Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΜΠΤΗ 15/9 19:00 μμ


Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών


Ή αγωνιζόμαστε ή χανόμαστε!

1. H Aγωνιστική Παρέμβαση χαιρετίζει τους νέους και παλιούς εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων μας, με αισιοδοξία, με το μεράκι του δασκάλου που διδάσκει, το θάρρος του αγωνιστή και την αισιοδοξία όσων ξεπερνούν το φαύλο κύκλο των φαύλων.
2. Η Αγωνιστική Παρέμβαση θυμίζει σε όλους τους διευθυντές των σχολείων ότι λειτουργούν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν ΓΕΝΙΚΕΥΜΈΝΟ πόλεμο της εξουσίας κατά μαθητών-εκπαιδευτικών -εργαζομένων. Κανείς δεν μπορεί να στρέφει αλλού το βλέμμα. Κανείς δεν πρέπει να σιωπά, να παραιτείται, να μεταλλάσσεται, να στρουθοκαμηλίζει, όταν παίζεται το μέλλον του λαού, της χώρας και της νέας γενιάς.
3. Η Αγωνιστική Παρέμβαση στις κρίσεις των διευθυντών υποστήριξε : «καμιά συμμετοχή στη βαθμολογία, εκτός όσων είχαν καταγγελθεί από ΕΛΜΕ ή Σύλλογο Διδασκόντων που έπρεπε να βαθμολογηθούν με 1». Αντίθετα τόσο η διοίκηση όσο και οι  αιρετοί  (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ) λειτούργησαν με βάση τα κρατικά ή [και] τα κομματικά “σκονάκια”. Αυτό δεν περιποιεί τιμή στον κλάδο μας - βαθμολόγησαν σχεδόν με άριστα ακόμα και ανθρώπους που πάλεψαν να κλείσουν σχολεία με τις συγχωνεύσεις !!μπράβο τους- και  ας το έχουν υπ' όψη τους οι συνάδελφοι/ ισσες.
4. Η νέα χρονιά αρχίζει με το δόγμα «πρώτα ο μαθητής» (πρώτα φθάνουν οι μαθητές, μετά τα βιβλία και μετά οι εκπαιδευτικοί...). Η Τρόικα του ΥΠΕΠΘ (Διαμαντοπούλου, Χριστοφιλοπούλου, Γεννηματά) πέτυχε το ιστορικά πρωτοφανές! Για πρώτη φορά μετά το 1946 (17/2/1946), τα σχολεία ανοίγουν χωρίς βιβλία! Μόνο το 20% των βιβλίων έχει ετοιμαστεί για το 50% των σχολείων. Η Α. Διαμαντοπούλου, ως Άννα Μαρία Αντουανέτα, μας είπε “να βολευτούμε με DVD”, αποσιωπώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο ΟΕΔΒ καταργήθηκε (3/12/2010) και τη θέση τού δημόσιου φορέα πήρε ο ‘Διόφαντος’, ένα ΝΠΔΙ. Πρόκειται για κανονικό πλιάτσικο σε βάρος της νέας γενιάς, των σχολείων, όλων μας. Οι πόροι του ‘Διόφαντου’ είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο τελειώνει το 2013. Ύστερα θα διαβάζουμε και θα γράφουμε με… υπολογιστή και  μολυβδοκόντυλο.

