κεφαλαίου.  Και αυτή η κατεύθυνση παλεύουμε να ενισχυθεί και στις εκλογές.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Προκήρυξη Οικολόγων Εναλλακτικών για τις Ευρωεκλογές

Προκήρυξη Οικολόγων Εναλλακτικών για τις Ευρωεκλογές

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  2014
Ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ συμμετέχουμε  στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκφράζουμε το ρεύμα της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Οικολογίας. Ενόψει των Ευρωεκλογών πιστεύουμε ότι δύο είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει ν’ αρνηθούν να δώσουν την ψήφο τους στα κόμματα του αστικού συνασπισμού εξουσίας τα οποία κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν κατά τα τελευταία δέκα χρόνια (η ΝΔ με την παραφυάδα της, τη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία Χ.Α, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ) καθώς και στα κόμματα των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την παραφυάδα τους το ΠΟΤΑΜΙ.) Ο πρώτος λόγος συνδέεται με την αποκάλυψη του αληθινού χαρακτήρα της ΕΕ και ο δεύτερος λόγος συνδέεται με το Κυπριακό ζήτημα.

όλη η διακήρυξη εδώ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, που πάει να περάσει προεκλογικά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κατ΄ εντολή της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων, είναι βαθιά αντιαγροτικό και αντιλαϊκό. Χτυπάει τους μικροπαραγωγούς αγρότες, που πουλάνε τη σοδειά τους στη λαϊκή, για να επιβιώσουν. Χτυπάει και τους μικρέμπορους. Κυρίως χτυπάει τη φτωχή εργατική οικογένεια, που παίρνει φτηνά, φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα στη λαϊκή αγορά.
Συγκυβέρνηση - ΕΕ - μεγάλα συμφέροντα, πάνε να αφανίσουν τους μικροπαραγωγούς - πωλητές λαϊκών αγορών. Με τα προβλεπόμενα εξοντωτικά πρόστιμα, τις διοικητικές κυρώσεις και τις ποινές. Με στα χαράτσια και τις ταμειακές μηχανές. Με τις απαράδεκτες (τάχα δημοκρατικές) κληρώσεις των θέσεων κάθε χρόνο στις λαϊκές αγορές. Με την ψηφοθηρική «ομηρία» στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Θέλουν να ξαναμοιράσουν «την πίτα» του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων - τροφίμων στις πολυεθνικές, στους μεγαλέμπορους και στις αλυσίδες των «σούπερ μάρκετ». Βαρύ είναι το πλήγμα στον εργαζόμενο καταναλωτή, που θα παίρνει πανάκριβα, κακής ποιότητας, μεταλλαγμένα και νοθευμένα προϊόντα.
Απαιτούμε να αποσυρθεί αμέσως το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να συζητηθεί ουσιαστικά, από μηδενική βάση, με τους Συλλόγους των παραγωγών - πωλητών λαϊκών αγορών όλης της χώρας και με τις οργανώσεις των εργαζόμενων καταναλωτών (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα κ.ά.).
Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε κοινό αγώνα κατά της λιτότητας, της ακρίβειας και της νοθείας των τροφίμων. Σε αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ - Κεφαλαίου.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