Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

«Μια ακόμη σχολική χρονιά με προβλήματα»

«Μια ακόμη σχολική χρονιά με προβλήματα»

Με το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, αποκαλύφθηκαν πάλι τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης. Πίσω από τα καθησυχαστικά χαμόγελα του υπουργού παιδείας κρύβονται τα χιλιάδες κενά σε πρωτοβάθμια και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια και τη φετινή χρονιά μειώθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί, ενώ στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής τα κενά είναι ακόμα μεγαλύτερα με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες να μην μπορούν καν να λειτουργήσουν, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι.
Ξεκίνησε η χρονιά με ελλείψεις στα σχολικά βιβλία, πράγμα που επιβεβαιώνει και η σχετική λίστα του οργανισμού που έχει δοθεί στα σχολεία – κέντρα διανομής των βιβλίων.
Ιδιαίτερα για το ζήτημα της «νέας γρίπης» η ετοιμότητα του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης μάλλον είναι στα «χαρτιά» και στις εγκυκλίους.
Πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στην πράξη λόγω αντικειμενικών δυσχερειών (έλλειψη χώρων ,έλλειψη βοηθητικού προσωπικού ,έλλειψη ειδικευμένου σε θέματα υγείας προσωπικού κ.ά.).
Δείχνουν επίσης άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και της ψυχολογίας των παιδιών
• Με την εγκύκλιο αυτή επιχειρείται η μετάθεση της ευθύνης για την πρόληψη και την προστασία του μαθητικού πληθυσμού στους εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν χρέη γιατρού- νοσοκόμου- προσωπικού καθαριότητας-ελεγκτή της εφαρμογής των μέτρων.
Δεν προβλέπεται καμία σύνδεση των σχολικών μονάδων με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας , ώστε να υπάρχουν κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας που θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στα σχολεία και θα παρέχουν άμεση ιατρική φροντίδα , ούτε συνεργασία με δήμους και νομαρχίες.
Οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της αγοράς των απαραίτητων για κάθε σχολική μονάδα υλικών , τα περισσότερα από τα οποία χρειάζονται συνεχή ανανέωση.Οι προϋπολογισμοί των σχολικών επιτροπών είναι αδύνατο να καλύψουν και μάλιστα σε βάθος χρόνου τα υλικά που απαιτούνται για την εφαρμογή των μέτρων αυτών.
Μαζί με όλα αυτά η πραγματική κατάσταση της εκπαίδευσης, η διπλοβάρδια, τα ακατάλληλα κτίρια, τα χιλιάδες προνήπια αλλά και νήπια που πετάγονται έξω από τη δημόσια εκπαίδευση λόγω της έλλειψης νηπιαγωγών και νηπιαγωγείων, το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος της «δωρεάν εκπαίδευσης» (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, υλικό για το σχολείο), τα βιβλία ταξικής επιλογής και υποταγής, η υποχρηματοδότηση της παιδείας, οι κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα. Ένα μίγμα που πυροδοτεί, χρόνια τώρα, τους κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών για μια πραγματική δημόσια, δωρεάν παιδεία.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α χαιρετίζει τη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο, τους ίδιους τους αγώνες τους για την παιδεία των κοινωνικών , εργατικών αναγκών.

«Καταστροφικές πλημμύρες από μια φονική πολιτική»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καταστροφικές πλημμύρες από μια φονική πολιτική»

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες η ΑΝΤικαπιταλιστικά ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους πληγέντες και τα θύματα της Εύβοιας.

Η καταστροφή που προκλήθηκε δε δικαιολογείται μόνο από τη σφοδρή νεροποντή. Δεν είναι λογικό και φυσικό να χάνονται ζωές, να πλημμυρίζουν σπίτια, να διαλύονται δρόμοι να γκρεμίζονται γέφυρες, να εγκλωβίζονται ολόκληρα χωρία.

Τίποτε από αυτά και σε αυτή την έκταση , δεν θα είχε συμβεί. Αν δεν υπήρχε η ολοκληρωτική αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, , των νομαρχών και τοπικών αρχών που δεν προχώρησαν στις αναγκαίες αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές του 2007, στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, άφησαν τα ρέματα να μπαζωθούν, ώστε να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, τα σπίτια και τα χωράφια των κατοίκων.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και τους επίδοξους διαχειριστές της πρέπει να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι μέσα από τις κινητοποιήσεις και τον πολιτικό τους αγώνα και στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη αλλά και την επόμενη μέρα χωρίς καμιά ανοχή ή προσμονή.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Σεπτέμβρη 2009

Δίνουμε τη μάχη, για μια άλλη Αριστερά Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

site_banner_ekloges-copy.gifΗ πολιτική μάχη των εκλογών έχει ξεκινήσει, με το δυναμικό της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να ξεδιπλώνει την πρόταση και τις θέσεις για τους αγώνες της επόμενης μέρας και την αριστερά που έχει ανάγκη η εποχή μας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες τις τοπικές αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις (διαβάστε το πρόγραμμα των τοπικών συνελεύσεων) σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμμετέχουν μαζικά αγωνιστές. Η συζήτηση για την οργάνωση της εκλογικής παρέμβασης συνδυάζεται με την πολιτική συζήτηση ενός ευρύτερου δυναμικού για τις εξελίξεις και το περιεχόμενο που απαιτείται για μια συνολική πολιτική γραμμή αντιπαράθεσης με την αστική πολιτική.
Παράλληλα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκροτεί τα ψηφοδέλτιά της σε όλους του νομούς και τις εκλογικές περιφέρειες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών από μάχες και κινήματα, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Τα ψηφοδέλτια του Μετώπου θα ανακοινωθούν στα μέσα της εβδομάδας.
Την Πέμπτη 10/9 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, (διαβάστε αποσπάσματα από την συνέντευξη) παρουσιάζοντας την πολιτική της πρόταση και την εκλογική της καμπάνια για την μάχη της 4 Οκτωβρίου.
Η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ, που συνεδρίασε με θέμα την εκλογική μάχη, στην απόφασή της καλεί το δυναμικό του ΝΑΡ και της νΚΑ να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη "Για την ενίσχυση της πολιτικής φυσιογνωμίας και της προοπτικής του μετωπικού εγχειρήματος και την αναβαθμισμένη πολιτική παρέμβαση του δυναμικού του ΝΑΡ και της νΚΑ. Για το άνοιγμα της παρέμβασής μας σε περισσότερους κλάδους, γειτονιές, επαρχίες, χώρους νεολαίας. Για την πραγματοποίηση ενός σημαντικού βήματος στην ύπαρξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και την ενίσχυση των πολιτικών δεσμών μας με τα πιο πρωτοπόρα εργατικά και νεολαιίστικα τμήματα εν όψει και της «επόμενης μέρας».
Το ΝΑΡ τονίζει, σε σχέση με την πολιτική μάχη που δίνει η αντικαπιταλιστική αριστερά και σε αυτές τις εκλογές, ότι «χρειάζεται μια Αριστερά που θα είναι σε θέση να κατακτά τη "φέτα το ψωμί" γιατί θα διεκδικεί ολόκληρο το "καρβέλι". Που θα εμπνέει και οδηγεί το αναγεννημένο πολιτικό, εργατικό κίνημα στη βάση μιας σύγχρονης Χάρτας εργατικών Αναγκών και Δικαιωμάτων, σε νικηφόρους αγώνες ακριβώς γιατί θα μπορεί να συνδέει το σήμερα με το αύριο. Θα συνδέει δηλαδή τον άμεσο, καθημερινό, διαρκή και αποφασιστικό αγώνα για ανθρώπινη ζωή μέσα και έξω από τη δουλειά, με το στρατηγικό στόχο της ανατροπής του επικίνδυνου πλέον για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, καταπίεσης και παρακμής.
Με άμεσο κεντρικό πολιτικό στόχο το πέρασμα από τους μεμονωμένους αγώνες σε ένα συνολικότερο μέτωπο για ρήξεις – ήττα και ανατροπή της διαρκούς αντεργατικής, τρομοκρατικής και πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ή συμμαχικών, που την προωθούν.
Τον κλονισμό της αστικής πολιτικής και στρατηγικής στην πορεία κατάργησης του βάρβαρου σημερινού κοινωνικού συστήματος και του άθλιου πολιτικού του προσωπικού. Αυτό πρεσβεύει και αυτό επιδιώκει το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Σε αυτό στοχεύει και με τη δημιουργία και ανάπτυξη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με τις διακηρύξεις, τη συγκρότηση και την πολιτική της μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην όλη υπόθεση.