Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009
«Μια ακόμη σχολική χρονιά με προβλήματα»
Με το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, αποκαλύφθηκαν πάλι τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης. Πίσω από τα καθησυχαστικά χαμόγελα του υπουργού παιδείας κρύβονται τα χιλιάδες κενά σε πρωτοβάθμια και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια και τη φετινή χρονιά μειώθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί, ενώ στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής τα κενά είναι ακόμα μεγαλύτερα με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες να μην μπορούν καν να λειτουργήσουν, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι.
Ξεκίνησε η χρονιά με ελλείψεις στα σχολικά βιβλία, πράγμα που επιβεβαιώνει και η σχετική λίστα του οργανισμού που έχει δοθεί στα σχολεία – κέντρα διανομής των βιβλίων.
Ιδιαίτερα για το ζήτημα της «νέας γρίπης» η ετοιμότητα του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης μάλλον είναι στα «χαρτιά» και στις εγκυκλίους.
Πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στην πράξη λόγω αντικειμενικών δυσχερειών (έλλειψη χώρων ,έλλειψη βοηθητικού προσωπικού ,έλλειψη ειδικευμένου σε θέματα υγείας προσωπικού κ.ά.).
Δείχνουν επίσης άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και της ψυχολογίας των παιδιών
• Με την εγκύκλιο αυτή επιχειρείται η μετάθεση της ευθύνης για την πρόληψη και την προστασία του μαθητικού πληθυσμού στους εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν χρέη γιατρού- νοσοκόμου- προσωπικού καθαριότητας-ελεγκτή της εφαρμογής των μέτρων.
Δεν προβλέπεται καμία σύνδεση των σχολικών μονάδων με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας , ώστε να υπάρχουν κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας που θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στα σχολεία και θα παρέχουν άμεση ιατρική φροντίδα , ούτε συνεργασία με δήμους και νομαρχίες.
Οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της αγοράς των απαραίτητων για κάθε σχολική μονάδα υλικών , τα περισσότερα από τα οποία χρειάζονται συνεχή ανανέωση.Οι προϋπολογισμοί των σχολικών επιτροπών είναι αδύνατο να καλύψουν και μάλιστα σε βάθος χρόνου τα υλικά που απαιτούνται για την εφαρμογή των μέτρων αυτών.
Μαζί με όλα αυτά η πραγματική κατάσταση της εκπαίδευσης, η διπλοβάρδια, τα ακατάλληλα κτίρια, τα χιλιάδες προνήπια αλλά και νήπια που πετάγονται έξω από τη δημόσια εκπαίδευση λόγω της έλλειψης νηπιαγωγών και νηπιαγωγείων, το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος της «δωρεάν εκπαίδευσης» (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, υλικό για το σχολείο), τα βιβλία ταξικής επιλογής και υποταγής, η υποχρηματοδότηση της παιδείας, οι κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα. Ένα μίγμα που πυροδοτεί, χρόνια τώρα, τους κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών για μια πραγματική δημόσια, δωρεάν παιδεία.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α χαιρετίζει τη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο, τους ίδιους τους αγώνες τους για την παιδεία των κοινωνικών , εργατικών αναγκών.
«Καταστροφικές πλημμύρες από μια φονική πολιτική»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Καταστροφικές πλημμύρες από μια φονική πολιτική»
Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες η ΑΝΤικαπιταλιστικά ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους πληγέντες και τα θύματα της Εύβοιας.
Η καταστροφή που προκλήθηκε δε δικαιολογείται μόνο από τη σφοδρή νεροποντή. Δεν είναι λογικό και φυσικό να χάνονται ζωές, να πλημμυρίζουν σπίτια, να διαλύονται δρόμοι να γκρεμίζονται γέφυρες, να εγκλωβίζονται ολόκληρα χωρία.
Τίποτε από αυτά και σε αυτή την έκταση , δεν θα είχε συμβεί. Αν δεν υπήρχε η ολοκληρωτική αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, , των νομαρχών και τοπικών αρχών που δεν προχώρησαν στις αναγκαίες αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές του 2007, στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, άφησαν τα ρέματα να μπαζωθούν, ώστε να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, τα σπίτια και τα χωράφια των κατοίκων.
Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και τους επίδοξους διαχειριστές της πρέπει να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι μέσα από τις κινητοποιήσεις και τον πολιτικό τους αγώνα και στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη αλλά και την επόμενη μέρα χωρίς καμιά ανοχή ή προσμονή.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 12 Σεπτέμβρη 2009