Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

14/9/2013 
Απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνδικαλιστικής σύσκεψης και τον ευρύτερο προγραμματισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Με την συνδικαλιστική σύσκεψη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθόρισε το πλαίσιο της πολιτικής της παρέμβασης στους αγώνες του ερχόμενου διαστήματος. Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδες (συνελεύσεις καθηγητών, διαδήλωση ΔΕΘ, αποφάσεις κλάδων για απεργία διάρκειας κ.ο.κ.) δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη και κρίσιμη μάχη. Σε ένα νέο σημείο καμπής του ταξικού ανταγωνισμού, του αγώνα να ανατραπεί η βάρβαρη αντεργατική πολιτική και οι φορείς της, κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Αν και στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι καθηγητές και οι κλάδοι του δημοσίου, η μάχη είναι συνολική. Η έκβασή της θα επηρεάσει συνολικά τον συσχετισμό δυνάμεων εργασίας – κεφαλαίου στη χώρα μας.
Η μάχη αυτή δίνεται με αξιώσεις, γιατί:
ü     Ατμομηχανή του κινήματος είναι οι εκπαιδευτικοί, ένας κλάδος 80.000 εργαζομένων, με παράδοση αγώνων, που αποφάσισε από τα κάτω, με συντριπτικά ποσοστά, απεργία διαρκείας, σε κόντρα με τις σειρήνες της ηττοπάθειας και της υποταγής της πλειοψηφίας των πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.
ü     Με την απεργία των καθηγητών συμπλέκονται οι αγώνες σε πολλούς άλλους χώρους του δημοσίου (Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία) και οι αγώνες ενάντια στο κλείσιμο ή ξεπούλημα στη βιομηχανία.
ü     Ο αγώνας δεν αφορά στενά κλαδικά αιτήματα: θα κρίνει αν θα συνεχίσουμε να έχουμε και τι είδους δημόσια σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πολιτισμό, κοινωνικά αγαθά, άρα αντικειμενικά εμπλέκει και αφορά το σύνολο της κοινωνίας.
ü     Στη μάχη που ξεκινά υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να εκφραστεί με διάφορους τρόπους η συσσωρευμένη γενική κοινωνική οργή ενάντια στην καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, και να αγκαλιάσει αυτή ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων.
Η μάχη δεν θα είναι εύκολη. Η κυβέρνηση, αν και αποδυναμωμένη από τη νέα εργατική αφύπνιση που εγκαινιάστηκε με τον αγώνα της ΕΡΤ και τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της ίδιας της πολιτικής της,  θα προσπαθήσει να απαντήσει σκληρά, με προπαγάνδα που θα υποδαυλίζει τον κοινωνικό αυτοματισμό, με προσπάθειες διάσπασης του απεργιακού μετώπου, με  καταστολή. Επιπλέον υπάρχουν τα όρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που λειτουργεί σαν φρένο στο να ξεδιπλωθεί η δυναμική της βάσης που απαιτεί κλιμάκωση, συντονισμό και οργάνωση από τα κάτω.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στρατεύεται με όλες της τις δυνάμεις σ’ αυτή τη μάχη.
- Μεταφέρουμε το μήνυμα αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς. Πρωτοστατούμε στην  οργάνωση απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο και κλάδο, στο άπλωμα και στον συντονισμό του αγώνα σε όλα τα μαχόμενα κομμάτια (εκπαιδευτικοί, ΕΡΤ, νοσοκομεία κ.λπ.). Αποκρούομε τις αυταπάτες των «εξαιρέσεων» που δυστυχώς ταλανίζουν και διασπούν πολλούς εργασιακούς χώρους. Παλεύουμε για την πολιτικοποίηση και συνολικοποίηση της πάλης.
-Οι τοπικές στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις και κάθε μέσο την απεργία και παλεύουν για την αλληλεγγύη και την αγωνιστική συμπόρευση της κοινωνίας. Κινητοποιούμε όλους τους φορείς της γειτονιάς, δημιουργούμε επιτροπές αλληλεγγύης, ενισχύουμε τις απεργιακές επιτροπές. Παλεύουμε ενάντια στον κοινωνικό αυτοματισμό αναδεικνύοντας τη σημασία αυτού του αγώνα σαν πολιτικό παράγοντα ανατροπής της επίθεσης και νίκης του συνόλου των εργαζομένων.
