Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Παρεμβαση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΙΚΕΑ, στην Λάρισα για εργασιακές σχέσεις

Παρέμβαση με πανώ και κείμενο που μοιραστηκε έκαναν μέλη του Μετώπου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λάρισας στο νέο πολυκατάστημα που είχε εγκαίνεια χθές στην πόλη της Λάρισας.Μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο
Εργαζόμενες- εργαζόμενοι

Έφτασαν νέες ξένες επενδύσεις στην Θεσσαλία και μεγάλη είναι η χαρά για τους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς. Ένα νέο υπερκατάστημα ανοίγει τις λαμπερές πύλες του στην Λάρισα σκορπίζοντας αισιοδοξία σε ποιους άραγε ;
Μάλλον όχι στους εργαζόμενους του που θα απασχολούνται 4-ωρα με αντίστοιχες αμοιβές και γεμάτοι ανασφάλεια. Είναι γνωστές οι συνθήκες εργασίας στα μεγάλα καταστήματα όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός δεσποτισμός.
Ούτε όμως και ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλίας φαίνεται αισιόδοξος από τις εξελίξεις όσο κι΄ αν πριν δήλωνε καταγοητευμένος από την «ελεύθερη αγορά». Οι προηγούμενοι ύμνοι πολλών εμπόρων και μικροβιοτεχνών στην ¨ανάπτυξη¨ και τις ¨επενδύσεις¨ έχουν παγώσει στα χείλη τους. Πολλοί θα αναγκαστούν δυστυχώς να κλείσουν τα καταστήματα τους με άγριες συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Εκείνοι όμως που θα βρεθούν διπλά χαμένοι θα είναι συνολικά οι εργαζόμενοι της περιοχής μας. Απ’ την μια θα χαθούν υπολογίζεται γύρω στις 1000 θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις που δεν θα επιβιώσουν και από την άλλη θα ασκηθεί πίεση από τους εργοδότες για μείωση μισθών και κατάρτιση συμβάσεων τύπου ΙΚΕΑ, media markτ, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κ.λ.π σ’ όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα λειτουργήσει λοιπόν σαν πολιορκητικός κριός για την περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών.

Εργαζόμενες- εργαζόμενοι

 Το σύνθημα των εργοδοτών είναι ένα: ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΙΣΗ ΖΩΗ για τους εργαζόμενους , ΔΙΠΛΑ ΚΕΡΔΗ για τους εαυτούς τους.
 Το σύνθημα των εργαζομένων πρέπει να είναι: ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ για συνθήκες και αμοιβές σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις δυνατότητες της εποχής .

Οι εργαζόμενοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν , μέσα από τη δράση και το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, την κοινή δράση στα κινήματα και τους αγώνες που αναπτύσσονται σε κλάδους και μέτωπα, την συσπείρωση και πάλη μέσα από πολύμορφες εργατικές συλλογικότητες και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Μόνο έτσι θα ξεδιπλωθούν αγώνες και θα δοθεί απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα και την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Τελικά, μια συνολική απάντηση της εργαζόμενης πλειοψηφίας στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κρίση, στον εργασιακό μεσαίωνα, απαιτεί τη συγκρότηση ενός Νέου Εργατικού Κινήματος, σε μορφές και περιεχόμενο, που θα μπορεί να δώσει νικηφόρα τις μάχες απέναντι στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. Απαιτεί την ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής πάλης των εργαζόμενων, την δημιουργία πολιτικού και κοινωνικού αντικαπιταλιστικού εργατικού μετώπου που θα οδηγεί σε νίκες, σε βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, θα μπορεί να ανατρέπει τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της.

 Σωματείο τώρα σε κάθε χώρο δουλειάς και συντονισμός τους. Δυνάμωμα των απεργιακών αγώνων !

 Σταθερή εργασία για όλους. Υπεράσπιση του 8ωρου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

 1400 ευρώ βασικός μισθός. Υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να πάρουμε από τα κέρδη τους, να μην πληρώσουμε την κρίση τους!

 Ανασυγκρότηση πολιτική και οργανωτική του εργατικού κινήματος. Νέο εργατικό κίνημα αντίστασης-ρήξης-ανατροπής. Όχι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Καμιά συναίνεση στο όνομα της κρίσης.

 Μαχητική εργατική αντιπολίτευση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λάρισας
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς
και της ριζοσπαστικής οικολογίας

http://www.antarsyalarisas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: