Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

8/10/2009

Ανακοίνωση νΚΑ για τη χορήγηση των 33 αδειών σε ΚΕΣ


Μήπως ξεχάσατε τον ξενοδόχο;

Η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στα δεδηλωμένα της δόγματα περί σεμνότητας και ταπεινότητας, μόλις δύο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, καταργώντας ακόμα και τα υποτυπώδη κοινοβουλευτικά προσχήματα χορήγησε (με ιδιαίτερη μέριμνα του ίδιου του πρώην υπουργού Α.Σπηλιωτόπουλου) 33 άδειες λειτουργίας σε αντίστοιχα «εργαστήρια ελευθέρων σπουδών» και παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Η πραξικοπηματική αυτή de facto αναγνώριση των 33 αυτών ιδρυμάτων ως «πανεπιστήμια» αποτελεί την τελευταία πράξη, του αξιομνημόνευτου για την αντιδραστικότητα του, κυβερνητικού της έργου στην εκπαίδευση. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την ψήφιση το 2007 του Νόμου Πλαίσιο παρά την καθολική απόρριψη από το εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα, από την ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής το 2008 της τροπολογίας για τα ΚΕΣ αλλά και πρόσφατα του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ χωρίς να ληφθούν στο ελάχιστο υπόψη οι αποφάσεις των φοιτητών και των οργάνων τους. Αποτελεί κίνηση-πραξικόπημα που δείχνει εξ όνυχος τον λέοντα της νεοθατσερικής, καταβαραθρωμένης πλέον πολιτικής που με αγαστή συνέπεια υπηρέτησε τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών. Μιας κυβέρνησης που στο καιρό της κρίσης διάλεξε τους συμμάχους και τους εταίρους της, «ανακουφίζοντας» εν μια νυκτί τους ιδιοκτήτες των ψευτοπανεπιστημίων. Μιας κυβέρνησης που εμμέσως πλην σαφώς προτείνει στους 30.000 μαθητές που κόπηκαν και φέτος από τη βάση του 10 την συνέχιση της οικονομικής αφαίμαξης αυτών και των οικογενειών τους με την ιδιωτική εκπαίδευση.

Είναι φανερό ότι οι ευθύνες για την κατάπτυστη αυτή έγκριση των αδειών βαραίνουν πλέον και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την νέα υπουργό παιδείας. Όσο δεν αποσύρει άμεσα το σύνολο των αδειών που χορηγήθηκαν, όσο δεν αποσύρει όλα τα νομοσχέδια για τα ΚΕΣ που ψήφισε η ΝΔ και που άμεσα ή έμμεσα παραβιάζουν το άρθρο 16 και τους μεγαλειώδεις μαζικούς αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, όσο δεν αποσύρει τον επιχειρηματικό αντιδημοκρατικό Νόμο Πλαίσιο του 2007 που προλειαίνει το έδαφος για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι συνένοχη! Είναι κενό γράμμα οι καταγγελίες του Α.Σπηλιωτόπουλου χωρίς την άμεση ακύρωση όλων των ψηφισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ διατάξεων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Βέβαια οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μάλλον μικρό καλάθι πρέπει να κρατάνε όσον αφορά την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η παράταξη που έγινε ο πρώτος θιασώτης στην χώρα μας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που στηρίζει (όπως έδειξε άλλωστε περίτρανα και τα χρόνια τις διακυβέρνησης της) την προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το πανεκπαιδευτικό κίνημα με τους ανυποχώρητους αγώνες του που όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να μπλοκάρει την κυβερνητική πολιτική πρέπει χωρίς καμιά αναμονή να βρεθεί πάλι στο δρόμο του αγώνα για την άμεση ανάκληση όλων των αδειών των κολεγίων, την ανατροπή συνολικά όλων των μέτρων που εφάρμοσε που η ΝΔ με την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δείξει ότι όσοι διαλέγουν στους δυσβάσταχτους καιρούς της κρίσης να συνταχθούν με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, διαλέγουν να δίνουν δώρα στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Ο μόνος εγγυητής της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους είναι το κίνημα των φοιτητών, των μαθητών και των εργαζομένων! Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αν ακολουθήσει την πολιτική της ΝΔ και των προηγουμένων δικών της κυβερνήσεων είναι βέβαιο ότι στη «μάχη των μαχών» (όπως αποκάλεσε η νέα Υπουργός το χώρο της παιδείας) είναι καταδικασμένη να ηττηθεί από τους ανατρεπτικούς αγώνες διαρκείας της νεολαίας!

8-10-2009

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ανακοίνωση ΝΑΡ-νΚΑ Πειραιά για τη δίκη των μαθητών


Η νεολαία δεν σκύβει το κεφάλι

Όπως το Δεκέμβρη εξέγερση και πάλι

Στις 8 Δεκέμβρη 2008 χιλιάδες μαθητές σε κάθε γωνία της Ελλάδας βγήκαν από τα σχολεία τους, κατέβηκα στους δρόμους και σαν οργισμένο ποτάμι έφτασαν μπροστά από τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας.

Οι εικόνες με τα αναποδογυρισμένα ασφαλίτικα μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έκαναν το γύρο του κόσμου μαζί με τις φωτογραφίες και τις ανταποκρίσεις από τις τεράστιες πορείες στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, τα κατειλημμένα πανεπιστήμια και άλλα κέντρα αγώνα.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν γεγονός και όπως κάθε εξέγερση δεν βγήκε από καλούπι, ούτε είχε φυσικά ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα και έτοιμα αιτήματα. Ξεκίνησε εκφράζοντας την δίκαιη οργή της νεολαίας απέναντι σε ένα μέλλον στενάχωρο και ένα παρόν ασφυκτικό.

Μια οικογένεια που δεν “βγαίνει” παρά το ότι και οι δύο γονείς δουλεύουν όλη μέρα.

Ένα σχολείο που δεν έχει στόχο την ανάπτυξη των γνώσεων και της προσωπικότητας των νέων αλλά το να παράγει τους αυριανούς ελαστικούς και υποταγμένους εργαζόμενους.

Ένα κλίμα νόμου και τάξης, με τους δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, να χτυπάνε τις πορείες, τις απεργίες και τις καταλήψεις, να βασανίζουν τους μετανάστες, να ταπεινώνουν και να σπάνε τον τσαμπουκά κάθε νεολαίου που δεν τους γεμίζει το μάτι.

Και ξαφνικά εκείνο το Σάββατο να μας σκοτώνουν στη μέση του δρόμου.

Πήραν όμως την απάντηση που τους αξίζει. Τον Δεκέμβρη τους φοβίσαμε. Μετά τον Δεκέμβρη η “χώρα δεν μπορούσε να κυβερνηθεί” όπως παραδέχτηκαν στελέχη της Ν.Δ. την βραδιά των εκλογών. Δεν μπορούσε να κυβερνηθεί γιατί η καπιταλιστική κρίση τους σπρώχνει να πάρουν και άλλα, σκληρότερα, μέτρα εναντίον των εργαζομένων και της νεολαίας και φοβούνται ότι ο νέος Δεκέμβρης που θα ξεσπάσει, δεν θα βγάλει μαζικά στο δρόμο μόνο τη νεολαία και τους μετανάστες, αλλά όλους τους εργαζόμενους.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει από την πρώτη στιγμή να επιβάλει όλα τα αντεργατικά που η Ν.Δ. δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Να μην δώσουμε στην κυβέρνηση ούτε ένα λεπτό “περίοδο χάριτος”. Σήμερα είναι αναγκαία:

Ένα μαχητικό κι ενωτικό κίνημα της νεολαίας, που θα ενώσει επιτέλους σε κοινούς αγώνες τους μαθητές, τους φοιτητές και τους νεολαίους της εργασιακής περιπλάνησης και της κατάρτισης. Ένα κίνημα νεολαίας που θα στοχεύει σε νίκες, κι όχι στην απλή διαμαρτυρία και την κομματική εξαργύρωση.

Ένα εργατικό κίνημα που δεν θα υποτάσσεται στους “εθνικούς στόχους” όπως κάνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ούτε θα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και θα φοβάται οτιδήποτε δεν ελέγχει όπως κάνει το ΠΑΜΕ και η στάση του τον Δεκέμβρη ήταν χαρακτηριστική.

Μια αριστερά αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική, που θα μάχεται για νίκες στο σήμερα, που δεν θα ενσωματώνεται σε συγκυβερνήσεις ή οικουμενικές συναινέσεις, που θα έχει ως όραμα και στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και μια απελευθερωτική κομμουνιστική κοινωνία και όχι την προοδευτική βελτίωση του καπιταλισμού ή τα καταπιεστικά και εκμεταλλευτικά, όπως εξελίχθηκαν, καθεστώτα του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”.

Όμως πρώτα είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Να υπερασπιστούμε από την αρχή μέχρι το τέλος τους συναγωνιστές μας και σήμερα να φωνάξουμε:

Οι αγώνες μας δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι – Είναι δίκαιοι

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Νέο Αριστερό Ρεύμα – ΝΑΡ Πειραιά