Συνάδελφοι,
Να μην απορροφήσουμε κανέναν κραδασμό, όπως ήδη λένε τα πράσινα εκπαιδευτικά παπαγαλάκια. Με τους μαθητές, τους γονείς, όλο τον εργαζόμενο κόσμο, να απαιτήσουμε «δωρεάν βιβλία τώρα για όλα τα παιδιά».
5. Φέτος  έχουμε μόλις 546 διορισμούς εκπαιδευτικών, ενώ 12.000 πέρσι και πάνω από 7.000 φέτος βγήκαν στη σύνταξη. Πρόκειται για την εφαρμογή του μνημονίου και του δόγματος ‘δέκα φεύγουν, ένας προσλαμβάνεται’. Οι μεταθέσεις μηδενίστηκαν, 400 σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έκλεισαν, η χρηματοδότηση μηδενίστηκε, οι σχολικές επιτροπές (που υπάγονται πλέον στους δήμους) δεν έχουν χρήματα, η τεχνική εκπαίδευση παραπαίει. Αυτό είναι το φτηνό σχολείο του ΔΝΤ, της ΕΕ, του μνημονίου. Αυτό το σχολείο δεν θα το υπηρετήσουμε. Θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
6. Ούτε οι αριθμοί ευημερούν. Μετά τον 13ο και 14ο μισθό που αναπαύονται στο νεκροταφείο του μνημονίου, καθώς και τη σφαγή των επιδομάτων μας (εξωδιδακτικό, προετοιμασίας) κατά 22%, ήρθε ο β’ κύκλος των εισπρακτόρων. Έτσι από 1/7/2011 έχουμε :
--- Μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης (-50 ευρώ)
--- Μείωση από 1/1/2011 και στο σύνολο των αποδοχών μας κατά 2% για την “ειδική εισφορά αλληλεγγύης” καθώς και επιπλέον εισφορά κατά 1% για τα ταμεία  ΤΠΔΥ - ΜΤΠΥ (σύνολο 3% ή 47,6 ευρώ κατά μέσο όρο)
--- Παρακράτηση φόρου λόγω αλλαγής αφορολόγητου από τα 12000 ευρώ στα 8000 ευρώ (-50 ευρώ)
---Αυτά  όλα μαζί  μας κάνουν μόνιμη περικοπή 147 €  το μήνα  πριν το «νέο μισθολόγιο» ,ενώ για τους μήνες Οκτώβριο –Νοέμβριο – Δεκέμβριο  έχουμε περικοπή 310 € (αναδρομικά γαρ)
--- Μείωση του εφάπαξ (Μ.Ο. περίπου 52000 ευρώ) τουλάχιστον κατά 10%.
--- Αύξηση Φ.Π.Α σε είδη πλατειάς κατανάλωσης από το 13% στο 23%
Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς που έρχεται με εκκαθαριστικό στα τέλη Σεπτέμβρη 200 ευρώ περίπου για το μέσο καθηγητή, ούτε την περικοπή από την αναστολή απόδοσης μισθολογικού κλιμακίου 20-25 ευρώ το μήνα .
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την έλευση του  νέου μισθολογίου (νέες μειώσεις ή καταργήσεις επιδομάτων, σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, αξιολογήσεις, αυταρχισμός) τότε το τοπίο [εκτός από την καρατόμηση 4-5 μισθών το χρόνο] διαγράφεται ζοφερό.
Ως εκ τούτου έχουμε δύο επιλογές,  πριν μας πετάξουν στο δρόμο, να βγούμε στους δρόμους. Τρίτη λύση δεν υπάρχει, δεν εφευρίσκεται.

ΝΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ!
7. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κάθε λογής εξαπτέρυγό της (ΝΔ, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, Κουβέλης) βλάπτουν σοβαρά τον τόπο και το λαό μας. Όσο πιο γρήγορα ηττηθούν, τόσο το καλύτερο.
Όταν η ανεργία σκαρφάλωσε στο 20%
Όταν μισθοί-συντάξεις τσαλακώθηκαν και η τιμή της εργατικής δύναμης έχασε το 40%
Όταν η Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια ιδιωτικοποιούνται
Όταν οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται
Όταν οι συγχωνεύσεις - συρρικνώσεις- καταργήσεις δημοσίων οργανισμών σημαίνουν ακόμα και καταστρατήγηση του συντάγματος με απολύσεις και άρση της μονιμότητας (βλέπε εφεδρεία)
Όταν η δημόσια περιουσία εκποιείται όσο - όσο
Όταν τα σύμφωνα πρώτης απασχόλησης έφθασαν το βασικό μισθό στα 500 ευρώ
Όταν η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και κατοικίας είναι μόνιμο φαινόμενο
Όταν οι μετανάστες διώκονται και οι ντόπιοι αργοπεθαίνουν
Όταν τα παν/μια γίνονται ‘κολλέγια’ και το πτυχίο χαρτί χωρίς αντίκρισμα
Όταν τέλος η χώρα κατάντησε  σκουπίδι του ΔΝΤ, της ΕΕ, των τραπεζών και των αεριτζήδων
 Όταν…όταν…όταν... Τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο!
Αν θέλουμε να είμαστε περήφανοι και αξιοπρεπείς.  Αν θέλουμε να έχουμε σταθερή εργασία, δημόσια παιδεία και ένα μέλλον χωρίς “δανεικές θηλιές”, τότε πρέπει να οργανωθούμε, να ενωθούμε, ν’ αγωνιστούμε και να νικήσουμε!
8. Ούτε υποταγμένα [σαν τις ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ], ούτε χωριστά [σαν το ΠΑΜΕ, που βρίσκει δικαιολογίες για να μην συναντήσει τις πορείες και τις απεργίες], αλλά ενωτικά, ταξικά και νικηφόρα!
Κάθε σχολείο και κέντρο αγώνα,
να σμίξουν οι δρόμοι με τις πλατείες!
ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ  Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ  ΠΕΜΠΤΗ 15/9  19:00 μμ
(ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ) 
                                    
  Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών, 
Λάρισα, Σεπτέμβρης 2011