Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα φέτος απ' οτι πέρυσι

Με χαμηλότερες αποδοχές δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα φέτος απ' οτι πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Tο κόστος εργασίας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 3,3%, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε κατά μέσο όρο, 3,7% σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η μείωση στις αποδοχές των εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι η δεύτερη, μετά τη Μεγάλη Βρετανία με 5,5%. Μείωση της τάξης του 0,6% παρουσίασε και η Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα εμφανίζει μείωση του κόστους εργασίας το οποίο καλύπτει τους τομείς της βιομηχανίας (-4.8%), των κατασκευών (-4.6%) και των υπηρεσιών (-2.6%).
http://www.tvxs.gr/v14411

Η επίθεση στους μετανάστες είναι επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους

Η επίθεση στους μετανάστες είναι επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους

17.06.09

Πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες θα παρθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για την επίθεση ενάντια στους μετανάστες και τη νέα ρατσιστική υστερία. Συσκέψεις πολιτικών δυνάμεων, οργανώσεων, πρωτοβουλιών και μαζικών φορέων πραγματοποιήθηκαν ήδη, ώστε να οργανωθεί απάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος και της αριστεράς στην επίθεση. Αναμένονται άμεσα οι πρώτες κινητοποιήσεις.
.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ
.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενθάρρυνση του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει την αποκρουστική ρατσιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κηρύσσοντας πόλεμο κατά των μεταναστών. Με μαζικές συλλήψεις και επιχειρήσεις «σκούπα», πογκρόμ και επαναπροωθήσεις αγνοώντας το δικαίωμα αίτησης ασύλου, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης – Γκουαντανάμο σε ελληνικό έδαφος και «μηδενική ανοχή στους λαθρομετανάστες» (όπως ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου), η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθεί να πείσει ότι «αντιμετωπίζει» ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα… Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ακόμα επίθεση του κεφαλαίου, του κράτους και των αστικών κομμάτων στην εργατική τάξη της χώρας μας και μάλιστα στον πιο αδύναμο κρίκο της, στους μετανάστες. Όταν ήθελαν φτηνά εργατικά χέρια, το δουλεμπόριο δεν ανησυχούσε εργοδότες και κυβέρνηση. Τώρα, που λόγω της κρίσης, θέλουν λιγότερους και ακόμα φθηνότερους μετανάστες, αλλά και τους Έλληνες να στρέφονται κατά των «ξένων» της διπλανής πόρτας και όχι ενάντια στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, βάζουν την κουκούλα του καταδότη μεταναστών. Αξιοποιούν το κλίμα φόβου που έχει αναπτυχθεί σε τμήματα του πληθυσμού συγκεκριμένων περιοχών (και το οποίο έντεχνα μεγεθύνουν), καθώς και τη γκετοποίηση τμήματος του κέντρου της Αθήνας, για την οποία επίσης ευθύνονται.
.
Κρύβουν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα κυνηγημένοι από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο αμερικανικός και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός (με τη βρόμικη συνενοχή της Ελλάδας) σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων κυμάτων των μεταναστών έρχονται από αυτές τις χώρες. Από χώρες που πλήττονται από τις βόμβες του ΝΑΤΟ, αλλά και τις «ρουκέτες» οικονομικής φρίκης και απίστευτης φτώχειας με τις οποίες βομβαρδίζουν οι πολυεθνικές τον πλανήτη. Κρύβουν ότι οι μετανάστες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα (όπως ζητούν οι καπιταλιστές για τα προϊόντα τους), γιατί προσκρούουν στην Ευρώπη – φρούριο και ειδικά στο άθλιο αντι-Μεταναστατευτικό Σύμφωνο, που απαγορεύει σε κάθε μετανάστη να προχωρήσει μέσα στην ΕΕ και τον επιστρέφει στη χώρα – εισόδου προς απέλαση.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και καθώς βλέπουμε ότι η επίθεση κατά τους μεταναστών πάει χέρι – χέρι όχι μόνο με τον Καρατζαφέρη αλλά και με την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των νέων γενικά, είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό κίνημα, οι μαζικοί φορείς, οι δυνάμεις της Αριστεράς και ειδικά της αντικαπιταλιστικής - επαναστατικής Αριστεράς να πάρουν άμεσα μαζικές πρωτοβουλίες διεκδικώντας:
- κάτω τα χέρια από τους μετανάστες! Να μην περάσουν – να μην εφαρμοστούν τα απάνθρωπα σχέδια για στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φυλακίσεις κλπ
- οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης! Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου. Όχι άλλες Κούνεβες. Να τιμωρείται σκληρά κάθε εργοδότης που χρησιμοποιεί ανασφάλιστη εργασία μεταναστών και όχι μόνο. Άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες και σε όλους τους «μαύρους» της εργασίας.
- Να καταργηθεί το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ και η Συνθήκη Σένγκεν. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν.
- Άμεσα μέτρα βοήθειας στους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία (κέντρο Αθήνας, λιμάνι Πάτρας κλπ): στέγαση, σίτιση, υγιεινή για όλους, μακριά από κάθε λογική γκέτο και στρατοπέδου συγκέντρωσης. Κτύπημα των εγκληματικών κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται και τους αξιοποιούν.
- Δικαίωμα πολιτικού ασύλου σε όσους μετανάστες κινδυνεύουν στις χώρες τους.
- Ελληνική υπηκοότητα σε όσους μετανάστες έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και μένουν εδώ, στους διαμένοντες για πολλά χρόνια κλπ. Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου (καταρχήν στις δημοτικές εκλογές).
- Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες.
- Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών (μαζί και των θρησκευτικών) δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Βοήθεια στην εκπαίδευση, τάξεις υποδοχής και γλώσσας για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας κλπ. Λατρευτικοί χώροι και κοιμητήρια για τις θρησκείες που δεν διαθέτουν.
- Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από όλες τις χώρες, όπου ασκούν καθήκοντα στρατού κατοχής. Άμεση μεγάλη περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών. Διάθεση των κερδισμένων κονδυλίων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών στον τόπο μας. Συνολικά απαιτείται πάλη για την ενότητα της εργατικής τάξης, γιατί μετά τη σημερινή επίθεση στους νέους μετανάστες ακολουθούν οι παλιότεροι και οι ντόπιοι. Δημιουργία και σήμερα μορφών αλληλεγγύης και έμπρακτης υποστήριξης των μεταναστών.
.
Αγώνας για την ανατροπή της συνολικής αντεργατικής επίθεσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, μέτωπο ενάντια στο ακροδεξιό ΛΑΟΣ και τις φασιστικές συμμορίες, συνολικό μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το νεοφασισμό. Πάλη για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η καταλήστευση των χωρών της Αφρικής και της Ασίας από τα πολυεθνικά πολυκλαδικά μονοπώλια. Για να ανατραπεί το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, στην προοπτική μιας άλλης, σύγχρονα κομμουνιστικής κοινωνίας, όπου οι άνθρωποι θα είναι ίσοι και δεν θα διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα τους και την καταγωγή τους.