Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι



23.11.09
- Σύσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το Δεκέμβρη την Τετάρτη
- Παναθηναϊκή Συνάντηση εργατικών σχημάτων-κινήσεων-παρεμβάσεων στις 30/11

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι «μεταρρυθμίσεις» που σχεδιάζει και ήδη προχωράει, αφορούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τον κόσμο της δουλειάς: Το μέτωπο της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο τομέα (συμβασιούχοι, stage, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές), ο προϋπολογισμός, το «ασφαλιστικό» για το οποίο άρχισε ήδη «διάλογο» εξπρές με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, το εκπαιδευτικό μέτωπο με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση της Διαμαντοπούλου, οι ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. ΟΛΠ), και φυσικά όλο το πλέγμα της λιτότητας-οικονομικής πολιτικής, με τον οδοστρωτήρα του «Συμφώνου Σταθερότητας» της Ε.Ε.
Εκ των πραγμάτων η αντιπαράθεση παίρνει γενικευμένα πολιτικά χαρακτηριστικά απέναντι στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Απαιτούνται άμεσες κινήσεις και πρωτοβουλίες των εργαζόμενων, των πρωτοβάθμιων σωματείων και του εργατικού κινήματος για να οργανωθεί μέτωπο αντιπαράθεσης με την αντεργατική πολιτική.
.
Απέναντι στον καταιγισμό της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τον υποταγμένο και κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που διατυπώνουν πολιτική συμφωνία με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση, δηλώνουν αποδοχή της Ε.Ε. και του «συμφώνου σταθερότητας», συμμετέχουν ήδη στον προσχηματικό «διάλογο», δεν έχουν καμία διάθεση για αγώνα και πολύ περισσότερο για ενοποίηση των αγωνιζόμενων κλάδων. Δεν βάζουν καν απεργία μπροστά στον προϋπολογισμό λιτότητας.

Οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, η αντικαπιταλιστική Αριστερά, πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για συγκέντρωση όλων των δυνάμεών, για συνολική πάλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής τώρα, με υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού. Με επιδίωξη και προετοιμασία απεργίας μπροστά στον προϋπολογισμό, με αιχμές τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (και την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο), την ελαστική εργασία και το Ασφαλιστικό. Ειδικά το Ασφαλιστικό αποτελεί ιδιαίτερο και σοβαρό κρίκο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θετική είναι η πρωτοβουλία εργατικών σχημάτων (Αριστερή πρωτοβουλία μισθωτών τεχνικών, Αριστερή ριζοσπαστική συνεργασία υγειονομικών-ΑΡΣΥ), που καλούν σε Παναθηναϊκή Συνάντηση όλα τα εργατικά σχήματα-παρεμβάσεις και κινήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η Παναθηναϊκή συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 30/11 στις 6, στο Πολυτεχνείο.
Πρωτοβουλία παίρνουν και πρωτοβάθμια σωματεία, με αφορμή το Δεκέμβρη. Σε σύσκεψη καλεί την Τετάρτη 25/11 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: