Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Οι τράπεζες φαλίρισαν, εθνικοποιήστε τις!



ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ

Σοκ και δέος προκαλούν τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή το μεσημέρι (κι αφού έκλεισε το Xρηματιστήριο...) για το μέγεθος των ζημιών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξαιτίας της συμμετοχής του στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Αθροιστικά, οι ζημιές πέντε μόνο τραπεζών (Εθνική, Άλφα, Πειραιώς, Γιούρομπανκ και Άτικα) υπερβαίνουν τα 28 δισ. ευρώ! Ειδικότερα, οι ζημιές των Άλφα και Γιούρομπανκ (9,3 δισ. ευρώ αθροιστικά) είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Πρακτικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι νεκρό
! Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φαλιρίσει και το επόμενο μάλιστα διάστημα οι ζημιές τους θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι πελάτες τους (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο που βεβαιώνει πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας παρά την εύνοια που έχει δεχτεί είναι ο πλέον προβληματικός και ζημιογόνος τομέας της οικονομίας, η απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου να χορηγήσει 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες (αφήνοντας τις λεπτομέρειες για την επόμενη κυβέρνηση) ισοδυναμεί με πρόκληση! Καταρχάς επειδή την ίδια τύχη δεν είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία κ.ά.) που αναγκάστηκαν να πάρουν μέρος στο κούρεμα, με αποτέλσμα η συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων να αποτελεί και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, δηλαδή της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους. Κατά δεύτερο επειδή αυτό το ιλλιγγιώδες ποσό, ίσο με το 42% του ελληνικού ΑΕΠ, θα πληρωθεί από τον ελληνικό λαό, μια και περιλαμβάνεται στο δάνειο που ενέκριναν ΕΕ - ΔΝΤ. Μειώνονται δηλαδή μισθοί και συντάξεις, έτσι ώστε ο κάθε αποτυχημένος τραπεζίτης να συνεχίσει να έχει υπό την κατοχή του την τράπεζά του, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πριν περάσει στα χέρια των Γερμανών.
Οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν πως το αίτημα εθνικοποίησης των τραπεζών χωρίς αποζημίωση δεν είναι μόνο κοινωνικά αναγκαίο, αλλά και επιβεβλημένο λόγω του καθεστώτος χρεοκοπίας στο οποίο έχουν περιέλθει.

πρόγραμμα απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, ανακοινωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Διοικητής, εισαγγελία και πληρωμένοι δημοσιογράφοι στη μάχη της σπίλωσης του προγράμματος απεξάρτησης 18 ΑΝΩ
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορες απίστευτες δημοσιογραφικές «αποκαλύψεις», χωρίς βέβαια καμία συνέχεια, οι οποίες προέρχονται από «ασφαλείς κυβερνητικές πηγές» (λέγε με: non paper). Το συγκρότημα Μπόμπολα-Λαμπράκη πρωτοστατεί σε τέτοιες πρακτικές.
Τελευταίο κρούσμα, η σπίλωση του προγράμματος απεξάρτησης 18 ΑΝΩ (και μέσω αυτού της υπεύθυνης του προγράμματος ψυχιάτρου και αγωνίστριας Κατερίνας Μάτσα) ως «χώρου υποδοχής κλοπιμαίων» και ο στιγματισμός όσων καταβάλουν μια τεράστια προσπάθεια για να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά μέσα από τις διαδικασίες του 18 ΑΝΩ ως «παραβατικών».
 Όλα αυτά γιατί πρώην τοξικοεξαρτημένοι οι οποίοι βρίσκονται στην απεξάρτηση «τόλμησαν» να κατέβουν στην παλλαϊκή διαδήλωση της 12 Φεβρουαρίου, αλλά και γιατί η υπεύθυνη του Προγράμματος Κ. Μάτσα τολμά να αμφισβητεί τα «πεπραγμένα» του Υπουργού Λοβέρδου που προσπαθεί να διαλύσει τις δομές απεξάρτησης.
Ο κος Λοβέρδος είναι πολύ γνωστός για τις ρατσιστικές αντιλήψεις του απέναντι σε μετανάστες, φτωχούς, τοξικοεξαρτημένους και κάθε πληττόμενη κοινωνική ομάδα. Δεν θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο από αυτόν και τους συμβούλους του, που μόνο στόχο έχουν να διαλύσουν τη δημόσια υγεία, να κλείσουν νοσοκομεία και μονάδες απεξάρτησης, να πετάξουν στον Καιάδα κάθε ασθενή που δεν έχει να πληρώσει, να αφήσει τους τοξικοεξαρτημένους να πεθαίνουν αβοήθητοι στους δρόμους, ενισχύοντας όλα τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας.
Καταγγέλλουμε τις στημένες «αποκαλύψεις» του διορισμένου Διοικητή και όσων τις αναπαρήγαγαν, την εμπλοκή εισαγγελέα και αστυνομίας στους ξενώνες του Προγράμματος Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, τη σπίλωση των ενταγμένων στο Πρόγραμμα και την συκοφάντηση της υπεύθυνης του Προγράμματος. Οι άνθρωποι που δίνουν ηρωικό αγώνα για την απεξάρτηση είναι τμήμα της κοινωνίας και η συμμετοχή τους στα κοινωνικά κινήματα ανατροπής, πλάι στους υπόλοιπους νέους και εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που τους θέλει απομονωμένους και πειθήνιους είναι όχι μόνο ελεύθερη, αλλά και αναγκαία.
Κανένας μόνος του στην κρίση!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Ζάππειο ΙΙΙ

