Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Όχι στη νέα συμφωνία -μνημόνιο, διακοπή των διαπραγματεύσεων, ρήξη τώρα με Ευρώ-ΕΕ-Κεφάλαιο



Η δημοσιοποίηση των δύο σχεδίων συμφωνίας που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση και τους δανειστές δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες σχετικά με το πλαίσιο που διεξάγεται η διαπραγμάτευση. Παρά τις ποσοτικές τους διαφοροποιήσεις και οι δύο προτάσεις διέπονται από κοινή αντεργατική – αντιλαϊκή λογική στα βασικά σημεία και τη φιλοσοφία τους. Βασική παραδοχή και στα δύο σχέδια είναι ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή σε μνημόνιο.

Οι απαιτήσεις των «θεσμών», της γνωστής μας Τρόικας, αναδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι οι λεγόμενοι θεσμοί, η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, δεν είναι παρά στυγνοί εκβιαστές και τοκογλύφοι, εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, που με όπλο τους ένα ληστρικό, τοκογλυφικό και αβίωτο χρέος, που οι ίδιοι σε συνεργασία με την ελληνική αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκφραστές δημιούργησαν, δολοφονούν εργατικά και λαϊκά δικαιώματα με τις μνημονιακές πολιτικές και τον οικονομικό στραγγαλισμό.

Αλλά και το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση φανερώνει ότι η αφοσίωση της στους καπιταλιστικούς κανόνες, στους θεσμούς και στην ΕΕ, καθώς και η λογική των διαπραγματεύσεων με άξονα το «ούτε ρήξη – ούτε υποταγή», οδηγεί στην πράξη στην υποταγή, σε νέες απαιτήσεις και εκβιασμούς από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και νέα καταστροφικά μέτρα για τους εργαζόμενους το λαό και τη χώρα.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης (το δήθεν καλό σενάριο) επιβεβαιώνει την υποχρέωση να μείνει ανέγγιχτο το αντεργατικό οικοδόμημα της πεντάχρονης εφαρμογής των δύο προηγούμενων μνημονίων, να μη θιγεί το μνημονιακό κεκτημένο συστηματικής κατεδάφισης κατακτήσεων και δικαιωμάτων και εξαθλίωσης του εργαζόμενου λαού, καθώς και την αναγνώριση του χρέους και την αποδοχή της υποχρέωσης αποπληρωμής του στο ακέραιο, όπως έχει ήδη δεσμευτεί με την δήθεν «δημιουργικά ασαφή» συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Αποδέχεται την αναγκαιότητα για πρωτογενή πλεονάσματα, που μεταφράζεται σε πρόσθετα μνημονιακά μέτρα άγριας λιτότητας στα πλαίσια της νέας συμφωνίας. Ενδεικτικά: διάλυση της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις που βγάζουν στο σφυρί τα πάντα (λιμάνια, αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ), συνέχιση της άγριας λιτότητας, φόροληστεία του λαϊκού εισοδήματος, μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης και νέο ασφαλιστικό, θεσμικές αλλαγές που προστατεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική προς όφελος των συμφερόντων και των δανειστών και του λαού, και του κεφαλαίου και των εργαζομένων. Ότι ο απεγκλωβισμός από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ είναι μονόδρομος για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Ότι για να ικανοποιηθούν και τα πιο στοιχειώδη αιτήματα και ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας πρέπει να ανατραπούν τα σχέδια των εκμεταλλευτών τους, να χάσει πλούτο κι εξουσία το κεφάλαιο. Η λογική μιας «ανάπτυξης» στηριγμένης στους «υγιείς» επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, με κίνητρο το κέρδος οδηγεί σε νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων. Γιατί ο ΣΕΒ και οι τραπεζίτες θέλουν μεροκάματα και συνθήκες εργασίας «Κίνας» και παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ που θωρακίζει τα συμφέροντά τους. Αυτή η πολιτική δίνει τη δυνατότητα στα μνημονιακά ζόμπι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), που ο λαός καταδίκασε με τους αγώνες του και τη ψήφο του, να προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους.

Το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να παλέψει ενάντια στους προκλητικούς εκβιασμούς των δανειστών και του κεφαλαίου και να ανατρέψει παλιά και νέα Μνημόνια. Το δείχνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια που λένε όχι στην ιδιωτικοποίηση, οι νοσοκομειακοί που απεργούν ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που διεκδικούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους με αυτοδιαχείριση και χωρίς Ταγματάρχες. Για να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική της διαχείρισης του αντιδραστικού πλαισίου από τα κάτω και από τα αριστερά, για να ανοίξει ο δρόμος της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλες τις δυνάμεις που πάλεψαν ενάντια στην κόλαση των μνημονίων να δώσουν τη μάχη για να μην περάσει ούτε στον λαό, ούτε στη βουλή η νέα συμφωνία, απαιτώντας τη διακοπή των συνομιλιών με την Τρόικα, κλιμακώνοντας την αντίσταση σε όλα τα μέτωπα με απεργίες, καταλήψεις και συλλαλητήρια, χωρίς να περιμένουμε το τέλος της διαπραγμάτευσης ή νέες εκλογές και δημοψήφισμα για να δείξουμε την αντίθεσή μας.

Να παλέψουμε για άμεση στάση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους. Ούτε ένα ευρώ σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, να χρηματοδοτηθούν γενναία παιδεία, υγεία, να γίνουν προσλήψεις και να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας. Διαγραφή του χρέους. Άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Απειθαρχία, ρήξη αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ.





• Καλούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με συλλαλητήρια και προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας σε όλους τους χώρους μόλις αναγγελθεί η νέα συμφωνία. Καλούμε τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς σε κοινή δράση για να συγκροτηθεί μια δυνατή αριστερή αντιπολίτευση, ένα αγωνιστικό μέτωπο αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής της επίθεσης.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του ΟΧΙ στις προσταγές Ε.Ε.. Δ.Ν.Τ., ΕΚΤ αποτελεί ένα θρίαμβο των λαϊκών διαθέσεων αντίστασης και ανυπακοής και ένα ισχυρό μήνυμα ρήξης και όχι υποταγής για νέο μνημόνιο.
Αποτελεί μία απάντηση του ελληνικού λαού στην εκστρατεία της οικονομικής ολιγαρχίας, της βάρβαρης εργοδοτικής τρομοκρατίας, του κλεισίματος των τραπεζών, της επιχείρησης εκφοβισμού των καθεστωτικών ΜΜΕ που οργίασαν υπέρ του ΝΑΙ, της επιστράτευσης όλου του σάπιου πολιτικού κατεστημένου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι με τη συνδρομή δημοτικών – περιφερειακών αρχών και των διεφθαρμένων εργοδοτικών συνδικαλιστών των ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ κλπ.
Είναι το ΟΧΙ των φτωχών, της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των ανέργων, των αποκλεισμένων, των τσακισμένων των μνημονίων απέναντι και ενάντια στο ΝΑΙ της πλουτοκρατίας, της ευρωκρατίας, του φόβου και του ραγιαδισμού, ένα ΟΧΙ που εκφράζει την απόφασή τους να αφήσουν πίσω τους την κόλαση των μνημονίων. Είναι το όχι που κατατρόπωσε τους υποστηριχτές του ΝΑΙ, του «Μένουμε στην Ευρώπη», του μονόδρομου της Ε.Ε. των πολυεθνικών και του ευρώ, της επιτροπείας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του σφαγείου των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Η λαϊκή θέληση μπήκε μαζικά και ανατρεπτικά στο προσκήνιο με τη χαραμάδα που άνοιξε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Η νίκη αυτή θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται ή να ακυρώνεται με ηττοπαθείς λογικές.
Μέσα στο λαϊκό ρεύμα του ΟΧΙ, αναδείχτηκε ένα ισχυρό τμήμα του «όχι της ρήξης», του «τριπλού όχι» στους εκβιασμούς των δανειστών, στα κυβερνητικά μνημόνια, στην ΕΕ. Το μαχητικό αυτό τμήμαέπαιξε σημαντικό ρόλο στη τελική έκβαση της μάχης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πρόβαλε ένα δειλό και υπονομευμένο ΟΧΙ, επιδιώκοντας να αποφύγει τη ριζοσπαστικοποίησή του λαού. Προχώρησε στο δημοψήφισμα αφού για μήνες διαπραγματεύτηκε με τους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ και της ΕΚΤ για μια «βιώσιμη συμφωνία». Άφησε ανεξέλεγκτη την κίνηση κεφαλαίων με αποτέλεσμα να «αδειάσουν» οι τράπεζες από τους μεγαλοκαταθέτες. Δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού και αντίθετα πρότεινε η ίδια ένα μνημόνιο 8 δισ. με βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Ακόμα και σήμερα δηλώνει την πίστη της στην Ε.Ε. και διατυμπανίζει ότι θα έχει συμφωνία εντός 48 ωρών. Τώρα δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να εξαργυρώσει το περήφανο λαϊκό όχι σε ένα νέο μνημόνιο σαν αυτό που πρότεινε πριν το δημοψήφισμα. Το όχι στις προτάσεις των δανειστών είναι όχι και στο δικό της μνημόνιο!
Η επόμενη μέρα πρέπει να σημάνει το ξεδίπλωμα της λαϊκής εργατικής αντεπίθεσης, την κλιμάκωση της πάλης για την επιβολή της ικανοποίησης των εργατικών και λαϊκών αναγκών και στόχων του κινήματος για δουλειά, μισθούς συντάξεις, υγεία, παιδεία. Για το κτύπημα των εκβιασμών και της ασυδοσίας εργοδοτών-τραπεζιτών-καναλαρχών. Για να ξηλωθούν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι για να μην υπάρξει καμία νέα αντιλαϊκή συμφωνία!
Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσαν τη μάχη του ΟΧΙ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ με αυταπάρνηση. Χιλιάδες αγωνιστές έδωσαν όλες τις δυνάμεις για τη λαϊκή νίκη, με ενωτικό πνεύμα και πολιτική αυτοτέλεια. Είμαστε περήφανοι γα την στάση μας και την συνεισφορά μας στη λαϊκή υπόθεση. Θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων για να γίνουν πράξη αυτά που ψήφισε ο λαός ενάντια στη λαϊκή φορομπηξία της αύξησης του ΦΠΑ, στη μείωση συντάξεων και μισθών, την αύξηση των ορίων για σύνταξη, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση ΕΚΑΣ και τα άλλα αιματηρά αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές προτάσεις για νέα συμφωνία.
Για ένα ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ και για ένα μεγάλο ΝΑΙ στη ρήξη, για μια ελεύθερη ζωή χωρίς μνημόνια και χρέος, χωρίς ευρώ και ΕΕ, σε ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με την εργατική τάξη και τον λαό στο τιμόνι.

Το Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2015