Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ενάντια στην κρίση

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ενάντια στην κρίση
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής συνυπογράφει τη διακήρυξη, ενάντια στην κρίση, των ευρωπαϊκών συνδικάτων.
Στις 10 - 11 Απρίλη έγινε στο Παρίσι, μετά από κάλεσμα των SUD (Γαλλία) πανευρωπαϊκή συνάντηση ανεξάρτητων μαχητικών συνδικάτων, με θέμα την απάντηση στην κρίση. Κυκλοφόρησε το παρακάτω κείμενο και υπογράφτηκε από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καλούν και άλλα συνδικάτα από όλη την Ευρώπη να το υπογράψουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια πανευρωπαϊκού συντονισμού και πανευρωπαϊκών δράσεων. Επόμενη συνάντηση στις 18/9 στη Ρώμη.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής συνυπογράφει τη διακήρυξη, ενάντια στην κρίση, των ευρωπαϊκών συνδικάτων. Καλούμε όλα τα συνδικάτα που έχουν ένα αγωνιστικό προσανατολισμό να τη συνυπογράψουν και να κινηθούμε όλοι μαζί σε μια κατεύθυνση πανευρωπαϊκού συντονισμού των εργατικών αντιστάσεων. Η πρόσκλησή μας απευθύνεται ιδιαίτερα στους ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά πόλεις.


Confederación General del Trabajo CGT (Estado español) Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας - Ισπανία
Confederación Intersindical (Estado español) Δια-συνδικαλιστική Συνομοσπονδία - Ισπανία
Intersindical Alternativa de Cataluña IAC (Cataluña) Δια-συνδικαλιστική Εναλλακτική Καταλωνίας
Confederazione Unitaria di Base CUB (Italia) Ενωτική Συνομοσπονδία Βάσης - Ιταλία
Sindicato dei Lavoratori intercategoriale SDL (Italia)
Confederazione Italiana di Base UNICOBAS (Italia) Ιταλική Συνομοσπονδία Βάσης
Confederazione dei comitati di Base COBAS (Italia) Συνομοσπονδία των Επιτροπών Βάσης - Ιταλία
Unione Sindicale Italiana USI (Italia) Ιταλική Συνδικαλιστική Ένωση
Transnationals Information Exchange TIE (Alemania) - Γερμανία
Sveriges Arbetares Centralorganisation syndikalisterna SAC (Suecia) Κεντρική Οργάνωση Σουηδών Εργαζομένων - Σουηδία
British Isles Regional Organising Committee - Industrial Workers of the World IWW (Grande Bretagne ) Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (τμήμα Μεγάλης Βρετανίας)
Confédération Nationale du Travail CNT (Francia) Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας - Γαλλία
Unión sindical Solidaires (Francia) Αλληλεγγυα Συνδικαλιστική Ένωση Γαλλία (SUD)
Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους!

Η «κρίση» δείχνει την πλήρη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και των πολιτικών που στόχος τους είναι να εμπιστευτούν στην αγορά την ανθρώπινη τύχη. Ήταν κωμικό, πέρυσι, να βλέπει κανείς αυτούς που, όπως όλοι οι κυβερνήτες μας, ήταν άφωνοι θαυμαστές του ελεύθερου ανταγωνισμού, να μεταμορφώνονται σε αποστόλους της κρατικής παρέμβασης. Αλλά αν ήταν υπέρ της κρατικής παρέμβασης, ήταν για να σώσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, σύμφωνα με την πολύ γνωστή αντίληψη: «κοινωνικοποιούμε τις ζημιές και ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη».
Έτσι χιλιάδες δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος, το δικό μας χρήμα, δόθηκε, χωρίς συζήτηση, για να σωθούν οι τράπεζες και οι μέτοχοι, ενώ είναι «αδύνατον» να βρεθεί δεκάρα τσακιστή για να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η οικονομική κρίση έπληξε την πραγματική οικονομία, η ύφεση είναι εδώ με επακόλουθο τις απολύσεις. Αφεντικά και κυβερνήσεις είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα των μισθωτών, κυρίως ως προς την κοινωνική προστασία, το δικαίωμα στην εργασία, τις συνθήκες εργασίας και την υγεία στην εργασία. Ο στόχος τους είναι να πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί/ες, εκθειάζοντας σε κάθε χώρα την ενότητα με την κυβερνητική πολιτική ώστε να χρυσώσουν το χάπι. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός είναι οι μάστιγες που καταπολεμάμε.

Συνδικαλιστές, χτίζουμε τη διεθνή αλληλεγγύη των εργαζομένων για να τους απαντήσουμε!
Τα αφεντικά και οι μέτοχοι έχουν χορτάσει με μερίσματα, με κάθε είδους φορολογικά δώρα, με ανταμοιβές υπέρογκες, έχοντας το κλειδί για περιουσίες που ξεπερνούν κάθε λογική.
Αυτοί πρέπει να πληρώσουν την κρίση τους. Εμείς να τους επιβάλλουμε τις κοινωνικές μας απαιτήσεις. Τώρα όσο ποτέ, η κινητοποίηση των μισθωτών είναι στην ημερήσια διάταξη.

 • Για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία για όλους και όλες, αναπτύσσοντας θέσεις εργασίας κοινωνικά χρήσιμες και που να καλύπτουν τις συλλογικές ανάγκες.
 • Για να εμποδίσουμε τα «κοινωνικά» σχέδια, τις απολύσεις, την προσωρινότητα (υπο-απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υποχρεωτική εργασία μισού ωραρίου, επιχειρήσεις προσωρινής εργασίας...)
 • Για να διασφαλίσουμε τις κοινωνικές παροχές και Τις παροχές επιδομάτων στους/στις άνεργους/ες και στις κοινωνικές εκείνες κατηγορίες που έχουν πληγεί από την κρίση (γυναίκες, μετανάστες, νέους...)
 • Για κοινωνικά δικαιώματα σε αρμονία από την κορυφή ώστε να σταματήσει το κοινωνικό dumping (κοινωνική υποβάθμιση): μισθοί, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά ελάχιστοι πόροι...
 • Για να υπερασπιστούμε και να αναπτύξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλους και όλες: υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, απεξάρτηση, μεταφορές, νερό, ενέργεια...
 • Για μείωση ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση μισθού, μείωση ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.
 • Για να διανέμονται με τρόπο αλληλέγγυο οι πόροι και ο πλούτος.
 • Για να συμβάλλουν με φόρους αναλογικούς οι πλούσιοι, οι επιχειρηματίες, οι διευθύνοντες... Όποιος κερδίζει περισσότερο, οφείλει να πληρώνει περισσότερους φόρους. Πρέπει να αναδιανεμηθεί ο πλούτος.
 • Για το δικαίωμα στην κατοικία και την υγιεινή διατροφή.
 • Για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μεταναστών.
 • Για την ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
 • Για ν' αλλάξουμε πραγματικά μοντέλο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε ότι είναι χρήσιμο για την κοινότητα: στην εκπαίδευση, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στην επαρχία, στην κοινωνική μέριμνα, στη φροντίδα στον άνθρωπο, στις τεχνολογίες τις μη επιθετικές και μη ρυπογόνες, στα δίκτυα των μέσων μαζικής μεταφοράς...
Μαζί θα πάρουμε μέρος στην αντι-σύνοδο επ' ευκαιρία της άφιξης των Ευρωπαίων και Λατινο-αμερικανών ηγετών και στη διαδήλωση στις 16 Μάη στην Μαδρίτη.

Μαζί θα συμμετάσχουμε στην αντι-σύνοδο που θα γίνει στην Βαρκελώνη, από 4 έως 6 Ιουνίου, σαν απάντηση στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των Μεσογειακών χωρών.

Μαζί θα πάρουμε πρωτοβουλίες το φθινόπωρο.

Μαζί θα συμμετάσχουμε στις ευρωπαϊκές πορείες ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, κυρίως στην ευρωπαϊκή συνέλευση των ανέργων στις 16 Οκτώβρη και στη διεθνή διαδήλωση στις 17 Οκτώβρη στις Βρυξέλες.

Για να σώσουν το καπιταλιστικό τους σύστημα, τα αφεντικά και οι μέτοχοι έχουν διεθνώς οργανωθεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δράσει ξεπερνώντας τα σύνορα για να επιβάλλει ένα άλλο σύστημα, διαφορετικό από αυτό που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, λεηλατεί τους φυσικούς πόρους - φυσικές πηγές, λεηλατεί τις φτωχές χώρες και σκορπά την πείνα σ' ένα μέρος του πλανήτη.

Θέλουμε να προωθήσουμε τη θέσπιση ενός συνδικαλιστικού δικτύου εναλλακτικού στην Ευρώπη, ανοιχτό σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό και τον φιλελευθερισμό.

Παντού αναπτύσσουμε και συντονίζουμε την κοινωνική πάλη και οικοδομούμε την κοινή αντίσταση πανευρωπαϊκά! Απέναντι στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η γενική απεργία είναι απαραίτητη. Θέλουμε να την οργανώσουμε!


Απεργούν οι τεχνικοί σε ιδιωτική τηλεόραση και ραδιόφωνο

Απεργούν οι τεχνικοί σε ιδιωτική τηλεόραση και ραδιόφωνο

Η Κοινωνική Γενοκτονία του ΔΝΤ.

Η Κοινωνική Γενοκτονία του ΔΝΤ.

ΌΤΑΝ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

ΌΤΑΝ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
20 Μάη: Πανεργατική Γενική Απεργία
Νέα
16.05.10
somateia.gifΚανένας στη δουλειά! Όλοι στον Αγώνα! Συνεχίζουμε-κλιμακώνουμε!
Την Πέμπτη 20 Μάη, ημέρα Πανεργατικής Γενικής Απεργίας, αλλά και μετά, πιάνουμε το νήμα των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα στις 5 Μαΐου και ξεδιπλώνουμε μαζικούς, συντονισμένους κι αποφασιστικούς αγώνες, με κέντρο τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές δράσης σε κάθε χώρο για την απόκρουση της επίθεσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την ανατροπή της αντεργατικής καταιγίδας.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.), εφάρμοσαν ο ένας τους νόμους του άλλου, ενοποίησαν προς τα κάτω τα Ταμεία, μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν το ποσοστό των αποθεματικών που επενδύεται σε μετοχές υψηλού ρίσκου και «τοξικά» χρηματιστηριακά προϊόντα.
Αντιπαλεύουμε τις επιλογές ΕΕ και ΔΝΤ, απαιτώντας μη εφαρμογή κι απειθαρχία στις αντεργατικές προτάσεις τους. Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών αναγκών είναι αδύνατη χωρίς αντιπαράθεση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο «μηχανισμός στήριξης».

Άρθρο του Δημήτρη Καζάκη για την κρίση και το χρέος

Γιατί λέτε ψέματα κύριοι της κυβέρνησης; πατήστε εδώ

Διαβάστε

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΤΣΟΜΣΚΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΚΙ ΕΜΑΣ ΜΑΖΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ-ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

KEIMENO ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ,ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ,ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ.

ΔΝΤ σημαίνει φτώχεια ανεργία, κατοχή κι επικυριαρχία

Δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων προοιωνίζεται η προσφυγή στο ΔΝΤ και το μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ. Με αφορμή την δυσκολία δανεισμού του δημοσίου, επιχειρείται ένα πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά δεδομένα πλήγμα στις κατακτήσεις των εργαζομένων.


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων (αύξηση του ΦΠΑ, την μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, κ.α.), με το μνημόνιο που ψήφισε στη Βουλή, φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει: καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, δραματική συρρίκνωση σε βαθμό εξαφάνισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, κατάργηση του ορίου απολύσεων που θα οδηγήσει σε έκρηξη την ανεργία, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας κ.α.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκε με δέκα μονάδες διαφορά από τη ΝΔ τον Οκτώβρη υποσχόμενη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων και πράττει ακριβώς τ’ αντίθετο. Επομένως, δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να σύρει τους εργαζόμενους στο σφαγείο του ΔΝΤ και του (κατ’ ευφημισμό) μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ.

