Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Μια εβδομάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της πραξικοπηματικής χορήγησης των 33 αδειών λειτουργίας στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών από τον Α.Σπηλιοτόπουλο, οι κυβερνητικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) με την αρωγή και την συναίνεση των παρατάξεων της καθεστωτικής αριστεράς (ΠΚΣ και ΑΡΕΝ) κάλεσαν διαπαραταξιακό μάζεμα για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ. Είναι έκδηλη η «από τα πάνω» συμφωνία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου χωρίς να έχει συγκληθεί καμιά Γενική Συνέλευση στις σχολές, χωρίς κανένας Σύλλογος να έχει ενημερωθεί για την φαεινή ιδέα επαναλειτουργίας ενός γραφειοκρατικού οργάνου που έχει να συνεδριάσει 15 χρόνια (από το 1996). Καταγγέλλουμε την κατάπτυστη συναίνεση ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που θέλουν να προωθήσουν την συγκρότηση ενός οργάνου στημένου διαλόγου στα πλαίσια του Εθνικού ΣΥμβουλίου Παιδείας (που θέλει να επιβάλλει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και της επιταγές της ΕΕ) με την κατ’ επίφαση συμμετοχή των φοιτητών μέσω της ΕΦΕΕ. Συνένοχες οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια καθώς βάζουν πλάτες στην συγκρότηση της γραφειοκρατικής «πάλαι ποτέ» ΕΦΕΕ και σφυρίζουν αδιάφορα για τον κινηματικό σχεδιασμό, για την ανατροπή των ΚΕΣ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Αυτές οι δυνάμεις υπονομεύουν τους μεγαλειώδεις αγώνες του νικηφόρου φοιτητικού κινήματος που συγκροτήθηκαν στη βάση της εξουσίας των Γενικών Συνελεύσεων και των ενιαίων και πανελλαδικών Συντονιστικών του. Οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ και της νΚΑ δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια διαδικασία που βρίσκεται μακριά από την κινηματική εμπειρία, πέρα και έξω από τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Το μαζικό φοιτητικό κίνημα έχει διαλέξει μόνο του τις νικηφόρες μορφές συγκρότησης του και τα Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων, που πρέπει στην γραμμή του νέου φοιτητικού κινήματος εργατικής κατεύθυνσής να τα φέρει ξανά στο προσκήνιο.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ WIND

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (Wind)

Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005

Τηλ.: +30 210 5100910 - Φαξ: +30 210 5100961 - Ε-mail : symboulio@pasetim.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αρ. Πρωτ.: 155/2009

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ

ΤΗΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΕΔ

(ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ)

Συνάδελφοι,

το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας WIND βρίσκεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπο με τις μεθοδεύσεις και τα χτυπήματα της διοίκησης της εταιρίας.

Η Διοίκηση προχωρά σε απολύσεις με πρόσχημα τις χαμηλές αξιολογήσεις και την αναδιάρθρωση της εταιρίας. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει η εκκαθάριση του προσωπικού «στα μουλωχτά», με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας των εργαζομένων και να μειωθούν οι διαθέσεις μας για διεκδίκηση ικανοποιητικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009, η οποία βρίσκεται στον ΟΜΕΔ.

Επειδή η επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται την δυναμική και αποφασιστική στήριξη από τους συναδέλφους μας στην WIND, αλλά και από αλληλέγγυους, σωματεία, φορείς, συλλογικότητες, εργαζόμενους.

Επειδή η περιφρούρηση της απεργίας την Πέμπτη 15/10 χρειάζεται αρκετό κόσμο, όπως και η συγκέντρωση στις 02:30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας στον ΟΜΕΔ, για να πιέσουμε για την υπογραφή της ΕΣΣΕ.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης

- την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 6:00 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

- την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 8:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζουμε ότι η αντίστοιχη Επιτροπή Αλληλεγγύης για την απεργία μας στις 3/9 που στέφηκε από απόλυτη επιτυχία, με τη δική σας ανιδιοτέλεια και συναδελφικότητα, δεν είχε με δική μας ευθύνη την συνέχεια και ολοκλήρωση που έπρεπε (με κάποια συνάντηση απολογισμού ή άλλη εκδήλωση). Ζητάμε συγγνώμη γι' αυτό και πιστεύουμε ότι έχουμε την συναδελφική σας κατανόηση, μιας και οι επιθέσεις των εργοδοτών είναι απανωτές, αλλά και ότι θα μπορέσουμε στο μέλλον να ανταποκριθούμε σ' αυτό το συναδελφικό μας καθήκον.

Θα προσπαθήσουμε στη συνάντηση να ληφθεί υπόψη η ανάγκη συντονισμού με το επιχειρησιακό Σωματείο της Vodafone, το οποίο επίσης προχωράει σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 14/10.

Η συμμετοχή σας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική για την οργάνωση του αγώνα, την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας και την υπεράσπιση του Σωματείου και των συνδικαλιστικών ελευθεριών συνολικά.

Συναδελφικά,

Αθήνα, 09.10.2009

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πέμπτη-Κυριακή, 8-11 Οκτώβρη 2009Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ,ΦΟΡΑΕΙ ΑΣΠΡΑ ΚΡΑΝΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΙΤΗΡΕΙ


«Η ρήση "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε»

Δήλωση του Γιωργάκη Παπανδρέου πριν λίγους μήνες

«Οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία»

Από τις προγραμματικές δηλώσεις του Γιωργάκη Παπανδρέου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

«Αλλαγή δε γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα/ Αυτός δεν είναι άνθρωπος, αυτός είναι ιδέα»,

Σύνθημα στις αρχές της δεκαετίας του '80 για το στρατηγό της (νέας τότε ΕΛΑΣ) και τις επιχειρήσεις «Αρετή» στα Εξάρχεια, από την (τότε πιο «σοσιαλιστική») κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

«Παιδί μου, πάντα φοβάμαι όταν βλέπω αυτά τα ΜΑΤ και τις μηχανές τους να κυνηγάνε τα παιδάκια»

Συνταξιούχος 70χρονη κυρία έξω απ' το σπίτι της, Εξάρχεια μεσημέρι Σαββάτου 10/10


«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ»


Νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή ξημερώματα: 400 πάνοπλοι αστυνομικοί εφορμούν στα Εξάρχεια. Είναι το πρώτο μέτρο, που υλοποιείται στις περίφημες «100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Μπορεί να μην έραβαν «κοστούμια εξουσίας», οι (τότε μέλλοντες) υπουργοί, έραβαν όμως σίγουρα τη νέα στολή «των φρουρών της Δημοκρατίας». Όλες οι παλιές και νέες «φυλές» των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται «επί το έργον»: ΜΑΤ (ΥΑΤ), ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ομάδες Ζ και Δ με πιστόλια, κάμερες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πτυσσόμενα γκλομπς, κρότου-λάμψης, νέα αμυντικά «μη θανατηφόρα» μέσα (χειροβομβίδες και σφαίρες καουτσούκ, ηλεκτροφόρες συσκευές ακινητοποίησης κλπ), που άφησε προίκα η «φιλελεύθερη» παράταξη στη «μεγάλη δημοκρατική» για τη νέα διακυβέρνηση του εσωτερικού εχθρού (των υπηκόων εργαζόμενων-ανέργων-μεταναστών).

Από κοντά, επιτηρούν και εκατοντάδες ασφαλίτες. Από ακόμα πιο κοντά, ακολουθούν όλα τα δόγματα καταστολής των ασύμμετρων απειλών που παρέδωσε ο Πολύδωρας στο Μαρκογιαννάκη κι αυτός στο Χρυσοχοΐδη. Τα Εξάρχεια, είναι από παντού κλεισμένα. Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δε βγαίνει.

Εισβολές μέσα σε «ύποπτα μαγαζιά», φορολογικοί και υγειονομικοί έλεγχοι με προτεταμένα ημιαυτόματα σε κλειστούς χώρους, εκατοντάδες προσαγωγές, 8 συλλήψεις, δύο τουλάχιστον ξυλοδαρμοί (πάντα με το «κεντρο-αριστερό» τακτ της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας) και πολλά «χαστούκια», εξευτελισμός περαστικών – ανδρών και γυναικών – και απειλές για προσαγωγές σε δημοσιογράφους ή φωτορεπόρτερς. Δελτάδες και Ζητάδες, με κράνη και αλεξίσφαιρα, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, να ψάχνουν με φακούς σακούλες στο εκκενωμένο πάρκο Ναβαρίνου και Χ. Τρικούπη.


Άνθρωποι, που είχαν απλά βγει Παρασκευή βράδυ ή πήγαιναν σπίτι τους, γονατισμένοι για μισάωρα ολόκληρα, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι υπό την απειλή των όπλων, να περιμένουν την «εξέταση των χαρτιών» τους. Άνθρωποι που προσάγονταν, ακόμα και μετά την εξακρίβωση στοιχείων («έτσι, γιατί εμείς είμαστε το κράτος/ εμείς είμαστε άλλοι/ να μη μιλάς»). Σκηνές που τόσο μοιάζουν με «νύχτες των κρυστάλλων», με εφορμήσεις των SS, με τον καιρό του ιδιώνυμου και των διωγμών «υπό των εθνικοφρόνων» του Βενιζέλου και του Μεταξά τη δεκαετία του '30…

Μετά από πολλές προσπάθειες, τα Εξάρχεια γίνονται επιτέλους το άβατο που ονειρευόταν κράτος, ασφάλεια, ΜΜΕ και «νοικοκυραίοι» επιχειρηματίες. Η ΕΛΑΣ, που θα δρα πια ως «σώμα προστασίας του πολίτη», κάνει την πρώτη της εμφάνιση ως εγγυητής και προστάτης της «πράσινης ανάπτυξης». Από το πρωί ως το βράδυ της Παρασκευής, οι επιχειρήσεις του στρατού κατοχής των σωμάτων ασφαλείας συνεχίζονται με την ίδια ένταση. Το Σάββατο, τα ΜΑΤ εξακολουθούν να έχουν την περιοχή σε ασφυκτικό κλοιό. Ομάδες Δέλτα και Ζήτα αλωνίζουν το πρωί έξω από το αίθριο της Νομικής, κάνουν επίδειξη δύναμης στο άσυλο, πίνουν τον καφέ τους πάνω στο τοιχίο και τα κάγκελα της Σχολής. Απόγευμα Κυριακής, μετά τη συνέλευση των κατοίκων, τα ΜΑΤ κατεβαίνουν ξανά στο κέντρο των Εξαρχείων για εξακριβώσεις, ελέγχους, τρομοκράτηση όσων είναι εκεί.

Το κέντρο της πόλης βρίσκεται κάτω από στρατιωτικό νόμο. Όλα επιτρέπονται για τους αστυνομικούς υπαλλήλους των «αντιεξουσιαστών» και του «φίλου των αντιεξουσιαστών κι αναρχικών». Για τον κ. Χρυσοχοϊδη, εξάλλου, εχθρός είναι οι «χούλιγκανς» και οι «βάνδαλοι». Μα, κε. Χρυσοχοϊδη, «βανδάλους» - με δηλώσεις στα ΜΜΕ - δεν αποκαλούσατε αδιακρίτως, κι εσείς και ο επόπτης σας πλέον στην κυβέρνηση κος Πάγκαλος, τη νεολαία τους εργαζόμενους και τους μετανάστες που διαδήλωναν και ζούσαν την αστυνομική βία το Δεκέμβρη; Χούλιγκανς και βάνδαλοι είναι οι κάτοικοι και οι θαμώνες μιας ολόκληρης περιοχής του κέντρου;

Για τον κ. Χρυσοχοϊδη, το «άβατο των Εξαρχείων, πρέπει να σταματήσει και να διαλυθεί…οι πολίτες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανέμελοι όπου θέλουν». Μα, κε Χρυσοχοΐδη, οι πολίτες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και ανέμελοι όπου ήθελαν, ΠΡΙΝ φτάσει ο πρασινο-μπλέ κατοχικός στρατός σας. Τι σόι ελευθερία κυκλοφορίας είναι να μη μπορεί κανείς να πλησιάσει το σπίτι του, το περίπτερο, το εστιατόριο, το πεζοδρόμιό του, επειδή όλα είναι κυκλωμένα;

Είναι άβατο τα Εξάρχεια; Για ποιους; Τους καταστηματάρχες που πουλάνε προστασία, ζητούν και - τελικά - έχουν περισσότερη αστυνομοκρατία; Είναι άβατο η περιοχή όπου πολιτικοί κι επιχειρηματίες (όπως ο κος Βουλγαράκης) αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, περιμένοντας να μετατραπεί (και αυτή) σε αποστειρωμένο Κολωνάκι; Δεν είναι άβατο τα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, παλιά και νέα, όταν διμοιρίες ολόκληρες στήνουν υγειονομικές ζώνες για να μην περνάνε διαδηλωτές ή για να παρκάρουν οι κλούβες που μεταφέρουν τα τάγματα της αστικής δημοκρατίας σας;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μας διαβεβαιώνει ότι άμεσος στόχος είναι «να επιβληθεί η νομιμότητα σε κάθε γειτονιά, όχι μόνο της Αττικής αλλά και της χώρας», από «μια αστυνομία δημοκρατική και φιλική». Τα δόγματα συντριβής του εσωτερικού εχθρού, λοιπόν, παίρνουν νέα, ποιοτικά αναβαθμισμένη και ακόμα πιο σιδερόφραχτη μορφή, σε σχέση με ότι είχαμε μάθει από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τη μέρα που εξαπέλυε την, ολοκληρωτικής έμπνευσης και μεθοδολογίας, επίθεση στα Εξάρχεια, έχανε τη ζωή του 25χρονος Πακιστανός μετανάστης, από βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας λίγες μέρες πριν.

Αποδεικνύεται ότι, όχι μόνο υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στο έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και ότι η κάθε μία, με την αγαστή συνεργασία, την εποπτεία και συμβολή της ΕΕ, του κεφαλαίου, του ΛΑΟΣ και των σύγχρονων ταγματασφαλιτών (Χρυσή Αυγή, μυστικές υπηρεσίες κλπ), βαθαίνει την επίθεση σε εργαζόμενους και νεολαία, στο σύνολο της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο Χρυσοχοΐδης, ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως επί Σημίτη, πέρασε τους τρομονόμους, με τους οποίους παραπέμφθηκαν 16χρονοι για τις πορείες του Δεκέμβρη από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Πολύδωρας, ο Χυνοφώτης και ο Μαρκογιαννάκης, της κυβέρνησης Καραμανλή, προμήθευσαν τον Χρυσοχοΐδη (τώρα ως υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ.) με όλα τα τεχνικά μέσα και τα νέα δόγματα για την περιθωριοποίηση και ουσιαστική «εξόντωση» κατοίκων ολόκληρης περιοχής στο όνομα της πάταξης της ανομίας.

Όλο το πολιτικό προσωπικό του σύγχρονου κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού δρα (από αυτή την άποψη) ενιαία και συντονισμένα, προσπαθώντας να καταφέρει συντριπτικά χτυπήματα ενάντια σε όλους όσους πάνε κόντρα στις βαθιές και διαρκείς αντεργατικές και αντιλαϊκές επιθέσεις του αστικού μπλοκ εξουσίας.

Η απελπισμένη τους απόπειρα για επίδειξη δύναμης, όμως, δε μας τρομάζει. ΜΑΣ ΟΡΓΙΖΕΙ! Περισσότερο από το να φαίνονται κυρίαρχοι, δείχνουν φοβισμένοι. Να ξέρετε κε Χρυσοχοΐδη, κε Βούγια και κε Παπανδρέου ότι κανένα «πράσινο» ή «σοσιαλιστικό» πογκρόμ δεν αρκεί για να φοβίσει εργαζομένους, νεολαία και κινήματα.

Όσοι σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες. Η ωμή αστυνομική βία των πρώτων ημερών διακυβέρνησης αποτελεί δείγμα γραφής της ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα που σχεδιάζουν. Περισσότερο από μέτωπο της επίθεσης, τα Εξάρχεια αποτελούν το εργαστήρι της βίαιης ταξικής επίθεσης που ονειρεύονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, το κεφάλαιο και η ΕΕ. Όσο και αν προσπαθήσουν να θωρακίσουν όμως τον κρατικό μηχανισμό, αυτές τις θύελλες θα θερίσουν.


Καμιά ανακωχή – καμιά αναμονή απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ


H τυχοδιωκτική ενέργεια σπασίματος των μαγαζιών-τραπεζών έδωσε την αφορμή στο ΠΑΣΟΚ να εφορμήσει, "διεκδικώντας" την κοινωνική συναίνεση και να εφαρμόσει την ακροδεξιά ατζέντα. Ήδη από τον Αύγουστο και μετά τις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον των μεταναστών, την προπαγάνδιση εγκλεισμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών-όσων επαιτούν και των μεταναστών σε Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, η Χρυσή Αυγή είχε αναλάβει να προετοιμάσει το κλίμα απαιτώντας κατάληψη του «Γκέτου των Εξαρχείων». Είχε έρθει η στιγμή να χτυπηθεί το ίδιο το κίνημα, μάλιστα η πιο στοχοποιημένη και «ευάλωτη» πολιτικά συνιστώσα του, ο Αντιεξουσιαστικός χώρος (φιλολογία εναντίον καταλήψεων στέγης, παραβίασης του ασύλου με την πρώτη ευκαιρία κλπ).

Από αυτή την σκοπιά καταλαβαίνουμε ότι η εφαρμογή της Ακροδεξιάς πολιτικής, των πιο βίαιων αυταρχικών απαιτήσεων του κεφαλαίου από την Σοσιαλδημοκρατία έχει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Τα Εξάρχεια, τόπος διακίνησης και εργαστήρι ιδεών πρέπει να φυλακιστούν. Η αμφισβήτηση και η διαφωνία να συντριβούν.

Μέσω του συντριπτικού αυταρχικού χτυπήματος στέλνεται ένα μήνυμα σε κάθε συνιστώσα του κινήματος, σε όλη την Αριστερά.

Από αυτή την σκοπιά πρέπει να δώσουμε Ενωτικά και αποφασιστικά τη μάχη υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών και κοινωνικών ελευθεριών απέναντι σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-Εργοδότες.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