Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

κείμενο υποστήριξης από τον Γιώργο Ρούσση

Έντυπη Έκδοση

Κομμουνιστική επανίδρυση και αντικαπιταλιστικό μέτωπο, τώρα!

Οταν στον αντίστοιχο ΟΤΕ της χώρας του Μάη του '68, -έστω και αν για τον «Ριζοσπάστη» αυτός δεν ήταν παρά μια «φούσκα», «σαπουνόπερα», ή αποτέλεσμα «της κούρασης των Γάλλων να πληρώνουν τους ψυχαναλυτές τους» i, αυτοκτονούν 23 άνθρωποι,

- λόγω της ανασφάλειας που τους δημιουργεί το κύμα απολύσεων (20.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν σε τρία χρόνια) η ελαστικότητα της εργασίας τους, η ανά πάσα στιγμή ενδεχόμενη μετακίνησή τους σε άλλη πόλη,

- λόγω της τραγικής πίεσης που απορρέει από το βραβευμένο στη Γαλλία, το 2008, σύστημα διοίκησης της εταιρείας ii, το οποίο έρχεται να επιβαρύνει την εγγενή καπιταλιστική αποξένωση, σπάζοντας κάθε συλλογικό δεσμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, για να τους χαλιναγωγεί πιο εύκολα.

Οταν μέσα σ' αυτόν τον καθρέφτη της αναπτυγμένης Γαλλίας, βλέπω με τρόμο την εικόνα και της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και στις προτεινόμενες εργασιακές συμβάσεις της νέας ιδιωτικής «Ολυμπιακής» οσφραίνομαι ήδη την μπόχα της δολοφόνου France Telecom.

Τότε δεν αρκεί να:

- Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τον δίχως κανένα όριο -πολιτικό, αλλά και ευπρέπειας- ακροδεξιό Καρατζαφέρη, που προσφέρει για όραμα το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου, και για υπόδειγμα την αφεντιά του.

- Αρνούμαι τον Καραμανλή, που με καλεί, λες και είναι νόμος της φύσης, να αποδεχτώ τον βιασμό μου.

- Οργίζομαι με την κοροϊδία του Παπανδρέου, που εμφανίζεται ως νέα παρθένα και με καλεί να ξεχάσω το νεοφιλελεύθερο και φιλοαμερικανικό πολιτικό του παρελθόν, το οποίο ακόμη και τον Καραμανλή τον κάνει να φαντάζει σαν αντιστασιακός απέναντι στις ΗΠΑ.

- Αντιμετωπίζω καχύποπτα τους οικολόγους, που γλυκαίνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα με την πιπίλα της πράσινης μεν, καπιταλιστικής δε, ανάπτυξης.

- Μη με πείθει ο ρεφορμιστής Τσίπρας, του οποίου η σπαρασσόμενη αριστερά, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τι ποιεί και κυρίως πού θα οδεύσει μετεκλογικά, η δεξιά του συνεχίζει να συμπορεύεται μαζί της.

- Μη με εκφράζει η Παπαρήγα, που σε άγρα ψήφων αποσυνδέει την εκλογική μάχη από το διακηρυγμένο στρατηγικό της στόχο, αντιμετωπίζει τους άλλους μετωπικά μόνο σαν ψηφοφόρους του κόμματός της και με καλεί να το ψηφίσω στη λογική του μη χείρον βέλτιστον, έστω κι αν διαφωνώ με το σεχταρισμό του, την «υπεύθυνη» στάση του το Δεκέμβρη και το όραμα και των πιο αποκρουστικών πτυχών ενός παρελθόντος σοσιαλισμού -Μολώχ, που μου προτείνει.

Ούτε αρκεί, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τον κόσμο -γι' αυτό καθ' όλα σεβαστοί οι απέχοντες, έστω κι αν με αυτή τους τη στάση ενισχύουν τον πράσινο νεοφιλελευθερισμό-, η επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ελάχιστης συμβολής έτσι ώστε να αγωνιστούμε, τη Δευτέρα μετά από αυτές, από καλύτερες θέσεις, μια επιλογή που τεκμαίρεται από το γεγονός ότι αυτή εκφράζει έστω εμβρυακά ένα συνεπές αντικαπιταλιστικό μέτωπο, αντλεί την ποίησή της από το μέλλον και όχι από το αμαρτωλό «σοσιαλιστικό» παρελθόν, δεν κανακεύει τους φιλήσυχους νοικοκυραίους.

