Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
πρεζα tv

ΤΡΙΑ ΝΕΑ μέτρα στα εργασιακά κατ΄ εφαρμογήν και του επικαιροποιημένου Μνημονίου της τρόικας, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συμβάσεων, το νέο καθεστώς για τη διαιτησία και η κατάργηση της επέκτασης (με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων) των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τονίζεται ότι οι αλλαγές αυτές συμπληρώνουν το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που ήδη έχει θεσμοθετηθεί και στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα: Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, μείωση της αμοιβής των υπερωριών και υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι των άλλων συμβάσεων (των κλαδικών ή ακόμη και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας).

Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Αυτή η ρύθμιση ήδη προκαλεί αντιδράσεις καθώς οι μισθοί θα μπορούν να ρυθμίζονται πλέον σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε επίπεδο κλάδου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δίνουν χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπει η κλαδική σύμβαση, ενώ σε δεύτερη φάση είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και ατομικών συμβάσεων. Επίσης, σήμερα σε έναν κλάδο οι εργοδότες και τα συνδικάτα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση, η οποία στη συνέχεια επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλισμένων. Με τις νέες ρυθμίσεις όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη σύμβαση εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: