Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»



Σε 5.314 ανέρχονται οι “θέσεις εργασίας” για ανέργους που έχουν στείλει για έγκριση στο υπουργείο εργασίας η περιφέρεια Θεσσαλίας, οι επτά δήμοι του νομού Λάρισας και τα δυο νοσοκομεία (πανεπιστημιακό και ΓΝΛ). Η περιφέρεια και οι δήμοι προσβλέπουν ότι μέσω του «κοινωφελούς προγράμματος» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τέλη Σεπτέμβρη–αρχές Οκτωβρίου θα καταφέρουν να εκπληρώσουν βασικές λειτουργίες τους με έμφαση στην καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πολιτική. Αντίστοιχα τα νοσοκομεία προσβλέπουν να καλύψουν επαρκέστατα τις ανάγκες τους.
 Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) με τις οποίες περιφέρεια και δήμοι έχουν υπογράψει συμβάσεις αλλά και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΙΝΕ ΓΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ).
 Έχουμε τοποθετηθεί  για την εργασιακή ομηρία και τη μαύρη εργασία στους δήμους και  τις περιφέρειες. Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης μέσα από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» - κοινωφελούς για ποιους άραγε? – προωθεί  την πολιτική της Ε.Ε στο πλαίσιο και του Καλλικράτη. Μια πολιτική υποταγμένη πλήρως στους στόχους των μνημονίων πολλαπλών εκδόσεων, ιδιωτικοποίησης  υπηρεσιών, εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών, απολύσεις, πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, επαπειλούμενη ανεργία για μεγάλο τμήμα εργαζομένων, ανεργία για τους υπόλοιπους και τώρα  «ανακύκλωση» των  ανέργων. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό διευρύνει και «επισφραγίζει» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καταργώντας στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Διαιωνίζει και ενισχύει το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και την ευελιξία των κυβερνήσεων σε ρουσφετολογικές- πελατειακές προσλήψεις. Οι άνεργοι βαφτίζονται «ωφελούμενοι» και αποκτούν ψευτοαπασχόληση για πέντε μήνες με 550 ευρώ μισθό δηλαδή πιο κάτω και από την προδοτική σύμβαση της ΓΣΕΕ. Την ίδια στιγμή η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έχει δημιουργήσει στους δήμους, στις περιφέρειες, και στα νοσοκομεία ελλείψεις προσωπικού απαραίτητο για να καλυφθούν οι ανάγκες  των υπηρεσιών τους. Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του Καλλικράτη παραδίδει τις κοινωνικές υπηρεσίες στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα μέσω αυτών των προγραμμάτων τους εξασφαλίζει φτηνούς, κακοπληρωμένους και ενσωματωμένους εργαζόμενους.
 Μέσω αυτών των προγραμμάτων ανακυκλώνεται η ανεργία η γκρίζα ζώνη μεταξύ, ανεργίας-μερικής απασχόλησης-εργασίας που επιβάλει η πολιτική της ΕΕ, εκμεταλεύεται την πραγματική ανάγκη των  ανέργων που μαζικά παράγει η αντιλαϊκή πολιτική για να υποκύψουν σε ακόμη πιο φτηνές εργασιακές σχέσεις, παραιτούμενοι από  κάθε εργασιακό δικαίωμα. Οι μορφές ελαστικής-επισφαλούς εργασίας-ομηρίας που γιγαντώνονται, συμπιέζουν όχι μόνο τους άνεργους αλλά όλους τους εργαζόμενους.
 Προκλητική, σκανδαλώδη και αντικοινωνική είναι και η διαχείριση του συγκεκριμένου  προγράμματος, σύμφωνα με τον κανονισμό που διαμόρφωσε η κυβέρνηση και η ΕΕ. Διότι η εφαρμογή και η οικονομική διαχείριση του  ανατίθεται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις-ΜΚΟ (ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα). Το ποσό των 10,000,000 ευρώ θα εισπράξουν οι «αμαρτωλές» Μ ΚΟ.  Είναι γνωστό επίσης ότι γνωστά ονόματα της πολιτικής κυρίως από τους χώρους  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ αλλά και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των ΜΚΟ. Για τους παραπάνω λόγους καταγγέλλουμε τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».
Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής της επιδότησης των απολύσεων και της ανεργίας και την κατάργηση κάθε μορφής και νόμου ελαστικής εργασίας. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις ανέργων σε κανονικές θέσεις απασχόλησης στις  κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων και ανάπτυξη νέων τομέων κοινωνικής υποδομής.   Οι δρόμοι του αγώνα και οι πλατείες της Θεσσαλίας και όλης της χώρας το προηγούμενο διάστημα ήταν γεμάτες. Η παραμονή χιλιάδων απεργών διαδηλωτών στους δρόμους της  Αθήνας κατά τη διάρκεια της τελευταίας  48ωρης απεργίας παρά το εγκληματικό όργιο καταστολής της κυβέρνησης, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ένας άλλος  δρόμος, ανυπακοής-αντίστασης-ανατροπής είναι υπαρκτός και θα σαρώσει την κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια και όσους υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανταρσία για την ανατροπή