Χρειάζεται κάτι ακόμη: Η επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η λήψη μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός, πέρα από τους υπάρχοντες, σχηματισμού κομμουνιστικής επανίδρυσης, ο οποίος και θα επιδιώξει να κατακτήσει ένα ηγεμονικό ρόλο, σε ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο, που θα αγκαλιάζει όλες τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, οργανωμένες και ανένταχτες.

i «Ριζοσπάστης», Κυριακή 8 Ιούνη 2008, σελίδα 6

ii Ο γενικός διευθυντής αυτής της επιχείρησης, βραβεύτηκε το 2008 με το βραβείο του «μάνατζερ της χρονιάς» και με το βραβείο της «πρωτοτυπίας της διοίκησης»

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Εμπρησμός ξανά του Κεντρικού περιπτέρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ PDF Print E-mail

Καταγγέλλουμε την εμπρηστική επίθεση φασιστικού τρομοκρατικού χαραχτήρα στο Κεντρικό Περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγινε σήμερα, Πέμπτη 1/10, τις πρώτες πρωινές ώρες. Έκαψαν τα πανό και αποπειράθηκαν αποτυχημένα να καταστρέψουν ολοσχερώς το περίπτερο περιλούζοντας το με πετρέλαιο. Φρόντισαν μάλιστα με τρυκάκια της νεοναζιστικής "Χρυσής Αυγής" να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους. Λίγο πρίν, ομάδα φασιστών είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται σαφώς για προμελετημένη ενέργεια. Πριν μια βδομάδα ομάδα φασιστών είχε πλησιάσει ξανά απειλητικά το χώρο με μηχανές.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στοχοποιείται για τη συνεπή στάση της στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του ασύλου, των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των μεταναστών.

Εκπρόσωποί μας μάλιστα στην Διακομματική Επιτροπή είχαν θέσει το ερώτημα στον υπηρεσιακό υπουργό Σπύρο Φλογαίτη, ο οποίος το ανήγαγε σε πρόβλημα αστυνόμευσης και το παρέπεμψε στον αρμόδιο υφυπουργό Δημόσιας Τάξης. Επειδή όμως, μετά τις ευρωεκλογές πρόκειται για την δεύτερη φορά που καίγεται το Κεντρικό Περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην καρδιά της Αθήνας (Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους, μπροστά στη Βιβλιοθήκη) υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την κάλυψη που παρέχουν οι δυνάμεις καταστολής σε τέτοιες ενέργειες. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δεχθεί επιθέσεις κεντρικά περίπτερα άλλων συνδυασμών της Αριστεράς (ΚΚΕ μ-λ, Μ-Λ ΚΚΕ), επίσης στην καρδιά της Αθήνας.

Το χέρι των εμπρηστών οπλίζει η πολιτική της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, η πολιτική «νόμου και τάξης», η πολιτική που συνεργάζεται με τους φασίστες όταν επιτίθενται στους μετανάστες και στην Αριστερά. Η κυβέρνηση Καραμανλή αποχωρεί αφήνοντας πίσω της μια βάρβαρη κληρονομιά καταστολής και συνεργασίας με παρακρατικούς και φασιστικούς μηχανισμούς. Ακούσαμε εξάλλου τον Καραμανλή να διατυμπανίζει σε κάθε τόνο ότι θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο! Δηλαδή τι; Θα βάλει ξανά τα ΜΑΤ ή τα τανκ στο Πολυτεχνείο όπως η χούντα;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί με τέτοιες ενέργειες. Καλούμε σε καταδίκη των φασιστικών επιθέσεων.

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στις 1.30 μ.μ. σήμερα στο κεντρικό περίπτερο. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.