Η προσφυγή στο μισητό ΔΝΤ ισοδυναμεί με κοινωνικό όλεθρο γιατί θα προκαλέσει έκρηξη της φτώχειας και συνεχή μέτρα λιτότητας, καθώς η ύφεση θα οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση τα δημόσια έσοδα. Τι θετικό άλλωστε βρίσκει η κυβέρνηση στην Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ουκρανία, την Τουρκία και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου που υποβλήθηκαν στο παρελθόν στις θεραπείες σοκ του μισητού οργανισμού;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκτεθειμένη πολύ περισσότερο μετά την απόφαση της ΕΕ στις 9 Μαΐου όταν έγινε εμφανές πως υπήρχαν κι άλλοι δρόμοι από την μετατροπή των εργαζομένων της Ελλάδας σε πειραματόζωα για την εφαρμογή των νέων αντι-εργασιακών μέτρων. Πρόκειται για εξέλιξη που διευκολύνει την Ελλάδα να ζητήσει ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο νέος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος δεν είναι μονόδρομος

Η κυβέρνηση εξ αρχής είχε κι άλλους δρόμους πριν οδηγήσει την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλοπάτι του διασυρμού, εκεί που συνωστίζονται όλα τα αποτυχημένα κράτη του κόσμου. Μπορούσε: να προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό (κάτι που δεν έκανε για να μη δυσαρεστήσει τους τραπεζίτες που θα έχαναν μέρος των καταθέσεων), να απαιτήσει ευνοϊκό δανεισμό από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1% που δανείζει τις τράπεζες), να απευθυνθεί στην Κίνα (όχι μέσω της …Goldman Sachs), στη Ρωσία και στις αραβικές χώρες, να απαιτήσει διμερή δανεισμό από άλλες χώρες της ΕΕ ακόμη κι απ’ τη Γερμανία με το επιτόκιο που δανείζεται η ίδια, ως ελάχιστη υποχρέωση τους για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας από το 1981, να συμπτύξει μέτωπο διεκδίκησης φθηνών δανείων με άλλες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, κ.λπ), να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ), να φορολογήσει την εκκλησία, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, να μειώσει τους εξοπλισμούς, κ.α.

Αντί για τα παραπάνω η κυβέρνηση επέλεξε ένα νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο υπό το μανδύα του ΔΝΤ, επικαλούμενη τα σπρεντς της δευτερογενούς αγοράς (που μόνο ενδεικτική σημασία έχουν) πριν καν εκδώσει ομόλογα! Μια επιλογή που αποδεικνύεται καταστροφική κι επίσης ατελέσφορη. Ιδιαίτερα, μετά την ολιγωρία της κυβέρνησης να βάλει πρακτικά εμπόδια στη συνεχή φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες που οξύνει τα πρόβλημα ρευστότητας αυξάνοντας τον κίνδυνο δέσμευσης των καταθέσεων των μικροαποταμιευτών από τους τραπεζίτες!

Η κυβέρνηση επομένως, με τη συνενοχή του ΛΑΟΣ, των ξένων πρεσβειών, την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ και με την ενθάρρυνση των ΜΜΕ που καλλιεργούν κλίμα πανικού επωμίζεται τεράστιες, ιστορικές ευθύνες που ισοδυναμούν με πρωτοφανή οπισθοδρόμηση στο επίπεδο της οικονομίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δραματικές είναι επίσης κι οι συνέπειες στο μέτωπο των δημοκρατικών ελευθεριών που σηματοδοτεί η ξένη κατοχή όπως φαίνεται από τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει ο υπουργός Οικονομικών, από την επίδειξη βίας των δυνάμεων καταστολής και τις επιθέσεις στην Αριστερά και σε τμήματα πρωτοπόρων εργατών που μάχονται για τα δικαιώματά τους, όπως οι ναυτεργάτες.

