Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Όχι στο νέο εξοντωτικό μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δανειστών

11.8.2015


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έκλεισε το νέο εξοντωτικό και ντροπιαστικό μνημόνιο με την τετράδα των δανειστών. Το νέο αυτό μνημόνιο οδηγεί: στην πείνα τους συνταξιούχους. Στην ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μέσα από σύνολο μέτρων (αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης, τρομακτική μείωση των συντάξεων, κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων κ.λπ.). Σε μείωση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από τη φορολεηλασία. Σε μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσα από το νέο υπερ-ΤΑΙΠΕΔ. Σε κατασχέσεις μισθών και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Στη συντριβή των μικρομεσαίων στρωμάτων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.
Η κυβέρνηση αυτοεξευτελίζεται όταν δέχεται ουσιαστικά να πάρει πίσω δικές της ψηφισμένες ρυθμίσεις. Η ψήφιση των μέτρων μέσα στο Δεκαπενταύγουστο δείχνει μια βαθιά αντιδραστική νοοτροπία, αντάξια των προκατόχων της Σαμαρά Βενιζέλου. Η επιτροπεία και τα μνημόνια έχουν σαν απαραίτητο συμπλήρωμα τον πιο βαθύ αυταρχισμό ανεξαρτήτως χρώματος κυβέρνησης. Η οικουμενική στήριξη των νέων μνημονίων μας δείχνουν ότι η νέα "εθνικής συναίνεση" υπέρ των μνημονίων και της αστικής τάξης χτίζεται με κέντρο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης για τα «θετικά σημεία της συμφωνίας» δεν είναι μόνο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Δείχνουν και τον ξεκάθαρα ταξικό χαρακτήρα της συμφωνίας. Αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύτηκε» για την αστική τάξη, όχι για το λαό. Η «μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ (που άλλωστε δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα ήδη ψηφισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια), η λεγόμενη διεκδίκηση «δημοσιονομικού χώρου» δείχνει ότι απλά ήθελε να αποδεσμεύσει ορισμένους πόρους για την καπιταλιστική ανάπτυξη πάνω στο έδαφος της διάλυσης και της συντριβής των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών στρωμάτων.
Η επονείδιστη αυτή συμφωνία δεν πρόκειται να σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα. Η φτώχεια και η δυστυχία θα απλωθεί στο λαό. Όλο και περισσότερο θα γίνεται κατανοητό από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι για να ζήσουν μια αξιοβίωτη ζωή, για να βρεθούν δουλειές απαιτείται οριστική ρήξη με την ΕΕ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τον καπιταλιστικό μονόδρομο, το άνοιγμα του δρόμου για μια κοινωνία με το τιμόνι στους εργαζόμενους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς, όλον τον κόσμο που ψήφισε και τίμησε το ΟΧΙ να δώσουν την μάχη μέσα στους αγώνες για να επιβάλλουν την ανατροπή της συμφωνίας, την άμεση βελτίωση της ζωής, το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου χωρίς χρέος και μνημόνια ευρώ και ΕΕ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