Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Δικαστική απόφαση-σταθμός μονιμοποιεί συμβασιούχο

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Αθήνα 16/11/09

Συνάδελφοι – ες

Η μητρική Σπηντεξ η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς με ετήσιο τζίρο πάνω από 30.000.000 ευρώ ισχυρίζεται ότι δεν έχει να δώσει δουλειά στον συνάδελφο Ηρακλή Ποζαπαλίδη που εργάζεται στην εταιρεία εδώ και 13 χρόνια με την ειδικότητα ΟΔΗΓΟΥ ΔΙΚΥΚΛΟΥ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ ( COURIER ) και για αυτό τον λόγο του προτείνει αλλαγή ειδικότητας σε εισπράκτορα.

Η μητρική Σπηντεξ επαναλαμβάνει το ίδιο έργο που είχαμε δει το καλοκαίρι του 2007 όταν η μητρική A.C.S προσπάθησε να επιβάλει αλλαγή ειδικότητας σε 18 εργαζόμενους.

Σε μια περίοδο που οι ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφοράς – ταχυδρόμησης εμφανίζουν αυξημένα κέρδη κάθε χρόνο, που τους επιτρέπουν να βάζουν στο στόχαστρο την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΤΑ ταχυμεταφορών , σε μια περίοδο που καθορίζεται από την επικείμενη « απελευθέρωση » της ταχυδρομικής αγοράς καθώς και με την επέκταση των franchise.

Σε αυτή λοιπόν την περίοδο το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών – Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής ( Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α ) παλεύει για τον ορισμό ειδικοτήτων στον κλάδο μας, μάχεται για υπογραφή κλαδικής σύμβασης, για Βαρέα Ανθυγιεινά Ένσημα ( Β.Α.Ε ), για σταμάτημα των απολύσεων, για πληρωμή της μισθοδοσίας όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις, για τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, για το σταμάτημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εργαζομένων μέσω καμερών, φορητών τερματικών ( PDA BLACK BERRY ).

Η επίθεση στο πρόσωπο του συναδέλφου Ηρακλή Ποζαπαλίδη πρόεδρου του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α είναι πρόκληση και έχει τα χαρακτηριστικά της συνδικαλιστικής δίωξης, γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι έχει μετατεθεί δέκα φορές σε 8 χρόνια.

Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη αλλαγή ειδικότητας από την εταιρεία έχει να κάνει με την συνολική επίθεση στους συναδέλφους – ες ξεκινώντας από τον πρόεδρο του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αντίσταση στην συνέχεια.

Στον κλάδο μας απαντήσαμε νικηφόρα και σε άλλες τέτοιες προκλήσεις , πήραμε πίσω απολύσεις , κάναμε παρεμβάσεις ώστε οι συνάδελφοι – ες να πληρώνονται στην ώρα τους κτλ, συμμετέχουμε ενεργά σε ένα κίνημα που είχε νίκες και σε άλλους κλάδους Wind, Vodafone, κλάδο του βιβλίου , στην καθαριότητα, κτλ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α κάλεσε σε σύσκεψη σωματείων και εργατικών σχημάτων την Πέμπτη 12/11/09 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α) όπου και ανταποκρίθηκαν ένα πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών σχημάτων, το Ε.Κ.Α, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε),καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών ΕΛ.ΤΑ. (Π.Ο.Σ.Τ- ΕΛ.ΤΑ)

Η σύσκεψη με τον μαζικό της χαρακτήρα ανέδειξε – εκτός των άλλων – το ιδιαίτερο βάρος του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α μέσα στο εργατικό κίνημα.

Η ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης ήταν η διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας και για αυτό,


ΚΑΛΟΥΜΕ την ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/09 και ώρα 07:00 π.μ στα κεντρικά της μητρικής Σπηντεξ στον Βοτανικό Σπ. Πάτση και Σιδηροκάστρου 1– 3.

Καλούμε την ΤΡΙΤΗ 01/12/09 και ώρα 9:00 π.μ στην τριμερή που θα γίνει στην επιθεώρηση Σουρμελή 2 και Αχαρνών


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΖΑΠΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ
  • ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • STOP ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • STOP ΣΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
  • ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ FRANCHISE
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ( ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ , ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, 4ΩΡΗΣ ΚΑΙ 6ΩΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (PDABLACK BERRY, ΚΑΜΕΡΕΣ)

ΚΑΛΟΥΝ :

  • Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών – Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής ) «Η Ένωση» (Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορές Ν. Αχαΐας)
  • Σωματείο Εργαζομένων Σπηντεξ
  • Σωματείο Εργαζομένων ACS
  • Σωματείο Συμβασιούχων ΕΛ.ΤΑ.
  • Σωματείο Εργαζομένων WIND
  • Σωματείο Εργαζομένων Vodafone
  • Παναττική Ένωση Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ)
  • Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου- Χάρτου Αττικής
  • Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
  • Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
  • Σύλλογος Πτυχιούχων Εργοδηγών Χημικών Νοτίου Ελλάδος
  • Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
  • Σωματείο Εργαζομένων « Ερυθρού Σταυρού»
  • Ανοιχτή Συνέλευση Ανέργων – Εργαζομένων
  • Πρωτοβουλία Οικοδόμων
Στηρίζεται από Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε..Κ.Α.) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Ι.Υ.Ε.)

"ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΟΤΟΕ". ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Προς το 29ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ

Το 29ο συνέδριο πραγματοποιείται σε περίοδο που καθορίζεται από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την υπέρβασή της.
Η μεγαλύτερη μεταπολεμική καπιταλιστική κρίση αποτελεί ΚΙΝΔΥΝΟ, αλλά συγχρόνως και ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τις δυνάμεις της εργασίας. Είναι ΚΙΝΔΥΝΟΣ τόσο διότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για μια.φορά ακόμη το τεράστιο κόστος για τη στήριξη του παραπαίοντος συστήματος, όσο και γιατί οι δομικές κρίσεις του καπιταλισμού.συνεπάγονται την απαρχή σημαντικών και μακροπροθέσμων μεταβολών προκειμένου να ξεπεραστούν.
Συγχρόνως όμως είναι και.ΕΥΚΑΙΡΙΑ, γιατί καταρρέουν τα επιχειρήματα όσων είχαν θεοποιήσει την «αγορά» και τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», και τα οποία.είχαν χρησιμοποιηθεί για να βάζουν το εργατικό κίνημα «στη γωνία». Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι το.καπιταλιστικό σύστημα ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις ζημιές.
Όμως για να γίνει η αμφισβήτηση κινητήριος παράγοντας απόκρουσης των αντιλαϊκών μέτρων, χρειάζεται καθαρή άποψη για.το χαρακτήρα της Κρίσης και τις πολιτικές αντιμετώπισής της. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και συγκεκριμένες δράσεις για να.αλλάξει ο «φόβος» στρατόπεδο, και να έρθουν τα εργατικά συμφέροντα στο προσκήνιο.
Οικονομική Κρίση και Εργατικό Κίνημα
Οι αναφορές σε «καπιταλισμό - καζίνο», στα «αρπακτικά των χρηματαγορών», σε bonus των στελεχών που οδήγησαν σε ανορθολογικές αποφάσεις», κ.λπ. που διακινούνται από την επίσημη σοσιαλδημοκρατία μέχρι τη «λαϊκή δεξιά», αναδεικνύουν δευτερεύουσες όψεις της πραγματικότητας και δεν ερμηνεύουν τα βαθύτερα αίτια της σημερινής κρίσης.
Η σημερινή κρίση εκδηλώνεται μεν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος διογκώθηκε υπέρμετρα, αλλά τα βαθύτερα αίτια της βρίσκονται στην καρδιά της καπιταλιστικής παραγωγής, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Ό πυρήνας της κρίσης δεν βρίσκεται σε κάποια «απουσία ρύθμισης & σύνεσης». Παράγοντες που σε μια προηγούμενη περίοδο αποτέλεσαν στοιχείο τόνωσης της καπιταλιστικής συσσώρευσης, όπως η απελευθέρωση των αγορών, η υποχώρηση του μεριδίου της εργασίας, η υπερδιόγκωση της χρηματοπιστωτικής σφαίρας, δεν μπορούν μακροπρόθεσμα να αναστείλουν την εκδήλωση των δομικών κρίσεων.
Ο πυρήνας της κρίσης βρίσκεται στη μεγέθυνση του Κεφαλαίου ως προς την ζωντανή εργασία και στην πτώση του ποσοστού κέρδους, δηλαδή στον βαθιά βίαιο, εκμεταλλευτικό, καταστροφικό χαρακτήρα του καπιταλισμού.
Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία, θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εάν οι δυνάμεις της εργασίας μείνουν σε θέση ήττας και υποχώρησης όπως: Απαξίωση της εργασίας, αύξηση του εφεδρικού στρατού ανέργων, αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων, συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, απόδοση νέων πεδίων προς κεφαλαιακή συσσώρευση.
Η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ένα «ανθρώπινο, φιλολαϊκό, οικολογικά ευαίσθητο» πρόσωπο. Στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αγοράζει πολιτικό χρόνο. Τα αποσπασματικά «φιλολαϊκά» μέτρα ελεημοσύνης έχουν στόχο να αποκοιμίσουν και να καταλαγιάσουν τις όποιες αντιδράσεις. Στόχος παραμένει το βάθεμα της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης σε όλους τους τομείς προκειμένου να ξεπεράσει το καπιταλιστικό σύστημα την κρίση προς όφελός του και σε βάρος των εργαζομένων.
Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και η Ε.Ε. με την πίεση για άμεσα μέτρα λιτότητας, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της, όπως αυτός αποτυπώνεται στη συνθήκη της Λισσαβώνας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παίζει το ρόλο του ως μηχανισμός επίθεσης και αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής (πάγωμα μισθών, μείωση κοινωνικών δαπανών, διψήφια ποσοστά ανεργίας κ.λπ. για να μειωθούν τα ελλείμματα), οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ΣΔΙΤ, η Πράσινη Βίβλος, η οδηγία Μπολκενστάιν κ.λπ.
Το πραγματικό πρόβλημα για τους εργαζομένους στις τράπεζες δεν είναι αν στην κυβέρνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ή η Ν.Δ (σχεδόν ίδιες οι πολιτικές τους), αλλά αν θα υπάρξει ένα συνδικαλιστικό κίνημα ικανό να προασπίσει τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας γενικότερα. Οι κυβερνώντες και οι εργοδότες έχουν επιλέξει η λύση στην κρίση να δοθεί από «πάνω και Δεξιά». Δικός μας στόχος η κοινωνική διεκδίκηση και η συνολική πολιτική αμφισβήτηση να οδηγήσει σε λύση από «κάτω και Αριστερά».