Ελάτε ρε παιδιά να οργανωθούμε, να κάνουμε μια ληστεία της προκοπής!  Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Ζάππειο ΙΙΙ

Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ σήμερα δεν έκρυβε καμιά έκπληξη: κινήθηκε στο ίδιο ακριβώς μοτίβο της πολιτικής των Μνημονίων και της συγκυβέρνησης, με ακόμη περισσότερες νεοφιλελεύθερες πινελιές! «Όταν λέμε θα τα αλλάξουμε όλα, εννοούμε όλα!» είπε ο κος Σαμαράς, παρουσιάζοντας τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους θα ήθελε να συνεχίσει τη ληστεία εις βάρος του εργαζόμενου λαού.
Βασικά στοιχεία το λιγότερο δημόσιο, η άμεση ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών για να υπάρξει πλεονάζον προσωπικό (και να γίνουν άμεσα οι απολύσεις), η φαστ-τρακ προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η έμφαση σε όλα όσα χρειάζονται οι επιχειρηματίες, η διάλυση κάθε κοινωνικής προστασίας και το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού. Όπως δήλωσε, άλλωστε, η γραφειοκρατία θα παρακαμφθεί «από τα πλάγια» και όποιος δημόσιος υπάλληλος φέρνει προσκόμματα (στην ασυδοσία του κεφαλαίου) θα απομακρύνεται! Απαραίτητο συμπλήρωμα, βέβαια, η τρομοκρατία περί «χρεοκοπίας» σε περίπτωση που βαδίσουμε έξω από το ευρώ, την ΕΕ και τα Μνημόνια, αλλά και η έντονη επίθεση στην Αριστερά.
Αυτή τη φορά ο κ. Σαμαράς επέλεξε τα «εθνικά ισοδύναμα» ως αντίδοτο στις άγριες περικοπές εισοδημάτων, χωρίς να τολμήσει να πει ούτε μια κουβέντα για τις τράπεζες που κοινωνικοποιούν τις ζημιές και στα κέρδη ιδιωτεύουν, ούτε μια λέξη για αυξήσεις στους μισθούς κ.ο.κ. Αντίθετα, βρήκε πολλές κουβέντες για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης στους πλούσιους ως «αντίδοτο» το οποίο όμως το σκέφτηκε και το ΔΝΤ και το εφαρμόζει ήδη στη χώρα. Το «Μνημόνιο ΙΙ», πρόδρομος του Ζαππείου ΙΙΙ, αποφάσισε μαζί με την εξόντωση των εργαζόμενων και τη μείωση της φορολογίας στις Τράπεζες. Και το ψήφισε ο κ. Σαμαράς, το κόμμα του, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και όλους τους «πρόθυμους». Πραγματικά απορούμε με ποιο τρόπο δικαιολογεί τη… χωριστή κάθοδο της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, αφού το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου αποτελεί το προεκλογικό πρόγραμμα και των δύο!
Ήδη, η «περικοπή δαπανών» και η «εκλογίκευση» είναι υπαρκτή στην ελληνική κοινωνία: oι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τη νοσηλεία τους, η σχολική χρονιά τελειώνει χωρίς σχολικά βιβλία, τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται μέχρι και με τα αστρονομικά ποσά των… 14 ευρώ κατά περίπτωση (λόγω των αναδρομικών περικοπών και δόσεων δανείων), το 1,5 εκ. ανέργων κάνει ουρές για οκτώ μήνες δουλειάς αντί 500 ευρώ.
Αυτή όμως η επιχειρηματολογία των δήθεν «ισοδυνάμων» χρησιμοποιούν ευρέως και κομμάτια του υποτίθεται «αντιμνημονιακού χώρου» όπως η ΔΗΜΑΡ και η Κοινωνική Συμμαχία. Όσο όμως κανείς δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή την καθολική διαγραφή του χρέους και  εθνικοποίηση των τραπεζών, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τότε οι προτάσεις τέτοιου είδους είναι για προεκλογική κατανάλωση.
Απέναντι στο δικό τους «Μαύρο Μέτωπο», υπάρχει άλλος δρόμος. Με Μέτωπο Ρήξης και ανατροπής, με διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ, αποδέσμευση από την ΕΕ, με έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, με τις εργατικές ανάγκες στο προσκήνιο. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει ο λαός, με κόκκινη ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ένταση των αγώνων για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι πολιτικές τους.
Πράγματι, κε Σαμαρά, ο λαός θα τα αλλάξει όλα: ξεκινώντας από σας και το χρεοκοπημένο σας σύστημα!

Για τον σύντροφο δάσκαλο Σάββα Μετοικίδη, που κηδεύεται σήμερα
Έφυγε χθες από κοντά μας ο Σάββας Μετοικίδης, ο υπέροχος δάσκαλος, ο ακούραστος αγωνιστής, η φιγούρα που βρισκόταν πάντα μπροστά στις μάχες για ένα άλλο δημόσιο σχολείο, για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών από τα Πομακοχώρια ως την Αθήνα, στους αγώνες υπέρ των μεταναστών, των άνεργων, των εργαζόμενων, του πολιτισμού.
Επέλεξε να δώσει τέρμα στη ζωή του. Μας άφησε φτωχότερους, χωρίς την ευαισθησία, την ανησυχία, την ακούραστη μαχητικότητά του, το γέλιο του.
Σάββα, καλό σου ταξίδι και υποσχόμαστε ότι θα ακούσουμε αυτά που θέλεις να μας πεις, θα βαδίσουμε στους ίδιους δρόμους όπου βρεθήκαμε, πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά, για να ανοίξουμε νέα μονοπάτια για το σχολείο, για την κοινωνία, για την αριστερά που ονειρεύτηκες.

ανακοίνωση  από γρ τυπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου σχετικά με την επίθεση στον Πέτρο Ευθυμίου: Το δάγκωμα του αυγού του φιδιού υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος για να το λιώσουμε!

Το δάγκωμα του αυγού του φιδιού υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος για να το λιώσουμε!

Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ανήμερα της επετείου της 21ης Απριλίου στο Μαρούσι αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους απειλητικό μήνυμα. Επιτέθηκαν στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου. Όμως, οι τελευταίοι που δικαιούνται να υπερασπιστούν την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ της σκληρής επίθεσης στην εργατική τάξη και την νεολαία, της  συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, με υπουργό τον τσεκουροφόρο Βορίδη, της βάρβαρης επίθεσης κατά των μεταναστών ως «πληγή» της χώρας, της υστερίας κατά της Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών, με τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και τα ναζιστικού τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τις βασανιστήρια στις φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα. Μόλις χτες βγήκε στη δημοσιότητα νέο ντοκουμέντο από βασανισμό μετανάστη από αστυνομικούς, ενώ στο Τζάνειο νοσοκομείο νοσηλεύεται ακόμη ο 16χρονος από το Ασήμι Κρήτης που κακοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Ηρακλείου!
Το δρόμο στη φασιστική απειλή δεν μπορεί να τον φράξει η πολιτική που στο Δήμο της Αθήνας οδήγησε στις χειραψίες του Καμίνη με το αρχηγό της Χρυσής Αυγής, ενώ την ίδια ώρα τα ΜΑΤ επιτίθονταν κατά του κινήματος της Πλατείας Συντάγματος, κατά των απεργών συμβασιούχων, κατά των φοιτητών στη Νομική, κατά των μεταναστών σε κάθε γειτονιά, κατά των καταλήψεων των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, όπως χθες στο Βοξ στα Εξάρχεια.  Όταν στον Άγιο Παντελεήμονα η συνεργασία Χρυσής Αυγής και Αστυνομίας έτυχε της έγκρισης της κυβέρνησης ξανά και ξανά.
Αυτοί που οπλίζουν το χέρι των φασιστών, που τους παρέχουν προστασία, που τους χρησιμοποιούν ως «μακρύ χέρι» εκεί που δεν φτάνει το γκλομπ των ΜΑΤ, για να προστατεύσουν τη δική τους δικτατορία των αγορών και του κεφαλαίου, ήρθε η ώρα να καταλάβουν έμπρακτα ότι αυτή η πολιτική εκκολάπτει το αυγό του φιδιού και να την εγκαταλείψουν.
Μέχρι τότε, το κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας είναι η μόνη ασπίδα προστασίας απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις.
Όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως «αντιμνημονιακή δύναμη», η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια φασιστική συμμορία κατ’ επάγγελμα μαφιόζων, δολοφόνων και νοσταλγών των Ναζί. Με την προστασία που της προσφέρει η κυβέρνηση και η αστυνομία, έκανε σήμερα «προπόνηση» στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τις κοτζαμάνικες πρακτικές έχει ήδη εφαρμόσει ενάντια στην Αριστερά και όποιον αγωνίζεται.
Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει φασισμός. Γνωρίζει όμως πολύ καλά και πώς οι νοσταλγοί της Χούντας και του Χίτλερ εκτρέφονται και χρησιμοποιούνται από όσους θέλουν να τρομοκρατήσουν τον λαό.
Οι φασιστικές επιθέσεις μιλιταριστικού τύπου είναι εμπόδιο και όχι συμπλήρωμα στις γνήσιες  λαϊκές  διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών του Μνημονίου και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Διαρκής πάλη για να διωχθούν από κάθε γειτονιά οι φασίστες και όσοι τους καλύπτουν!