Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

«Δουλεύουμε εδώ – Ζούμε εδώ – Θα μείνουμε εδώ!»

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009


Για το απεργιακό κίνημα των εργαζομένων «χωρίς χαρτιά» στη Γαλλία
(μεταφρασμένη προκήρυξη)

Σε συνέχεια του κινήματος της 15ης Απριλίου 2008, περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι κι εργαζόμενες «χωρίς χαρτιά» στους τομείς της καθαριότητας, της ασφάλειας, των κατασκευών, της περίθαλψης, κλπ., βρίσκονται σε απεργία από τις 12 Οκτωβρίου, στις επιχειρήσεις ή στους χώρους δουλειάς τους, ζητώντας ρύθμιση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Οι απεργοί γίνονται ολοένα περισσότεροι καθημερινά, το ίδιο και οι καταλήψεις στις οποίες προβαίνουν.

Εκπροσωπώντας τους, πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις (CGT, CFDT, Solidaires, FSU, UNSA) και έξι σύλλογοι (Ligue des Droits de l’Homme, Cimade, RESF, Autremonde, Femmes Egalité, Droits Devant!) απευθύνθηκαν από κοινού στον πρωθυπουργό την 1η Οκτωβρίου.

Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το υπουργείο, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν.

Στην εταιρεία TFN, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον τομέα της καθαριότητας, με πελάτες τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Γαλλίας, υπάλληλοι με την υποστήριξη της CGT και των 10 εμπλεκομένων οργανώσεων σε αυτό τον αγώνα βρίσκονταν σε απεργία από τις 12 Οκτωβρίου, έχοντας προχωρήσει σε κατάληψη γραφείων της εταιρείας.

Στις 14 Οκτωβρίου, γύρω στις 7 το απόγευμα, κι ενώ η κατάληψή τους συνεχιζόταν ομαλά, δέχθηκαν βίαιη επίθεση από φύλακες της εταιρείας, με σκύλους και δακρυγόνα.

Δύο απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Καταγγέλλουμε το συμβάν.

Η επίθεση αυτή δεν έκαμψε καθόλου την αποφασιστικότητα των υπαλλήλων, των οποίων η απεργία συνεχίζεται ακόμα, με συμμετοχή περισσότερων από 50 άτομα, αποφασισμένων να αγωνιστούν μέχρι να πετύχουν την έγκριση της εγκυκλίου που θα ικανοποιεί τα αιτήματά τους απέναντι στην εταιρεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γαλλικών ΜΜΕ δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στο κίνημα των εργαζομένων «χωρίς χαρτιά», αν και αυτό έχει πάρει έκταση χωρίς προηγούμενο (5.286 απεργοί σε 1800 εταιρείες, 48 καταλήψεις σε 38 νομούς της Γαλλίας). Στο μεταξύ, το υπουργείο Μετανάστευσης απασχολεί συνεχώς τη δημοσιότητα με τη μιντιακή του εκστρατεία για την «εθνική ταυτότητα» (κυκλοφορία ερωτηματολογίου περί «εθνικών αξιών», δημοσκοπήσεις, κλπ.). Από την άλλη, για την καταστολή των απεργών, δεν χρειάζονται καν δικαστικές αποφάσεις ή εντάλματα – συχνά αρκεί ένα απλό τηλέφωνο από τα αφεντικά στην αστυνομία!

Επικοινωνία με τους αγωνιζόμενους, μέσω της Ενιαίας Συλλογικότητας Υποστήριξης των Απεργών Εργαζομένων «Χωρίς Χαρτιά» του 19ου Διαμερίσματος του Παρισιού,

στη διεύθυνση: 1, rue de Nantes, 75019 Paris, France,
από
από

Δεν υπάρχουν σχόλια: