Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Απεργια στη ΕΕ

Γενική απεργία σήμερα στην Ισπανία


Η Ευρώπη φωνάζει «όχι στη λιτότητα»

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης κατά της λιτότητας έχουν ανακηρύξει τη σημερινή τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Καλώντας σε γενική απεργία στην Ισπανία και σε μεγάλη ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες, τα συνδικάτα επιδιώκουν την κινητοποίηση ολόκληρης της Ευρώπης κατά της λιτότητας, που ακολούθησε την κρίση του δημοσιονομικού χρέους.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ΕΣΣ), ελπίζοντας να συγκεντρώσει στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 100.000 διαδηλωτές που έχουν φθάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν «όχι στη λιτότητα».

Η κινητοποίηση θα αποτελέσει τη σημαντικότερη διαδήλωση του είδους από τον Δεκέμβριο 2001, όταν η ΕΣΣ είχε κινητοποιήσει 80.000 ανθρώπους στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν «περισσότερο κοινωνική Ευρώπη».περισσοτερα εδω

απολυσεις-απεργια στον τυπο-Αθήνα

Ανελέητο σφυροκόπημα απολύσεων - Κήρυξη 48ωρης απεργίας τώρα!

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τον ΔΟΛ, τη σκυτάλη των μαζικών απολύσεων πήρε ο όμιλος Πήγασος του Μπόμπολα προχωρώντας σε 16 απολύσεις (διοικητικών υπαλλήλων και ενός δημοσιογράφου) από χθες, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμη 15 απολύσεις από το διαφημιστικό τμήμα.

Οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους στον Πήγασο πραγματοποίησαν γενική συνέλευση με πρωτοφανή μαζικότητα ζητώντας να κηρυχθεί από τα σωματεία 48ωρη απεργία. Την απόφαση αυτή υιοθέτησε η ΕΠΗΕΑ, που, αν και αρχικά πρότεινε 24ωρη απεργία, υιοθέτησε την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης τόσο στο ΔΟΛ όσο και στον Πήγασο για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, κίνηση που αποσκοπεί να πλήξει την έκδοση των σαββατιάτικων και κυριακάτικων φύλλων.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή όλων των κλάδων των εργαζομένων σε μια δυναμική 48ωρη απεργία που θα πλήξει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργοδοτών των δύο μεγαλύτερων εκδοτικών συγκροτημάτων απαιτείται η κήρυξη της απεργίας και από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΤΗΠΤΑ (Ένωση Τεχνικών), γεγονός που φαίνεται αρκετά χλωμό αφού ο Σόμπολος έχει γίνει ήδη άφαντος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση στα Μέσα του συγκροτήματος Μπόμπολα ενώ στη συνέλευση του ΔΟΛ προχθές πήγε μόνο ο Ράμμος.

Ακολουθεί το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στον όμιλο Πήγασος:

Μετά τις αναίτιες και αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων μας οι εργαζόμενοι, διοικητικοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, αποφάσισαν σήμερα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας με 48ωρη απεργία την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι διακήρυξαν τη βούλησή τους να αποτρέψουν τις απολύσεις και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε. Ταυτόχρονα καλούν τα σωματεία τους να στηρίξουν δυναμικά την απόφαση για την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση , και όποια άλλη απεργιακή κινητοποίηση χρειαστεί αμέσως μετά, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να ανακληθούν οι απολύσεις.

Οι απολύσεις στον Πήγασο δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα εκδοτικά συγκροτήματα. Προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων. Το μοναδικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη και η επαγρύπνηση.

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων στον όμιλο Πήγασος

Μετά τις 25 απολύσεις της 31ης Αυγούστου η διεύθυνση της Ελευθεροτυπίας προχώρησε σε απολύσεις ακόμη 18 τεχνικών . Έτσι, αύριο, Τετάρτη, 29/9, πραγματοποιείται συνέλευση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων στην εφημερίδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΔΟΛ απολύθηκαν ακόμη 7 διοικητικοί υπάλληλοι.