Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΣΕΕ – ΣΕΒ!

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, διοργανώνει συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων τη Δευτερα, 19/7/2010, 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Πλ. Καρίτση 10) με θέματα τις συμβάσεις και τη στάση ΓΣΕΕ, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις (τράπεζες, υγεία,συγκοινωνίες) τις δράσεις ενόψει της ΔΕΘ.

Ανακοίνωση επίσης εκδόθηκε, σχετικά με την "προδοτική σύμβαση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ", η οποία έχει ως εξής:

ΓΕΝΙΚΟ BLACK OUT ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΣΕΕ – ΣΕΒ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!
-Η κατάπτυστη υπογραφή «συλλογικής» σύμβασης εργασίας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα μείνει στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας ως μία από τις πιο μαύρες σελίδες προδοσίας των αγώνων. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ προχωρά σε ένα διαρκές αντεργατικό πραξικόπημα, ο υποταγμένος κυβερνητικός συνδικαλισμός μετατρέπεται σε παράρτημα του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ΣΕΒ. Σε μια εποχή που η λαϊκή οργή ξεχειλίζει και οι αγώνες γενικεύονται ενάντια στον κοινωνικό πόλεμο των αγορών και των τραπεζιτών, η ΓΣΕΕ ψηφίζει «εργασιακή ειρήνη».
-Με τη νέα σύμβαση της ντροπής, για την οποία πανηγυρίζει ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση, προβλέπεται πάγωμα μισθών για μια τριετία (ότι ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο) και πλήρης αποδοχή των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν. Στην πράξη πρόκειται για ψίχουλα που θα οδηγήσουν σε πραγματική μείωση του εργατικού εισοδήματος αφού μόνο με το νέο ΦΠΑ και τις αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ο πληθωρισμός θα τρέχει τουλάχιστον με 7%. Ενώ δεν υπάρχει καμιά φιλεργατική ρύθμιση για τις απολύσεις, την ελαστική εργασία, τις αποζημιώσεις, τον κατώτερο μισθό. Η επιλογή να δοθούν οι αυξήσεις την 1η Ιουλίου του 2011 και 2012 σημαίνει 18μηνο πάγωμα μισθών και διάρκεια της σύμβασης πάνω από 3 χρόνια. Και βέβαια η υπογραφή της περιορίζει σημαντικά τα όποια περιθώρια για αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Επιπλέον, με το να μην απαιτεί η ΓΣΕΕ την πλήρη κατοχύρωση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ως προϋπόθεση για την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης, ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση για να την καταργήσει.
-Πιο εξοργιστικά όμως είναι τα επιχειρήματα που συνοδεύουν την προδοτική υπογραφή.
Δικαιολογίες περί αυξήσεων γύρω από τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης όταν πλέον έχουμε μισθούς…Κίνας. Για διασφάλιση του κατώτερου μισθού όταν με το νόμο του μνημονίου αυτός γίνεται επίδομα των 500 ευρώ. Μιλάνε για διασφάλιση των δώρων όταν με νέα μέτρα το επόμενο τρίμηνο θα καταργηθούν δια νόμου. Μιλάνε για αναγκαστική πολιτική και σύναψη «σύμβασης λιτότητας» δικαιολογώντας στην ουσία το μνημόνιο ώστε να «σωθεί ο δανεισμός της χώρας»!!! Σαν τους βουλευτές που ψήφισαν με «βαριά καρδιά τα μέτρα για να μην πέσει η κυβέρνηση». Εκεί φτάνει ο κατήφορός τους.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ!
Οι συμβιβασμένες, γραφειοκρατικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ) για χρόνια διάλεξαν την αγωνιστική απραξία και τη συναίνεση στην κυρίαρχη πολιτική, ενθάρρυναν τις θυσίες των εργαζομένων για την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και τα κέρδη του κεφαλαίου, αποδέχτηκαν τα νεοσυντηρητικά μέτρα, πολέμησαν τους συμβασιούχους και όχι την ελαστική εργασία, στάθηκαν απέναντι στον ταξικό συνδικαλισμό. Πίστεψαν ότι με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, που ήταν αποτέλεσμα της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζόμενων, θα επανακτούσαν την χαμένη αξιοπιστία τους. Σήμερα όχι μόνο αποδεικνύονται ανίκανες να οργανώσουν ένα νικηφόρο αγώνα αλλά, αντικειμενικά, συμμαχούν με την τρόϊκα.
Θα μας πουν ότι οι συσχετισμοί ήταν δύσκολοι και «δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς», Εμείς τους απαντάμε ότι εδώ και 6 μήνες δεν θέλησαν να «πάνε αλλιώς».
Ούτε μία φορά δεν κάλεσαν μαζική συγκέντρωση στο χώρο των διαπραγματεύσεων για να νιώσουν οι εργοδότες άμεσα τη διεκδικητικότητα των εργαζομένων. Ούτε μια φορά στις μεγάλες απεργίες δεν κάλεσαν για αποκλεισμό και κλείσιμο των μεγάλων μονάδων που ανήκουν στα μέλη της διοίκησης του ΣΕΒ
Ούτε πέρασε από το μυαλό τους ότι θα μπορούσε η οργή των εργαζομένων για το μνημόνιο, να τροφοδοτήσει πραγματικό απεργιακό μπλακ άουτ, ιδίως σε κλάδους όπως οι ΔΕΚΟ, η ΔΕΗ και οι τράπεζες.
ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ!
Η σύμβασή τους δεν είναι ούτε εθνική ούτε συλλογική. Οι εργαζόμενοι και το κίνημα την απορρίπτουν.
Καλούμε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο και αγωνιστική ομοσπονδία να αποδοκιμάσουν αυτό το συμβιβασμό. Να παλέψουν για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά της αντεργατικής πολιτικής. Καλούμε κάθε αγωνιστή να καταδικάσει αυτές τις ηγεσίες. Καμία ανοχή στη συμβιβασμένη πλειοψηφία
της ΓΣΕΕ.
Για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανώσουμε τη συσπείρωση των εργαζομένων, να κλιμακώσουμε τη διεκδίκηση, να επιβάλουμε την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που να εξασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζόμενων. Με ταξική αγωνιστική ενότητα, αποφασιστική κλιμάκωση της πάλης, μαχητικό εργατικό κίνημα νίκης και ανατροπής!
Με συντονισμό σωματείων, μαζικές γενικές συνελεύσεις, ενωτικές επιτροπές αγώνα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Με απεργίες απαντούν στην εξαγορά οι εργαζόμενοι

Έντονη είναι η αντίδραση των εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην πρόταση εξαγοράς των δύο τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς. Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία σήμερα, Παρασκευή, απαντούν οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας. Σε μια ιδιαιτέρως καταγγελτική ανακοίνωση, κάνουν λόγο για «Κορυδαλλό» στον οποίο θα μπουν οι «εκποιητές» και «ξεπούλημα». Μετά τη χθεσινή 3ωρη στάση εργασίας, και οι εργαζόμενοι του Τ.Τ προχωρούν σήμερα σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει, επίσης, σε αποκλεισμό της εισόδου του κεντρικού κτιρίου του Τ.Τ., στη συμβολή Σταδίου και Πεσματζόγλου

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας αναφέρει:

«Επίθεση κατά της Αγροτικής Τράπεζας και κατ΄ επέκταση ενάντια στον αγροτικό τομέα, εκδηλώθηκε από το μεταπρατικό ιδιωτικό κεφάλαιο, σήμερα το πρωί !

Η Τράπεζα Πειραιώς, διά του κ. Σάλλα, υπέβαλλε πρόταση για την εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ., έναντι ευτελούς τιμήματος και ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να πει το ΝΑΙ…

Σε μια συγκυρία οικονομικής κρίσης, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, μόνο ένας άφρων θα έφτανε να ξεπουλήσει κρατική περιουσία, αντί «πινακίου φακής». Προειδοποιούμε τις επίδοξους εκποιητές να μην το τολμήσουν !...

Αν το επιχειρήσουν, να γνωρίζουν, πως το δρομολόγιό τους θα έχει κατεύθυνση απ΄ ευθείας τον Κορυδαλλό, χωρίς να περνάει, καν, από την Ευελπίδων!

Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ προχωράμε σε 24ωρη πανελλαδική, προειδοποιητική, Απεργία, αύριο Παρασκευή 16-7-2010, λέγοντας ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΤΕ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!»

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του Τ.Τ. με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την αντίθεση τους και καλούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να πάρουν σαφή θέση. Χθες, Πέμπτη, πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας, ενώ σήμερα προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία.

«Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πέσουμε θύματα μόνο των αριθμών. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στα παιχνίδια του αδηφάγου τραπεζικού κατεστημένου που εξακολουθεί να βλέπει μια περιουσία του Ελληνικού λαού, ως την πολύφερνη νύφη που θα τους εξασφαλίσει ηγετικές θέσεις στις αγορές και υπερκέρδη στους ιδίους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι καλούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών «να πάρουν επιτέλους μία σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μεγάλο σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιώτες τραπεζίτες να επιτίθενται στην περιουσία του Ελληνικού λαού, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στο ξεζούμισμα της Ελληνικής κοινωνίας και στην χρεωκοπία της οικονομίας».

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του ΤΤ «σε αυτή τη συγκυρία που παγκοσμίως κρατικοποιούνται τράπεζες, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν θέσεις στον ‘ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ’ θα αποτολμήσουν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις ξεπουλήματος».

«Θα παρακολουθούμε πολύ στενά μαζί με τους Συλλόγους Μέλη της τις εξελίξεις που αφορούν στην υπόθεση αυτή και θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες, αλλά και των συμφερόντων της Ελληνικής κοινωνίας γενικότερα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.