Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Εργαζόμενες – εργαζόμενοι
Βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Στο όνομα της κρίσης και των ελλειμμάτων, το εισόδημά μας, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά μας δικαιώματα, μπαίνουν στο στόχαστρο. Κυβέρνηση, Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμοί, προωθούν μια πολιτική που προβλέπει νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, νέα προνόμια και κέρδη για την οικονομική ελίτ που είναι η μόνη υπεύθυνη για την κρίση.
Συγκεκριμένα, προωθείται η λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων με θεαματική αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων(ΚΑΥΣΙΜΑ – ΦΠΑ), η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης(360 € βασική σύνταξη ..τα υπόλοιπα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές), η απορρύθμιση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων(η «Κούνεβα» ήταν η αρχή…) , το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και η μείωση των επιδομάτων κατά 10%(το γνωστό παραμύθι για τους υψηλούς μισθούς του δημοσίου ), η δραστική μείωση των διορισμών και οι περικοπές κατά 10% των δαπανών για την παιδεία , υγεία. Ταυτόχρονα, ανοίγει η συζήτηση για τον 14ο μισθό, το 13ο μισθό, ακόμα και για μειώσεις στο βασικό μισθό (!!).
Τα μέτρα αυτά στο σύνολό τους, δεν αποτελούν παρά μόνο την αρχή : η αφαίρεση των δικαιωμάτων μας θα είναι συνεχής και θα έχει μόνιμα αποτελέσματα !

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση. Αντίθετα, το μεγάλο κεφάλαιο, οι τράπεζες και τα golden boys, διατηρούν άθικτα και διευρύνουν προκλητικά τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές τους. Έτσι, συντελείται μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Ταυτόχρονα, τα ΜΜΕ συκοφαντούν και διασύρουν, τον ένα μετά τον άλλο, όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Μας λένε πως οι μισθωτοί πρέπει να κάνουν θυσίες. Δεν μας λένε όμως τι θυσίες προβλέπεται να κάνουν οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις , ποιος θα πληρώσει τα δις € που δαπανώνται ξανά για στρατιωτικές δαπάνες
Η «αυστηρή επιτήρηση» της Ε.Ε. που ζητά να μειωθούν οι μισθοί μας (πρόκειται για αφαίμαξη του ιδρώτα των ελλήνων εργατών από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ), δεν προβληματίζεται για την αγορά μέσα στο 2010 έξι φρεγατών αξίας 2,5 δις ευρώ από τη Γαλλία. Την ίδια στιγμή που μιλάνε για έλλειμμα και δημόσιο χρέος, μπόρεσαν άνετα να χρηματοδοτήσουν πέρυσι με 28 δις Ευρώ τις τράπεζες ώστε το προηγούμενου έτος:

• Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αύξησε 197,24% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15%.
• Η EUROBANK αύξησε κατά 114,5% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 40,57%
• Η ALPHA BANK αύξησε κατά 45,48% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 29,7%
• Η ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ αύξησε 460,6% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 284,97%

Βέβαια οι τράπεζες είναι το σύστημα, εμείς απλά οι αναλώσιμοι…

Εργαζόμενες – εργαζόμενοι
Κυβέρνηση και ΜΜΕ μας καλούν να συναινέσουμε σε αυτή την πολιτική, να συναινέσουμε σε μια χωρίς προηγούμενο κλοπή του εισοδήματός μας, σε μια χωρίς επιστροφή ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας. Μας λένε ακόμη, πως αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, αναπόφευκτα και απαραίτητα. Εμείς λέμε πως αναγκαίος, αναπόφευκτος και απαραίτητος είναι ο δρόμος του αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, για να πληρώσουν εκείνοι που συσσώρευαν αμύθητα κέρδη από τον κόπο των εργαζομένων, από τη διαρκή λιτότητα είκοσι χρόνων, το χρηματιστήριο, τις Ολυμπιάδες, τις μίζες και τις κομπίνες.

Λέμε ότι, σε μια τέτοια συγκυρία, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, το κίνημα να συντονίζεται πανεργατικά και να επιδιώξει να σπάσει το κλίμα παράλυσης και αποδοχής στους εργαζόμενους των μέτρων που απεργάζονται σε βάρος τους. Σε αντιπαράθεση με λογικές αδράνειας, απραξίας, συναίνεσης, συμμετοχής σε στημένους «διαλόγους», κατακερματισμού και διάσπασης ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, μπορούν, συντονίζοντας τη δράση τους, να συμβάλλουν θετικά στον αγώνα για την απόκρουση και ανατροπή των αντιλαϊκών προγραμμάτων σταθερότητας και των μέτρων που εξαγγέλλουν και προωθούν κυβέρνηση – ΕΕ - διεθνείς οργανισμοί.

Σήμερα χρειάζεται μια νέα ανάταση του εργατικού κινήματος χρειάζεται να οργανώσουμε μαχητικούς - ενωτικούς αγώνες και απεργίες, με αποφασιστικότητα, σχέδιο, διάρκεια και προοπτική για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Ας συνεχίσουμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία και τη συγκέντρωση της 24ης Φλεβάρη απαιτώντας τη συνέχιση, το συντονισμό και κλιμάκωση των αγώνων.

ΟΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

Λάρισα 17-2-2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