«Δουλεύουμε εδώ – Ζούμε εδώ – Θα μείνουμε εδώ!»

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009


Για το απεργιακό κίνημα των εργαζομένων «χωρίς χαρτιά» στη Γαλλία
(μεταφρασμένη προκήρυξη)

Σε συνέχεια του κινήματος της 15ης Απριλίου 2008, περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι κι εργαζόμενες «χωρίς χαρτιά» στους τομείς της καθαριότητας, της ασφάλειας, των κατασκευών, της περίθαλψης, κλπ., βρίσκονται σε απεργία από τις 12 Οκτωβρίου, στις επιχειρήσεις ή στους χώρους δουλειάς τους, ζητώντας ρύθμιση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Οι απεργοί γίνονται ολοένα περισσότεροι καθημερινά, το ίδιο και οι καταλήψεις στις οποίες προβαίνουν.

Εκπροσωπώντας τους, πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις (CGT, CFDT, Solidaires, FSU, UNSA) και έξι σύλλογοι (Ligue des Droits de l’Homme, Cimade, RESF, Autremonde, Femmes Egalité, Droits Devant!) απευθύνθηκαν από κοινού στον πρωθυπουργό την 1η Οκτωβρίου.

Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το υπουργείο, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν.

Στην εταιρεία TFN, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον τομέα της καθαριότητας, με πελάτες τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Γαλλίας, υπάλληλοι με την υποστήριξη της CGT και των 10 εμπλεκομένων οργανώσεων σε αυτό τον αγώνα βρίσκονταν σε απεργία από τις 12 Οκτωβρίου, έχοντας προχωρήσει σε κατάληψη γραφείων της εταιρείας.

Στις 14 Οκτωβρίου, γύρω στις 7 το απόγευμα, κι ενώ η κατάληψή τους συνεχιζόταν ομαλά, δέχθηκαν βίαιη επίθεση από φύλακες της εταιρείας, με σκύλους και δακρυγόνα.

Δύο απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Καταγγέλλουμε το συμβάν.

Η επίθεση αυτή δεν έκαμψε καθόλου την αποφασιστικότητα των υπαλλήλων, των οποίων η απεργία συνεχίζεται ακόμα, με συμμετοχή περισσότερων από 50 άτομα, αποφασισμένων να αγωνιστούν μέχρι να πετύχουν την έγκριση της εγκυκλίου που θα ικανοποιεί τα αιτήματά τους απέναντι στην εταιρεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γαλλικών ΜΜΕ δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στο κίνημα των εργαζομένων «χωρίς χαρτιά», αν και αυτό έχει πάρει έκταση χωρίς προηγούμενο (5.286 απεργοί σε 1800 εταιρείες, 48 καταλήψεις σε 38 νομούς της Γαλλίας). Στο μεταξύ, το υπουργείο Μετανάστευσης απασχολεί συνεχώς τη δημοσιότητα με τη μιντιακή του εκστρατεία για την «εθνική ταυτότητα» (κυκλοφορία ερωτηματολογίου περί «εθνικών αξιών», δημοσκοπήσεις, κλπ.). Από την άλλη, για την καταστολή των απεργών, δεν χρειάζονται καν δικαστικές αποφάσεις ή εντάλματα – συχνά αρκεί ένα απλό τηλέφωνο από τα αφεντικά στην αστυνομία!

Επικοινωνία με τους αγωνιζόμενους, μέσω της Ενιαίας Συλλογικότητας Υποστήριξης των Απεργών Εργαζομένων «Χωρίς Χαρτιά» του 19ου Διαμερίσματος του Παρισιού,

στη διεύθυνση: 1, rue de Nantes, 75019 Paris, France,
από
από