Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Από τις τράπεζες, μέχρι τα νοσοκομεία και τις βιομηχανίες, δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους! PDF Print E-mail

Είναι απερίγραπτη η «βιασύνη» με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ, θέλει να προχωρήσει σε άμεσες ιδιωτικοποιήσεις στις Τράπεζες, τις συγκοινωνίες, την υγεία. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την αντιασφαλιστική λαίλαπα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να ανακοινωθεί η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με… τα χρήματα από το πακέτο της κρατικής ενίσχυσης!

Η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά αντί πινακίου φακής του πακέτου μετοχών του Δημόσιου στην ΑΤΕ και το ΤΤ, που έγινε με σαφή κυβερνητική επίνευση, είναι ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Προσφέρει δημόσιες εταιρείες αλλά και μεγάλο μέρος των λαϊκών καταθέσεων σε μια ιδιωτική τράπεζα. Απειλεί με υπερχρέωση τη φτωχομεσαία αγροτιά που εξαρτιέται από τα δάνεια της ΑΤΕ. Θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις. Δίκαια οι εργαζόμενοι αντιδρούν με απεργιακές κινητοποιήσεις μπροστά στη προοπτική να συμπιεστούν οι δουλειές και τα δικαιώματα τους στη μέγγενη των κερδών των Τραπεζών που βρίσκονται φορτωμένες με «τοξικά» προϊόντα κάθε τύπου λόγω των ανοιγμάτων τους στις αγορές των Βαλκανίων και αλλού.

Η κυβέρνηση δια στόματος Παπακωνσταντίνου ανταποκρίθηκε θετικά θεωρώντας «σοβαρή» την πρόταση Σάλλα. Ο Κοσκωτάς τους θυμίζει άραγε κάτι; Μήπως «ξεχνούν» ότι η Τράπεζα Πειραιώς αυτή τη στιγμή επιβιώνει με τα χρήματα του «πακέτου στήριξης» και τα μεγάλα δάνεια που έχει πάρει από την ΑΤΕ και το ΤΤ; Δηλαδή με τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, τα οποία χαρίζει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες (και θέλει να βάλει τον ελληνικό λαό να τα… ξεπληρώσει!), με τα ίδια χρήματα οι τραπεζίτες θα αρπάξουν από το δημόσιο ό,τι έχει απομείνει έξω από το έλεγχο των ιδιωτών καπιταλιστών, για να αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία τους;

Η πρόκληση της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη! Την ίδια στιγμή που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους στην πολεμική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΠΥΡΚΑΛ κλπ) και στις συγκοινωνίες, ανοίγουν το δρόμο σε μαζικές απολύσεις και κλεισίματα επιχειρήσεων όπως στην αλυσίδα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, βάζουν στο στόχαστρο τις δημόσιες συγκοινωνίες με τις απολύσεις στο ΜΕΤΡΟ, τη διάλυση του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών της Αθήνας, ετοιμάζονται να περάσουν νομοσχέδιο που θα διαλύει τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη και υγεία.

Είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο ο λαός να αντισταθεί ζητώντας την εθνικοποίηση Τραπεζών και επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο. Ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλει να ενισχύεται η κερδοφορία των τραπεζιτών σε βάρος του ελληνικού λαού; Ποιος πιστεύει πια ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «σώσει» τους μικροκαταθέτες, όταν ετοιμάζεται να παραδώσει το ΤΤ και την ΑΤΕ βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Ποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «σώσει» θέσεις εργασίας, όταν η ίδια ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα;

Είναι πλέον εμφανές ότι η παράδοση του δημόσιου πλούτου στην ιδιωτική πρωτοβουλία όχι μόνο δεν «βγάζει τη χώρα από την κρίση», όπως διαδίδει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, αλλά θα τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο το φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας των λίγων, ενώ στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» οι εργαζόμενοι θα δουν να χάνονται ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, να μειώνονται οι μισθοί τους, να απειλούνται από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι η άμεση παύση πληρωμών του ληστρικού χρέους ώστε να βρεθούν χρήματα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλισης, των δημόσιων συγκοινωνιών και κάθε δημόσιου αγαθού που πετιέται στον καιάδα του νεοφιλελευθερισμού. Αντί να χαρίζει η κυβέρνηση 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους ας δοθεί εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση την υπόθεση στα χέρια τους με κλιμάκωση των αγώνων, με απεργίες και καταλήψεις για να εμποδίσουμε στη πράξη την επιβολή των μέτρων του Μνημόνιου ΕΕ-ΔΝΤ, που καθημερινά κάνει πράξη η κυβέρνηση με τα χειροκροτήματα της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και του ΣΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: