Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του


Η συγκλονιστική κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, νέων, συνταξιούχων στο Σύνταγμα, στο Λευκό Πύργο και σε δεκάδες κεντρικές πλατείες πόλεων σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια ξεκάθαρη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, του Μνημονίου και του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Το πάνδημο πλέον αίτημα «Να φύγουν!» δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τον αγωνιζόμενο λαό, αγανακτισμένο και αποφασισμένο, που παίρνει την υπόθεση στα χέρια του.
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όλος ο λαός θα κλιμακώσει τον αγώνα διαρκείας, με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, για να μην περάσει το Μνημόνιο 2 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και το Σύμφωνο για το Ευρώ, για να ανατραπεί η άθλια κυβέρνηση Παπανδρέου και όλο το σάπιο πολιτικό σκηνικό, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο

Άλλη μια "πονεμένη ιστορία": ΤΣΜΕΔΕ



Έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω άρθρο από μια κινητοποίηση του ΣΜΤ (Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών) στο ΤΣΜΕΔΕ, το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, και έχει νομίζω μεγάλο ενδιαφέρον.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι μηχανικοί (Πολιτικοί μηχανικοί, Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί, και γενικά όλοι οι Μηχανικοί-απόφοιτοι των διάφορων σχολών του Πολυτεχνείου) χρειάζεται να γραφτούν στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αν λοιπόν γραφτούν (κάτι που ολοένα και περισσότεροι αποφεύγουν), μαζί με την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, γράφονται και στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο δηλαδή των μηχανικών.

Σε παλιότερες εποχές, οι μηχανικοί ήταν ένα στρώμα αρκετά "ελίτ", καθώς είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας, και με αρκετά καλούς όρους (είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες).

Επειδή μπορούν να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το κράτος δεν αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άνεργοι (διότι "και άνεργος να μείνεις, μπορείς να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, φτιάχνοντας ουσιαστικά τη δική σου επιχείρηση"). Αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που γράφονται στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) - βρίσκονται και αυτοί στην ίδια θέση με αυτή που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Επειδή σε παλιότερες εποχές "η αγορά κινιόταν", έστω και με δανεικά, κανένας δε διαμαρτυρόταν ιδιαίτερα. Όμως, πλέον οι δουλειές σπανίζουν, και η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Οι μηχανικοί όμως ΔΕΝ αναγνωρίζονται ως άνεργοι όπως είπαμε. Ούτε μπορούν λοιπόν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ, ούτε να πάρουν το επίδομα ανεργίας (διότι "δεν είναι εργάτες αντίθετα μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και να βγάλουν έτσι τα προς το ζην").

Βέβαια, ειδικά οι νέοι μηχανικοί είναι άνεργοι σε μεγάλο ποσοστό, αλλά αυτό δε συγκινεί ιδιαίτερα το κράτος, που όχι μόνο δεν τους δίνει επίδομα ανεργίας, αλλά...τους υποχρεώνει δια νόμου να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο τους (το ΤΣΜΕΔΕ).

Ακόμα δηλαδή και αν δεν έχουν δουλειά, είναι νομικά αναγκασμένοι να πληρώσουν εισφορές (διότι "μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και έτσι να έχουν εισόδημα προκειμένου να πληρώνουν και την ασφάλιση τους").,διαβάστε όλο το αρθρο εδω