Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΠΣΟ 5-6/7/14 και της ΚΣΕ 29/8/14


Στη συνεδρίαση της 19ης Σεπτέμβρη 2014 η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζήτησε τα βήματα στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων του ΠΣΟ 5-6/7/14 και της ΚΣΕ 29/8/14
1)    Πρωτοβουλία ενάντια στο χρέος.
Η συζήτηση για το χρέος θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτή την περίοδο καθώς φαίνεται να αποτυγχάνει ο στόχος της αναδιάρθρωσης ενώ ζυμώνεται η ιδέα ενός νέου μνημονίου που θα συνοδεύει ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης. Σε κάθε περίπτωση το κίνημα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εργάζεται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλατιού μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα παλέψει για την άμεση στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους και θα επαναφέρει τη συζήτηση στην άρνηση αποδοχής από τις εργατικές μάζες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του χρέους που δημιούργησε η αστική διαχείριση, οι τράπεζες, οι χρηματιστές, οι βιομήχανοι. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι αυτή τη στιγμή διακρατικό και υποκείμενο στο Αγγλικό δίκαιο και χρησιμοποιείται  σαν ο βασικός μοχλός της αναδιάρθρωσης και της αντιλαϊκής πολιτικής,  κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ρήξης και ανυπακοής απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
2)    Κινητοποίηση ενάντια σε τρόικα  / κυβέρνηση
Η ατζέντα της επίσκεψης της τρόικας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτώβρη, θα είναι
-    απολύσεις, με την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την επίσπευση των απολύσεων στο δημόσιο,
-    παραπέρα αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού, με ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και νέα μέτρα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με επιχείρημα τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος,
-    επίθεση στα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με δραστικό περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και νομιμοποίηση του λοκάουτ.
Είναι απαραίτητο να εκφραστεί η εργατική και λαϊκή αντίσταση ενάντια στην βαρβαρη πολιτική τρόικας-κυβέρνησης. Να ξαναπάρει την πρωτοβουλία η μαζική μαχητική πάλη για να διώξουμε την τρόικα και τη κυβέρνηση και πάνω από όλα να ανατρέψουμε την πολιτική τους, που οι δυνάμει του κεφαλαίου και η ΕΕ θέλουν να διαιωνίσουν με ή χωρίς τρόικα, . απέναντι στη λογική της αναμονής κοινοβουλευτικών εξελίξεων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει  μεγάλη εργατική διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη της τρόικα, σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και στη λογική η κινητοποίηση να γίνει υπόθεση των εργατικών σωματείων.
3)    Οργάνωση της συνδικαλιστικής μας δουλειάς
Η ίδια ατζέντα θα τεθεί στη βουλή μόλις ανοίξει. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούνται να επεξεργαστούν πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο για την οργάνωση της αντίστασης στη νέα επίθεση. Με οργάνωση της εργατικής αντίστασης από τα κάτω, με προσπάθεια για συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, επιχειρούμε να υπηρετήσουμε την αντίληψη ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανατροπή.
Στηρίζουμε τις δύο 24ωρες απεργίες που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 23/9 και στις 10/10. Την Δευτέρα το  βράδυ και την Τρίτη 23/9 καλούμε όλες τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να στηρίξουν τις καθαρίστριες σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή του αγώνα τους, ενός αγώνα που έχει αποκτήσει τεράστια συμβολική σημασία για το κίνημα γενικότερα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο στη γραμμή της ανυπακοής. Στηρίζουμε τη στάση ανυπακοής των δημάρχων στο να αποστείλουν στοιχεία για τον επανέλεγχο των συμβάσεων εργασίας. Κρίνουμε σημαντικό να απαντηθεί με κινηματικούς όρους το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη την απεργία της ΑΔΕΔΥ ενεργοποιώντας το νόμο περί απαγόρευσης πολιτικής απεργίας στο δημόσιο και κρίνοντας ως πολιτική κάθε απεργία που αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική.
4)    Παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την προσπάθεια των δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων που υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές για επεξεργασία κοινού προγράμματος πάλης και συντονισμό στις καμπάνιες και τους αγώνες
5)    Πάλη ενάντια στον ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο ένας ακόμα φόρος που γονατίζει την εργατική και λαϊκή οικογένεια. Εκτός από τους προφανείς εισπρακτικούς στόχους υπηρετεί συνολικότερες πολιτικοοικονομικές βλέψεις, που σχετίζονται με τη δραστική μείωση της ιδιοκατοίκησης και του μικρού διάσπαρτου κλήρου και τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας για καπιταλιστική εκμετάλλευση, και μ’ αυτή την έννοια αποτελεί πεδίο ενότητας συμφερόντων ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τη δράση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής, προτείνει το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ να αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία πάλης και των δημοτικών κινήσεων, στην κατεύθυνση της οργάνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας με συντονισμένες και μαχητικές μορφές πάλης.