Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Να γίνει η Πανελλαδική διαδήλωση στη ΔΕΘ 11 Σεπτέμβρη αφετηρία νέων αγώνων PDF Print E-mail
Tuesday, 31 August 2010 22:42

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Από την περασμένη άνοιξη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι αυτοαπασχολούμενοι δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση. Απάντησαν με μεγάλες πανεργατικές απεργίες και αγώνες δείχνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας δεν υποτάσσονται, ούτε συναινούν. Διότι μπροστά στη βαθιά καπιταλιστική κρίση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θέλουν να επιβάλουν τον κοινωνικό μεσαίωνα.

Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που σαν τον κλέφτη υπέγραψε η κυβέρνηση στις 6 Αυγούστου, θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας και της ακρίβειας, μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, κλειστούς παιδικούς σταθμούς.

Ο ΟΣΕ διαλύεται, η ΔΕΗ , η ύδρευση, οι κρατικές τράπεζες, τα πάντα ξεπουλιούνται. Οι συγκοινωνίες ετοιμάζονται να δοθούν στους ιδιώτες και να γίνουν πανάκριβα τα εισιτήρια Η Διαμαντοπούλου προωθεί την παιδεία της αγοράς. Ο ‘Καλλικράτης’ σημαίνει απολύσεις υπαλλήλων, διάλυση υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται Οι ελεύθεροι χώροι παραδίδονται στην τσιμεντοποίηση. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μπαίνουν στον πάγο και οι απεργοί επιστρατεύονται. Τα επαγγέλματα «απελευθερώνονται» για να ανοίξει οι δρόμος στις πολυεθνικές. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Με την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ) ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των πιο επιθετικών, φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών κύκλων, των φονιάδων της Μ. Ανατολής, του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στη ΔΕΘ μιλώντας για «κοινωνικό πακέτο» και εννοεί νέες ενισχύσεις για τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές. Η πολιτική αυτή δεν έχει στόχο να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Έχει στόχο να οργανώσει την χρεοκοπία του λαού και της χώρας με τρόπο που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων τραπεζιτών και «δανειστών».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ! ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Καμιά ηττοπάθεια, καμιά μοιρολατρία, καμιά αναμονή. Αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί. Με απεργίες και διαδηλώσεις, με καταλήψεις και συλλαλητήρια και καθημερινή ανυπακοή στη «χούντα» ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, για να μην περάσει το κοινωνικό σφαγείο του «Μνημονίου», για να ανατραπούν οι επιλογές της κυβέρνησης του Μνημονίου και κάθε εκφραστή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να ανοίξουν δρόμοι κοινωνικής χειραφέτησης.

- Να βροντοφωνάξουμε «Η κρίση είναι δική τους, όχι δική μας».

- Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους τους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου: Το ΠΑΣΟΚ των μεταλλαγμένων σοσιαλφιλελεύθερων. Την ΝΔ που υπόσχεται «μνημόνιο χωρίς τρόικα». Το αντιδραστικό και ρατσιστικό ΛΑΟΣ, που ψήφισε και στηρίζει το «Μνημόνιο».

- Να συγκρουστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποδεικνύεται εφιάλτης των λαών της Ευρώπης.

- Να μην αναγνωρίσουμε το ληστρικό χρέος και να απαιτήσουμε την παύση των πληρωμών και τη διαγραφή του.-- Να ξεπεράσουμε την άθλια κυβερνητική και εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που υπέγραψε την τρίχρονη σύμβαση λιτότητας και υποταγής στις επιταγές του Μνημονίου.

- Να σφυρηλατήσουμε την ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων των αγροτών. Με τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Με αγωνιστικό συντονισμό των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων, των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων. Με κοινή δράση της αριστεράς μέσα στο κίνημα ξεπερνώντας και την παραταξιοποίηση τύπου ΠΑΜΕ και την υποταγή στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που προκρίνει ο ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ.

- Να μην αφήσουμε κανένα αγώνα να μείνει απομονωμένο. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για πραγματικά Δημόσια ΔΕΗ, συγκοινωνίες, Παιδεία, Υγεία.

-Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεθεί πολιορκημένη από την οργή των εργατών και της νεολαίας. Καμιά υποστολή των αγώνων ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Κλιμάκωση τώρα με απεργίες, καταλήψεις και αγώνες διαρκείας μέχρι να πάρουν πίσω το Μνημόνιο. Συντονισμένοι αγώνες σε όλους τους κλάδους και τους: Στις συγκοινωνίες, την ενέργεια, τις ΔΕΚΟ. Στην εκπαίδευση και την νεολαία. Στην Υγεία. Στους ανέργους και τους συνταξιούχους.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο καπιταλισμός βυθίζεται σε μια από τις πιο βαθιές κρίσεις της ιστορίας του. Για να την ξεπεράσει απειλεί να βυθίσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην φτώχια, την ανεργία, την οικολογική καταστροφή (όπως στον κόλπο του Μεξικού), στις νέες πολεμικές απειλές. Παλεύουμε για μια πολιτική σε ρήξη με τα συμφέροντα και την πολιτική των τραπεζιτών, των βιομήχανων, της ΕΕ. Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση!

• Άμεση έξοδος από το «Μνημόνιο», ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

• Παύση πληρωμών. Μη αναγνώριση-διαγραφή του χρέους.

• Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο. Έξοδος από την ΟΝΕ και το ευρώ.

• Ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού.

• Απαγόρευση απολύσεων.

• Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία για όλους. Γενναίες φοροαπαλλαγές στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα, κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δραστική αύξηση στη φορολογία του κεφαλαίου. Να παγώσουν οι εξοπλισμοί.

• Όχι στον «Καλλικράτη» και την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «τοπικού κράτους».

• Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Άσυλο στους πρόσφυγες.

• Διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: «Πάμε ΔΕΘ - Σηκώνουμε τις μπάρες των διοδίων»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Πάμε ΔΕΘ - Σηκώνουμε τις μπάρες των διοδίων»

Να στηρίξουν ενεργά το κίνημα κατά της αυθαίρετης επιβολής διοδίων και όλους τους καταναλωτές να μην πληρώνουν διόδια, τόσο στους πολλούς δρόμους άθλιας ποιότητας όσο και στους σταθμούς διοδίων της περιοχής κατοικίας ή εργασίας τους» ζητά με ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους τους ενεργούς πολίτες, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, ενώ ενόψει ΔΕΘ οργανώνεται νέα πρωτοβουλία δράσης σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Με σύνθημα ««Πάμε ΔΕΘ, σηκώστε τις μπάρες» η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης Πιερίας ετοιμάζουν σχέδιο δράσης κατά των διοδίων. Για τον καλύτερο συντονισμό των πολιτών γίνονται προσυγκεντρώσεις, στις οποίες εκτός από την καταγραφή των εθελοντών, ρυθμίζονται και οι λεπτομέρειες της κινητοποίησης αυτής. Έτσι στη Λάρισα το ραντεβού έχει κλειστεί για σήμερα Τετάρτη βράδυ (9 μ.μ.) στον πολυχώρο «Χορίαμβο» (Γαληνού 5 και Φαρμακίδου) και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής κ. Γιάννη Χατζηγιάννη «όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να ενημερωθούν για τον τρόπο και τον χρόνο όπου θα σηκωθούν οι μπάρες στον Σταθμό Μακρυχωρίου και Πυργετού».
Στον Βόλο η συγκέντρωση θα γίνει την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στο Στέκι Κινημάτων (Ιωλκού 33) και στην Καρδίτσα στις 7 του μήνα στην Καρδίτσα (πάρκο Παυσίλυπου). Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση έγινε την περασμένη Παρασκευή.
ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Η Εθελοντική Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη, τις φίλες, τους φίλους της και όλους τους πολίτες της Πιερίας, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου να στηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους τη νέα δράση/κινητοποίηση κατά των διοδίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως 12:00 στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης. Θα διανέμουν στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων και στους πεζούς φυλλάδια και το γνωστό πλέον σήμα της δράσης «Δεν πληρώνουμε».
Η βασική όμως εκδήλωση διαμαρτυρίας θα γίνει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 14:30 στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς. Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα κονβόι αυτοκινήτων να ξεκινήσει από την Αθήνα, από το σταθμό των διοδίων Αφιδνών, και να καταλήξει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας προς τη συμπρωτεύουσα θα ανοίγονται όλοι οι σταθμοί διοδίων. Καλούνται λοιπόν οι Πιεριείς, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 14:30, να βρίσκονται στον σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, όπου θα υποδεχθούν την αυτοκινητοπομπή, η οποία την ώρα εκείνη έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται στα νότια σύνορα του νομού Πιερίας. Εκεί θα ενωθούν με τους πολίτες των άλλων επιτροπών και θα συνεχίσουν όλοι μαζί την πορεία προς τη Θεσσαλονίκη και την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Ρομά δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Ρομά.