-Ιδιαίτερα εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου αγώνα (κινητοποίηση μαθητών και της εργατικής και λαϊκής οικογένειας ενάντια στο νέο λύκειο της ταξικής επιλογής και του αποκλεισμού, κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στην απαξίωση Πανεπιστημίων, ΤΕΙ).
-Παλεύουμε για το άπλωμα του απεργιακού μετώπου με εξορμήσεις και κάλεσμα αγώνα σε όλο το δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, στους ανέργους, στη νεολαία, στις γειτονιές, για την συγκρότηση και εμφάνιση ενός πανεργατικού.- παλλαϊκού μετώπου ρήξης και ανατροπής.
ü     Παλεύουμε ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και την εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτή. Πρωτοστατούμε στην προσπάθεια για δημιουργία ενός πλατιού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, διεθνιστικού μετώπου, με σκοπό άμεσα να διοργανωθεί μια πρώτη κινηματική απάντηση ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας. Να κλείσουν οι βάσεις. Αλληλεγγύη και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες.
ü     Συμμετέχουμε στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές δράσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως η διαδήλωση που οργανώνεται στις 14 Σεπτέμβρη με αίτημα να κλείσει το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον σ. Πέτρο Κώνσταντίνου (δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ) ενάντια στην δίωξη που του ασκήθηκε.
-Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με συνείδηση της συνολικότητας της σύγκρουσης, παλεύει για την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης αντικαπιταλιστικής πολιτικής διεξόδου από τη κρίση με πρωταγωνιστή το μαχόμενο εργατικό κίνημα. Συνδέουμε με ζωντανό τρόπο μέσα στους αγώνες τα αιτήματα - αιχμές της πάλης με το συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη συγκρότησης μιας άλλης αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής αριστεράς.
Προχωράμε σε πλατιά πολιτική εξόρμηση, ειδικά στους αγωνιζόμενους κλάδους. Οι επιτροπές στο αμέσως επόμενο διάστημα να καθορίσουν στη βάση των ανωτέρω φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα παρέμβασης στο χώρο δράσης τους.
ü     Συνεχίζουμε τις διαδικασίες της συμπόρευσης με πολιτικές δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Άμεσα επιδιώκουμε μια κοινή πολιτική δήλωση για τη συγκυρία και συντονισμένη δράση στους αγώνες. Με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις καλούμε τις δυνάμεις στις οποίες έχουμε απευθυνθεί σε κοινή σύσκεψη για να δούμε το βηματισμό για την προώθηση της μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης για την ανατροπή, στη βάση του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος.
ü     Προχωράμε την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Προσανατολιζόμαστε στη σύγκληση ΠΣΟ μέσα στον Οκτώβρη με θέματα εκτίμηση της συγκυρίας, αποτίμηση των πρωτοβουλιών και της δράσης μας, οργανωτικά.
- Μετά την πρώτη θετική συνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε συγκαλούμε άμεσα την Προσωρινή Συνδικαλιστική Γραμματεία για τον καλύτερο συντονισμό του συνόλου των δυνάμεών μας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
- Προσανατολιζόμαστε στη διοργάνωση διημέρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα μέσα Νοέμβρη, με αφορμή τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη.
Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλουν να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την νίκη των εργατικών αγώνων, την οργάνωση της πολιτικής εξόρμησής της, τη διάδοση και συζήτηση με τους εργαζόμενους του προγράμματός της.
Σεπτέμβρης 2013

Μεγάλη η κινητοποίηση των καθηγητών σήμερα στην Λάρισα.


Αν και από το πρωί ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, λόγω της βροχής, η συγκέντρωση και πορεία των καθηγητών ήταν μεγάλη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία .

Η απεργία στον νομό Λάρισας ξεπέρασε το 95%.