Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Λαγκάρντ, ΔΝΤ και ΕΕ είναι ειλικρινείς: τα πρωτογενή πλεονάσματα σκοτώνουν


Η Κριστίν Λαγκάρντ επιχαίρει γιατί «για πρώτη φορά από το 1943 υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα» σε συνέντευξή της σε αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο. Η  διευθύντρια του ΔΝΤ δεν υπέπεσε σε ένα «μη πολιτικά ορθό λάθος», επειδή επικαλέστηκε το κατοχικό «πρωτογενές πλεόνασμα» μετά από ένα χειμώνα που κόστισε 300.000 ζωές στην Ελλάδα. Έκανε κάτι περισσότερο και πιο ειλικρινές. Περιέγραψε την πραγματική διάθεση του ΔΝΤ  που συμμερίζεται και η ΕΕ φυσικά για τους λαούς της γης: «πρωτογενή πλεονάσματα» με κόστος ανθρώπινες ζωές, «ανάπτυξη» στην πλάτη των εργαζόμενων, διάσωση του καπιταλισμού με την επίκληση των χειρότερων και πιο μαύρων εφεδρειών του.
Είναι ανατριχιαστικές οι αντιστοιχίες και  η κα Λαγκάρντ απλά τις επισφραγίζει. Δεν πρόκειται για άγνοια της ιστορίας, αλλά για απόλυτα συνειδητή εφαρμογή μιας καταστροφικής πολιτικής για τον άνθρωπο. Και ας προσπαθούν οι θλιβεροί  υπερασπιστές  και εφαρμοστές της στην Ελλάδα και αλλού στον κόσμο να τη δικαιολογήσουν και να την προβάλλουν ως «μονόδρομο».
Για να φρεσκάρει η κ.  Λαγκάρντ τις ιστορικές και πολιτικές γνώσεις της, της επισημαίνουμε το εξής:  ενώ οι ναζί και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα δημιουργούσαν το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 1943 πάνω στα πτώματα εκατοντάδων χιλιάδων, τον Φλεβάρη του ’42 δημιουργούνταν ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός από τα σπλάχνα του λαού.
 Τότε νικήσαμε. Θα νικήσουμε και τώρα.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το φασισμό και τη λεηλασία με μνημόνια από ΕΕ-ΔΝΤ

Μήνυμα αλληλεγγύης απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ουκρανικό λαό που περνά δύσκολες ώρες.
Η πραξικοπηματικού τύπου κυβερνητική αλλαγή που ήρθε μετά από μια πολιτική σύγκρουση με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στο Κίεβο, είναι το αποτέλεσμα μίας ανελέητης διαμάχης ανάμεσα σε σπαρασσόμενες ομάδες της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας που λεηλατεί τη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Βαθύτερες αιτίες της κρίσης και των συγκρούσεων είναι οι δεκαετίες της φτώχειας, μαζί με το χτύπημα των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς.
Έτσι συγκρούστηκαν από τη μία πλευρά εθνικιστικές ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες με φασιστική ιδεολογία και ναζιστικές καταβολές που στηρίζονται και εξοπλίζονται από ΕΕ και ΗΠΑ. Από  την άλλη οι κρατικές δυνάμεις καταστολής του αυταρχικού καθεστώτος της προηγούμενη κυβέρνηση Γιανουκόβιτς που στηριζόταν από τη Ρωσία.  
Ο λαός της Ουκρανίας βρίσκεται στη μέγκενη δύο ιμπεριαλισμών. Του ρώσικου που θέλει να συντηρήσει με κάθε μέσο την πολιτική και οικονομική κυριαρχία του στην ευρύτερη περιοχή και αυτού των ΕΕ, με πρωταγωνιστικό το ρόλο της Γερμανίας, και των ΗΠΑ που  μέσω της σύνδεσης με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιχειρεί την προσάρτηση εδαφών, κρατών και οικονομιών στο άρμα του ευρωπαϊκού και του αμερικάνικου κεφαλαίου αντίστοιχα.
Το πρώτο πραξικόπημα που οργάνωσε η ΕΕ με πρωταγωνιστές και αιχμή του δόρατος τη φασιστική ακροδεξιά και τους νεοναζί ρίχνει τις μάσκες και αποδεικνύει ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυάται τη δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά πρωταγωνιστεί στην υπονόμευσή της.
Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου ουκρανικού καθεστώτος και η στάση των ΕΕ-ΗΠΑ δείχνουν πως μαζί με το χτύπημα των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού, δρομολογείται το δέσιμο της χώρας στα δεσμά του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ και των μνημονίων που επιβάλλει η ΕΕ. Ο «εξευρωπαϊσμός» και οι «μεταρρυθμίσεις» δεν θα είναι τίποτα άλλο από μια νέα λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών δομών και του φυσικού πλούτου της Ουκρανίας, με κερδισμένους τους ντόπιους ολιγάρχες, το κεφάλαιο των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη κάνει πολύ πιθανή την έκρηξη εμφυλίου, το διαμελισμό και τη διάλυση της χώρας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την αντιδραστική μεθόδευση για να τεθεί το ΚΚ Ουκρανίας εκτός νόμου από τη κυβέρνηση που στηρίζουν ΕΕ και ΗΠΑ. Βρίσκεται στο πλευρό των μαχόμενων δυνάμεων, αριστερών, κομμουνιστών και αντιφασιστών που με κόπο και αυταπάρνηση σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο της μάχης που διεξάγεται στους δρόμους τα πραγματικά προβλήματα του λαού της Ουκρανίας.
Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη ενάντια στο φασισμό, τον εμφύλιο πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική λεηλασία.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