Μετάβαση στα σχόλια

του Άρη Χατζηστεφάνου

Βαθιά μαχαιριά στην καρδιά της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας αποτελούν οι πρόσφατες κινήσεις του Νικολά Σαρκοζί εναντίον των Ρομά. Κινήσεις με τις οποίες ελπίζει να κλέψει και πάλι την ψήφο της Άκρας Δεξιάς από την παράταξη του Ζαν Μαρί Λεπέν και να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα των επερχόμενων κοινωνικών συγκρούσεων πίσω από ένα μανδύα εθνικών και φυλετικών στοιχείων.

Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη «μητέρα όλων των μαχών» για το ασφαλιστικό, ο γάλλος πρόεδρος διαφημίζει τις ομαδικές απελάσεις των Ρομά με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2012. Μέσα σε λίγες ημέρες σχεδόν 700 άτομα αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε ειδικά ναυλωμένα αεροπλάνα που τους μετέφεραν σε αεροδρόμια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Οι απελάσεις, που θύμισαν σε αρκετούς τις διώξεις των Εβραίων από την κατοχική κυβέρνηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσαν την αντίδραση του ΟΗΕ, της ΕΕ ακόμη και του Βατικανού. Παρόλα αυτά έγιναν δεκτές σαν μια «μάλλον καλή ιδέα» από κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους εν όψει επερχόμενων κοινωνικών συγκρούσεων.

Οι αντιδράσεις εντός και εκτός του «Εξαγώνου», όπως αποκαλούν οι Γάλλοι τη χώρα τους, είναι προφανώς δικαιολογημένες. Αρκετά από τα δάκρυα που χύνονται όμως τις τελευταίες ημέρες είναι κροκοδείλια. Στην πραγματικότητα οι απελάσεις των Ρομά ενδέχεται να μην αυξήθηκαν καν τις τελευταίες εβδομάδες αφού πραγματοποιούνται συστηματικά εδώ και χρόνια με τη σιωπηρή ανοχή των σοσιαλιστών και ενός μεγάλου τμήματος του πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας. Μόνο μέσα στο 2009 οι γαλλικές αρχές απέλασαν συνολικά 12.000 άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που ακολούθησαν το λεγόμενο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» – δέχτηκαν δηλαδή να «νομιμοποιήσουν» την απέλασή τους λαμβάνοντας το εξευτελιστικό ποσό των 100 ή των 300 ευρώ. Πρόκειται για μια τραγελαφική ρύθμιση που απλώς επιτρέπει στους Ρομά να επιλέξουν αν θέλουν να φύγουν από τη χώρα με ή χωρίς το «χαρτζιλίκι» του Σαρκοζί.