Σε αυτό το κλίμα προοδευτικοί οικονομολόγοι και επιστήμονες με διαφορετικές απόψεις κι από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές:

• απαιτούμε από την κυβέρνηση να ζητήσει αναθεώρηση των όρων δανειοδότησης από την ΕΕ αξιοποιώντας την απόφαση της 9ης Μαΐου.

• καλούμαστε να σπάσουμε τη συνήθη σιωπή, να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών τους κατακτήσεων, για να μην περάσει ο νέος Μεσαίωνας.

• θεωρούμε πλέον κοινωνική αναγκαιότητα την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ κι επίσης την παύση πληρωμών του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση του με στόχο την μείωση ή και τη διαγραφή του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να επωμίζονται κάθε χρόνο το τεράστιο βάρος εξυπηρέτησης ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι και παραλύει κάθε προσπάθεια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής. Αρκεί ν΄ αναφερθεί πως με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει ανατραπεί επί τα χείρω, οι πληρωμές τόκων (12,3 δισ. ευρώ) είναι διπλάσιες από τις πληρωμές συντάξεων (6,4 δισ.), ενώ τα χρεολύσια (29,1 δισ.) ξεπερνούν τις δαπάνες προσωπικού (26,5 δισ.)!

• απαιτούμε από την κυβέρνηση να θέσει επιτέλους ένα φραγμό στη ασυδοσία των τραπεζών επιβάλλοντας απαγόρευση φυγής κεφαλαίων, να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, την επαναφορά στο δημόσιο των στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.α.) την εφαρμογή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μιας μακρόπνοης βιομηχανικής πολιτικής.

• άμεσα δε, διεκδικούμε την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, στο 45%, όπως ήταν μέχρι το 1981. Με βάση υπολογισμούς του σημερινού υπουργού Οικονομικών, από την μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ (από 35% στο 25%) που ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ το 2004, το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 5 δισ. Επομένως, τα διαφυγόντα έσοδα την τελευταία 6ετία είναι ίσα με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό ζητάμε άμεση αύξηση της φορολόγησης κεφαλαίου για να στηριχθεί η δημόσια υγεία και παιδεία. Επίσης ζητάμε μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους. Αυτά τα μέτρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας κι αποτελούν αφετηρία μιας γενναίας αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.

• καλούμε τον ελληνικό λαό να ανατρέψει τη νέα κατοχή. Να ακυρώσει τα εξευτελιστικά, αντιλαϊκά σχέδια υποταγής στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό εξόντωσης της ΕΕ.

• Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης του μετώπου δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε κάθε ευρύτερη πρωτοβουλία που θα κινείται στην κατεύθυνση στήριξης των λαϊκών αγώνων και καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Αθήνα, 15 Μαΐου 2010

1. Βατικιώτης Λεωνίδας


2. Γαϊτανίδου Ευανθία


3. Γάτσιος Βασίλης


4. Γεωργίου Γιώργος


5. Γκαγκάτσος Γιάννης


6. Γρόλλιος Γιώργος


7. Διαβολάκης Θανάσης


8. Δημητούλης Δημήτρης


9. Ζέρβας Μάκης


10. Καζάκης Δημήτρης


11. Κόκκορης Μάκης


12. Κοσμάς Πέτρος


13. Κουτσομπίνα Καίτη


14. Κυράνας Μιχάλης


15. Κυριακάκης Γιάννης


16. Λάλος Κώστας


17. Μαρκέτος Σπύρος


18. Μπαλιώτης Θόδωρος


19. Μπιτσάκης Ευτύχης


20. Μωραϊτου Ευγενία


21. Παπαλεξίου Γιώργος


22. Παπανικολάου Νίκος


23. Παππάς Κώστας


24. Παυλόπουλος Γιώργος


25. Ρεκλείτης Αλέξανδρος


26. Ρούσης Γιώργος


27. Σκαμνάκης Θανάσης


28. Τασιάκος Χρίστος


29. Τρικαλινός Γιώργος


30. Χρήστου Ευαγγελία