Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Τα δήθεν μέτρα........




ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  ΛΑΡΙΣΑΣ

Τα δήθεν μέτρα της συγκυβέρνησης είναι κοροϊδία για τους αγρότες. Μόνη λύση η κλιμάκωση του αγώνα


Η συγκυβέρνηση δείχνει την εχθρότητά της στους αγρότες καθώς μιλάει και πάλι για «υποκινητές» λόγω της συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Υποκινητής είναι η ίδια και η αντιαγροτική πολιτική της.
Κανένα από τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών δεν απαντήθηκε με τα μέτρα που εξαγγέλλονται. Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι δίκαιες, αναγκαίες για να μη ρημάξει η ύπαιθρος και να μην πεινάσουν οι πόλεις. Γι’ αυτό πρέπει να δικαιωθεί ο αγώνας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους,  ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, ώστε να μην κοστίζει 1,40 ευρώ για τους αγρότες όταν κοστίζει μόνο 0,40 για τους εφοπλιστές. Παράλληλα αναγκαίο είναι το φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η κατάργηση των χαρατσιών και της φορολόγησης των χωραφιών, μαζί με το διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, την πλήρη ασφάλιση αγροτών και της παραγωγής τους από ΟΓΑ-ΕΛΓΑ  και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από καταστροφές. Ζωτικής σημασίας για την κοινωνία είναι η απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας και η ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που για το διάστημα 2014-2020 θα είναι ακόμα πιο καταστροφική για την αγροτιά.
Η κυβέρνηση «βάφτισε το κρέας-ψάρι» και απέναντι σε αυτές τις διεκδικήσεις ανακοίνωσε ως δήθεν μέτρα τα χρήματα που οι αγρότες έτσι και αλλιώς θα έπαιρναν (επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο 80 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένη επιδότηση της ΕΕ στο βαμβάκι).
Η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο αφαιρεί από τους αγρότες πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο (600 εκατ. ευρώ από την περικοπή των αγροτικών συντάξεων, 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ από 11% στο 6%, τα υπόλοιπα από την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, από τις αυξήσεις των εισφορών στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια σε αγροτόσπιτα, αποθήκες, στάβλους και χωράφια).
Η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της νέας, πιο αντιδραστικής, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. (ΚΑΠ 2014-2020) που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς σε όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας και των πολυεθνικών.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Τους καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με πραγματικά μπλόκα σε όλη τη χώρα. Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε συμπαράσταση, σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής και της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.