Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Προϋπολογισμός λιτότητας PDF Print E-mail

Προϋπολογισμός λιτότητας για τους εργαζόμενους είναι το πρώτο, ουσιαστικά, οικονομικό δείγμα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα των ελλειμμάτων, της κρίσης και με το μπαμπούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάσα χρήση προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το «μονόδρομο» μιας τέτοιας σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής.Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους. Οι «αυξήσεις» σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο αποδεικνύονται κοροϊδία αφού τα 20 Ευρώ μικτά το μήνα, κατά μέσο όρο, μόνο τέτοια είναι. Για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι υφίστανται την εκμετάλλευση στην πλάτη τους γινόμενοι το θύμα τόσος την ανάπτυξή τους όσο και στην κρίση τους. Η αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα από τον Ιανουάριο του 2010 στην οποία προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση είναι άδικο μέτρο, καθώς οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και κυρίως πλήττουν τους έχοντες χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, πέρα από τον εντυπωσιασμό με τα αυτοκίνητα και τη γραφική ύλη… είναι στην ουσία περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι. Ακόμα και αυτό το 1δις στην παιδεία που χιλιοδιαφημίζεται δεν πηγαίνει στους μισθούς των εκπαιδευτικών ή σε αύξηση των πραγματικών δαπανών για τις ανάγκες στα σχολεία, αλλά στην υπηρέτηση της νέας αντιδραστικής μεταρρύθμισης που προετοιμάζουν για την εκπαίδευση, με την αξιολόγηση – επιμόρφωση – συμμόρφωση, τα ολοήμερα πάρκινγκ για όλα τα παιδιά κ.λπ

Όσο για το περίφημο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που η κυβέρνηση, μετά την κλειστή σύσκεψη με τον ΣΕΒ και σε συνεννόηση μαζί του, εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο από ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που «προσφέρουν» οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις στους εξαθλιωμένους, με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει, με την αντεργατική θύελλα στο ασφαλιστικό-εργασιακό, που είναι έτοιμη και προαποφασισμένη.

Οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι άνεργοι δεν πρέπει να αποδεχθούν τη φτώχεια ως σταθερό και μόνιμο φαινόμενο και ότι κοινωνική πολιτική είναι τα ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα. Ευθύνες έχει και ο υποταγμένος, κυβερνητικός συνδικαλισμός ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που αποδεχόμενοι την κεντρική λογική των ελλειμμάτων και της ανάπτυξης αφήνουν τους εργαζόμενους έρμαια στην επίθεση κυβέρνησης – ΝΔ – Ε.Ε – κεφαλαίου.

Μέσα από τους αγώνες τους, τη μοναδική κοινωνική εργατική αντιπολίτευση σήμερα διεκδικώντας:

- Ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής, της λιτότητας, της ακρίβειας, της ελαστικής εργασίας και των ιδιωτικοποιήσεων. Για να σταματήσει ο ληστρικός ρόλος των τραπεζών.

- Απαγόρευση των απολύσεων.

- 1.400 ευρώ κατώτατο μισθό - Καμιά μείωση των δημόσιων δαπανών για να πληρωθεί το ληστρικό «δημόσιο χρέος». Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας.

- Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο.

- Προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό που διεκδικούμε, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις. Παραγραφή των δανείων τους, πλήρης υγειονομική κάλυψη, να μετρά ως συντάξιμος ο χρόνιος της ανεργίας.

- Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστική εργασία και την ανεργία PDF Print E-mail

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6.00 μ.μ., Σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά

ΕΞΩ Η COSCO ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πλευρό των εργαζόμενων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεργία.

Χαιρετίζουμε την απόφαση των λιμενεργατών για 48ωρη απεργία.Είναι ένα βήμα για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στη κυβέρνηση που κάνει πλάτη στην COSCO και τους επιχειρηματίες για να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις με κατάργηση της συλλογικής σύμβασης και απολύσεις. Στέλνει συνολικά το μήνυμα ότι θα είναι ώρα για αντίσταση διότι στον ενα μήνα που έχει περάσει από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και όλα δείχνουν ότι βαδίζει στα χνάρια της παλιάς.

Η αρχή έγινε από το λιμάνι, όπου οι κορώνες για ‘αποικιοκρατική σύμβαση’ έγινε ‘επαναδιαπραγμάτευση’ για την παραμονή της COSCO. Έτσι η τωρινή κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που ξεκίνησε η προηγούμενη. Στου Σκαραμαγκά οι σωτήρες της THYSSEN έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνο με την κυβέρνηση και τον ιδιώτη πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Σκαραμαγκά χαρίζοντας του προίκα τις υπόλοιπες δουλειές των υποβρυχίων . Οι εργαζόμενοι της Ζώνης απέναντι στην απόγνωση και τα δίκαια αιτήματά τους συνάντησαν τα ΜΑΤ. Ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι στα stage, και όχι μόνο, απλά απολύονται! Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης είναι οι εκστρατείες του Χρυσοχοίδη ενάντια στη νεολαία στα Εξάρχεια και τους μετανάστες αντί να ξηλώνονται οι επιθέσεις στα δικαιώματα που μας κληρονόμησε η ΝΔ φεύγοντας. Η κυβέρνηση με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής φορτώνει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και το λαό, καρατομεί τις δημόσιες δαπάνες σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ε.Ε. και παραχωρεί τη δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο ελληνικό και ξένο.

Ας αφήσουν τα ψευτοεπιχειρήματα ‘τι να κάνουμε, δεν υπάρχουν δουλειές’. Δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση, δεν θα την πληρώσουμε εμείς. Την κρίση την δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ‘φιλελεύθερες’ ή κεντροαριστερές’ που ορκίζονταν τόσα χρόνια στο όνομα της ελευθερίας των αγορών, των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, που έκαναν θεό τους το κέρδος. Με αυτήν την πολιτική και αυτά τα συμφέροντα πρέπει να συγκρουστούν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύψουν στις εκκλήσεις για θυσίες για να βγούμε τάχα από την παγκόσμια κρίση ή στα λόγια περί ‘κοινωνικού συμβολαίου’ όταν βλέπουν τον τεράστιο πλούτο που συσσωρεύεται γύρω τους να φτάνει σε όλο και πιο λίγα χέρια, ενώ για αυτούς δεν επιφυλάσσεται παρά μόνο νέες θυσίες.