Η πραγματική αλλαγή των τελευταίων ημερών λοιπόν δεν αφορά τις ίδιες τις απελάσεις αλλά το ιδεολογικό επίχρισμα που τους έδωσε ο γάλλος πρόεδρος αμφισβητώντας παγιωμένες αξίες που επικράτησαν στη Γαλλία από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ουσιαστικά η γαλλική κυβέρνηση επανακαθορίζει την ίδια την έννοια της εθνικής ταυτότητας στερώντας την υπηκοότητα από ανθρώπους που θεωρούνταν γάλλοι πολίτες. Όπως παρατηρούσε ο μέχρι πρότινος σύμμαχος του Σαρκοζί, Μπερνάρ-Ενρί Λεβί, ο γάλλος πρόεδρος παραβιάζει το αξίωμα ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» όπως αυτό ορίζεται στα ιδρυτικά κείμενα της σύγχρονης γαλλικής δημοκρατίας: το πρόγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου της Αντίστασης της 15ης Μαρτίου 1944, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948 και το Σύνταγμα του 1958. Αμφισβητώντας το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στη Γαλλία να λαμβάνουν άμεσα τη γαλλική υπηκοότητα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, ο Σαρκοζί δημιουργεί γάλλους διαφορετικών ταχυτήτων, («λιγότερο ή περισσότερο Γάλλους», όπως αναφέρει ο Ενρί Λεβί) οι οποίοι θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από το κράτος. Για μια χώρα μεταναστών όπως η Γαλλία αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η παροχή υπηκοότητας συνδέεται όχι μόνο με την καταγωγή αλλά και με την υποταγή του πολίτη στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι ύστερα από πρόσφατη εξέγερση στα προάστια της Γκρενόμπλ ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι πολίτες «ξένης καταγωγής» που απειλούν τη ζωή αστυνομικού θα χάνουν την υπηκοότητά τους. Το ίδιο θα ισχύει, όπως είπε, και για ανήλικους που κατηγορούνται για παραβατική συμπεριφορά.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο της γαλλικής ακροδεξιάς ο Σαρκοζί δεν διστάζει να παίξει με την έννοια της εθνικής ταυτότητας την οποία συνδέει άμεσα με το πνεύμα της γαλλικής επανάστασης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, άλλωστε, επέλεξε να περάσει από την εθνοσυνέλευση την απαγόρευση της μουσουλμανικής ενδυμασίας σε δημόσιους χώρους στις 13 Ιουλίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από την εθνική επέτειο για την επανάσταση του 1789. Ήταν πλέον προφανές ότι ο σχετικός νόμος δεν αποσκοπούσε στην προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας, όπως ισχυρίζονταν οι συντάκτες του, αλλά στην επίτευξη εθνικής καθαρότητας – σχεδόν όπως την οραματίζονταν τα φασιστικά καθεστώτα του 20ού αιώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και συντηρητικοί σχολιαστές στη Γαλλία δεν δίστασαν να συγκρίνουν τον Σαρκοζί με το καθεστώς της κυβέρνησης του Βισί, που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.

Φαινομενικά ο γάλλος πρόεδρος παίζει το χαρτί της αυτοεκπληρούμενης προφητείας περί της σύγκρουσης πολιτισμών. Επαναλαμβάνει έτσι τη δοκιμασμένη συνταγή που είχε ακολουθήσει ως υπουργός Εσωτερικών μετά τις μεγάλες εξεγέρσεις των προαστίων του Παρισιού. Στην πραγματικότητα, όμως, εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος και τα ταξικά χαρακτηριστικά αυτής της επίθεσης. Ο μηχανισμός δημιουργίας «απάτριδων», για τον οποίο μιλούν πλέον αρκετοί γάλλοι στοχαστές, αφορά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που συνωστίζονταν στα προάστια των γαλλικών πόλεων. Οι κινήσεις του Σαρκοζί λοιπόν, πέρα από τα μικροπολιτικά οφέλη που προσφέρουν στον ίδιο, προετοιμάζουν τη Γαλλία για έναν εσωτερικό πόλεμο και επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα αληθινά στρατόπεδα που στήνονται μπροστά στα μάτια της.

Φυσικά οι κινήσεις του γάλλου προέδρου, αν και προκαλούν δακρύβρεχτες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, είναι απόλυτα «σύννομες» με το πνεύμα της Ευρώπης – φρούριο που οικοδομούν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Το γεγονός ότι η Γαλλία μπορεί να απελαύνει ανά πάσα στιγμή από το έδαφός της πολίτες άλλων χωρών – μελών της ΕΕ (οι περισσότεροι ρομά επαναπατρίζονται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία) δείχνει και τα πραγματικά όρια της «αγίας» ευρωπαϊκής οικογένειας. Μιας ένωσης κρατών που επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων αλλά απαγορεύει την ελεύθερη κίνηση των πολιτών. Τουλάχιστον των πολιτών ενός κατώτερου θεού.

ΠΡΙΝ 29/8/2010